4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Čas na novou pravicovou stranu

Copak tu máme stranu, která by hájila hodnoty, jako je svoboda, demokracie, víra v jednotlivce, volný trh, malý stát, nízké daně, fungující právní stát, morální hodnoty, dobrovolná solidarita, vzdělanost, filozofie úspěchu a řešení problémů, zdravý pragmatismus, zdravý patriotismus, soběstačnost, vyrovnaný rozpočet atd.?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 27.10.2012 12:53

jasně, pane Hašku

Vy radši budete volit Šetřislava Jedničku, který zadlužuje stát dvakrát rychleji než Dluhoslav Ozubený. Rozdíl mezi oranžovými levičáky a modrými top-levičáky je jen v tom, že oranžoví zadlužili tento stát dvakrát méně, než modří top-levičáci.

Šetřislav Jednička zapomněl na pravidlo Lafferovy křivky stejně rychle, jako Síťovka Nečas na svou slavnou předvolební síťovku. Je ale pravda, že v této zemi vládne přsně taková atmosféra, jako je příjmení současného premiera Síťovky.

M. Kosejk 27.10.2012 14:53

Re: jasně, pane Hašku

Zde jste předvedl typický model uvažování českého levicového voliče. ČSSD dostane ČR do dluhové spirály - a pak se levičák diví, že dluhy narůstají i dalším vládám. To je totiž symptom dluhové spirály - když výše splátek přesáhne určitou hladinu, tak dluhy narůstají i při snaze šetřit. Optejte se na to libovolné oběti lichvářů - princip je stejný.

M. Šejna 27.10.2012 16:53

pane Kosejku

něco si přečtěte o dluhové službě státu. Pak zjistíte, že téměř všechny dluhy z dob socanů jsou už uhrazeny. Je pravda, že na úhradu těch dluhů si musela pravicová vláda znovu půjčit. A je pravda, že Šetřislav Jednička se všude chvástal, jak levně si půjčil. Takže rozhodně v případě státního dluhu neexistuje lichvářský problém.

Tahle vláda prostě a jednoduše nasekala další nové dluhy, které přidala k dluhům socanů. Dluhy socanů vyšplhaly na 603 miliard. Dluhy Šetřislava Jedničky a rozpočtově uvědomělých modrých premiérů už dávno překročily to, co nasekali zlotřilí socani. Šetřislav společně s Janotou a Tlustou peněženkou nasekali dohromady už 770 miliard (k dnešnímu dni). Úroky z tohoto dluhu jsou ročně 57 miliard. Za socanů to bylo sotva 30 mld.

M. Kosejk 27.10.2012 18:53

Re: pane Kosejku

Tak to se pletete. ČR splácí jen úroky. Dluhy nesplácí. A od toho se odvíjí vše, co nechápete - a co vám nemám sílu rozporovat, páč nemám rád zbytečnou práci.

M. Šejna 27.10.2012 19:02

ach jo

přečtěte si nejprve, jak a no co si stát půjčuje. Najdete to na webu Šetřislavova ministerstva financí. Pak tu nebudete psát nesmysly o tom, že stát spláci jen úroky. Splácí samozřejmě i dluhy a to podle splatnosti těch dluhů. Samozřejmě, že si na splacení těch dluhů znovu půjčí. Říká se tomu vytloukání klínu klínem. Ale funguje to. A právě Šetřislav Jednička se chlubil, jak levně si on půjčuje na splácení starých dluhů úroků a vytváření nových.

M. Kosejk 27.10.2012 19:11

Re: ach jo

Tak se splácením dluhů se to má tak, že stát zvládá splácet jen ekvivalent úroků. Některé půjčky možná splácí, ale většinu z nich jen refinancuje. Ve zkratce jde říct, že platí jen úroky. A tenhle průser začal už za ČSSD - tam má kořeny, tam lze hledat primární vinu.

Ale pozor. Kalouska neobhajuju, jeho politika je strašná. Jen vypadá líp v porovnání s (ne)plány ČSSD.

M. Šejna 27.10.2012 19:48

tak jo, pane Kosejku

pokud Vám připadá vytvoření dluhu 770 mld "pravicovými" vládami za necelých 6 let lepší, než 603 mld. dluhů od socanů za 8 let, pak nemá smysl s Vámi vést dialog. Když má někdo nasazené ideologické brýle, nepomůže nic.

M. Kosejk 27.10.2012 21:49

Re: tak jo, pane Kosejku

Protože nechápete, že špatná dluhová politika vede k exponenciálnímu růstu dluhů. Dnešní vláda si vyžírá to, co zaseli socialisté - socialistickou dluhovou politiku a neochotu šetřit a reformovat v období růstu.

B. Rybák 28.10.2012 13:49

Re: ach jo

Dělat dluhy v době ekonomické konjunktury je ekonomický zločin. Ten spáchala levice nejenom u nás. Jenom u nás měl ale její tehdejší guru Paroubek tu drzost, že veřejně prohlásil, že státní dluhy se neplatí (platí se jenom úroky). Pádu do dluhové pasti se teď za situace recese v EU na níž nás Euro-hujeři z ČSSD učinili zcela závislými se teď navzdory darebácké opozici bráníme a jenom s pravicovou vládou máme šanci se mu ubránit (aspoň že nás tato vláda zatím zachránila před Eurozónou, Euro-fondy, bankovním EU-socialismem a ztlumila levicové zelené šílenství..,)

P.S. Ona ale i ta konjunktura za vlády ČSSD byla velmi relativní. Nárůst dluhů činil 70% nárůstu HDP (za Špidly dokonce byl nárůst dluhů větší než nárůst HDP).

J. Boleslav 27.10.2012 13:06

Re: Jen ne novou stranu, jen ne nový prací prášek!!!

Naprosto s Vámi souhlasím.

V. Ondys 27.10.2012 12:16

:))))))) Nemusí

Podivné je, že mi celý život mazanější tvrdili, že jako samostatný, pracovitý a schopný jedinec musím tohle a taky tamto v zájmu méně disponovaných a společenského pokroku, aby především sami vždy nejvíc těžili pro sebe na konto příkladného přístupu ke kolektivu, z něhož dnes většinou zůstali už jenom nenasytní konzumenti a všehoschopní prodavači hadího jedu...

Největší problém je v nerovném postavení samostatného občana a sociálního státu podle vzoru bolševiků, které dovoluje beztrestné projevy zvůle všech darebáků, co se za stát skrývají a jsou schopni ho i paradoxně rozvrátit pouze v zájmu svého materiálního prospěchu na úkor ostatních. Volba stran nic nevyřeší, pokud bude postavení občana na úrovni poddaného směrem k neuvěřitelně zpupným i tupě panovačným :))) zaměstnancům daňového poplatníka.

J. Dvořák 27.10.2012 11:04

Omyl,šli volit !

Samozřejmě se volila KSČM,a proč ?A čeho je schopna republika ? Hezky řečený nesmysl podobný jako ČKD nositel řádu práce !Už jste někdo viděl jak Českomoravská Kolben Daněk  nosila metál ? Jak ?Takže nejspíš KSČM bude ta partaj co vrátí do republiky to co jí komunisti z ODS a ČSSD za dobu kdy mlaskali u koryt ukradli !!!

J. Boleslav 27.10.2012 13:08

Re: Omyl,šli volit !

Bože to je žvást. :-(

M. Kosejk 27.10.2012 10:45

---

Nová pravicová strana? Je tomu asi tak pár desítek měsíců, co jsme byli masírováni tím, že vzniká nová pravicová strana, co bude pravicovější než ODS. Ta strana si dala do jména zkratku slov: tradice, odpovědnost, prosperita. A jak to dopadlo, víme všichni. TOP09 podlézá bruselským komunistům a jejich ministr financí řeší rozpočet levicovými metodami (daně a plošné škrty). Takže ODS je opět při té vší bídě jedinou relevantní politickou silou, která je na pravé straně od politického středu. Možná je na politickém středu, ale to spíš mluví o tom, že její parlamentní konkurence je čistá levice.

A mimochodem - v posledních krajských volbách posílili pouze komunisti, KDU-ČSL a Zemanovci - a všechno je to levice. Poptávku po pravici ze strany zklamaných voličů ODS si tedy představuji jinak - například tak, že se hlasy tzv. parlamentní pravice objeví na výsledcích neparlamentní pravice.

P. Jášek 27.10.2012 11:36

Re: ---

A Vy jste Kalouskovi uvěřil? Proč?

M. Kosejk 27.10.2012 11:43

Re: ---

Já mu ani tolik nevěřil, jako jsem potřeboval dát nějaký voličský signál ODS - a zároveň nepodpořit levici. A já navíc nevolil Kalouska, ale Hegera, se kterým doposud nemám vážný problém. Třeba nemusel ustupovat stávce doktorů, ale stejně na stupnici +/- - spíš +.

V. Ondys 27.10.2012 12:49

:))))) Nic si z toho nedělejte, pane Kosejku

už jsem na to dost starej, abych toužil uvědoměle skákat do rybníka v houfu horlivejch, aby se bavili nejvypasenější kapři, a přes to jsem měl čest přežít pokus o mou fyzickou likvidaci ze strany ministra Drábka s jeho kumpány, když mne nechali několik měsíců bez peněz, které jsem si desítky let vynuceně ukládal u státu, v bezvýchodný situaci a zároveň přihrávali stovky miliónů (až miliard) jinejm ze svěřených finančních prostředků...

P. Gabriel st. 27.10.2012 14:47

Re: ---

No to jste tomu opravdu pomohl! A na základě vskutku hlubokomyslné  úvahy.  A jak jste spokojen s tím, že Heger pro změnu ve zdravotnictví nic nevyřešil , dál se krade a ve zdravotnictví chybí peníze, čím více platíme, tím víc. A banda kolem kalouska mlaská a mlaská a mlaská.... Ze zakázek zadaných bez výběrového řízení, z hazardu, zřejmě i z pančování, které je možné jedině díky tomu, že celní správa a MF nekoná co má ze zákona za povinnost! A ODS dostala od vás signál, že ještě nemusí od válu, že se můžou vzájemně podporovayt s kalouskovcema. Výborně  pane Kosejku, máte na tu politiku nos....

M. Kosejk 27.10.2012 15:01

Re: ---

Ta Vaše KDU-ČSL stála u zrodu tohohle klientelistického systému. Účastnila se téměř všech vlád. Tak vy - jejich volič - mě nepoučujte.

P. Gabriel st. 27.10.2012 17:05

Re: ---

Jéje, pane Kosejk, vy zase kecáte! Jak mladé vrany. Což je u kosejka s podivem, že ano. Zárodkem klientelůistického systému  byla oposmlouva - autoři Zeman Klaus. A v tichosti přidružený Kalousek. KDU se účastnila přesně těch vlád, které jí dovolovali prosazovat podstatné části vlastního programu. Těžko budete dokazovat cokoliv jiného. A jako jediná se vykuků velmi rychle zbavovala.

J. Kanioková 27.10.2012 13:48

Naprostý souhlas...

P. Kolář 27.10.2012 10:15

Vzhledem k tomu,že je tato země

plná lidí,kteří si myslí,že všemocný stát má povinnost se postarat o jejich blahobyt,tak pravicová strana nevznikne.Spíš se dá očekávat vznik dalších populistických stran,které ve slibech ještě překonají současné duo ČSSD a KSČM.A budou hledat stále nové specificky české cesty ke snadnému zbohatnutí.Již nyní tu cestu našli alespoň profesionální politici těchto stran.Vítězné mlaskání pana Sobotky a Filipa tomu nasvědčuje.Ale bylo by to poprvé v dějinách,kdy by měl socialistický experiment úspěch.Žijme tedy v očekávání věcí příštích.

J. Boleslav 27.10.2012 10:36

Re: Vzhledem k tomu,že je tato země

Krátkodobou budoucnost vidím černě. Pravdu má Kalousek, když říká, že většina našich lidí si myslí, že blahobyt je možné si odhlasovat.

J. Dvořák 27.10.2012 11:08

Re: Vzhledem k tomu,že je tato země

Pane Kolář,je to sice nesmysl,ale věříme že nám ho vyprávíte v dobré víře a proto vám ze slohové práce která nemá podstatných gramatických chyb dáváme jedničku abychom vám udělali radost !

J. Boleslav 27.10.2012 13:10

Re: Vzhledem k tomu,že je tato země

Vy jste dnes požil, přiznejte se!

B. Brousková 27.10.2012 12:34

Re: Vzhledem k tomu,že je tato země

"Poprvé v dějinách co by měl socialistický experiment úspěch"? Slyšel jste někdy o státech jako je Norsko, Dánsko, Švýcarsko? Shodou okolností, jsou to země s nejvyšší průměrnou mzdou v Evropě. Vládnou tam koalice sociálních demokratů s křesťanskými stranami. Neboli levice.  Nevím jestli třeba i v Německu, kde dlouhá léta vládly stejné strany a kde je dodnes čtyřikrát vyšší průměrná mzda než u nás, šlo o "socialistický experiment", ale skutečností je, že davy emigrantů zaplavujících z těchto států, naší zemi se nějak nekonaly. Ono nejde ani tak o levici , či pravici. Problém je spíše v tom , že si u nás jedni i druzí aktualizovali Masarykovo heslo "Nebát se a nekrást " , do znění  "Nebát se, si nakrást". Pokud si myslíte , že strana kde o všem rozhodují Janouškové, Dalíci, Ouličtí, či Jančíci se někdy změní k lepšímu , čekáte marně. Totéž v bleděmodrém ovšem platí i pro "naše" sociální demokraty. Komunisti , bývalí i dnešní, jsou pro normálně uvažujícího občana mimo hru od doby, kdy tady vládli. Neexistuje země v historii ani dnes, kde by jejich absolutní vláda neskončila terorem. Největším omylem Edvarda Beneše byla myšlenka, kterou napsal ve své knize Demokracie dnes a zítra. Napsal jí ještě za války. Zvěrstva a hrůzy provázející  bolševickou revoluci v Rusku pry nezavinili komunisti, ale zostalost carského Ruska."Naši komunisti, kteří vyrůstali v demokratickém prostředí, by něčeho podobného nebyli schopni". Jak to nakonec u nás dopadlo, toho se už nedožil.

V. Ondys 27.10.2012 14:16

:)))))) Bez marxismu je to asi jen sociální experiment

a uplatňují ho především populace zvyklé na tvrdší životní podmínky...

E. Heusinger 27.10.2012 10:09

Pane autore,

zakládejte, zakládejte, zakládejte. Dle vlastního receptu! Ale hlavně nefňukejte.

P. Gabriel st. 27.10.2012 9:46

Je to jinak pane Návrate

Pane Návrate, ptáte se:

"Copak tu máme stranu, která by hájila hodnoty, jako je svoboda, demokracie, víra v jednotlivce, volný trh, malý stát, nízké daně, fungující právní stát, morální hodnoty, dobrovolná solidarita, vzdělanost, filozofie úspěchu a řešení problémů, zdravý pragmatismus, zdravý patriotismus, soběstačnost, vyrovnaný rozpočet atd.?

Copak tu máme stranu, kde by probíhaly transparentní primární volby pro určení pořadí na kandidátce (či výběru kandidáta) tak, že jej v daný den volí členové a registrovaní příznivci? Která by měla otevřené transparentní financování? Která by nebyla pouze marketingovým produktem několika zákulisních hráčů, ale smysluplným ideovým a občanským sdružením?"

A odpověď zní, ano, s výjimkou filozofie úspěchu a pragmatizmu máme!  Tou stranou je KDU-ČSL. Ty hodnoty, kterých se dovoláváte, jsou totiž, až na tu filozofii úspěchu a pragmatismus, hodnoty konzervativní. A jedinou skutečně konzervativní stranou na naší politické scéně je KDU-ČSL. Jenomže drtivá většina společnosti, přes mnohaleté tristní zkušenosti zatvrzele volí liberály, levé či pravé a pak skuhrá a naříká po konzervativních hodnotách, třeba jako vy.

Ta filozofie úspěchu a pragmatizmus zdravý, či nezdravý (kde je ta hranice a kdo ji bude určovat ve chvíli , kdy je na dohled vlastní úspěch a prospěch?), to nejsou hodnoty. Máte v tom zmatek. To jsou praktiky, liberální praktiky a současně filosofický aparát ke zdůvodnění těchto praktik. Nastudujte si to, snadno zjistíte že obé je totéž a stojí to na filozofické tezi, že pravdivé je to, co je pro mně osobně v daný okamžik výhodné. Právě tato filozofie, tyto praktiky jsou kořenem toho, proč se ani s ODS a TOP09 či VV, ODA..., ale ani se socdem  nemůžeme ničeho pozitivního dobrat. Jsou to jenon různé výhonky téhož na liberálním kořeni rostoucího keře. CÍTÍME-LI POTŘEBU KONZERVATIVNÍCH ZMĚN MUSÍME DÁT DŮVĚRU KOMZERVATIVCŮM! To je prostá logika a jediný přípustný pragmatismus.

P. Jášek 27.10.2012 9:57

Re: Je to jinak pane Návrate

A proto se "křesťanští" demokraté dali dohromady s neomarxistickou, muslimofilní stranou zelených extrémistů!

Jak konzervativní postoj :o)