17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

GLOSA: Zákaz práce, jděte do parku

V pátek 28. 10. některým z nás stát poprvé zakázal pracovat, byl totiž zakázán prodej ve větších obchodech. Stát nově v sedmi dnech reguluje prodej a zdůvodňuje to tím, že lidé by měli trávit o státních svátcích čas jinak než nakupováním a že zaměstnanci obchodů nad 200 metrů čtverečních by měli mít možnost také trávit čas jinak než prací.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Tachovský 8.11.2016 11:14

Re: Souhlas,

Tak at si stat slavi, ale at s tim neotravuje slusny lidi.

K. Janyška 8.11.2016 9:03

Pozor, mladej. Jen kvalifikované zákazy, opakuji

kvalifikované, jsou zdrojem růstu na straně 3 velkých negativ, tedy míru, svobody a spravedlnosti. Nezmatlat všechno dohromady.... Dzp.

V. Mlich 8.11.2016 9:02

Je čas na změnu

Tradiční strany zklamaly, když kvůli technologii moci stále víc zapomínají na ideje, tak lidé zkusili dát důvěru hnutím založeným na jediné silné osobnosti, jenže to je z bláta do louže. Ale stále je tu cesta: dát důvěru mladé straně nezkažené vysokou politikou a pohlídat si, aby ji nezničili bafuňáři, kmotrové, oligarchové. Mluvím pochopitelně o pravicových voličích, protože ti, co jsou zvyklí přiživovat se na výsledcích práce ostatních a ještě jim diktovat, kdy mohou a kdy nesmí dělat, šmírovat je kontrolními hlášeními, okamžitým hlášením každé tržby, centrální evidencí účtů atd, ti budou dále volit příživníky a velkozloděje.

T. Marný 8.11.2016 9:05

Re: Je čas na změnu

A střed politického spektra by ti nestačil ?

J. Kavalír 8.11.2016 9:09

Re: Je čas na změnu

Kmotři a vyžírkové se dostanou do každé strany, která má šanci se dostat k moci. A je jedno, jestli je levicová, středová nebo pravicová.

Z. Frys 8.11.2016 8:17

Cesta do socfašistické totality

se projevuje neustálým pácháním "dobra" typu kontrolního hlášení, EET, zákazem kouření v soukromých restauracích, zákazem prodeje o svátcích, navyšováním represe (pokuta 10tis za urážku úředního blba), až se posléze dostaneme do orwellovského světa vaporizace nepohodlných občanů. Znakem fašismu je, že pro každý aspekt lidské činnosti existuje nějaká státní doktrína, zákon, zákaz, předpis či regulace. Zatím jsme napůl cesty k fašistické tyranii, ovšem s podporou socfašistické EU tam budem velmi rychle, zvl᚝ když příštím ministerským předsedou bude velmi pravděpodobně korporátní socialista agent neBureš...

J. Kulheim 8.11.2016 7:39

Pane J. Kratochvíle.

Pochybuji o tom, že většina poslanců z ČSSD, ANO a odborů má nějaké povědomí o desateru. Mnozí z nich o skutečné práci neví nic. Nikdy svou "prací" nepřispěli k bohatství této země. Je to pouze jeden z populistických kroků, zákazů a příkazů, které jejich mozkovny vyprodukovaly. Nic jiného než plést se lidem do života a rozhazovat cizí peníze neumí.

Jde o další krok v umenšování svoboda jednotlivce. Nikdo nikomu nepřikazoval jestli má jít nakupovat nebo odpočívat nějak jinak. Životní styl je v současnosti úplně jiný než před 150-ti lety.

Z. Frys 8.11.2016 8:20

Re: Pane J. Kratochvíle.

namáháte se zbytečně, komoušovi nic nevysvětlíte. Zvl᚝ slovo "svoboda" musí u těchto jedinců vyvolávat panickou reakci.

J. Kratochvíl 8.11.2016 10:11

Re: Pane J. Kratochvíle.

"Svoboda" ve vašem podání ve mně opravdu vyvolává pocit paniky nad tupostí lidské bytosti. Vaše anarchistická představa světa je představa nebezpečně agresivního hlupáka, hňupa a antikomunistického primitiva.

Z. Frys 8.11.2016 13:54

Re: Pane J. Kratochvíle.

díky za ocenění, soudruhu.

Jen pro upřesnění: fašista = vyznavač všemocného státu; nacista = vyznavač všemocného státu, který nenávidí Židy, případně Izrael; komunista = vyznavač všemocného státu, který uctívá trochu jinou mytologii a jiné symboly.

J. Skýpala 8.11.2016 7:01

Skutečný výsledek

Výsledek zákazu prodeje v sobotu 28. října, přinejmenším v Olomouci, byl ten, že 29. října byly obchody (a přilehlá parkoviště) přecpané jak těsně před Vánocemi.

Zajímalo by mě, jak by tuto skutečnost okomentovali ti zaměstnanci, kteří vyfasovali směnu 29. října. Měl jsem pocit, že jim není co závidět a možná by si raději dali pohodovější směnu o den dřív.

Š. Hašek 8.11.2016 9:16

Re: Skutečný výsledek

Stále se domnívám, že jediný, kdo je kompetentní ke změnám prodejní doby ve svém/firemním obchodě, jest majitel. Stačí mu to k tomu zjištění "kdy se hejbou kšefty".

Ale to je příliš mnoho svobody, že?

Vždy se na toho neokomunistu Bublana podívejte.

J. Kratochvíl 8.11.2016 3:55

Pane Káles jste mimo,

světit svátky a neděle není výmysl naší vlády nebo nějakých socialistů jak si mnozí barbaři jako vy myslí, ale křesanská tradice stará více než 2000 let. Tyto tradice udělali z původního barbarského obyvatelstva civilizovanou společnost, která dosáhla svým životním stylem a svoji kulturou nejvyšší úrovně na světě. Názory jako máte vy nás z nás opět dělají barbary a to mě vadí.

T. Pudil 8.11.2016 4:11

Re: Pane Káles jste mimo,

Se vsim respektem Vas pane Kratochvile musim opravit. Neni to krestanska tradice 2000 let stara, ale puvodne to pochazi s Desatera. Je to v podstate 3. zakon. Budes dodrzovat den odpocinku.

Take v Leviticus 9 (3 Kniha Mojzisova) jsou nektera narizeni k dodrzovani svatku, nicmene to nebyli krestane, ale Zide, kteri s tim prisli. Na nas, puvodni Nezidy,se to vlastne nikdy nevztahovalo, nicmene bych dodrzovani svatku doporucil a v tom jsem s Vami zajedno. Je treba si udrzovat jakousi uroven. Na druhou stranu bychom meli mit svobodu se rozhodnout, budeme-li to dodrzovat a nebo ne. Nejaky diktator ve vlade by se mel naucit drzet konecne hubu, nebot je to hlupak, ktery na nic jineho nema, jen by rad rozkazoval.

J. Kratochvíl 8.11.2016 4:40

Re: Pane Káles jste mimo,

Děkuji za podporu. Podle mého názoru jsem chtěl jenom připomenout tradici, podle které se řídili naši předci po mnoho staletí. Jestli ona tradice desatera pochází v tomto případě ze Starého nebo Nového zákona není tak důležité, protože křesané tyto zákony respektovali oba. Tradice dodržování desatera k nám přinesla morálku a etiku, která nám dnes chybí, proto je nutné dodržovat tyto pravidla všech deset.

J. Lepka 8.11.2016 8:52

Re: Pane Káles jste mimo,

Je vidět, že pro vás křesanská věrouka znamená víc, než veřejně dostupná historická data. Toto zkreslení dne odpočinku má na svědomí Ježíš a jeho nohsledi poté, co vyhnal "penězoměnce" z chrámu. Nebudu se tu obtěžovat výkladem, co to nadělalo za problémy ve vývoji naší civilizace, jen připomenu, že ani vy, ani ten soubor klaunů, co si nárokuje patent na organizaci našich životů, nemají právo rozhodovat a vyčleňovat ze společnosti jedince, co jsou ochotní a schopní v tento "den odpočinku" pracovat. Mohlo by se pal snadno stát, že vám vyhoří dům do základů, protože hasiči budou světit den odpočinku, stejně jako saniáci, lékaři a vlastně celé nemocnice, samozřejmě policie, že,kupodivu ne zloději, takže vás cestou na bohoslužbu ( čti na procházce trávené s rodinou ) celkem snadno okradou.

Ale abych to zkrátil, jste evidentně rigidní až bigotní nevyléčitelný naiva !

O. Zuckerová 8.11.2016 11:18

Re: Pane Káles jste mimo,

Není to asi moc společenské nacpat se do diskuse mezi dva příspěvky, ale odstavec p. Lepky je tak rozkošný, že by bylo škoda jej neokomentovat. Především se mi moc líbí fakt, že "zkreslení dne odpočinku má NA SVĚDOMÍ Ježíš... Ježíš - ten toho ale má na svědomí i se svými "nohsledy" - rozuměj apoštoly... To jsem nezažila ani na povinném školení - vymývání mozků při "desetiminutovkách" v 50. letech. Nicméně doporučím Vám četbu, co nezabere moc času: Matouš 11 - Spor o sobotu. Marek 2 - Spor o sobotu. Lukᚠ14- Spor o uzdravování v sobotu. Jan 9 - Uzdravení slepého. Nemáte-li evangelium doma, místní pan farář Vás do něj nechá nakouknout. Ale nesmíte před ním mluvit o apoštolech jako o nohsledech!

A. Alda 8.11.2016 9:27

Pan Pudilo, od počátku se to vztahovalo i na ne-Židy.

Vždy si přečtěte, jak to je v té Bibli napsáno:

Exodus 20: http://www.bible21.cz/online#exodus/20

Deuteronomium 5: http://www.bible21.cz/online#deuteronomium/5

P. Eugel 8.11.2016 4:16

A co takhle pochopit psaný text? Vytáhněte si hlavu že zadku. Pan Káles probírá něco co nám nakazuji socanští burani. A nepolemizuje o odkazu křesanství v naší civilizaci. A světit svátky a určité dny je jen křesanská specialita. Tak to jste pěkný kulturní ignorant. Názor pana Kálese nás nevrací do dob barbarství. Tam nás vrací demagogie typů Vašeho druhu.

J. Kratochvíl 8.11.2016 4:47

Re:

Názor pana Kálese a jemu podobní nás vrací do dob barbarství. A vy než začnete někoho poučovat o obsahu textu, tak si nejprve přečtěte nadpis, ten to jasně říká a zdůrazňuje.

P. Eugel 8.11.2016 6:00

Nápodobně. Zkuste to přečíst aspoň dvakrát a bez zadrhavani.

P. Eugel 8.11.2016 6:00

NĂĄpodobně. Zkuste to pĹTMečíst aspoň dvakrĂĄt a bez zadrhavani.

P. Eugel 8.11.2016 4:16

A co takhle pochopit psanĂ ̋ text? VytĂĄhněte si hlavu Ĺže zadku. Pan KĂĄles probĂ­rĂĄ něco co nĂĄm nakazuji socanĹĄtĂ­ burani. A nepolemizuje o odkazu kĹTMesĹĽanstvĂ­ v naĹĄĂ­ civilizaci. A světit svĂĄtky a určitĂŠ dny je jen kĹTMesĹĽanskĂĄ specialita. Tak to jste pěknĂ ̋ kulturnĂ­ ignorant. NĂĄzor pana KĂĄlese nĂĄs nevracĂ­ do dob barbarstvĂ­. Tam nĂĄs vracĂ­ demagogie typĹŻ VaĹĄeho druhu.

P. Boublíková 8.11.2016 5:44

Re: Pane Káles jste mimo,

Existují provozy, kde volné svátky nařídit nelze - nemocnice, policie, hasiči, snad i energetika - i když proč bychom si o svátcích nemohli svítit svíčkou nebo baterkou, spíš je problematické na den či dva odstavit elektrárny a kotelny. To uzná každý soudný člověk.

Ale proč by musela o svátcích fungovat veřejná doprava - kdo nemá vlastní auto, dojde po svých nebo zůstane doma. Zavřít mohou benzinky - natankovat se dá předem. Zavřít mohou hotely a restaurace - jedná se o zbytné služby, bez kterých se den-dva každý obejde. Zavřít mohou kina, divadla, muzea, hrady a zámky - vše lze navštívit ve všední den. Možná i ty kostely by se mohly v neděli zavřít, pan farář je taky jenom člověk a potřebuje si odpočinout ;^)

B. Michal 8.11.2016 6:21

Re: Pane Káles jste mimo,

Technicky to není problém. Třeba v Izraeli to tak nějak funguje: o tom, co lze provozovat o šabatu se vedou debaty, dokonce se někdy podaří prosadit i důležité stavební práce (naposledy třeba napojení nové trati z Jeruzaléma v Tel Avivu). Spousta toho skutečně nefunguje, včetně značné části veřejné dopravy, ale i tím autem jede dost málo lidí.

A to je značná část izraelských Židů sekulárních, ale v pátek odpoledne se všeobecně zavře až do sobotního večera.

Benzinky a hotely fungují, ale spousta věcí pokud možno v automatickém režimu (shabat mode u výtahu nebo klimatizace).

Možná by se mohl autor zeptat těch utahaných žen v těch obchodech - jsou tam proto, že mají mizerné platy a potřebují ty peníze, ale z toho, že jedou 7 dní v týdnu, jsou dost uštvané. Většinou tam totiž nejsou dobrovolně: kvůli penězům/mizerným platům, kvůli tomu, že kdyby řekly ne, tak přijdou o místo.

P. Boublíková 8.11.2016 6:45

Re: Pane Káles jste mimo,

7 dní v týdnu nikdo nepracuje - v prodejnách jsou střídavé směny dopolední, odpolední, všední, víkendové.

Neděle ostatně budou pracovní dál - zákaz se týká jen několika dní v roce a jde spíš o princip než o to, aby někomu pomohl.

Kromě toho, práce se jen přesune na jindy. Aby se snížil obrat zboží si patrně nepřejí ani zakazovači.

A. Alda 8.11.2016 9:32

No já bych bez zaváhání

zakázal i nedělní práci až na výjimky nezbytné pro ochranu lidských životů, zdraví a majetku a pro udržení chodu společnosti. Proč by měly mít obchody v neděli otevřeno, to skutečně nechápu. Nikdy dříve otevřeno neměly a všichni jsme to zvládli a přežili.

J. Lepka 8.11.2016 9:02

Re: Pane Káles jste mimo,

Mnohokrát jsem na toto téma / práce sedm dní v týdnu / hovořil s prodavači a pokladními v supermarketech a představte si, nikdo si nestěžoval. Možná proto, že na rozdíl od vás znají Zákoník práce. A nejen oni, ale i jejich zaměstnavatelé. Naopak si všichni pochvalovali rytmus krátkého a dlouhého týdne a jen mi potvrdili, že jsem ve velebení tohoto režimu nebyl sám. Ono to má totiž nespornou výhodu, spočítat si na půl roku dopředu, kdy budete mít volno a objednat se na vyšetření do špitálu, s autem do servisu nebo si jen pozvat řemeslníka. Ale to zřejmě pachatelům dobra a autorům tohoto nesmyslného zákona tak nějak uniká, hlavně že na veřejnost takhle fingují činnost, jen aby omluvili svou existenci v PS.

P. Smatlak 8.11.2016 9:05

Re: Pane Káles jste mimo,

Ve většině států v evropě to nikomu nevadí jen tady se z toho opět dělá věda a popírání svobody.Tady je vždy vše zveličováno a v některých věcech a jakoby nařízeních jsme papežštější než papež a už se to týká čehokoliv.Vzpomee si jak se tady zakazovala i dřevěná prkénka na krájení a jiné hovadiny,prý podle EU.ALE NIKDE KROM NÁS SE TO NEPRAKTIKOVALO A TO JE JEN ŠPIČKA LEDOVCE.

J. Kratochvíl 8.11.2016 10:42

Re: Pane Káles jste mimo,

Mýlíte se, i v nepřetržitých provozech je tento provoz v době nedělí a svátků silně utlumen jako v noci na tom není nic špatného. To platilo i v minulosti např. sedláci museli obsloužit o nedělích a svátcích dobytek a podobně, ale dělalo se jen to nejnutnější a o to jde i v našem případě zavírání supermarketů. A tak to bylo i v minulosti z bohoslužby se šlo do hospody, konaly se tancovačky hrála muzika, protože to sloužilo k odpočinku, dnes tomu říkáme aktivní odpočinek.