20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

GLOSA: Čas na novou pravicovou stranu

Copak tu máme stranu, která by hájila hodnoty, jako je svoboda, demokracie, víra v jednotlivce, volný trh, malý stát, nízké daně, fungující právní stát, morální hodnoty, dobrovolná solidarita, vzdělanost, filozofie úspěchu a řešení problémů, zdravý pragmatismus, zdravý patriotismus, soběstačnost, vyrovnaný rozpočet atd.?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 28.10.2012 13:04

Re: Ano, takovou stranu tady máme, pane autore.

Tak jsem koukal na web Pirátů. A liberálnost Pirátů začíná a končí u přístupu k autorským právům. Pak už jen jen samé: podpoříme, omezíme... - prostě jaková light kopie Strany zelených.

J. Štrobl 28.10.2012 15:03

Re: Ano, takovou stranu tady máme, pane autore.

Já si zase přečetl program ODS, ti také podporují a omezují, ale do dneška vlastně nepodpořili (mimo mafiánů) a neomezili nic.-:)))

M. Kosejk 28.10.2012 16:19

Re: Ano, takovou stranu tady máme, pane autore.

No, to je mi ale argument. Myslím, že jste tvrdil, že Piráti jsou větší pravice než ODS - a teď říkáte, že mají stejný nepravicový program jako ODS. Tak tu "pravicovost" Pirátů asi jen vidíte v jejich novosti. :)

J. Boleslav 28.10.2012 16:53

Re: Ano, takovou stranu tady máme, pane autore.

Jestli jsou piráti pravicoví, tak já jsem čínský bůh srandy. Co je např. pravicového na jejich elektronickém komunismu, kdy neuznávají autorská práva?

M. Kosejk 27.10.2012 18:38

---

Zdá se, že tady mnozí žonglují s pojmy, kterým moc nerozumí. Konzervatismus se může vztahovat k čemukoliv. A nemusí to být jen pozitivní vlastnost, může to být i např. neochota se učit novým věcem. Ale pokud muvíme o politickém pravicovém konzervatismu, tak to je světonázor, který dává větší důvěru lidem než systému. Pravicový konzervativec nevěří v dobrodiní státních zásahů do ekonomiky a do lidských životů. Pravicový konzervativec  odmítá se podřizovat povrchním módním vlnám - jak jsou např. gender-témata, boj proti klimatu, multikulturalismus atd. Zároveň ale je ochoten propagovat pověřené pozitivní hodnoty. Takže politický pravicový konzervativec bývá i ekonomickým liberálem, protože ví, že společnost nejlépe funguje, když do ní stát moc nezasahuje. A pravicový konzervativec je také liberální, co se týká svobody slova. Protože nevěří v to, že by stát měl cenzurovat naše myšlenky (údajně pro naše dobro).

Vím, že z hlediska tohoto tady nemáme jedinou pravicovou stranu, ale pořád lepší vláda ODS a TOP09 než vláda KSČM a ČSSD (či + KDU-ČSL),  která přinese absolutní negaci k mému světonázoru.

P. Gabriel st. 27.10.2012 20:01

Re: ---

Zdá se, že tady opravdu někteří žonglují s pojmy, kterým moc nerozumí.  Konzervatismus (což je definiční termín, který si nelze plést  s konzervativním jednáním či myšlením = takovým jednáním a myšlením, které jedinec není schopen či ochoten změnit = zatvrzelým jednáním a myšlením)  je světonázor, založený na respektu k lidské důstojnosti a na vědomí nedělitelnosti svobody a odopovědnosti. Hodnotový systém, který z toho vyplývá, je prakticky totožný s křesťanským hodnotovým systémem. Konzervativní přístup vyžaduje  vážit možné důsledky jednání předem a dle principu předběžné opatrnosti nekonat to, u čeho nemohu předem předvídat důsledky, nebo to co jiného poškozuje. Svoboda jedince končí přesně tam, kde začínají lidská práva jiného jedince. Konzervativní hodnotou je třeba adresná cílená solidarita, což povrchní pravicoví liberálové nejsou schopni rozlišit od plišné a direktivně nařízené egalizační solidarity levicových liberálů. Proto píší takové nesmysly, jako pan Kosejk v posledním odstavci.

M. Kosejk 27.10.2012 21:22

Re: ---

Nic proti cílené solidaritě, s ní absolutně souhlasím. Ale myslím, že lidskou důstojnost nejlépe uctíme, když si budeme pomáhat sami - a nenecháme rozkrádat svoje prostředky přes úředníky a politiky, co stejně všechno podělají.  A KDU-ČSL patří mezi strany, co si pod pojmy solidarita a respekt k lidské důstojnosti představují přerozdělování prostředků přes úředníky a politiky  - tj. levicovou koncepci.

P. Gabriel st. 29.10.2012 8:36

Re: ---

Jistě uznáte, že ne vždy a ne každý si může pomoci. Lidé nejsou podle šablony a nemají stejné schopnosti a stejné hendikepy. A často sxe stává, že i velmi schopný člověk padne až na dno. Je lépe nechat  ho tam ležet, nebo mu pomoci krychlému návratu do stavu, kdy je plně schopen se postarat o vše co má v odpovědnosti? To je ten rozdíl, mezi sociální sítí dle Klause a ODS a soviální trampolínou dle KDU. O sociálním státu nemluvě. A rozkrádání prostředků   určených do sociálních dávek? Vždať to je přededvším specialita těch, kteří zadávají miliardové zakázky bez výběrového řízení na MPSV. Hlavně Drábek a před ním Nečas.  I rozbujení byrokratického aparátu, který svou spotřebou zvyšuje lehký deficit sociálního a důchodového fondu o více než 10 miliard, to má na svědomí rukou společnou a nerozdílnou socdem a ODS. Buďte tedy tak dobrý a přeberte mně to, co z dosavadní tristní praxe socdem a ODS, či Top09 je pravicové a levicové? :-)

V. Ondys 27.10.2012 20:21

:))))) Není to lepší, pane Kosejku

je to podobné tvrzení o výhodnosti preference čerta před ďáblem a pak je už jenom krůček k stockholmskému syndromu s :))))) pekelným orgasmem při znásilnění. Ve svém věku jsem dospěl k poznání, že už nemusím být u všeho a odměnou mi je nechuť plivnout do ksichtu tomu dědkovi, co na mně furt vejrá ráno ze zrcadla, :)))) i když to s ním mám jinak dost těžký.

M. Kosejk 27.10.2012 21:50

Re: :))))) Není to lepší, pane Kosejku

Já vám nevím. Já mám dojem, že je v životě zcela normální, že si občas člověk musí vybírat mezi špatnými řešeními, když akutně stojí před ještě horší alternativou. A dokonce bych řekl, že je znakem chlapa, když takové situaci převezme odpovědnost. A jen alibistické baby se budou od jeho činu distancovat, když vědí, že další možnost by byla opravdu horší.

V. Ondys 28.10.2012 0:10

:)))))) Když myslíte

mne učili, že chlap nezaujímá postoje, ale stojí si za svým, i když to je už děsně dávno a učitelé zemřeli, nebo emigrovali jinam. Vím, že to je hrozně těžký a nepříjemný, Vy :)))))) alibisto.

M. Kosejk 28.10.2012 8:20

Re: :)))))) Když myslíte

Nevím, jestli si to uvědomujete, ale "postoj" zastáváte zejména Vy. A to v tomto případě se jedná o alibistický postoj. Ale já si stojím ta tím, že čím méně přerozdělování našich peněz - tím lépe. A protože si stojím za tímto, tak se rozhoduju, jak se rozdhoduju. Vy si jen nad vším alibisticky "myjete ruce".

V. Ondys 28.10.2012 11:20

:)))))) Co Vy o mně všechno :)))))) nevíte?

Mne jako nedokonalého člověka a normálního chlapa jenom vždy zaskočí, jak neuvěřitelná spousta společensky příkladných lidí většinou s vysokoškolskými diplomy zarputile dokáže skupinu zvolených do zastupitelských postů přivést k opovržení i nevraživosti u jiných z mého okolí na úroveň, kterou předčí snad jen prcačkáři, na jejichž odsouzení se vzácně shodnou snad všichni rodiče, byť mají či nemají problém se zákonem. :))))) A když to teď po sobě čtu, s hrůzou si uvědomuji, jak se obě skupiny chovají stejně nebezpečně k našim potomkům...

J. Krejčí 27.10.2012 15:23

Autore, mám dotaz::

> BYL JSTE VŮBEC VOLIT? <

J. Kanioková 27.10.2012 13:59

Především je třeba vnímat, co která strana preferuje. Jestli preferuje "práva" jedněch skupin na úkor druhých a DOTACE - tak je to jednoznačně špatně !

A taky jestli jsou Eurohujeři, takové nevolit ! Nepreferují zájem naší země... to je internacionalismus..

P. Gabriel st. 27.10.2012 14:10

Re: Především je třeba vnímat, co která strana preferuje. Jestli preferuje "práva" jedněch skupin na úkor druhých a DOTACE - tak je to jednoznačně špatně !

A co je to Eurohujer? Myslíte, že EU jako myšlenka spolupráce států v Evropě je sama o sobě špatná? Jste schopna rozlišit mezi tím, co je špatné z principu a co je důsledkem špatného rozhodování neschopných, nekvalifikovaných a nemravných lidí, nebo to sekáte tak od boku, jako Kojzar v Ruďasu?

V. Ondys 27.10.2012 14:26

:))))) Obávám se, že EU je konec myšlenky spolupráce států

a začátek diktátu samozvaných byrokratů s představami, které se ukázaly jako liché ve východní Evropě a poškodily zrovna náš stát, který se za monarchie řadil k nejvyspělejším v Evropě.

P. Gabriel st. 27.10.2012 14:39

Re: :))))) Obávám se, že EU je konec myšlenky spolupráce států

Není příliš zřejmé, co se pokoušíte říci. Zkusíte to znovu a srozumitelně?

V. Ondys 27.10.2012 14:46

Re: :))))) Obávám se, že EU je konec myšlenky spolupráce států

Na to zde není dostatečný prostor a je to velmi náročné na čas i znalosti s naprosto mizivým efektem pro čtenáře většinou schopné jenom stranicky fandit a pokládat to za dostatečný projev přemýšlivosti. :)))))) Omlouvám se, ale pokaždé mne rozesměje současný požadavek většiny vtěsnat do esemesky dřívější obsah celé knihy.

P. Gabriel st. 27.10.2012 14:50

Re: :))))) Obávám se, že EU je konec myšlenky spolupráce států

Dobře, zjednoduším vám to. Proč by měla být EU koncem myšlenky... kdyby měla racionální pravidla, řešící jen to, co je skutečným společným zájmem členů a kdyby ta pravidla byla všemi důsledně dodržována?

M. Kosejk 27.10.2012 14:59

Re: :))))) Obávám se, že EU je konec myšlenky spolupráce států

Vy jste ten, co si myslí, že KDU-ČSL je pravicová, že? Tak to už chápu, proč panu Ondysovi nerozumíte. Tak jen jednoduše, abyste to pochopil: Pravidla v EU nedodržují hlavně ti, kteří jsou v čele integrace. Např. finanční pomoc státům eurozony, jak se děje u Řecka, je pravidly EU přísně zakázána, ale stejně se tak děje. A výši dluhu k HDP první začaly porušovat velké státy s Německem a Francií v čele.

P. Gabriel st. 27.10.2012 16:54

Re: Vám to stále nedochází.

...a vy o koze. Ostatně porovná vání dluhu k HDP, jako ke statistickému ukazateli, se kterým lze libovolně manipulovat, to je typický liberální brak na ohlupování lidí a operuj s ním jak levicoví, tak rádoby pravicoví liberálové. Copak vy doma hospodaříte s nějakým HDP? a co je státu po tom, jestlisi někdo koupil auto, nebo postavildům? každý  rozumný  konzervativní subjekt porovnává své výdaje se svými příjmy a hospodaří pokud možno s mírným přebytkem, aby  vytvořil rezervu na horší časy. Tolik abyste pochopil co je konzervativní a co je liberální. To je to o co jde ne o pravicové a levicové. Ale konzervativně pravicové.

V. Mlich 28.10.2012 13:51

Porovnávání dluhu s HDP

Ta vaše konzervativnost pak vede k tomu, ce dělá Kalousek: sedřeme z lidí co nejvíc, pak bude i podíl dluhu na rozpočtu malý. Jenže hodnoty se musí nejdříve vytvořit! Jasně, že s HDP se dá manipulovat a EÚ to taky dělá, započítávají i tržby prostitutek a dokonce i to, co by platili za bydlení děti, co bydlí u rodičů.

V. Ondys 27.10.2012 15:02

Re: :))))) Obávám se, že EU je konec myšlenky spolupráce států

Bohužel mne začíná tlačit čas, nicméně v demokratické Evropě už před mnoha lety EHS skvěle naplnila nejpotřebnější požadavky bez zbytečných komplikací i brzd ve spolupráci mezi státy...

P. Gabriel st. 27.10.2012 16:59

Re: :))))) Obávám se, že EU je konec myšlenky spolupráce států

Je otázka, co EHS naplnila a co ne. Vpodstatě to nebyl ani zcela rovnoprávný volný trh. A to proto, že velmi rychle Původní myšlenky ideových zakladatelů, Erhardta, Schumana a dalších liberálové zasvinili pragmatizmem, individuálními zájmy a liberálním a socialistickým ideovým brakem. Což ovšem neznamená, že kdyby se podržela Schumanova koncepce, tak by se EU nevyvíjela jinak. O eurozóně nemluvě! 

P. Gabriel st. 27.10.2012 17:00

Re: :))))) Obávám se, že EU je konec myšlenky spolupráce států

Drobná glosa pro pana Kosíka, aby zase neplácal nesmysly. EU v té původní Schumanově koncepci to je křesťanskodemokratický koncept.

V. Ondys 27.10.2012 18:11

Re: :))))) Obávám se, že EU je konec myšlenky spolupráce států

:)))))) Vy byste mne nechal makat a koukám, že už teď máte solidnější náhled...

P. Gabriel st. 27.10.2012 20:02

Re: :))))) Obávám se, že EU je konec myšlenky spolupráce států

Náhled je stále stejný.

P. Machek 28.10.2012 11:47

Re: :))))) Obávám se, že EU je konec myšlenky spolupráce států

Nemá racionální pravidla. A není síla, která by EU donutila k racionálnosti.

Š. Hašek 27.10.2012 12:20

Jen ne novou stranu, jen ne nový prací prášek!!!

Pokud někomu nestačí 2 až tři strany, tak ať věčně zakládá ty "nové". S trvanlivostí asi 2 roky. Ostatně to byl Havlův názor věčného kvasu v politice.

Samozřejmě, že mě ODS aTOP nasírá, ale ve srovnání se Dluhoslavem a bolševiky je to zlaté. Stačí se podívat na přenosy z poslanecké sněmovny.