30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Zákaz práce, jděte do parku

V pátek 28. 10. některým z nás stát poprvé zakázal pracovat, byl totiž zakázán prodej ve větších obchodech. Stát nově v sedmi dnech reguluje prodej a zdůvodňuje to tím, že lidé by měli trávit o státních svátcích čas jinak než nakupováním a že zaměstnanci obchodů nad 200 metrů čtverečních by měli mít možnost také trávit čas jinak než prací.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kratochvíl 8.11.2016 10:42

Re: Pane Káles jste mimo,

Mýlíte se, i v nepřetržitých provozech je tento provoz v době nedělí a svátků silně utlumen jako v noci na tom není nic špatného. To platilo i v minulosti např. sedláci museli obsloužit o nedělích a svátcích dobytek a podobně, ale dělalo se jen to nejnutnější a o to jde i v našem případě zavírání supermarketů. A tak to bylo i v minulosti z bohoslužby se šlo do hospody, konaly se tancovačky hrála muzika, protože to sloužilo k odpočinku, dnes tomu říkáme aktivní odpočinek.

J. Tachovský 8.11.2016 10:37

Re: Pana Kálesi a další vaši zastánci

Kecate. Nikdo nikoho nenuti pracovat. Otroci tu nejsou. Kazdy si muze odpocivat, jak chce.

J. Kratochvíl 8.11.2016 10:30

Pana Kálesi a další vaši zastánci

když bojujete za svaté právo na svobodu bez jakéhokoliv omezování platí, že vaše svoboda končí tam kde začíná svoboda vašeho souseda. Tím, že tady bojujete za tzv. neomezení práce kdykoliv a kdekoliv bez přerušení, rušíte a omezujete svobodu těm, kteří chtějí odpočívat a mají na odpočinek právo. Je správné, že tito lidé zde mají za sebou určitou formu státní moci.

J. Kratochvíl 8.11.2016 10:11

Re: Pane J. Kratochvíle.

"Svoboda" ve vašem podání ve mně opravdu vyvolává pocit paniky nad tupostí lidské bytosti. Vaše anarchistická představa světa je představa nebezpečně agresivního hlupáka, hňupa a antikomunistického primitiva.

A. Alda 8.11.2016 9:32

No já bych bez zaváhání

zakázal i nedělní práci až na výjimky nezbytné pro ochranu lidských životů, zdraví a majetku a pro udržení chodu společnosti. Proč by měly mít obchody v neděli otevřeno, to skutečně nechápu. Nikdy dříve otevřeno neměly a všichni jsme to zvládli a přežili.

A. Alda 8.11.2016 9:27

Pan Pudilo, od počátku se to vztahovalo i na ne-Židy.

Vždyť si přečtěte, jak to je v té Bibli napsáno:

Exodus 20: http://www.bible21.cz/online#exodus/20

Deuteronomium 5: http://www.bible21.cz/online#deuteronomium/5

Š. Hašek 8.11.2016 9:27

Re: Souhlas,

Nějak mně ale stále není jasné, že nejsou zavřeny všechny kšefty, uvedena doprava do skoroklidu, zákaz reprodukované hudby a občané nejsou pod dohledem na návsích, kde si rádi vyslechnou projev ministra Dienstbiera. I třeba z reproduktoru. Budu se muset také na státní dny ráno voholit??

To mi tedy vysvětlete! Zjednodušeno, nebrat doslova. A nebo vlastně jo.

A. Alda 8.11.2016 9:17

Ano.

Zákaz práce každý sedmý den je největší dar, který Židé zprostředkovali lidstvu.

Š. Hašek 8.11.2016 9:16

Re: Skutečný výsledek

Stále se domnívám, že jediný, kdo je kompetentní ke změnám prodejní doby ve svém/firemním obchodě, jest majitel. Stačí mu to k tomu zjištění "kdy se hejbou kšefty".

Ale to je příliš mnoho svobody, že?

Vždyť se na toho neokomunistu Bublana podívejte.

A. Alda 8.11.2016 9:15

Souhlas,

ale státní svátek je zcela nepochybně státní záležitostí, do které má stát co kecat.

A. Alda 8.11.2016 9:14

Za První republiky

se práce 28. října trestala vězením do jednoho měsíce a pokutou do 10 000 tehdejších Kč, což bylo co do kupní síly asi 1 mil. dnešní Kč.

T. Marný 8.11.2016 9:12

Re: Levicovy precedens !!! Stat nam muze zakazat pracovat, aby

Nejedná se jen o těch našich pár svátků, ale i o neděle.

Š. Hašek 8.11.2016 9:11

Souhlas.

Inicioval to soudruh Bublan. A všichni víme, co soudruh Bublan začíná rozjíždět stran běženců - vítací výbory.

Nějak se jim to (socialististům) v té straně sešlo. Jeden lepší než druhý.

J. Kavalír 8.11.2016 9:09

Re: Je čas na změnu

Kmotři a vyžírkové se dostanou do každé strany, která má šanci se dostat k moci. A je jedno, jestli je levicová, středová nebo pravicová.

J. Lepka 8.11.2016 9:08

Re: Souhlas,

Bezva odkaz, díky. Vypadá to odkud čerpal Orwell inspiraci.

Š. Hašek 8.11.2016 9:07

Re: Levicovy precedens !!! Stat nam muze zakazat pracovat, aby

Někomu to nevysvětlíte.

M. Malovec 8.11.2016 9:06

Nevadí mi,

že jsou krámy zavřené. Za bolševika byly zavřené od sobotního poledne do pondělního rána a přežili jsme to. Vadí mi, když něco nařizuje stát ve věcech, do kterých nemá co kecat. Zdá se, že bude hůř.

T. Marný 8.11.2016 9:05

Re: Je čas na změnu

A střed politického spektra by ti nestačil ?

P. Smatlak 8.11.2016 9:05

Re: Pane Káles jste mimo,

Ve většině států v evropě to nikomu nevadí jen tady se z toho opět dělá věda a popírání svobody.Tady je vždy vše zveličováno a v některých věcech a jakoby nařízeních jsme papežštější než papež ať už se to týká čehokoliv.Vzpomeťe si jak se tady zakazovala i dřevěná prkénka na krájení a jiné hovadiny,prý podle EU.ALE NIKDE KROM NÁS SE TO NEPRAKTIKOVALO A TO JE JEN ŠPIČKA LEDOVCE.

K. Janyška 8.11.2016 9:03

Pozor, mladej. Jen kvalifikované zákazy, opakuji

kvalifikované, jsou zdrojem růstu na straně 3 velkých negativ, tedy míru, svobody a spravedlnosti. Nezmatlat všechno dohromady.... Dzp.

J. Lepka 8.11.2016 9:02

Re: Pane Káles jste mimo,

Mnohokrát jsem na toto téma / práce sedm dní v týdnu / hovořil s prodavači a pokladními v supermarketech a představte si, nikdo si nestěžoval. Možná proto, že na rozdíl od vás znají Zákoník práce. A nejen oni, ale i jejich zaměstnavatelé. Naopak si všichni pochvalovali rytmus krátkého a dlouhého týdne a jen mi potvrdili, že jsem ve velebení tohoto režimu nebyl sám. Ono to má totiž nespornou výhodu, spočítat si na půl roku dopředu, kdy budete mít volno a objednat se na vyšetření do špitálu, s autem do servisu nebo si jen pozvat řemeslníka. Ale to zřejmě pachatelům dobra a autorům tohoto nesmyslného zákona tak nějak uniká, hlavně že na veřejnost takhle fingují činnost, jen aby omluvili svou existenci v PS.

V. Mlich 8.11.2016 9:02

Je čas na změnu

Tradiční strany zklamaly, když kvůli technologii moci stále víc zapomínají na ideje, tak lidé zkusili dát důvěru hnutím založeným na jediné silné osobnosti, jenže to je z bláta do louže. Ale stále je tu cesta: dát důvěru mladé straně nezkažené vysokou politikou a pohlídat si, aby ji nezničili bafuňáři, kmotrové, oligarchové. Mluvím pochopitelně o pravicových voličích, protože ti, co jsou zvyklí přiživovat se na výsledcích práce ostatních a ještě jim diktovat, kdy mohou a kdy nesmí dělat, šmírovat je kontrolními hlášeními, okamžitým hlášením každé tržby, centrální evidencí účtů atd, ti budou dále volit příživníky a velkozloděje.

J. Lepka 8.11.2016 8:52

Re: Pane Káles jste mimo,

Je vidět, že pro vás křesťanská věrouka znamená víc, než veřejně dostupná historická data. Toto zkreslení dne odpočinku má na svědomí Ježíš a jeho nohsledi poté, co vyhnal "penězoměnce" z chrámu. Nebudu se tu obtěžovat výkladem, co to nadělalo za problémy ve vývoji naší civilizace, jen připomenu, že ani vy, ani ten soubor klaunů, co si nárokuje patent na organizaci našich životů, nemají právo rozhodovat a vyčleňovat ze společnosti jedince, co jsou ochotní a schopní v tento "den odpočinku" pracovat. Mohlo by se pal snadno stát, že vám vyhoří dům do základů, protože hasiči budou světit den odpočinku, stejně jako saniťáci, lékaři a vlastně celé nemocnice, samozřejmě policie, že,kupodivu ne zloději, takže vás cestou na bohoslužbu ( čti na procházce trávené s rodinou ) celkem snadno okradou.

Ale abych to zkrátil, jste evidentně rigidní až bigotní nevyléčitelný naiva !

Z. Frys 8.11.2016 8:20

Re: Pane J. Kratochvíle.

namáháte se zbytečně, komoušovi nic nevysvětlíte. Zvlášť slovo "svoboda" musí u těchto jedinců vyvolávat panickou reakci.

Z. Frys 8.11.2016 8:17

Cesta do socfašistické totality

se projevuje neustálým pácháním "dobra" typu kontrolního hlášení, EET, zákazem kouření v soukromých restauracích, zákazem prodeje o svátcích, navyšováním represe (pokuta 10tis za urážku úředního blba), až se posléze dostaneme do orwellovského světa vaporizace nepohodlných občanů. Znakem fašismu je, že pro každý aspekt lidské činnosti existuje nějaká státní doktrína, zákon, zákaz, předpis či regulace. Zatím jsme napůl cesty k fašistické tyranii, ovšem s podporou socfašistické EU tam budem velmi rychle, zvlášť když příštím ministerským předsedou bude velmi pravděpodobně korporátní socialista agent neBureš...

O. Uživatel 8.11.2016 7:50

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 8.11.2016 7:39

Uživatel požádal o vymazání
J. Kulheim 8.11.2016 7:39

Pane J. Kratochvíle.

Pochybuji o tom, že většina poslanců z ČSSD, ANO a odborů má nějaké povědomí o desateru. Mnozí z nich o skutečné práci neví nic. Nikdy svou "prací" nepřispěli k bohatství této země. Je to pouze jeden z populistických kroků, zákazů a příkazů, které jejich mozkovny vyprodukovaly. Nic jiného než plést se lidem do života a rozhazovat cizí peníze neumí.

Jde o další krok v umenšování svoboda jednotlivce. Nikdo nikomu nepřikazoval jestli má jít nakupovat nebo odpočívat nějak jinak. Životní styl je v současnosti úplně jiný než před 150-ti lety.

J. Skýpala 8.11.2016 7:01

Skutečný výsledek

Výsledek zákazu prodeje v sobotu 28. října, přinejmenším v Olomouci, byl ten, že 29. října byly obchody (a přilehlá parkoviště) přecpané jak těsně před Vánocemi.

Zajímalo by mě, jak by tuto skutečnost okomentovali ti zaměstnanci, kteří vyfasovali směnu 29. října. Měl jsem pocit, že jim není co závidět a možná by si raději dali pohodovější směnu o den dřív.

P. Boublíková 8.11.2016 6:45

Re: Pane Káles jste mimo,

7 dní v týdnu nikdo nepracuje - v prodejnách jsou střídavé směny dopolední, odpolední, všední, víkendové.

Neděle ostatně budou pracovní dál - zákaz se týká jen několika dní v roce a jde spíš o princip než o to, aby někomu pomohl.

Kromě toho, práce se jen přesune na jindy. Aby se snížil obrat zboží si patrně nepřejí ani zakazovači.