9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

GLOSA: Čas na novou pravicovou stranu

Copak tu máme stranu, která by hájila hodnoty, jako je svoboda, demokracie, víra v jednotlivce, volný trh, malý stát, nízké daně, fungující právní stát, morální hodnoty, dobrovolná solidarita, vzdělanost, filozofie úspěchu a řešení problémů, zdravý pragmatismus, zdravý patriotismus, soběstačnost, vyrovnaný rozpočet atd.?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Ondys 28.10.2012 11:38

Obávám se, že nikdo bez praktických životních zkušeností

nemá v politice co dělat a především, když je tak příkladně lidumilná jako u nás, horliví svazáci si nikdy nepřipustí, že cesta do pekla je dlážděná vždy jen těmi nejlepšími úmysly a představami.

P. Machek 28.10.2012 11:36

Re: To se teda divim.

Nicméně program i chod Svobodných přesně odpovídá tomu, po čem volá autor.

J. Štrobl 28.10.2012 11:26

Re: Piráti jsou možná liberální, ale určitě ne pravicoví

Pokud jste četl program Pirátů, tak byste mohl vědět, že se rozhodně jenom internetu nevěnují. A o tom očipování jste sehnal informaci kde - uveďte zdroj.

V. Ondys 28.10.2012 11:20

:)))))) Co Vy o mně všechno :)))))) nevíte?

Mne jako nedokonalého člověka a normálního chlapa jenom vždy zaskočí, jak neuvěřitelná spousta společensky příkladných lidí většinou s vysokoškolskými diplomy zarputile dokáže skupinu zvolených do zastupitelských postů přivést k opovržení i nevraživosti u jiných z mého okolí na úroveň, kterou předčí snad jen prcačkáři, na jejichž odsouzení se vzácně shodnou snad všichni rodiče, byť mají či nemají problém se zákonem. :))))) A když to teď po sobě čtu, s hrůzou si uvědomuji, jak se obě skupiny chovají stejně nebezpečně k našim potomkům...

J. Štrobl 28.10.2012 11:14

Re: Ano, takovou stranu tady máme, pane autore.

Vzhledem k tomu, že Piráti chtějí omezit přímé ekologické dotace, byrokratické mechanismy a umělé zavádění tržních principů do ochrany životního prostředí (obchod s emisními povolenkami), tak jejich program ochrany životního prostředí považuji za vcelku reálný. Nerozumím Vašemu výroku, že by pravicovost Pirátů měla být stoprocentní. V čem tkví ona pravicovost. Myslíte, že by měli být konzervativnější? Mně se na Pirátech líbí jejich boj za svobodu jednotlivce, kterou už v praxi s úspěchem předvedli. Viz boj proti ACTA a v současné době zejména proti INDECTu a za svobodu v současné době jediného svobodného média - internetu. V těchto věcech, které považuji za zásadní nepředvedla žádná strana u nás doposud v praxi téměř nic. V současné době je velmi potřebné udržet svobodu informací nebo celá Evropa dospěje k nějaké 4. říši a potom nám všechno ostatní bude k ničemu. Tím ovšem neříkám a stejně ani Piráti, že by se ostatní problémy neměly řešit. Myslím, že se Piráti snaží ke všemu přistupovat dost odpovědně.

V. Mlich 28.10.2012 10:54

Piráti jsou možná liberální, ale určitě ne pravicoví

Ve svém programu se věnují hlavně internetu. Pobavilo mě, jak na jedné straně brojí proti kamerovým systémům a na duhé straně chtějí lidi očipovat.

F. Eliáš 28.10.2012 10:11

Re: Ano, takovou stranu tady máme, pane autore.

Pirátská strana má sympatický program, ale nejsem si jistý, zda nemá některé zelené myšlenky. A zelení jsou největší hrozbou pro ekonomiku celé naší planety. Pravicovost Pirátů také není stoprocentní. Dávám přednost Svobodným občanům.

F. Eliáš 28.10.2012 10:07

ODS i TOP jsou nečitelné strany

Hlásají nechuť ke korupci, kterou snaživě podporují. Mají silné vazby na kmotry. Nová pravicová strana je nutná. Dávám přednost Svobodným občanům.

J. Aspirin 28.10.2012 9:38

Tak to vidím já...

Souhlasím s p. Kosejkem a p. Gabrielem - možná by nějaké diskuze mohly být ale jde o princip. Stejně tak souhlasím s autorem v části o vzniku nové pravicové strany. Osobně to vidím tak, že všechny parlamentní strany v tomto státě provádějí levicovou politiku - včetně nezdravého posilování úlohy státu. Bohužel velká část voličů je víc než ochotna prodat svoji svobodu za mrzký peníz sociálních dávek, čemuž nakonec odpovídají i kroky vlády po volbách...

S čím ale NESOUHLASÍM je to, že není koho volit - volit lze jakoukoliv DEMOKRATICKOU stranu tj. stranu, u které mám jistotu, že jí za čtyři roky budu moci vyměnit za jinou ... Reálný svět je vždy o tom, že volím to subjektivně nejlepší z nedokonalých řešení.

Osobně jsem znechucen tím, že nejen vláda ale i strany nejsou schopny jasně obhajovat svoje kroky a ideologii, z úst "mluvčích" vychází neurčité mlžení, které odpůrci snadno zneužijí k protiútokům, neschopnost obhajovat vlastní postupy pak vede k osobním invektivám a diskuzím ala p.Rath a p.Kalousek a navíc je to vnímáno značnou částí voličů jako známka arogance a papalášství...

J. Štrobl 28.10.2012 9:19

Ano, takovou stranu tady máme, pane autore.

Není to sice strana konzervativní, ale liberální. Nicméně Pirátská strana splňuje všechny požadavky, které jste tady nastínil, včetně vnitrostranické demokracie. Víte, chce to jen trochu inteligence a umět se porozhlédnout. A pravicoví voliči by snad měli být trochu inteligentní, ne? Ale v zemi, kde voliči, kteří se považují za pravicové, volí levicovou ODS, to s jejich inteligencí nebude asi tak horké. A jestli myslíte pod slovem pravicová strana stranu konzervativní, tak bych Vás rád upozornil, že skutečných konzervativců je u nás jen pár a rozhodně nemají na to, aby se pod jakoukoliv stranou dostali do parlamentu. Takže si dál sněte o své "pravicové" straně, stavte si vzdušné zámky a dávejte dál prostor socanům a komunistům, kteří tuto zemi společně s korporativistickou levicovou ODS přivedou zu grunt.

M. Kosejk 28.10.2012 8:20

Re: :)))))) Když myslíte

Nevím, jestli si to uvědomujete, ale "postoj" zastáváte zejména Vy. A to v tomto případě se jedná o alibistický postoj. Ale já si stojím ta tím, že čím méně přerozdělování našich peněz - tím lépe. A protože si stojím za tímto, tak se rozhoduju, jak se rozdhoduju. Vy si jen nad vším alibisticky "myjete ruce".

V. Ondys 28.10.2012 0:10

:)))))) Když myslíte

mne učili, že chlap nezaujímá postoje, ale stojí si za svým, i když to je už děsně dávno a učitelé zemřeli, nebo emigrovali jinam. Vím, že to je hrozně těžký a nepříjemný, Vy :)))))) alibisto.

M. Kosejk 27.10.2012 21:50

Re: :))))) Není to lepší, pane Kosejku

Já vám nevím. Já mám dojem, že je v životě zcela normální, že si občas člověk musí vybírat mezi špatnými řešeními, když akutně stojí před ještě horší alternativou. A dokonce bych řekl, že je znakem chlapa, když takové situaci převezme odpovědnost. A jen alibistické baby se budou od jeho činu distancovat, když vědí, že další možnost by byla opravdu horší.

M. Kosejk 27.10.2012 21:49

Re: tak jo, pane Kosejku

Protože nechápete, že špatná dluhová politika vede k exponenciálnímu růstu dluhů. Dnešní vláda si vyžírá to, co zaseli socialisté - socialistickou dluhovou politiku a neochotu šetřit a reformovat v období růstu.

M. Kosejk 27.10.2012 21:22

Re: ---

Nic proti cílené solidaritě, s ní absolutně souhlasím. Ale myslím, že lidskou důstojnost nejlépe uctíme, když si budeme pomáhat sami - a nenecháme rozkrádat svoje prostředky přes úředníky a politiky, co stejně všechno podělají.  A KDU-ČSL patří mezi strany, co si pod pojmy solidarita a respekt k lidské důstojnosti představují přerozdělování prostředků přes úředníky a politiky  - tj. levicovou koncepci.

V. Ondys 27.10.2012 20:21

:))))) Není to lepší, pane Kosejku

je to podobné tvrzení o výhodnosti preference čerta před ďáblem a pak je už jenom krůček k stockholmskému syndromu s :))))) pekelným orgasmem při znásilnění. Ve svém věku jsem dospěl k poznání, že už nemusím být u všeho a odměnou mi je nechuť plivnout do ksichtu tomu dědkovi, co na mně furt vejrá ráno ze zrcadla, :)))) i když to s ním mám jinak dost těžký.

P. Gabriel st. 27.10.2012 20:02

Re: :))))) Obávám se, že EU je konec myšlenky spolupráce států

Náhled je stále stejný.

P. Gabriel st. 27.10.2012 20:01

Re: ---

Zdá se, že tady opravdu někteří žonglují s pojmy, kterým moc nerozumí.  Konzervatismus (což je definiční termín, který si nelze plést  s konzervativním jednáním či myšlením = takovým jednáním a myšlením, které jedinec není schopen či ochoten změnit = zatvrzelým jednáním a myšlením)  je světonázor, založený na respektu k lidské důstojnosti a na vědomí nedělitelnosti svobody a odopovědnosti. Hodnotový systém, který z toho vyplývá, je prakticky totožný s křesťanským hodnotovým systémem. Konzervativní přístup vyžaduje  vážit možné důsledky jednání předem a dle principu předběžné opatrnosti nekonat to, u čeho nemohu předem předvídat důsledky, nebo to co jiného poškozuje. Svoboda jedince končí přesně tam, kde začínají lidská práva jiného jedince. Konzervativní hodnotou je třeba adresná cílená solidarita, což povrchní pravicoví liberálové nejsou schopni rozlišit od plišné a direktivně nařízené egalizační solidarity levicových liberálů. Proto píší takové nesmysly, jako pan Kosejk v posledním odstavci.

M. Šejna 27.10.2012 19:48

tak jo, pane Kosejku

pokud Vám připadá vytvoření dluhu 770 mld "pravicovými" vládami za necelých 6 let lepší, než 603 mld. dluhů od socanů za 8 let, pak nemá smysl s Vámi vést dialog. Když má někdo nasazené ideologické brýle, nepomůže nic.

M. Kosejk 27.10.2012 19:11

Re: ach jo

Tak se splácením dluhů se to má tak, že stát zvládá splácet jen ekvivalent úroků. Některé půjčky možná splácí, ale většinu z nich jen refinancuje. Ve zkratce jde říct, že platí jen úroky. A tenhle průser začal už za ČSSD - tam má kořeny, tam lze hledat primární vinu.

Ale pozor. Kalouska neobhajuju, jeho politika je strašná. Jen vypadá líp v porovnání s (ne)plány ČSSD.

M. Šejna 27.10.2012 19:02

ach jo

přečtěte si nejprve, jak a no co si stát půjčuje. Najdete to na webu Šetřislavova ministerstva financí. Pak tu nebudete psát nesmysly o tom, že stát spláci jen úroky. Splácí samozřejmě i dluhy a to podle splatnosti těch dluhů. Samozřejmě, že si na splacení těch dluhů znovu půjčí. Říká se tomu vytloukání klínu klínem. Ale funguje to. A právě Šetřislav Jednička se chlubil, jak levně si on půjčuje na splácení starých dluhů úroků a vytváření nových.

M. Kosejk 27.10.2012 18:53

Re: pane Kosejku

Tak to se pletete. ČR splácí jen úroky. Dluhy nesplácí. A od toho se odvíjí vše, co nechápete - a co vám nemám sílu rozporovat, páč nemám rád zbytečnou práci.

M. Kosejk 27.10.2012 18:38

---

Zdá se, že tady mnozí žonglují s pojmy, kterým moc nerozumí. Konzervatismus se může vztahovat k čemukoliv. A nemusí to být jen pozitivní vlastnost, může to být i např. neochota se učit novým věcem. Ale pokud muvíme o politickém pravicovém konzervatismu, tak to je světonázor, který dává větší důvěru lidem než systému. Pravicový konzervativec nevěří v dobrodiní státních zásahů do ekonomiky a do lidských životů. Pravicový konzervativec  odmítá se podřizovat povrchním módním vlnám - jak jsou např. gender-témata, boj proti klimatu, multikulturalismus atd. Zároveň ale je ochoten propagovat pověřené pozitivní hodnoty. Takže politický pravicový konzervativec bývá i ekonomickým liberálem, protože ví, že společnost nejlépe funguje, když do ní stát moc nezasahuje. A pravicový konzervativec je také liberální, co se týká svobody slova. Protože nevěří v to, že by stát měl cenzurovat naše myšlenky (údajně pro naše dobro).

Vím, že z hlediska tohoto tady nemáme jedinou pravicovou stranu, ale pořád lepší vláda ODS a TOP09 než vláda KSČM a ČSSD (či + KDU-ČSL),  která přinese absolutní negaci k mému světonázoru.

O. Kadlec 27.10.2012 18:17

Re: Stranu svobodných občanů

Fajn, tak se tu po volbách ukažte. Kolik jste dostali v těchto krajských? A kolik v posledních parlamentních? Schválně jestli to v příštích parlamentních aspoň vyrovnáte.

Pak tedy přijďte a povíme si to znovu. Já tvrdím že nemáte šanci.

V. Ondys 27.10.2012 18:11

Re: :))))) Obávám se, že EU je konec myšlenky spolupráce států

:)))))) Vy byste mne nechal makat a koukám, že už teď máte solidnější náhled...

P. Gabriel st. 27.10.2012 17:15

Re: Čtěte všechno

a alespoň se pokoušejte porozumět přečtenému. Pak zjistíte, že zatím, co se Liška islamizmu neobává, Bělobrádek (nejen) je zásadně proti. To jsou ty rozdíly, mezi lidovci a zelenými, které vám při vaší povrchnosti unikají.

P. Gabriel st. 27.10.2012 17:09

Re: Je to jinak pane Návrate

A pamatujete si z totáče nějaké ekology? Jedinou ekologickou organizaci TIS zrušila STB a místo  ní založila Český svaz ochránců přírody. 

P. Gabriel st. 27.10.2012 17:05

Re: ---

Jéje, pane Kosejk, vy zase kecáte! Jak mladé vrany. Což je u kosejka s podivem, že ano. Zárodkem klientelůistického systému  byla oposmlouva - autoři Zeman Klaus. A v tichosti přidružený Kalousek. KDU se účastnila přesně těch vlád, které jí dovolovali prosazovat podstatné části vlastního programu. Těžko budete dokazovat cokoliv jiného. A jako jediná se vykuků velmi rychle zbavovala.

P. Gabriel st. 27.10.2012 17:00

Re: :))))) Obávám se, že EU je konec myšlenky spolupráce států

Drobná glosa pro pana Kosíka, aby zase neplácal nesmysly. EU v té původní Schumanově koncepci to je křesťanskodemokratický koncept.

P. Gabriel st. 27.10.2012 16:59

Re: :))))) Obávám se, že EU je konec myšlenky spolupráce států

Je otázka, co EHS naplnila a co ne. Vpodstatě to nebyl ani zcela rovnoprávný volný trh. A to proto, že velmi rychle Původní myšlenky ideových zakladatelů, Erhardta, Schumana a dalších liberálové zasvinili pragmatizmem, individuálními zájmy a liberálním a socialistickým ideovým brakem. Což ovšem neznamená, že kdyby se podržela Schumanova koncepce, tak by se EU nevyvíjela jinak. O eurozóně nemluvě!