6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Zakázané žárovky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 4.9.2009 9:12

Kde to mám podepsat?

Přesně to vyjadřuje můj názor na současnou EU. A zdaleka to není jenom o žárovkách - ty, rtuťové teploměry a mnoho dalšího jsou jen špička ledovce, kterého si lze dobře všimnout.

V EU není demokracie, ale diktát podpořený pitrýsky na demokracii si hrajícími, jejichž hlavní pracovní náplní je pendlovat za naše prachy mezi Bruselem a Štraburkem a schválit každou hovadinu. Ti pilnější je i vymýšlejí.

Hledajíci 4.9.2009 9:22

Re: Kde to mám podepsat?

Co je to demokracie? To co si myslíte Vy?

Ladislav N 4.9.2009 9:52

Re: Hledajíci IP: 87.152.179.xxx

viz Demokracie (Wikipedie)

Zoufalý 4.9.2009 16:52

Re: Kde to mám podepsat?

Eurokomisaři, vyhořelý odpad národních parlamentů

Zoufalý 4.9.2009 16:56

Re: Kde to mám podepsat?

zlatý velký bratr...

Náhodný kolemjdoucí 4.9.2009 8:55

Kde jste se najednou vyloupnul?

Žárovky mě sice vadí, ale zase né tolik jako kvanta předpisů, nařízení a výkazů, které musíme ať doma či ve firmě denně vykonávat a vyplňovat. Vše z rozhodnutí našeho parlamentu. A protestujete též proti bezp.pásům, katalyzátorům, motorům splňujícím různé normy exhalací, lékárničkám a dalším blbostem. Vždyť bez toho všeho by i ty auta stály mnohem méně. Ovšem podle Vás by si uvědomělí občané raději kupovali ta dražší. hahaha ;-D

i.h. 4.9.2009 9:12

Chodite dost blbe nebo moc rychle okolo,

bezpecnostni pasy a ostatni veci vami uvadene maji jednoznacny efekt, ktery naprosta vetsina lidi povazuje za pozitivni. Treba na silnicich to zdaleka tak nesmrdi jako pred dvaceti lety. "Usporna" zarovka ma radu pozitivnich a radu negativnich aspektu, na neco se hodi (je tam uzitecna), na neco se nehodi (je tam skodliva, resp. horsi nez dosavadni reseni pomoci zarovky). Proto taky se musí zavádet befélem, protoze jinak by ji lidi pouzivali jenom tam, kde to ma smysl, a tomu je treba vsemi prostredky zabranit. Jednota strany a lidu nesmi byt narusena !

Jura Jurax 4.9.2009 9:20

Re: Chodite dost blbe nebo moc rychle okolo,

A hlavně nesmí být narušen kšeft výrobců těch úsporek! Ty prachy, co vrazili do lobbingu, musí dostat mnohonásobně zpátky!

Jakub S. 4.9.2009 16:29

Re: Chodite dost blbe nebo moc rychle okolo,

Tak, Juro. Náhodný v tom má nenáhodný beznadějný guláš, všecko v jednom pytli...

Náhodný kolemjdoucí 4.9.2009 9:36

Re: Chodite dost blbe nebo moc rychle okolo,

A na ty pásy,lékarničky apod. snad zavední a dodržování pod befelem není? Chci jen říci, že u každé nové věci většina řve a pak si zvykne. Ale ty výkazy platí také pořád.

hlava22 4.9.2009 8:51

Prosím o informaci.

Který český zákon zakazuje uvádět do prodeje zmíněné žárovky? Za informaci předem děkuji.

John2 4.9.2009 9:46

Re: Prosím o informaci.

Jo, tak to by mně také zajímalo.

Ladislav N 4.9.2009 8:46

Jak vypadá LED 100W se můžete podívat do katalogového listu výrobce

Upozorňuje v něm, že modul LED 100 W se nesmí zapínat bez namontovaného přídavného chlazení a doporučená provozní teplota "čipu" je 55°C. cena samotného LED modulu v ČR je cca  4650 ,- Kč vč. DPH, ale parametry docela slušné:

Vysoce svítivá LED 100W bílá 6500 lm 6000K 120 stupňů vyzařovací uhel. Napětí 38V.

Jenom dodám, že světelný tok je zhruba stejný, jako u moderních  zářivek stejného celk. příkonu (100W). Výhodná může být směrovost, cena bez komentáře....;-P

Jindra 4.9.2009 9:23

Neuvádíte důležité věci

1) Životnost svítidel s LED je velmi krátká. Řádově se pohybuje v malých tisících hodin (čím větší příkon, tím kratší životnost)

2) Životnost LED svítidel je definována jako doba, za kterou svítivost nové LED poklesne na 50% procent původní hodnoty. Jestliže se argumentuje tím, že účinnost LED je stejná jako u zářivek (ale ve skutečnosti je o něco nižší!), platí jenom pro prvních několik desítek hodin, potom postupně klesá. Skutečná praktická životnost výkonových LED, kdy mají zhruba původní svítivost, se tak počítá spíše v desítkách nebo stovkách hodin.

3) Pracovní teplota čipu (polovodičového krystalu LED) není 55° C, ale přibližně 100-120 °C, případně až 150 °C. To je taky příčinou jejich krátké životnosti. Běžné polovodiče (v signálových nízkovýkonových obvodech mobilů, PC, TV přijímačů, v autech) pracují při teplotě čipu kolem 30-70 °C. Při příkonu 100 W bude mít teplotu 55 °C jenom vnější povrch chladiče (a ten bude muset být obrovský, na rozdíl od zářivek a žárovek, kterým k chlazení postačí okolní vzduch)

4) Na rozdíl od zářivek, které mají přeci jen poměrně široké světelné spektrum, je spektrum bílých LED poměrně dosti "čárové" - některé vlnové délky v něm vůbec nejsou obsaženy, takže v osvětlení LED téměř vždy vidíte barvy zkresleně (laicky řečeno, některé barvy "nejsou vidět". Kdo si chce udělat pokus: vezměte pestrý předmět a ve tmě na něj posviťte červenou LED svítilnou (bývaly na některých klíčenkách). Všechny plochy kromě červené a žluté uvidíte jako tmavé (černé). Spektrum bílé LED obsahuje několik různých vlnových délek, takže světlo vypadá jako bílé, ale její zkreslující efekt je podobný jako u té jednobarevné LED. V důsledku toho některé lidi při dlouhodobém osvětlení LED začne bolet hlava nebo oči, protože to co zdánlivě vidí a to co zpracovává jejich mozek je v rozporu (vyzkoušeno).

Ladislav N 4.9.2009 10:45

Re: Neuvádíte důležité věci

Za nepřesnost se omlouvám, proletěl jsem katalogový list v rychlosti abych ukázal, že k praktickému zavedení výkonových LED je ještě hodně daleko. Tepelná zátěž polovodičových prvkl samozřejmě hraje velmi důležitou roli ve spolehlivosti nejenom u LED.

Jindra 4.9.2009 9:33

Re: Jak vypadá LED 100W se můžete podívat do katalogového listu výrobce

Tak jsem si to přečetl a koukám, že lžete jako když tiskne :)

55 °C je doporučená maximální teplota vývodů (přívodních vodičů na součástce), nikoliv čipu.

Taky tam píšou, že proud součástkou musí být snížen, aby se zabránilo přehřátí čipu v případě, že namontovaný chladič nestačí odvést celý tepelný výkon.

Žárovky i zářivky fungují bez toho, že by na nich muselo být namontováno jedno kilo hliníku kvůli chlazení a přitom zářivka obvykle stojí méně než 20% ceny LED a žárovka méně než 5%... tak si to přeberte...

Ladislav N 4.9.2009 10:35

Re: Jak vypadá LED 100W se můžete podívat do katalogového listu výrobce

"It is strongly recommended that the temperature of lead be not higher than 55°C"

Pokud teplota podložky čipu připevněná na chladič (nebo čipu samotného - to teď neni podstatné) může být přes 100°C, pak váš "překlad" (the temperature of lead) jako teplota vývodů (přívodních vodičů na součástce) 55°C nedává smysl. Smysl ovšem dává, pokud by "sensor lead" byl nastaven na max. přípustnou teplotu 55°C kvůli bezpečnosti a délce života LED čipu (čipů). Rád si nechám vysvětlit, jaký smysl by mělo důrazné doporučení omezení - nepřekročení teploty přívodních vodičů na 55°C, Snad ne kvůli pájení? ;-P

PS.: Já ty výkonové LED nepropaguji, jenom jsem chtěl ukázat, v jakém stádiu vývoje i cen na trhu jsou LED světelným výkonem srovnatelné s běžnými zdroji světla.

toogood 4.9.2009 10:03

Re: Jak vypadá LED 100W se můžete podívat do katalogového listu výrobce

co má 100W LED společného s diskusí o 100W žárovce?

A propos, nevím kolik lm vyzařuje 100w žárovka, ale i když to je zřejmě několikanásobně méně, LEDce zůstává ještě stále nevýhoda v podobě nespojitého spektra, kterou se obhájci zákazu žárovek snaží bagatelizovat. "Oko rozdíl stejně nepozná" je nesmyslný argument. Nosem možná někdy také nepoznám horský vzduch od městského nebo jazykem zeleninu ze zahrádky od té kupované, uměle hnojené a postříkané, ale o efektu na zdraví nepochybuji.

O účinku nespojitého světla na zdraví (vč. psychiky) se teprve začíná spekulovat, ale zákaz žárovek je již vesele v platnosti!!!

MLOK 4.9.2009 8:45

NAVRHUJI ZALOŽIT "STRANU PRO ZACHOVÁNÍ ŽÁROVEK"

Myslím, že by se našlo dost lidí, kteří by ji podpořili. A větší škody, nežli současní politici by už asi napáchat nedokázala. Mohla by se nazývat "ŽÁROVKA";-D

Japok 4.9.2009 9:25

Re: NAVRHUJI ZALOŽIT "STRANU PRO ZACHOVÁNÍ ŽÁROVEK"

Ta strana se jmenuje "Strana svobodných občanů"

plašmuška 4.9.2009 17:05

Re: NAVRHUJI ZALOŽIT "STRANU PRO ZACHOVÁNÍ ŽÁROVEK"

No stejně už po tom humbuku, s ÚS už není koho volit, SSO je přijatelná i pro mě. Hlavně, aby nás bylo více a hlasy nespadly pod stůl. Nová strana, nemá sponzory, nemůže si dovolit bombastickou kampań, media jim nedají šanci, jen TOP 09 , kdo ví kdo je platí, potažmo media, že mají na takovou mediální podporu. Vžyď strana TOP ještě ani oficiálně nevznikla a už media hysterický kvílela, jakou mají podporu.

Ludva 4.9.2009 8:44

Uvidíme, prohibice obvykle nefunguje

Dá se čekat, že pokud bude poptávka, nějaké klasické žárovky se vždycky seženou. Tak jako se v USA nejvíce chlastalo za prohibice. Ale nechápu, k čemu je ten evropský parlament. To tam nebyly názory, že v některých použitích - viz dřívější příspěvky - jsou klasické žárovky výhodnější ?

Jura Jurax 4.9.2009 9:14

Re: Uvidíme, prohibice obvykle nefunguje

Vy v onom parlamentu od těch pitrýsků očekáváte názory? A ještě takhle moudré? :-):-);-D8-o

Jakub S. 4.9.2009 16:32

Re: Uvidíme, prohibice obvykle nefunguje

- nehledě na to, že při jejich příjmech - z kapes občanů - jsou jim jakékoliv úspory v řádu nižším než milióny srdečně vuřt... Jak se tihle mají, můžou starat o zájmy malého poctivého občana, člověka "z ulice" ?!

Lájoš B. 4.9.2009 8:43

Žádný deficit demokracie, ale další ze série blábolů grafomanských pisálků

Hlavní teze, že se má občan rozhodnout metodou pokus omyl je naprostý blábol. Obecně by platilo například, že se houbaři metodou pokus omyl naučí sbírat jedlé houby, řidiči se metodou pokus omyl naučí jezdit, léčit se budu metodou pokus omyl braním náhodných léků, ....

Nechci, aby byl občan pasivní nebo mu někdo linkoval, jak má žít, ALE ZÁROVEŇ TÉZI POKUS OMYL POVAŽUJI ZA ÚČELOVÝ BLÁBOL, který nijak řízený přechod na jiné technologie neřeší ani nevyvrací.

Ludva 4.9.2009 8:46

Re: Žádný deficit demokracie, ale další ze série blábolů grafomanských pisálků

Jen aby omylem nebylo násilné zavedení úsporných žárovek. Plodnost lidí neustále klesá, tak jim ještě přidáme rtuti.:-D

Ladislav N :-))) 4.9.2009 8:49

Re: blb Lájoš B. IP: 62.168.45.xxx

Svoboda volby není pro RUDÉHO DEBILA, co žere muchomůrky, protože má rád červenou nebo zelenou barvu. ;-D

Lájoš B. 4.9.2009 9:07

Re: blb Lájoš B. IP: 62.168.45.xxx

Pokud má někdo jiný názor, hned se vybarvíš jako fašista nebo bolševík. Seš mě jasnej.

Ladislav N :-))) 4.9.2009 10:00

Re: blb Lájoš B. IP: 62.168.45.xxx

Přečti si, co je to fašismus, bolševik, ať nevypadáš jako nevzdělaný fanatický magor...;-P

Lájoš B. 4.9.2009 18:44

Re: blb Lájoš B. IP: 62.168.45.xxx

No sedí to na tebě pěkeně, nevidím problém. :-P:-P:-P