18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

HISTORIE: Edvard Beneš presidentem

Před 80 lety československý parlament zvolil Edvarda Beneše presidentem. Po Masarykovi na jeho místo nastoupil jeho dlouholetý oddaný žák a spolupracovník, který má zcela mimořádný podíl na naší samostatnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 2.1.2016 17:51

Václav Havel byl do funkce presidenta také zvolen

parlamentem, nikoliv přímou volbou...

P. Vaňura 2.1.2016 17:49

Stalin nabízel r. 1948 Gottwaldovi "pomoc" sovětské

armády, kterou Gottwald odmítl s tím, že to zvládne sám.

P. Vaňura 2.1.2016 17:44

Poláci bojovali v situaci, kdy kvůli nim Francie a GB

vyhlásili Německu válku, i když reálně pro ně nakonec nic neudělali. Paradoxně, tvrdá válka mezi Německem a GB se hned od počátku vedla jen na moři.

J. Karel 2.1.2016 17:40

Re: Jasně, pane Stránský ... takže vzhůru do náručí

Když nevíte, tak nepiste, nevzdělaný dacan zůstane dacanem

P. Vaňura 2.1.2016 17:40

Nevztahuje, vyhnání ať už z jakéhokoliv důvodu a

vyvraždění jsou dvě úplně odlišné kategorie. Beneš nikdy nezamýšlel Němce vyvraždit, chtěl je jen z ČSR vyhodit. Názor součastníků nedávno zmínil Ing. Miroslav Zikmund slovy "pořád chtěli Heim ins Reich tak nakonec šli..."

P. Vaňura 2.1.2016 17:35

Re: Autor nešetřil špínou,

Samozřejmě, sudetští Němci nemohou skousnout fakt, že je samotné Beneš totálně porazil, i když cena za toto vítězství byla neúměrně vysoká...

P. Vaňura 2.1.2016 17:30

Článek je neuvěřitelný manipulativní blábol

Především je třeba se vrátit ke konferenci ve Versailles. Tam probíhal i konflikt mezi francouzským záměrem sevřít Německo tak, aby už nikdy nemohlo začít válku a relativně proněmeckým postojem GB a z části i USA. Beneš samozřejmě podporoval francouzský přístup.

Pak je tady zmiňována konference v Locarnu (1926), kde už lze vystopovat začátek politiky appeasementu ze strany delegace GB, vedené Austenem Chamberlainem, bratrem Neville Chamberlaina. Ten za tuto konferenci, která vydláždila cestu k WW2, dostal dokonce Nobelovu cenu míru. Tato smlouva garantovala pouze západní hranice Německa, nikoliv hranice východní. Představa budoucích Mnichovanů byla, že země na východ od Německa, ponechány bez pomoci, budou muset vyhovět budoucím německým požadavkům, což se týkalo nejen ČSR, ale i Polska.

Postoj předválečného Polska se lišil od postoje ČSR především tím, že Polsko si uvědomovalo, že má DVA smrtelné nepřátele, totiž Německo a SSSR. Toto si do určité míry myslí DODNES, proto ta snaha udržovat co nejlepší vztahy s USA, o které mluví s despektem někteří naši politici. Generál František Moravec, šéf československé rozvědky před a za WW2, píše ve svých pamětech, že po podepsání spojenecké smlouvy ČSR-SSSR Polsko okamžitě zastavilo předtím dobrou spolupráci naší a polské rozvědky.

A pak tu máme druhou polovinu 30 let, kde budoucí britští "mnichované" nechtěli spojenectví s Francií proto, že Francie měla spojenecké smlouvy se zeměmi na východ od Německa a oni těmto zemím nechtěli pomáhat proti Německu. Dokonce se můžeme v tehdejším britském tisku dočíst úplné perly jako např. "Hitler se nemůže smířit s polským koridorem, ani kdyby chtěl..."

Jinak, nevím, kdy napadla Beneše myšlenka na odsun Němců, Brity ovšem napadla už roku 1938. Lze se dočíst že "pokud by spojenci Československa válku pro ČSR vyhráli, museli by poté trvat na tom, aby se zbavilo svých menšin a tak vyloučilo další možnou válku z této příčiny." Též možno doložit tiskem z konce r. 1938.

T. Krystlík 2.1.2016 17:04

Re: Autor nešetřil špínou,

Beneš byl z českých politiků opravdu největší darebák a zločinec.

T. Krystlík 2.1.2016 17:00

Re: Pletete si pojmy,

V územích odstoupených říši se Čechům žilo relativně dobře.

A. Trick 2.1.2016 16:40

Re: Pletete si pojmy,

Nevztahuje!

Zkuste se věnovat tomu jak se v pohraničí žilo Čechům, kteří tam žili po nástupu Hitlera.

P.S. Jsem český Sudeťák po prapra ..., který přišel na Teplicko za prací do sklárny kolem roku 1840.

L. Severa 2.1.2016 16:01

Autor nešetřil špínou,

ale aspoň nenazval Beneše darebákem, jako to zde před časem pan Doležal. Ovšem z jeho připomínky, že Hana Benešová byla vychovávána v rodině čechobíjce Oliče, pro mne zavanul rok 57, kdy mne, při t.zv. třídněpolitických prověrkách, vyhodili komunisté z projekčního ústavu "k lopatě", protože můj otec byl živnostníkem. Vloni hodnotilo Beneše v ČT několik historiků, kteří snad vycházejí z podrobného rozboru historických dokumentů, naprosto odlišně. Jako stařešina pamatuji jak těžkým obdobím musel Beneš procházet a když si srovnám jak dnešní problémy řeší současní vládci Ev ropy, tak si musím říci "Zaplať Pánbůh za to, že jsme ho měli.

J. Farda 2.1.2016 15:43

Re: Na sudeťáckou propagandu si asi musíme zvyknout.

Zřejmě proto se Karel VI. Schwarzenberg, otec toho, na kterého zde nasazujete, osobně účastnil přípravy a doručení tří vlasteneckých deklarací české šlechty Benešovi a Háchovi na Hrad "Věrnost k českému státu, který naši předkové pomáhali budovati a po tisíc let udržeti, je pro nás povinností tak samozřejmou, že jsme se rozmýšleli ji výslovně zdůrazniti. Považujeme za svou povinnost, uchovati dědictví svých otců." http://ivocerman.blog.idnes.cz/c/317081/Vlastenecke-deklarace-ceske-slechty-z-let-1938-39-Plne-zneni.html

Kdybyste alespoň trochu ovládal dějepis nebo Internet!

J. Farda 2.1.2016 15:25

Re: Díky!

Goebbels!

T. Krystlík 2.1.2016 14:19

Re: Pletete si pojmy,

Nepletu. Nejvýstižněji je pojem genocida definován ve francouzském trestním zákoníku: "Genocida je realizace odsouhlaseného plánu, který směřuje k částečnému nebo plnému vyhlazení národní, etnické, rasové, náboženské skupiny nebo skupiny stanovené podle nějakého svévolného kritéria“.

Myslíte si, že se to nevztahuje na vyhnání cs-Němců?

A. Trick 2.1.2016 14:13

Pletete si pojmy,

nastudujte si termín "genocida", pohrobku Emanuela Moravce.

S. Ševeček 2.1.2016 13:44

Re: Na sudeťáckou propagandu si asi musíme zvyknout.

"proč je tedy dnes Rakousko samostatné" ?

Díky Stalinovi, madammée.

S. Ševeček 2.1.2016 13:36

Jasně, pane Stránský ... takže vzhůru do náručí

ňáké té velmoci, co je po právě ruce. A "malý národ" ať se ztratí. Je s podivem, že to pořád ještě píšete česky.

Hlupák a dacan, zvláště "vzdělaný", zůstane hlupákem a dacanem ... teď nevím, zda to píšu na prezidenta Beneše, nebo na vás.

Na rozdíl od vás se prezident Beneš zasloužil o stát a o rozvoj našeho národa, a to v maximálně reálném prostoru, fyzickém a duchovním.

Š. Hašek 2.1.2016 13:30

Zde je Edvard Beneš

vykreslen tak, že nebylo v minulém století "většího politického gaunera/ješity/neznalce".

Asi jako bychom za východisko k debatě vzali nějaké "historické zamyšlení" Josepha Goebbelse. Děkuji, myslel jsem, že poslat presidenta do Haagu chtěl jen takový ten kádrovač českého národa, všichni víme. Možná tedy konečně pokleknout, omluvit se celé Evropě za minulá, námi způsobená příkoří, Schwarzenberga udělat EUmístodržícím, Halíka sekretářem.

Ach jo.

K. Novák 2.1.2016 13:24

Re: Na sudeťáckou propagandu si asi musíme zvyknout.

Bismarck sjednotil Německo v rozsahu Maloněmecka.

Beneš jednal se Stalinem v době, kdy měl špatné zkušenosti z Mnichovské konference, na které se ukázala nespolehlivost "západních" velmocí. Snažil se proto zabezpečit ČSR smlouvami se SSSR. Po válce byla ČSR obnovena (Beneš byl zřejmě ochotný obětovat Podkarpatskou Rus, což bych mu zazlíval, ale zřejmě se nedalo nic dělat) a Stalin ho respektoval. U nás Stalin nenaložil s exilovou vládou tak jako s tou polskou. Že Beneše později nerespektovali komunisté, je jiná věc.

S odsunem Němců z republiky nemá Beneš nic společného. Snad jedině nepřímo tím, že odsouhlasil (inicioval) akci proti Heydrichovi. Němci potom za podpory sudeťáků, kteří se údajně dožadovali provedení nějaké odvetné akce proti Čechům, vypálili a vyvraždili Lidice a vytroubili to do světa. Angličané potom a) začali uvažovat o revizi svého přístupu k Mnichovské dohodě, b) přestali požadovat, aby v exilové vládě byli zastoupení Sudetští Němci a c) začali uvažovat o odsunu Němců. Odsun navrhl Chamberlain po vzoru nějakých přesunů obyvatelstva, jestli se nemýlím, na Kypru. Britská vláda myšlenku odsunu přijala v létě 1942 a dojednala odsun s USA a SSSR. Tito spojenci odsun odsouhlasili na začátku roku 1943. Odsun Maďarů domluvený nebyl a protože sovětská okupační správa situaci v Maďarsku nezvládala i bez příchodu lidí odsunutých ze Slovenska a dalších zemí, tak ho neumožnila. Odsun Němců Sověti blokovat nemohli, protože byl domluvený s Británií a USA a museli ho tedy dodržet. Připomínám, že Němci byli odsunuti z Francie, Holandska, Belgie, Dánska, Polska, Maďarska, Československa a Rakouska. Na to byl Beneš přece jenom malý pán. Nenechte se oblbnout sudeťáckou propagandou, která se tváří, jakoby Němci byli odsunuti pouze z ČR a může za to Beneš.

T. Krystlík 2.1.2016 13:01

Autor se nezmínil

o skutečnosti, že Beneš má být za genocidu na československých Němcích považován za válečného zločince.

J. Hruška 2.1.2016 12:44

Re: Na sudeťáckou propagandu si asi musíme zvyknout.

Dobrý den. Jakou úlohu hrál při vzniku a "zachování" ČSR Dr, Beneš by přineslo až odtajnění a zveřejnění moskevských archivů KGB. Vznáším otázku, zdalipak nebyl ten kdo se "zasloužil o stát" náhodou výkonným agentem (důstojníkem) cizí mocnosti?? od začátku do konce.

Skoro mám ten dojem. Zdař Bůh, Josef.

P. Čech 2.1.2016 12:34

Re: Dobře napsaný článek

Zajímavé! Na tom opravdu něco je.

P. Čech 2.1.2016 12:30

Re: Střízlivý pohled

Ono totiž ty ubohosti (o nás bez nás) vyslovují jen ti, kteří nejsou schopni ani ochotni si svou svobodu sami vydobýt a nebo se o to aspoň pokusit. Stále se spoléhají na někoho jiného, kdo by měl za ně tahat kaštany z ohně. Takovými ovšem nejsou ve své většině občané, ale jejich nedemokraticky (menšinově) volení politici. Edvard Beneš byl jedním z nich. Nebyl zvolen občany, ale pouze poslanci. Poslanců tehdy bylo cca 200 zatímco občanů 15 milionů. A o tom to všechno je. Pokud by byl Beneš volen přímo občany, nikdy by se preidentem nestal. Vymlouvat se na to, že nás někdo (Francie a Anglie) zradil je přinejmenším hloupé. Dějiny mezinárodních vztahů jsou totiž podobných zrad plné. Poláci např., když už nic jiného, bojovali. Češi a Slováci jako obvykle stáhli ocas a nechali se potupně ovládat, stejně jako od února 1948. A o tom to všechno je.

P. Čech 2.1.2016 11:46

Re: Dvakrát selhal, v roce 1938 a 1948....

A v roce 1946 po volbách.

P. Čech 2.1.2016 11:45

Re: Tento článek

Národ, který si svou svobodu není schopen a ochoten vybojovat vlastní krví, nestojí za to, aby ji měl. Stačí???

P. Sulc 2.1.2016 11:43

Re: Konecne, konecne dobry clanek

Bohuzel, vase //a moje// nazory akceptuje jen velice malo lidi. Vymejvani mozku k nenavisti jak k Nemcum, tak i Habsburkum udelalo svoje. Vylhane skolni dejiny zblbnou deti uz od mladi a naprosta vetsina lidi se zajima spise o velice dulezity fotbal, nez o dejiny, takze jim ten vymlaceny mozek vydrzi cely zivot.

J. Karel 2.1.2016 11:43

Střízlivý pohled

na skutečné schopnosti u nás stále vychvalovaneho státníka, jenž byl ve skutečnosti zbabelcem a podrazakem. Zákon, zasloužil se o stát, by byl pravdivější _ zasloužil se o Mnichov. Je na čase přestat s těmi ubohostmi _ o nás bez nás.

P. Čech 2.1.2016 11:43

Vidím to jinak.

Dr Edvard Beneš byl docela dobrý muž č. 2. Mužem č. 1 byl jednoznačně TGM. Je jen otázkou, zda by Beneš nebyl mužem č. 3 v případě, že by nezahynul Rastislav Štefánik. Každopádně je neoddiskutovatelnou skutečností, že se svým způsobem zasloužil na prohlášení samostatného státu Čechů a slováků, svobodné Československé republiky. Jakmile ovšem byl nedemokraticky (menšinově) zvolen do funkce prezidenta, byl to začátek jeho konce. Byl totiž slaboch, podléhající vůli manželky, Hany Benešové.Ve funkci prezidenta se dopustil vlastizrady a to třikrát, kterou by snad bylo v jednom případě nazvat i velezradou.V roce 1938 odvolal všeobecnou mobilizaci a tím vydal ČSR do rukou Hitlera. V roce 1946 jmenoval do funkce premiéra Gottwalda, ikdyž podle textu ústavy z roku 1920, v té době platící, nemusel. V roce 1948 " zaspal", když neučinil kroky k tomu, aby mu Gottwald nemohl navrhnout demisi ministrů.. On totiž před tím, než mu Gottwald onu demisi navrhl, mohl jej odvolat z funkce (text ústavy to umožňoval) a jmenovat do funkce premiéra např. Jana Masaryka. Ten měl vysokou podporu tehdejší ČSSD, která tvořila spolu s demokratickými stranami v parlamentu většinu. Pokud by totiž toto učinil, nikdy bychom se pod kuratelu SSSR nedostali a nikdy by u nás nenastal odsouzeníhodný socialistický systém, diktovaný opovrženíhodnou a zločineckou KSČ. Výmluva na to, že byl v té době nemocný neobstojí. Ústava z roku 1920 na takovou skutečnost pamatovala, když říkala co se má stát, pokud je prezident "churav". A o tom byl náš vývoj po roce 1938, když otěže státu držel ve svých rukou Dr Edvard Beneš - vlastizrádce.

M. Hoblík 2.1.2016 10:53

Díky!

Opsal jste kus učebnice, něco jste sice vynechal, ale určitě jste přispěl k osvícení zatemněných mozků. Bez Vás bychom žili v nevědomosti a budili se s noční můrou, kdo to ten Beneš vlastně byl! Jen tak dál, stále dokola jako ten Goebels.

B. Brousková 2.1.2016 10:40

Re: Na sudeťáckou propagandu si asi musíme zvyknout.

"Hitler provedl sjednocení Německa." Ještě nám vysvětlete, proč je tedy dnes Rakousko samostatné, natruc "hitlerovsko sudeťáckému blouznění" Montovat do toho bývalého našeho ministra zahraničí to už je asi paranoia. Ještě ovšem chybí váleční štváči z Vólstrýtu, západoněmečtí revanšisti a agenti Vatikánu.Pokud se nemýlím Velkoněmecko vytvořil už Bismarck. Že si rakouští Všeněmci představovali , že by se Rakousko i s českými zeměmi a Moravou k sjednocenému Německu mělo připojit je pravda, ale stejně je pravdou, že Bismarck to odmítal. Proč, to by bylo asi na dlouhou debatu. Benešovu úlohu při vzniku ĆSR nikdo rozumný nepopírá. Jeho činnost z konce druhé světové je ovšem o něčem jiném. Že byl fascinován Stalinem a bolševizmem , je také realita.Stačí si přečíst jeho Demokracii dnes a zítra. Bláboly o diktatuře proletariátu, která plynule přejde do nové formy demokracie, mluví samy za sebe. Konec konců jeho paktování se Stalinem v prosinci 1943 a následující týden trvající jednání v Moskvě s Gottwaldem a jeho rabiátskou smečkou " o tom jak bude vypadat republika po válce", jsou nejlepším důkazem, kam ho přivedla jeho nenávist k politickým oponentům, kteří měli tu drzost ho nepodpořit při předválečných prezidentských volbách.Přitom se stále zapomíná, že hlavním důvodem jeho paktu se Stalinem byla skutečnost, že potřeboval Stalinův souhlas s plánovaným odsunem Němců a Maďarů z republiky. A Stalinovi trvalo skoro půl roku , než na Benešův požadavek kývnul. A hned vzápětí posílá Beneš do Moskvy svůj !!!! návrh paktu. Že se po osmačtyřicátém nějak nepotvrdilo jeho tvrzení, že "českoslovenští komunisté , by žádných zvěrstev nebyli schopni, protože vyrůstali v demokratické prostředí" (Demokracie dnes a zítra), se už nedožil. Komunistům i Stalinovi už v té době mohl být ukradený. Svojí úlohu užitečného idiota splnil beze zbytku. Jak by řekl syfilitik a masový vrah Gottwald: " Jsou i tací naivkové, že si přinesou i vlastní provaz, aby je bylo na čem oběsit " .