29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

GLOSA: Zákaz práce, jděte do parku

V pátek 28. 10. některým z nás stát poprvé zakázal pracovat, byl totiž zakázán prodej ve větších obchodech. Stát nově v sedmi dnech reguluje prodej a zdůvodňuje to tím, že lidé by měli trávit o státních svátcích čas jinak než nakupováním a že zaměstnanci obchodů nad 200 metrů čtverečních by měli mít možnost také trávit čas jinak než prací.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Michal 8.11.2016 6:21

Re: Pane Káles jste mimo,

Technicky to není problém. Třeba v Izraeli to tak nějak funguje: o tom, co lze provozovat o šabatu se vedou debaty, dokonce se někdy podaří prosadit i důležité stavební práce (naposledy třeba napojení nové trati z Jeruzaléma v Tel Avivu). Spousta toho skutečně nefunguje, včetně značné části veřejné dopravy, ale i tím autem jede dost málo lidí.

A to je značná část izraelských Židů sekulárních, ale v pátek odpoledne se všeobecně zavře až do sobotního večera.

Benzinky a hotely fungují, ale spousta věcí pokud možno v automatickém režimu (shabat mode u výtahu nebo klimatizace).

Možná by se mohl autor zeptat těch utahaných žen v těch obchodech - jsou tam proto, že mají mizerné platy a potřebují ty peníze, ale z toho, že jedou 7 dní v týdnu, jsou dost uštvané. Většinou tam totiž nejsou dobrovolně: kvůli penězům/mizerným platům, kvůli tomu, že kdyby řekly ne, tak přijdou o místo.

T. Marný 8.11.2016 6:17

Re: Levicovy precedens !!! Stat nam muze zakazat pracovat, aby

Ono je to trochu jinak, hošánku. Když nejsou schopni ti, co nám " přivážejí " tu demokracii a svobodu podnikání, chovat se zde tak, jako ve svých zemích, tak se jim to musí připomenout příkazy. No a když chtějí mít přesto otevřené ty svoje hypersuper krámy, nic jim nebrání v tom, aby do nich nastoupilo panstvo s kanceláří a můžou prodávat o sto šest.

P. Eugel 8.11.2016 6:00

NĂĄpodobně. Zkuste to pĹTMečíst aspoň dvakrĂĄt a bez zadrhavani.

P. Eugel 8.11.2016 6:00

Nápodobně. Zkuste to přečíst aspoň dvakrát a bez zadrhavani.

P. Boublíková 8.11.2016 5:44

Re: Pane Káles jste mimo,

Existují provozy, kde volné svátky nařídit nelze - nemocnice, policie, hasiči, snad i energetika - i když proč bychom si o svátcích nemohli svítit svíčkou nebo baterkou, spíš je problematické na den či dva odstavit elektrárny a kotelny. To uzná každý soudný člověk.

Ale proč by musela o svátcích fungovat veřejná doprava - kdo nemá vlastní auto, dojde po svých nebo zůstane doma. Zavřít mohou benzinky - natankovat se dá předem. Zavřít mohou hotely a restaurace - jedná se o zbytné služby, bez kterých se den-dva každý obejde. Zavřít mohou kina, divadla, muzea, hrady a zámky - vše lze navštívit ve všední den. Možná i ty kostely by se mohly v neděli zavřít, pan farář je taky jenom člověk a potřebuje si odpočinout ;^)

J. Kratochvíl 8.11.2016 4:47

Re:

Názor pana Kálese a jemu podobní nás vrací do dob barbarství. A vy než začnete někoho poučovat o obsahu textu, tak si nejprve přečtěte nadpis, ten to jasně říká a zdůrazňuje.

J. Kratochvíl 8.11.2016 4:40

Re: Pane Káles jste mimo,

Děkuji za podporu. Podle mého názoru jsem chtěl jenom připomenout tradici, podle které se řídili naši předci po mnoho staletí. Jestli ona tradice desatera pochází v tomto případě ze Starého nebo Nového zákona není tak důležité, protože křesané tyto zákony respektovali oba. Tradice dodržování desatera k nám přinesla morálku a etiku, která nám dnes chybí, proto je nutné dodržovat tyto pravidla všech deset.

P. Eugel 8.11.2016 4:16

A co takhle pochopit psanĂ ̋ text? VytĂĄhněte si hlavu Ĺže zadku. Pan KĂĄles probĂ­rĂĄ něco co nĂĄm nakazuji socanĹĄtĂ­ burani. A nepolemizuje o odkazu kĹTMesĹĽanstvĂ­ v naĹĄĂ­ civilizaci. A světit svĂĄtky a určitĂŠ dny je jen kĹTMesĹĽanskĂĄ specialita. Tak to jste pěknĂ ̋ kulturnĂ­ ignorant. NĂĄzor pana KĂĄlese nĂĄs nevracĂ­ do dob barbarstvĂ­. Tam nĂĄs vracĂ­ demagogie typĹŻ VaĹĄeho druhu.

P. Eugel 8.11.2016 4:16

A co takhle pochopit psaný text? Vytáhněte si hlavu že zadku. Pan Káles probírá něco co nám nakazuji socanští burani. A nepolemizuje o odkazu křesanství v naší civilizaci. A světit svátky a určité dny je jen křesanská specialita. Tak to jste pěkný kulturní ignorant. Názor pana Kálese nás nevrací do dob barbarství. Tam nás vrací demagogie typů Vašeho druhu.

T. Pudil 8.11.2016 4:11

Re: Pane Káles jste mimo,

Se vsim respektem Vas pane Kratochvile musim opravit. Neni to krestanska tradice 2000 let stara, ale puvodne to pochazi s Desatera. Je to v podstate 3. zakon. Budes dodrzovat den odpocinku.

Take v Leviticus 9 (3 Kniha Mojzisova) jsou nektera narizeni k dodrzovani svatku, nicmene to nebyli krestane, ale Zide, kteri s tim prisli. Na nas, puvodni Nezidy,se to vlastne nikdy nevztahovalo, nicmene bych dodrzovani svatku doporucil a v tom jsem s Vami zajedno. Je treba si udrzovat jakousi uroven. Na druhou stranu bychom meli mit svobodu se rozhodnout, budeme-li to dodrzovat a nebo ne. Nejaky diktator ve vlade by se mel naucit drzet konecne hubu, nebot je to hlupak, ktery na nic jineho nema, jen by rad rozkazoval.

J. Kratochvíl 8.11.2016 3:55

Pane Káles jste mimo,

světit svátky a neděle není výmysl naší vlády nebo nějakých socialistů jak si mnozí barbaři jako vy myslí, ale křesanská tradice stará více než 2000 let. Tyto tradice udělali z původního barbarského obyvatelstva civilizovanou společnost, která dosáhla svým životním stylem a svoji kulturou nejvyšší úrovně na světě. Názory jako máte vy nás z nás opět dělají barbary a to mě vadí.

T. Pansky 8.11.2016 3:14

Levicovy precedens !!! Stat nam muze zakazat pracovat, aby

... se z nas stali ekonomicti mrzaci, museli se vice spolehat na stat a padli do volebni site levicovych socialistu. Tento prijaty zakaz je pouhou ukazkou "dobrocineni" levicaku. Je to precedens, na jehoz zaklade nam budkou prikazovat dalsi levicove vymozenosti.

J. Kanioková 8.11.2016 0:33

Souhlas,

a jelikož jsem zrovna dočetla bezva textík na tohle téma, tak sem dám odkaz - povídka od Stephena Leacocka

https://www.facebook.com/lea.vojtekovasofrankova/posts/10207272431073475