18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

GLOSA: Pozná Nejvyšší správní soud lež?

Pozná, našel tři, ale dál si s tím neví rady. Skutečně se má o lži, poctivosti a slušnosti rozhodovat ve správním řízení?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 23.2.2013 21:04

Není nad paušalizaci !

Stejně tak lze popsat i chování Schwarzenbergových stoupenců. Zeman je prý podle nich "ovar", ožrala, agent KGB, hulvát, korupčník a arogantní lhář. A jeho voliči jsou rudá a hnědá prasata. Toto vše je prý pravda pravdoucí.

Skutečně se takto dají charakterizovat příznivci KS? Za sebe můžu říct, že tak, jako nemám ráda cejchy, tak je nepoužívám ani na Zemana. Ovšem jeho zodpovědnost za korupci v tomto státě, manipulace a lži a pochybné existence spojené s STB a podsvětím, to je pravda pravdoucí. A že je hulvát, to si myslím také. Co jiného je člověk, který při každé příležitosti všechny kolem sebe uráží, nebo aspoň poučuje jako dětičky v MŠ?

M. Martinovská 23.2.2013 22:50

Re: Není nad paušalizaci !

Já si myslím, že to nemá souměřitelný význam - lež kandidáta a nadávka někde v diskuzi. Samozřejmě bych radši, kdyby "moje strana" nepoužívala slova jako ovar a pod., ale zas tak závažná věc nadávka v diskuzi snad není, ne? To by muselo platit i opačně.

J. Václavíková 23.2.2013 22:54

Re: Není nad paušalizaci !

Jistěže ne. Kandidát těžko může nést odpovědnost za chování svých voličů. Lidé jsou různí, někdo se chová slušně, jiný ne. Kandidát je zodpovědný za své výstupy a za svůj volební štáb. KS navíc apeloval na své voliče, aby zachovávali jistou úroveň.

M. Martinovská 23.2.2013 22:59

Re: Není nad paušalizaci !

To s tím soudem mi přijde celé trochu nešťastné, ale pokud soud řekl, že tam byly použity lži, aspoň to. No, jdu restartovat počítač, nějak se zaseklo cosi, hezkou neděli.

J. Václavíková 23.2.2013 23:02

Re: Není nad paušalizaci !

Vám také!

J. Václavíková 23.2.2013 20:50

To jsou paradoxy!

Pravdoláska se stává nejfrekventovanějším cejchem, jak to tak vypadá. Hodí se na jakéhokoliv názorového oponenta. A podstata? Kdokoliv si troufne mít ideál, je označkován! Neboli idealismus je smrtelný zločin. Nějak mi připadá, že jsme se dostali do slepé uličky.

P. Pruner 23.2.2013 17:19

pokud

Řeknu to zjednodušeně. Pokud by měl nějaký soud trestat politiky za lhaní, tak by se nám politická scéna po každých volbách postupně vylidnila....

M. Martinovská 23.2.2013 20:28

Re: pokud

No, nevím. V Americe pár lží stálo Clintona dobrej flek v Bílým domě. Šlo nakonec o tu lež, ne o Lewinskou. Takže asi jak kde. Někde to voličům zřejmě nevadí, že prezident lže, jak když tiskne, a k tomu se ohání Masarykem a tou jeho vlajkou s nápisem o pravdě.

H. Grúbr 23.2.2013 16:01

No, hlavně, že nevyhrál Karel

Jestli Zeman tu a tam něco kecnul mimo nehraje roli, fakt, že si Trautenberg utřel zadek Benešovými degrety mu vyneslo roli morálního (cha cha) vítěze a přímou cestu na smetiště dějin. A tak to má byť, bo tak je to spravne!

M. Šejna 23.2.2013 10:38

Problém pravdoláskařů

problém pravdoláskařů je v tom, že si upravují pojmy podle svých potřeb. Podle nich Zeman lhal, zatímco Schwarzenberg se jen mýlil. Pokud Zeman řekl o Schwarzenbergovi pravdu, pak byl za hulváta, pokud řekl Schwarzenberg o Zemanovi pravdu, pak to byla ukázka jeho pravdomluvnosti.

Stejně tak lze popsat i chování Schwarzenbergových stoupenců. Zeman je prý podle nich "ovar", ožrala, agent KGB, hulvát, korupčník a arogantní lhář. A jeho voliči jsou rudá a hnědá prasata. Toto vše je prý pravda pravdoucí.

Pokud by ale někdo řekl o Schwarzenbergovi, že huhlá, nadržuje sudeťákům a jeho žena neumí česky, tak je to hulvátství a urážka, protože o Schwarzenbergovi se musí mluvit jen slušně.

P. Kmoníček 23.2.2013 10:52

Re: Problém pravdoláskařů

Generále Šejno,za tento výkon se stydět nemusíte.

Š. Hašek 23.2.2013 10:59

Re: Problém pravdoláskařů

Diskutující pan Šejna konstatoval holou pravdu, proč takové rozčilení?

M. Martinovská 23.2.2013 11:23

Re: Problém pravdoláskařů

Soud lhal?

Ty Zemanovy lži jsou snadno prokazatelné, a taky prokázané.

Š. Hašek 23.2.2013 11:34

Re: Problém pravdoláskařů

Asi bude vtip v tom, že nikomu kol Zemana nestáli pravdoláskaři za to, aby řešili ty jejich kecy o "ovaru" a "dementních voličích sluhy Kremlu" a jiné.

Řečmi ve volební kampani se mají zabývat voliči sami a dle toho pak volit. Jinak se nikam nedostaneme. Soudy jsou zde na hrdelní zločiny a ne na nějaké šplechty v televizi (zjednodušuji).

M. Martinovská 23.2.2013 11:37

Re: Problém pravdoláskařů

Já si taky myslím, že soud o  volbách (o výsledku) nemůže rozhodovat, ale myslím, že není špatné, že jsou ty Zemanovy lži soudně potvrzené. Je to prostě soudně prokázané, protože některé věci prostě prokázat jdou. Něco jiného jsou kecy lidí o ovaru, něco jiného jsou slova prezidentského kandidáta o jiném kandidátovi před televizní kamerou či do novin. Pokud lže přímo prezident, zajímavě to ilustruje Masarykovo heslo na prezidentské standartě.

Š. Hašek 23.2.2013 11:45

Re: Problém pravdoláskařů

Samozřejmě.

Mám jen obavu, že potom se vše ve volbách míjí účinkem. Ať už názor voliče (nemohu brát právo na názor i někomu s IQ 95) a nebo soudní pře kvůli číslu o HDP ve volební kampani.

Proti pomluvám stejně soudy moc nepomáhají.

J. Vyhnalík 23.2.2013 13:41

Re: Problém pravdoláskařů

OT

IQ 95 není málo. IQ 100 je průměr populace.

P. Pavlovský 23.2.2013 16:43

Re: Problém pravdoláskařů

"A tak bídně každý zajde, koho pomluva zlá najde".

Don Basilio v Lazebníku sevillském (Rossini).

M. Šejna 23.2.2013 11:49

paní Martinovská

mohla byste nám všem tady napsat, kde se v rozhodnutí soudu píše o tom, že Zeman lhal?

Soud pouze konstatoval, že v kampany byly použity lži, ale nespecifikoval které lži, a kdo je použil. Takže jsme zpět u toho mého prvního komentáře, že Zeman podle pravdoláskařů lhal, zatimco Schwarzenberg se jen mýlil.

M. Martinovská 23.2.2013 12:35

Re: paní Martinovská

Některé lži máte tady, soud je opravdu nespecifikoval, já myslím, že je to ale z kontextu jasné, také byly prokázány v novinách. Typické lži: "K.S. podpořil Bernd Posselt - Lex Schwarzenberg byl vydán kvůli zabavení majetku kolaborantů a zrádců.... atd.

http://www.lidovky.cz/demagog-cz-analyzoval-zda-kandidati-na-prezidenta-mluvili-v-hyde-parku-pravdu-1xd-/zpravy-domov.aspx?c=A130106_103512_ln_domov_spa

http://www.lidovky.cz/co-vam-uniklo-nechtene-fotky-zemanova-lez-i-zakerna-chripka-pox-/zpravy-domov.aspx?c=A130123_203539_ln_domov_mpr

V. Bok 23.2.2013 13:17

Re: paní Martinovská

No, problém je, že lži ostatních soud neprojednával. A že jich bylo! Mimochodem, za kampaˇˇn trvající několik měsíců našel u vítěze jen 3, a to nepříliš významné, za něž se ještě omluvil. To pan KS nedokázal. A jak urazil válečného veterána, lží bylo takxy dost. Nejhroznější o neplatnosti dekretů.

No, myslím že Zeman vyšel z toho vcelku solidně. On byl totiž prostě jen lepší, pohotovější a přesvědčivý a větší vlastenec. A to se neodpouští.

M. Martinovská 23.2.2013 20:26

Re: paní Martinovská

To o neplatnosti dekretů je holý fakt a před pár lety to věděl i Zeman, jenže to zrovna nebylo před volbami. Nebo tehdy Zeman řekl taky hroznou lež o neplatnosti dekretů? Když přirovnával v parlamentu odsun ke stalinským čistkám, to byl ještě  pomýlený?

Jaké další lži ostatních? žádné tam nemáte. Ale to je jedno, užívejte si svého většího vlastence, jistě vám dělá radost.

J. Václavíková 23.2.2013 20:54

Re: paní Martinovská

Citujte prosím, jak urazil válečného veterána.

J. Vyhnalík 23.2.2013 13:39

Re: Problém pravdoláskařů

Paní Martinovská, to, co s velkým ohňostrojem vyhlašují bojovníci proti výsledkům voleb za lži byly vesměs omyly, za které se Zeman v rámci možností i omluvil. Ať už se jedná o Hardegg (doporučuji, nádherné místo), nebo o reakci sudetoněmeckého landsmanschaftu (ta byla autentická, ale nejednalo se o Bernda Possella, ale Michaela Hammera mluvčího rakouské ÖVP a poslance rakouského parlamentu), tady dokonce došlo k poškození i Miloše Zemana, protože média vesměs spustila bubnovou palbu ohledně Zemanovy lži, ale už zatajila, že ten výrok skutečně byl vysloven, což bylo podstatné.

Osobně jsem Zemana nachytal při jedné opravdu závažné a vědomé lži a to v souvislosti s MUS a podílem jeho vlády na jejím vytunelování. To jsou skutečnosti, které Zeman vědět musí a své odpovědnosti se nemůže zříct, jenže KS nebyl schopen mu tato fakta doložit a nechal se snadno odpálkovat protože si nedal ani těch pár minut práce, aby si nechal od někoho vysvětlit, jak to všechno tenkrát bylo. To byla skutečně prokazatelná lež a nahrávka na smeč, jenže KS ji promáchl a projevil tak svou neschopnost.

Pokud jde o soud, tak ten musí dodržet rovnováhu mezi závažností prohřešku a důsledku rozhodnutí.

Soud může pouze výsledek volby potvrdit, nebo zrušit. Opravdu si myslíte, že zrušení volby, provizorium bez presidenta a nová presidentská kampaň, včetně sbírání podpisů pro možné kandidáty by bylo lepší řešení? Jinou možnost totiž zákon nepřipouští.

C. Coton 23.2.2013 17:38

Re: Problém pravdoláskařů

Mezi námi, třebas do MUS nechtěl raděj p. K.S. moc šťourat. Úplně slyším Zemana, jak to nakonec po něm obratem hodí s poukazem na Kalousovu nečinnost, když po něm chtěli Švýcaři spolupráci  ve zmíněné kauze. To by se moc nehodilo :-)

M. Martinovská 23.2.2013 20:36

Lež černá, dehonestační, vědomá:

Pane Vyhnalíku, Zemanova (opakovaná) lež o tom, že Lex Schwarzenberg byl přijat kvůli vyvlastnění majetku kolaborantů a zrádců, je černá lež určená k dehonestaci protivníka. Schwarzenbergové nekolaborovali, proto na ně nemohly být uplatněny Benešovy dekrety, např. retribuční, a musel být přijat Lex Schw., ani v jeho odůvodnění o kolaboraci, natož zradě,  nic není. Ten zákon najdete snadno přes web a každý si může přečíst i odůvodnění. 

V případě záměny Hammera za Posselta jde o významný významový posun: Posset je mluvčí Landsmanšaftu, Hammer je rakouský lidovec a se sudetskými Němci nemá nic společného - krom jazyka, ovšem, pokud je vaším názorem, Němec jako Němec, tak je diskuze zbytečná. podpora Posselta by byla potvrzením lži Zemnaova štábu, že KS "podporují sudeťáci" . 

Hardegg je snad nad Dyjí, byla jsme kousek od něj, viděla fotky.

J. Václavíková 23.2.2013 21:08

Re: Lež černá, dehonestační, vědomá:

A ani ten Hammer nic takového neřekl. Neboli vycucal si to z prstu za účelem pošpinění protivníka. Označit to za omyl je účelový eufemismus.

V. Kolman 23.2.2013 13:12

Re: Problém pravdoláskařů???????

Otázka pro pana M.Šejnu (a mnoho dalších):        Kdo je to "pravdoláskař"?

       Použitím prostého selského rozumu lze snadno dojít k závěru, že je to člověk, který preferuje ve svém osobním i profesním životě "pravdu" a "lásku". Potom mi ale uniká smysl konání vás a jiných potměšilců a poťouchlíků, kteří tyto dva veskrze kladné termíny hrubě diskreditují a snaží se je používat jako nálepku nečestných lidí.

       Bude mi ctí, budu-li lidmi ze svého okolí považován za "pravdoláskaře"!

Š. Hašek 23.2.2013 13:45

Re: Problém pravdoláskařů???????

Nejde o definici slovníku.

V širokých diskusích je za pravdoláskaře považován člověk levicového smýšlení, politicky ukotvený ve hnutích a iniciativách, neustále vznikajících a zanikajících (nikoliv v politických stranách), které hlásají jakési (nad vším tím občanskýcm životem nás obyčejných) stojící  absolutní dobro. Tito lidé též většinou postrádají ekonomické či exaktní vzdělání a měřitelné zkušenosti minula jsou jim pro smích (viz jejich nalezené nové moudro).

Nečiním si nárok na přesné precizování této velmi široké společenské skupiny. Ani to nelze, ani ona sama sebe neumí společensky/politicky vymezit. Ani nechce. Vždy musí stát někde neurčitě v neměřitelných výšinách.

P. Pavlovský 23.2.2013 16:58

Re: Problém pravdoláskařů???????

Pak ovšem nevím, proč je za pravdoláskaře považována např. celá bývalá ODA, nesporně pravicová, konzervativní strana  (Bratinka, Kroupa, T.Ježek, Hofhanzl, Mašek, Češka, Skalický, Kalvoda, V. Cepl...).

Nebo jsou možní i pravicoví pravdoláskaři,

podobně, jako jsou možní konzervativní zelení, JAKO JÁ?

Jsou bývalí Chartisté vesměs pravdoláskaři?  Co J. Ruml,  H. Marvanová, Vondra, Bublan?

Byl J. Lux pravdoláskař?