8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

GLOSA: Čas na novou pravicovou stranu

Copak tu máme stranu, která by hájila hodnoty, jako je svoboda, demokracie, víra v jednotlivce, volný trh, malý stát, nízké daně, fungující právní stát, morální hodnoty, dobrovolná solidarita, vzdělanost, filozofie úspěchu a řešení problémů, zdravý pragmatismus, zdravý patriotismus, soběstačnost, vyrovnaný rozpočet atd.?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Reček 27.10.2012 7:52

Těch stran vpravo, uprostřed a vlevo máme až až

Jenže u těch malých jejich šéfové nejsou schopni se spolu domluvit, aby mohli se spojit, protože bez členské základny jsou pidistraničky naprosto k ničemu. Na politické scéně je nadbytek osob, které by velice rády jen velely, ale vojínů v terénu nemají.  Proto nadále na pravém spektru budou konzervativci, republikáni, svobodní, liberálové, Pravý blok atd. občany chápáni jen za subjekty, které máme pouze do počtu kandidujících stran. Na levici je to obdobné - viz  LEV-21, Suverenita, DSSS atd.  Nakonec i u větších stran je určité dělení. I komunisté mají dvě partaje.

L. Krajicek 27.10.2012 3:25

Na Marsu ani Venuši prý život není.

Tak odkud jste se to vrátil, pane Návrat? S vidinou vašich představ o "čisté" politické straně přece nechcete tvrdit, že jste dosud žil na této planetě, nebo dokonce v této zemi?

O. Roldán 27.10.2012 3:24

Re: Stranu svobodných občanů

Svět je plný lidí, kteří žijí v domnění, že to, co bylo nějakou dobu stabilní, musí být stabilní napořád. Jenže ... časy se mění.

O. Kadlec 27.10.2012 2:44

Re: Stranu svobodných občanů

Straně tzv. svobodných občanů se budu vždy jen chechtat, protože bude, pokud vůbec bude, sbírat dál to své 1% hlasů.

Jenže možná přijde Klaus, založí pravou nacionalistickou stranu - a SSO už nedosáhne ani na 0,1% a zmizí ze scény.

Jinak mi nedává smysl, proč se pan prezident snaží co nejrychleji ODS udusit ve vlastní šťávě. Podle mne potřebuje místo pro sebe - aby měl vůbec naději projít do parlamentu.

O. Kadlec 27.10.2012 2:40

Re: To se teda divim.

Jo - veřejnost je celá žhavá volit stranu, která vysvětlí, aby to každý pochopil - že se bude všude škrtit ještě víc, aby se nezvyšovaly daně. Stačí když to nazvete korigováním výdajů a volební vítězství máte na míse, chytráku!

R. Kříž 27.10.2012 1:48

Re: To se teda divim.

ta skutecnost by mohla znamenat, ze nebude zvysovat dane, vy chytraku... ze bude korigovat vydaje, nikoliv jim pouze prizpusobovat prijmy dojenim kazdeho jeste volneho struku...

R. Kříž 27.10.2012 1:45

Re: Nové koště dobře mete?

a kdo by v nich potom zustal??:))))

O. Roldán 27.10.2012 1:42

Stranu svobodných občanů

rozhodně nevolilo "jen pár lidí" (ostatní jmenované jsem nesledoval). Lidé dlouho volí ze setrvačnosti ty samé a doufají v lepší příští. Podle posledních výsledků to ale vypadá, že by se mohla blížit radikální změna. Pravicový volič pochopil, že od ODS se ničeho jiného, než zahnívání nedočká a rozhlíží se. Stejně jako v minulých parlamentních volbách povstaly VV a TOP09, v těch příštích by mohla klidně přijít chvíle SSO, kteří na rozdíl od třeba VV mají skutečný a životaschopný politický program.

Že každá politická strana na vzestupu přitáhne do svých řad vyžírky, kteří se chtějí jen přiživit, je jasné. Jiná otázka je, jestli jim dovolí stranu totálně rozložit, nebo se jim podaří škůdce udržet v přijatelných mezích. ODS se to zjevně nedaří, na druhou stranu - některé zavedené politické strany na západ od nás ukazují, že to přece jen jde.

Rozhodně to vypadá, že se na politické scéně budou ještě dít věci. Například titulní článek internetových lidovek "Nečas: Vláda mění priority, útoky na švarc systém skončí" naznačuje, že premiér pochopil, že bez živnostníků a střední třídy se ODS opravdu, ale opravdu neobejde a začíná přemýšlet, co by nasraného voliče mohlo přivést zpátky do lůna ODS :-)

T. Šmilauer 27.10.2012 1:17

Nové koště dobře mete?

Autorova představa o nové straně je naivní. Každá nová politická strana přitáhne do svých řad vypočítavce, kteří ji použijí jako výtah k moci a obohacení. Těch pár lidí, kteří politku chápou jako službu, se časem přizpůsobí nebo stranu opustí. Zpočátku proklamované ideály po čase vyčpí, strana ztratí počáteční důveru a objeví se opět další nová "autentická pravicová strana", která bude slibovat skutečně pravicovou politiku. V lepším případě půjde ve stopách ODS a TOP ( t.j.skomírat), ale spíše ji postihne osud ODA nebo US.

Ne nové strany, ale ty, které se za pravici proklamují, ať se drží svých volebních programů a zbaví se všech těch mafiánů, lobbistů, kmotrů,šibalů a lišáků, kteří na nich parazitují a tyto strany diskreditují. Snad je to ještě možnost, jak uniknout z oranžovo-rudého objetí.

O. Kadlec 27.10.2012 1:08

To se teda divim.

Skutečně pravicová strana...v čem má ta skutečnost spočívat? A stačí taková skutečnost k překonání 5%? Pátrám co je na ODS neskutečného a nemohu to najít. Skutečně pravicová strana je tu hned dvakrát - ale pánovi to nestačí, chce něco skutečnějšího, až to vypadá neskutečně, nemožně. Vždyť jestli je potřeba něco ještě pravicovějšího, než pravicového, aby to ten poslední pochopil...jestli to pochopí, v životě to nemůže volit! Chápete?