3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

HISTORIE: Edvard Beneš presidentem

Před 80 lety československý parlament zvolil Edvarda Beneše presidentem. Po Masarykovi na jeho místo nastoupil jeho dlouholetý oddaný žák a spolupracovník, který má zcela mimořádný podíl na naší samostatnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 4.1.2016 4:45

Re: Článek je neuvěřitelný manipulativní blábol

''Argumentuje'' bez argumentu, stejne jako to nekdy delate vy. Je to neprijemne, ze?

J. Vintr 3.1.2016 23:09

Re: Článek je neuvěřitelný manipulativní blábol

Jak souvisí mindráky francouzských žabožroutů se mnou?

J. Vintr 3.1.2016 23:07

Re: Venkovský křupan, mstivý Napoleonek - to je

Bohužel zemřel dřív, než by mohl poznat celý dosah toho, co způsobil ...

J. Urban 3.1.2016 22:15

Re: Dvakrát selhal, v roce 1938 a 1948....

Selhal i v roce 1943, kdy se vrhnul do řiti Stalinovi, aby se opět mohl stát v osvobozené ČSR "prezidentem" - Churchill by mu to nikdy negarantoval, pro něj - skutečného státníka - byl EB jen intrikán. Pak selhal pochopitelně znovu v r. 1945, kdy už ve funkci "prezidenta" (nikým nezvoleného, jen z vůle okupačního SSSR) mlčel k odtržení Podkarpatské Rusi a k odvlékání čs. občanů do sovětských gulagů. Byl to jen a pouze amorální a bezcharakterní zbabělec, který by za moc a funkci prodal vlastní matku, natož národ.

J. Urban 3.1.2016 22:07

Venkovský křupan, mstivý Napoleonek - to je

v kostce charakteristika pana Beneše - který po své abdikaci, nikým nezvolený, jen z vůle ruských okupantů v l. 1945-46 "president", páchající prostřednictvím tzv. dekretů zlo v ČSR a připravující nástup bolševikům k moci. Prohlédl někdy ten neskonalý narcis a ješita, co všeho zlého učinil českému a slovenskému národu???

Z. Lapil 3.1.2016 19:27

Re: To jsou argumenty českého národovce,

Mně z toho vychází, že těch 87,54% by přestalo být Čechy, zbylí by byli zotročeni (povinné nasazení v říši nebo v Čechách) a zbylých několik stovek vystěhováno. Přihodím-li "národní hygienu" (eufemismus pro euthanasii čili - na rozdíl od současnosti - něco jako šlechtitelství; pravda, tehdy nejen v Německu), pokusy hledající metody masové sterilizace a seznam národností podle kvality končící Čech - Rus - Polák - Cikán - Žid, přičemž oba víme, jak to se Židy bylo, vidím genocidu jak vyšitou.

Na rozdíl od prostého vystěhování - realisticky vzato - cizích státních příslušníků. Kolik u toho bylo mrtvých mi dodnes není jasné (prameny se příliš liší), ale ani sudetoněmecké prameny nehovoří o státem organizovaném zabíjení.

J. Lancik 3.1.2016 17:45

Re: Vidím to jinak.

To jsou uvahy "co by kdyby" a muzete verit cemukoliv. Nazornym prikladem co by kdyby jsou Polaci. Jejich londynskou vladu nelze v zadnem pripade podezirat z prilisne vstricnosti k Rusku. Stalin to samozrejme vedel a uznal malou skupinku polskych komunistu zijicich za valky v Moskve za jedinou reprezentetivni vladu Polska- tak zvana Lublinska vlada. Vedel, ze Zapad kvuli Polakum proti nemu valku nezacne. Rusaci i kdyz jsou v ledascem slompaci meli v takovych pripadech vzdy pripraveno nekolik alternativ. Pravda je, ze situace demokraticke opozice byla absolutne beznadejna, mohla a mela prohrat se cti, tu muzem Polakum z roku 1939 a 1945, Madarum z roku 1956 kdy byli situaci jeste beznadejnejsi a prece prohrali se cti jenom a jenom zavidet.

J. Lancik 3.1.2016 17:22

Re: Padli za svého Vůdce na frontách WW2, případně zmizeli

Pane Vanuro, Nemci nikdy nemichali pohresovane vojaky s civilisty. Tech ja nevim jak moc spornych 225 000 nedorazivsich do Nemecka byli hledani svymi pribuznymi uz vyhnanymi v Nemecku kteri bezpecne vedeli, ze tito byli jeste po skonceni valky nazivu a ocekavali zarazeni do transportu.

Je hloupe to tak zvane sebemrskacstvi, ale jeste hloupejsi je se vydavat za neco lepsiho nez ve skutecnosti jsme. Jeste horsi veci se daly ve Slezku, Pomoransku a vychodnim Prusku.

T. Krystlík 3.1.2016 16:19

Re: Víte třeba že Rudá armáda

Vy nedáte pokoj s těmi Vašemi národoveckými bláboly, pane Vaňuro! Brněnský pochod smrti byl ryze v československé řežii (= české, protože Slováci by si své Němce rádi ponechali), schválen pražskou vládou. Probíhal územím, které obsadila Rudá armáda, takže ojedinělé výstřelky nelze vyloučit.

Sudetoněmci padlí a prohlášení za padlé ve WW II včetně zahynulých během zajetí jsou odečteni a to včetně padlých Čechů ve Wehrmachtu.

T. Krystlík 3.1.2016 15:32

To jsou argumenty českého národovce,

pane Lapile! Ne, že by to Heydrich neřekl, ale k tomu ve svém projevu v Černínském paláci prohlásil: "Pozor, nenaštvat! Všechno jen teoreticky!" Praxe podle knihy Detlefa Brandese Germanizovat a vysídlit měla vypadat následovně. Čechů způsobilých k poněmčení bylo podle pozdějších rasových výzkumů SS 87,54 %, nevhodných k přenárodnění bylo 12,45 % a

tzv. rasově nežádoucích 0,015 %. Neznámo velká část z 12,45 % českého obyvatelstva, tzv. nevyvážení míšenci projevující veřejně záporný vztah k Německu, měla být pracovně nasazena v říši. Se zbytkem této skupiny se nic dít nemělo. Předem neznámé části z 0,015 % českého obyvatelstva z rasově nežádoucích s negativním postojem k Německu hrozilo podle plánů SS vystěhování na východ. Zbývalí jedinci z této rasové kategorie s alespoň neutrálním vztahem k Německu by zůstali na místě a nic by se s nimi nedělo. Nutno si uvědomit, kolika lidí by se takové vystěhování na východ týkalo. Za teoretického předpokladu, že by v této kategorii rasově nežádoucích všichni do jednoho projevovali veřejně svůj záporný postoj k říši a nezměnili by ho, tak by deportace do bývalého Polska a okupovanýchoblastí SSSR hrozila jen třem lidem z dvaceti tisíců českého obyvatelstva!

Čechů způsobilých k poněmčení bylo podle rasových výzkumů RuSHA ve vzorku složeném ze 48 184 osob zkoumaných mezi únorem 1943 a únorem 1945 v kategoriích I, II, II+ a III 87,54 %. Tzv. nevyvážení míšenci z kategorie IV, již nevhodní k přenárodnění, byli zastoupeni 12,45 % a tzv. rasově nežádoucí podílem jen 0,015 %. Zkoumaný vzorek byl dostatečně veliký, aby se výsledky daly spolehlivě aplikovat na celou českou populaci.

P. Vaňura 3.1.2016 15:24

Víte třeba že Rudá armáda

se přímo podílela na "divokém odsunu" Němců z Brna který mocensky zajišťovala? Ženy během odsunu rudoarmějci sexuálně zneužívali a někteří z Čechů se přidali. Toto mi říkala jedna z obětí !!!

Pokud počítáte CHYBĚJÍCÍ Němce podle stavu před válkou a r. 1951, pak tam určitě jsou i sudetští Němci padlí na frontě. Viz. https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties.

P. Vaňura 3.1.2016 15:10

Re: Nemusíte stále prokazovat, že nic neznáte,

"Benesch Partei" byla ČSNS, tedy Československá strana národně socialistická! V běžné řeči "národní socialisté." KAŽDÝ tehdy věděl, co tento pojem znamená a nepletl si to se socdemáky nebo komunisty! Ve zglajchšaltované podobě po r. 1948 se jmenovala Československá strana socialistická.

S. Ševeček 3.1.2016 14:28

Re: Článek je neuvěřitelný manipulativní blábol

Co si honíte vy?

L. Severa 3.1.2016 14:08

Re: Autor nešetřil špínou,

Díky, pane Fardo, za informaci o Oličovi. Je zajímavé jak se necháme ovlivňovat, v mém případě televizním seriálem, ve kterém skutečně tento pán vystupuje jako zavilý nepřítel odpůrců RU. Je vidět jak jsme lehce zmanipulovatelní, v tomto případě jsem z nedostatku znalostí uvedl něco naprosto pochybného. Bohužel je nás takových víc.

Z. Lapil 3.1.2016 14:05

Re: Další český neználek

...Druhou skupinou jsou východní prostory, jež jsou zčásti osídleny Slovany, to jsou prostory, kde je třeba vědět, že dobrota bude chápána jako slabost, to jsou prostory, kde sám Slovan vůbec nechce, aby se s ním zacházelo jako s člověkem rovnoprávným, a je zvyklý, že pán si s ním nezadává... Tyto prostory musí být naší surovinovou základnou, jejich obyvatelé se stanou pracovníky pro velké, i kulturní, úkoly, a mám-li to říci docela drasticky, musí nám sloužit jako otroci...

...Jsou to takoví lidé: jedni jsou dobré rasy a dobře smýšlející, to je pak jednoduché, ty můžeme poněmčit. Potom máme ostatní, co stojí na opačném pólu: jsou to lidé špatné rasy a špatně smýšlející. Ty musíme dostat ven. Na východě je hodně místa... U těch dobře smýšlejících špatné rasy se to asi musí udělat tak, že je nasadíme do práce někde v říši jinde a budeme se starat o to, aby už neměli děti... U jedné části špatně smýšlejících lidí dobré rasy nezbude nic jiného, než se pokusit usídlit je v říši, v čistě německém prostředí, poněmčit je a převychovat jejich smýšlení nebo, když to nepůjde, postavit je nakonec ke zdi...“

Tak pravil zastupující říšský protektor R. Heydrich v Černínském paláci v Praze dne 2. října 1941. Zdroj: http://altpress.cz/osvobozeni-znemoznilo-konecne-reseni-ceske-otazky-v-koncepci-r-heydricha/ podle https://www.kosmas.cz/knihy/108235/dejiny-ceskeho-statu-v-dokumentech/

T. Krystlík 3.1.2016 12:46

Nemusíte stále prokazovat, že nic neznáte,

pane Vaňuro! V ČSR měl socialismus tři podoby ve formě stran: nacionálně socialistickou (ČSNS), sociálně demokratickou (ČSSD) a internacionalistickou (KSČ). Všechny tři partaje nemohly být "Benešovou stranou".

P. Vaňura 3.1.2016 12:30

Hitler mimořádně moc nenáviděl Beneše a národní

socialisté byli pro nacisty "Beneš partei."

T. Krystlík 3.1.2016 12:23

Další český neználek

Pane Lapile, nedokázal jste si za 26 let zjednat jasno, že se takto ozýváte? Německé konečné řešení mohlo spočívat zabití evropských židů. Nikdo to ale dodnes s určitostí neví, protože nikde tento pojem není vysvětlen, protokol z konference ve Wannsee je podvržen (existují jen dvě oficiálně faksimile protokolu s pořadovým číslem 16 z celkových 35 předložené spojeneckým soudům, které se od sebe liší!).

České konečné řešení je oproti tomu jasné, známé a doložitelné. Vyhnat Němce a pokud možno jich nejvíce pozabíjet, aby si to zapamatovali. Mimochodem se termín "konečné řešení" používal mnohem více v českém vysílání BBC a potom v českém poválečném tisku. A to ve vztahu k Sudetoněmcům, mnohém méně vůči sk-Maďarům.

P. Čech 3.1.2016 12:20

Re: Dvakrát selhal, v roce 1938 a 1948....

Asi proto, že byl nejvyšším zástupcem státu. Politici, o kterých mluvíte, byli stejní jako dnes. Byli loajální ke svým stranám, nikoliv k občanům. V té době totiž existoval stejný, menšinový volební systém jako potom i dnes. A to je ta žába na prameni skutečné demokracie.

P. Čech 3.1.2016 12:15

Re: Střízlivý pohled

Nejste daleko od pravdy. To by ovšem generálové museli být generály a ne politickými pajduláky, jakými jsou dodnes.

Z. Lapil 3.1.2016 12:02

Re: Autor se nezmínil

Myslíte konečné řešení české otázky? Nás ve škole učili, že to byl německý plán, ne Benešův.

V. Kusý 3.1.2016 11:04

Re: Autor nešetřil špínou,

Když takhle hájíte "českou věc", tak se taky doučte gramatiku.

V. Kusý 3.1.2016 11:02

Re: Autor nešetřil špínou,

Tak tohle je argument, za který nestojí ani za to, dát autorovi do zubů :-/

V. Kusý 3.1.2016 10:59

Re: Autor nešetřil špínou,

Mohl byste prosím přesněji popsat v čem spočívala porážka sudetských Němců Benešem?Mně to totiž připomnělo anekdotu, ve které se chlubí asthenický chlápek tím, že porazil mistra republiky v boxu.Až nakonec z něj vyleze, že tak, že do něj najel autem.Jó, česky se dá vyjádřit přijatelně jakákoliv pitomost, i když jí chybí myšlenka...

J. Vintr 3.1.2016 10:41

Re: Autor nešetřil špínou,

To, jestli byl Beneš vlastenec nebo ne (ostatně co je to vlastenectví?), je zcela lhostejné. Podstatné je to, že Beneš byl jako člověk nadmíru ješitný, zamindrákovaný, mstivý a nepříliš inteligentní a že se nešťastnou shodou okolností stalo, že mohl negativně zasáhnout do životů milionů lidí. Některé důsledky pociťujeme dodnes.

T. Krystlík 3.1.2016 10:24

Nebuďte směšný, pane Vaňuro!

Ano, KZ Buchenwald se přeměnil v koncentrák sovětské okupační správy. Ale bludem je tvrdit, že SSSR vraždil sudetské Němce. Většinou zasahovala Rudá armáda na území ČSR proti Čechům, kteří chtěli Sudetoněmce pozabíjet - příkladů je dost.

Navíc po skončení války připadlo do sovětských rukou mnoho zajatých vojáků Wehrmachtu, takže, proč by na práce do táborů GULAGu posílali sudetoněmecké starce, ženy a děti, když měli relativně dobře živené, statné muže?

Dále. I mrtví v sovetských koncentrácích hluboko v SSSR byli většinou jmenovitě zaznamenáváni, takže pokud by se v GULAGu Sudetoněmci octli, přišlo by se na to.

Chce to trochu uvažovat a ne šířit české nacionalistické žvásty.

J. Farda 3.1.2016 10:17

Re: Autor nešetřil špínou,

Proč tolik slov? Jednak je zmínkou o pobývání u komisaře Oliče, známého převážně jen z kauzy okolo Omladiny jako rakouského policajta, implicitně naznačována pochybnost o vlastenectví pana Beneše a jeho paní, a pak, jak známo, ďábel se skrývá v detailu, za malou lží obvykle následuje větší. Přeji Vám hezký den/dny.

J. Karel 3.1.2016 9:50

Re: Střízlivý pohled

Ano, dokonce si myslím, že generálové měli Beneše internovat někde na Krakovci, vyhlásit výjimečný stav a chovat se jako vojáci, když vrchní velitel to neuměl.

J. Vintr 3.1.2016 9:18

Re: Článek je neuvěřitelný manipulativní blábol

Proč sem pletete Hitlera?

A. Reček 3.1.2016 6:58

Re: Z části souhlasím

Pane, nelze míchat situaci Bandery do vztahů mezi námi a Poláky. Připomínám stav z doby po první válce mezi námi. Ukrajinský Bandera je něco úplně jiného a navíc až na konci druhé války.