29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

GLOSA: Zákaz práce, jděte do parku

V pátek 28. 10. některým z nás stát poprvé zakázal pracovat, byl totiž zakázán prodej ve větších obchodech. Stát nově v sedmi dnech reguluje prodej a zdůvodňuje to tím, že lidé by měli trávit o státních svátcích čas jinak než nakupováním a že zaměstnanci obchodů nad 200 metrů čtverečních by měli mít možnost také trávit čas jinak než prací.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 8.11.2016 14:18

Pro mne je plně postačující tento argument

Exodus 20, 9-10

Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci, ale sedmý den je dnem odpočinku, zasvěceným Hospodinu, tvému Bohu. Nebudeš dělat žádnou práci – ty, tvůj syn ani tvá dcera, tvůj otrok ani tvá děvečka, tvé dobytče ani přistěhovalec ve tvých branách.

A v roce 1989 NIKDO nezvonil proto, aby měly obchody v neděli otevřeno. Takový směšný důvod neměli ani ti největší primitové, co se v těch davech na náměstích také vyskytovali.

J. David 8.11.2016 14:04

Re: Zákaz práce? Ne. Zákaz trvalého otročení.

Pane Harabaska, zase a zase technokracie. U pokladny stál(a) ve svátek za 100% "zulage" na denním výdělku. Pokladna je svým způsobem řehole, připouštím, ale zeptejte se o zájem personálu o sváteční služby, asi Vám spadne čelist. Souseda mám u MHD. Víte, kdo se dere o sváteční služby, motat volantem autobusů? Management. Dostali jsme se kdysi do diskuse okolo "balíkových doručovatelů" a mé technokratické způsobilosti, včetně odborných termínů. Nazývám věci pravými jmény, to že někdo nechápe technokratickou realitu, není má chyba, sedlák pochopí, co je sigulární a co regulární matice (erteple a jejich tržní realizace ve smyslu diskriminantu matice). Nemusíte to dělat, můžete ženu uživit, bude se starat o rodinu a Vaše blaho, když už tak tu krásně mentorujete, rád se ješte nechám poučit. Nedělní pobožnost, za totáče já chodil na licitovaný mariáš do hospody, pivko, veržínko. Nikdo mi to nezakazoval. A co je nyní? Jenom kuratela.

Z. Frys 8.11.2016 13:54

Re: Pane J. Kratochvíle.

díky za ocenění, soudruhu.

Jen pro upřesnění: fašista = vyznavač všemocného státu; nacista = vyznavač všemocného státu, který nenávidí Židy, případně Izrael; komunista = vyznavač všemocného státu, který uctívá trochu jinou mytologii a jiné symboly.

P. Harabaska 8.11.2016 13:45

Re: Nezvonili jsme klíči,

Probůh! Nejdřív vám vadí komunisté, potom socani ... Kdo ještě? Což jindy nehorujete pro pořádek? Věřím rád tomu, že jste až dosud chválil pořádek tam za hranice a rovnával ho s tím českým "bordelem".

J. Tachovský 8.11.2016 13:38

Re: Ztráta čtrnácti tisíc už cejtit je!

Sveho casu bylo v Nemecku normalni i hromadne zabijeni lidi.

J. Tachovský 8.11.2016 13:37

Re: Nezvonili jsme klíči,

A to ze socani nekde jinde utahli lidem obojky jeste vic ma byt argument ?

J. Tachovský 8.11.2016 13:35

Re: Pana Kálesi a další vaši zastánci

Bavime se o obchodech. A pokud vim, zakaz prodeje se nevztahuje na poznost zavazeni zbozim, takze Tesco 28. navazi kvanta veci na 29., provoz je uplne stejny.

P. Harabaska 8.11.2016 13:34

Re: Nezvonili jsme klíči,

Vážený, otevřete si svůj obchod hned za hranicemi v Německu. Tam vám kdo a kdy smí mít otevřený svůj vlastní obchod nebude předepisovat nějaký komouš, ale zákon, obchodní komora a třeba i nějaká jiná, demokratická, komoušů prostá instituce. A když tomu nebudete chtít rozumět, jistě budete mít dost na to, abyste zaplatil nějakou tu vyměřenou pokutu. Tam se totiž nekontroluje jenom to, zda nemáte otevřeno, ale třeba - jako v případě restaurací a hospod - zda už otevřeno nemáte, tedy, abychom si rozuměli, zda už jste při zavírací hodině zavřel.

J. David 8.11.2016 13:33

Re: Sedět v padlamentu,

A to jako proč? Udejte jediný relevantní důvod, proč by obchody měly být v neděli uzavřeny? Co takhle svobodná volba, jak a s čím naložím se svým "prostorem a časem"? Kdy a jak defekovat, jakou výtvarnici má mít můj exkrement, kolika litry vody ho splachovat, kdy jít na pivko a kolik ho vylemtat, etc... Pane Aldo, Vy jste kouzelný demagog a ochránce dirigismu. " Proč by měly mít obchody v neděli otevřeno, to skutečně nechápu. Nikdy dříve otevřeno neměly a všichni jsme to zvládli a přežili" hovoříte. Nu právě proto byl v 1989. roce kravál, aby tomu tak nebylo. A zase to tu máme, pracující plebs by měl v neděli odpočívat k nabytí sil k budování... Kurňa, ale co je státu do toho, když někdo chce v neděli prodávat a jiný ne? Nechme to na nich, jak se rozhodnou. Tak jako kouření v putykách, odraz podnikatelského záměru na danou klientelu. Gay také neleze do bordeláku s babama, že by tam mohl chytit syflíka a kapavku, vyhledá "gay klub", kde se spokojí s rizikem HIV. Kuřácké a nekuřácké putyky, nekuřák leze do kuřácké putyky cíleně a vyřvává, že se cítí "zadehtován", co ho ale nutí tam lézti, když má za humny putyku nekuřáckou, nu, jest asi týpek pana A.Aldy.

Jak ze Švejka: Níže podepsaná komise bazíruje na duševní otupělosti předvedeného A.Aldy, jehož výrok svědčí o vrozeném kretenismu a blbosti, o čemž svědčí výrok předvedeného: "V neděli se prostě pracovat a obchodvat nemá. Howgh".

P. Harabaska 8.11.2016 13:11

Zákaz práce? Ne. Zákaz trvalého otročení.

Pan místopředseda Svobodných jistě není živ z té almužny, kterou dostávají ty tisíce především prodavaček, na které čeká po směně v obchodu ještě další "šichta" doma. Děti, manžel, prádlo, vaření atd., protože - buďme upřímní - muži toho doma zase až tak moc nenadělají. A ty ženské si taky někdy potřebují aspoň trochu odpočinout nebo dodělat to, co v jiné dny nestačily udělat. Chudák ženská v pokladně supermarketu, která si potřebuje občas taky odskočit na záchod, sedí v té pokladně a mačká často dlouho bez úspěchu tlačítko zvonku, aby přivolala někoho, kdo ji na tu dobu, kdy potřebuje vykonat tu svoji fyziologickou potřebu (je to taky jenom člověk), v pokladně vystřídá. Když pokladnu opustí bez náhrady (taky může dostat průjem, že?), čeká ji pokuta a řada potíží. Zkuste si někdy hodinku v té pokladně posedět. Budeme-li mluvit jen o té fyziologii. Budete si muset protáhnout nohy, paže. Ty ženské jsou otroci a to vy své pýše chytrolína v politické funkci vidět nechcete.

J. Veselý 8.11.2016 13:09

Re: Nezvonili jsme klíči,

To dá rozum! Zvonili jsme přece proto, aby nám po 28 letech nějaký komouš předepisoval kdo a kdy smí mít otevřený svůj vlastní obchod.

P. Zinga 8.11.2016 13:08

Re: Pana Kálesi a další vaši zastánci

To myslíte vážně, s tím odpočíváním?

P. Zinga 8.11.2016 13:05

Nezvonili jsme klíči,

abychom nemohli 365 dní v roce kupovat banány! Nenecháme si ukrást ovoce velké listopadové revoluce!

J. Veselý 8.11.2016 12:57

Ono je to celé pitomost.

Nikde v zákoně se nepíše, že by zaměstnanci prodejen nad 200 m2 nesměli o svátcích pracovat. Mohou dělat, a taky dělají, spoustu práce - rovnání zboží, inventury, administrativu, úklid atd. atd. Jen nesmějí PRODÁVAT. Ne náhodou byl o tyto směny ve svátek mezi zaměstnanci takový zájem, že se udělovaly za odměnu. Zákon nechrání zaměstnance, jen zhoršuje ekonomické výsledky zaměstnavatele a buzeruje zákazníky.

J. Kratochvíl 8.11.2016 12:47

Re: Pana Kálesi a další vaši zastánci

Pochopitelně, že jsou práce, které jsou hlučné více a jiné méně, ale většina pracovních aktivit potřebuje dopravní obslužnost a tím zvýšený dopravní ruch na veřejných komunikacích. A to ruší již každého. Hovadiny píšete vy, navíc jste bezohledný.

O. Uživatel 8.11.2016 12:45

Uživatel požádal o vymazání
A. Alda 8.11.2016 12:27

Sedět v padlamentu,

snažil bych se zakázat i nedělní práci až na výjimky nezbytné pro ochranu lidských

životů, zdraví a majetku a pro udržení chodu společnosti. Proč by měly

mít obchody v neděli otevřeno, to skutečně nechápu. Nikdy dříve otevřeno

neměly a všichni jsme to zvládli a přežili.

V neděli se prostě pracovat a obchodvat nemá. Howgh.

V. Kain 8.11.2016 12:25

Re: Ztráta čtrnácti tisíc už cejtit je!

Vyskytují se idioti co říkají, že v Německu je to normální,ale nějak nám zapoměli říci jaké jsou u těch profesí z obchodů platy.Jsou jiná povolání kde se musí pracovat o svátcích,tam si ovšem dobroseři netroufnou práci ve svátek zakázat.Vietnamci jásají.To byl skutečný majstrštyk který jim přinese zákazníky.

J. Brožek 8.11.2016 12:07

Re: Pane Káles jste mimo,

Jenže v té době jaksi nebyly třeba vysoké pece - odpichy se totiž dělají nejen v neděli, ale i ve svátek. A takhle by se dalo pokračovat. Jsme trochu jinde než ve středověku.

V současné ekonomice se naprosto stírá rozdíl mezi pracovní dobou a volnem a to všude tam, kde nejsou "píchačky" a nezbytná přítomnost na pracovišti. A můžete s tím dělat co chcete, prostě tohle je trend a takto to bude - stále víc.

A mimochodem - opravdu to nejnutnější je fotablový (hokejový či jiný další) zápas? Divadelní představení? Provoz kina? Restaurace?

Fakt bych řekl že není - takže lžete. Ono i v tom středověku měl ten hospodský otevřeno a pracoval.

J. Kučera 8.11.2016 11:57

Re: Ano.

Ve starověkém Egyptě to byl každý desátý den, u Sumerů každý dvanáctý. Vyberte si U křesťanů neděle, u Židů sobota u Muslimů pátek. Lidi neblbněte, zbytečná buzerace je způsob vlády hlupáků.

P. Krešňák 8.11.2016 11:49

Re: Pana Kálesi a další vaši zastánci

Ježiši, pane Kratochvíl, přečtěte si ještě jednou co jste napsal. Pokud to myslíte vážně a opravdu jste přesvědčen, že prací rušíme a omezujeme svobodu odpočívat, tak jen malá poznámka, já rád odpočívám v úterý a myslíte si tedy, že mě můj zaměstnavatel prací v úterý omezuje? Dále není co dodat. Prostě píšete hovadiny. Krešňák

O. Uživatel 8.11.2016 11:32

Uživatel požádal o vymazání
P. Hlosta 8.11.2016 11:27

Ztráta čtrnácti tisíc už cejtit je!

Jeden z nemedializovaných problémů při tom zákazu prodeje je problematika malých pekáren a potravinových výroben. Ty vyrábějí zboží s dením předstihema dodají po noční výrobě do marketů. Síla marketů spočívala v tom, že doslova převálcovaly malé obchody a velké procento jich muselo skončit. Odbyt potravinové výroby přešel prakticky v závislosti na markety.

V den před státním svátkem tak výrobny zaznamenají propad výroby. Možná si kdo myslí, že sedmkrát do roka to není tak moc. Na to se optejte nejen zaměstnavatelů, ale i zaměstnanců, co si radši neberou nemocenskou, ale dovolenou, aby se jim nesnížila mzda, co vlastně dovolenou na rekreaci vůbec celou dobu neberou, protože si ji prostě z existenčních důvodů nemohou dovolit. Kolik asi tak by vydělal zaměstnanec malé pekárny výrobou na státní svátek? Vzhledem k obvyklé vysoké poptávce na takové dny, je to kolem tisícikoruny za ten pracovní výkon, protože většinou úkolový. To je ročně ztráta sedm tisíc, což mohou být boty na zimu pro děcka například.

"Sociální dobráci" potřebují pomáhat těm dole. Toš jim zase pomohli. Fčil ještě je odnaučit kouřit tu holotu, aby neměli chuť odflákávat práci. Taky hodně prý chlaščou, toš zvednout daň na to. Potom "sociální dobráci" dají rodinám po tisícovce, aby děcka měly na penál do školy a přezůvky.

Když náhodou manželka maká u pokladny marketu a chlap maká v pekárně malé rodinné svého zaměstnavatele, tak ztráta za svátky v rodině je čtrnáct tisíc!

O. Zuckerová 8.11.2016 11:18

Re: Pane Káles jste mimo,

Není to asi moc společenské nacpat se do diskuse mezi dva příspěvky, ale odstavec p. Lepky je tak rozkošný, že by bylo škoda jej neokomentovat. Především se mi moc líbí fakt, že "zkreslení dne odpočinku má NA SVĚDOMÍ Ježíš... Ježíš - ten toho ale má na svědomí i se svými "nohsledy" - rozuměj apoštoly... To jsem nezažila ani na povinném školení - vymývání mozků při "desetiminutovkách" v 50. letech. Nicméně doporučím Vám četbu, co nezabere moc času: Matouš 11 - Spor o sobotu. Marek 2 - Spor o sobotu. Lukáš 14- Spor o uzdravování v sobotu. Jan 9 - Uzdravení slepého. Nemáte-li evangelium doma, místní pan farář Vás do něj nechá nakouknout. Ale nesmíte před ním mluvit o apoštolech jako o nohsledech!

J. Tachovský 8.11.2016 11:14

Re: Souhlas,

Tak at si stat slavi, ale at s tim neotravuje slusny lidi.

J. Chaloupka 8.11.2016 11:12

Obávám se, že sedm svátků nebude konec.

Je to prolomení tabu. Příště to budou svátky všechny, pak neděle (ta je přece od slova nedělat), pak soboty a nakonec budeme ano, v tom Německu, jejichž obyvatelé k nám jezdí nakupovat o víkendech.

J. Tachovský 8.11.2016 11:06

Jeste, ze je tam ten limit 200m

Vietnamske a cinske obchody budou otevrene. A vlastne je zakaz prodeje v Tescu i pekny pocin smerem k maloprodejcum - nazene jim zakazniky.

J. Tachovský 8.11.2016 10:58

Re: Pana Kálesi a další vaši zastánci

A cim vas rusi prodavac v Tescu ? videl jste ho nekdy ? To je barak, ktery nekde stoji a jestli se v nem prodava nebo ne se pozna az kdyz vlezete dovnitr. Na vas odpocinek, ci oslavu statniho svatku to nema vubec zadny vliv.

J. David 8.11.2016 10:52

Prodejní plocha 200 m2...

Zakázali, zakázali, zákonem pod pokutou. Jenom mi vrtá hlavou, jak k tomuto "numeru" zákonodárci přišli, aby stanovili kdy ještě smím, a kdy již nesmím prodávat. Prodejní plocha je vypočtena a stanovena v technické dokumentaci provozovny, ať je jí plocha čtverce, kosočtverce, obdélníku, kosodélníku, lichoběžníku, mnohoúhelníku, kružnice, elipsy... To se neokecá, tak to bylo kolaudačně schváleno. Bon. Ale ten zákonný úsus, proč zrovna "ausgerechnet" je hranicí 200 m2? Nad 200 m2, nebo včetně 200 m2 (asi mi to nějak uniklo)? Proč to není 144 m2, tucet je 12, tak plocha čverce o straně 12 m je 144 m2, atu vychází něco přes 14 m. Přepočet na aršíny, yardy, sáhy... Asi si ti zákonodárci pripadali, jako rybáři s tou "latinou", "tákhle veliká ryba" na rozpažené pazoury. Asi budu za blouda, a nechám se poučit, proč vlastně je stanovena ta hranice prodejní plochy, kdy smím a kdy už nesmím. Vnímání "obecného blaha a dobrodinní zákonodárců" mi zase není až tak cizí, viz. třeba hladinka za volanten. V Rakousích je povolena hladinka 0.5 promilních bodů za volantem, a o nedělích zavřené kšefty, u nás kšefty otevřené (o nedělích), a hladinka nulová. Nicméně od Brna přes G3 v Gerasdorfu dolů na Wien a zpět (sobota a naše státní svátky). Pivko si tam dáte, kvalitní vídeňský řízek s vynikajícím bramborovým salátem (bez majonézy), a řízný ležák Gold Fassel. Ale pozor, co je dovoleno tam, to u nás není, "pomahači a chrániči" číhají za bukem s "daegery" na "zbytkáč" našich výletníků. Totéž dělají o nedělích a svátcích "Heilege Maria himmelfahrt" i chudákům Rakušanům, kteří považují časem posvěcené víno svatomartinké za pokoutní "přijímání v podobojí", a nechápou naší "intoleranci k nesmyslné nulové hladince hydroxyderivátů, tedy hlavně těch, které koupíme ve víně - dobré víno neožírá, dobré víno povznáší ducha i tělo (jsem bejvalej lučebník, ale nesmí po něm pálit žáha, pak to je cukernej patok). Ale bazíruji stále na tom, proč politici přišli zrovna na to, že opravdu 200 m2 IN?

J. Kratochvíl 8.11.2016 10:44

Re: Pana Kálesi a další vaši zastánci

Kecáte vy, nemůže dělat co chce, nesmí svou činností rušit sousedy.