3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EVROPA: Proti liberální demokracii

Sešli jsme se na tomto – pro akce našeho institutu netypickém – místě záměrně. Chceme tím vyjádřit, že nám tentokráte jde o něco daleko zásadnějšího než o „pouhý“ standardní seminář našeho institutu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 5.7.2018 18:27

Nesouhlasím

V. Klepetko 5.7.2018 19:08

Nesouhlas by bylo dobré podpořit argumentací...

A i někteří Svobodní si myslí něco podobného jako já :

https://1url.cz/nt7DI

Doufám že nechcete obviňovat české Svobodné z neomarxismu!?

J. Kanioková 5.7.2018 18:32

K té liberální demokracii byl nedávno skvělý článek -

ESEJ: „Té demokracie ale nesmí být příliš mnoho“ - http://neviditelnypes.lidovky.cz/esej-te-demokracie-ale-nesmi-byt-prilis-mnoho-fn0-/p_spolecnost.aspx?c=A180627_221828_p_spolecnost_wag

V. Klepetko 5.7.2018 19:01

Re: K té liberální demokracii byl nedávno skvělý článek -

Ano, tak to je velmi kvalitní článek, jeden z nejlepších na toto téma. A je k němu i velmi dobrá diskuse - a v ní jsem se velmi jasně vyjádřil a rozvinul některé autorovy myšlenky, a jiné - vyložil trochu jinak.

Ta diskuse stojí za přečtení!

J. Kulheim 5.7.2018 19:10

Re: Ještě byste musel definovat pojem "liberální demokracie,"

Svoboda jednotlivce je základní hodnotou na které demokracie stojí a padá. Svoboda ekonomická a politická. Bez svobody ekonomické padá i svoboda politická. Pokud chci individuální svobodu, musím přijat také odpovědnost především za sebe a svou rodinu. Aby vznikla prosperující společnost je potřebné, aby měl lidé svobodu podnikání resp. svobodu postatat se o sebe a své blízké. Zálůadní sociální jednotkou je rodina.

Tzv. sociální stát zlikvidoval rodinu. Sliboval, že se o občany bude starat od kolébky do hrobu. Dostanete porodné, školy, zdavotnictví budou zdarma. Dostanete důchody. Prostě ráj na zemi. Jenomže si lidé neuvědomili, že když něco budou dělat státní úředníci budou k tomu potřebovat pravomoci a peníze. Předáváním pravomocí občan ztrácí svobodu a předává pravomoci státu. Pokud to má fungovat, jsou potřebné peníze a ta sebere občanům ve formě daní.Jenom daň z příjmu, zdravotní a sociální pojištění je cca 45% ze superhrubé mzdy. Připočítejte k tom ostatní daně a poplatka a vyjde vám, že někoho oberou o 80% příjmů.

Občan ztrácí svobodu ekonomickou, protože je existenčně závislý na státních podporách. V současnosti víc ja 50% občanů dostává nějakou sociální dávku. Pryč je svoboda ekonomická i politická. Lidé volí strany, které jim slíbí, že se stát a ně postará.

Lidí, kteří pracují v produktivní sféře je cca 30%. Ti neuživí zbytek. Oni si neustále přidávají a ty co pracují obírají. Atd.

Pro levici je nejhorší, když jsou lidé bohatí a nezávislí. Levice je nejraději, když všechny věci muže pro lidi dělat sama, ovšem za peníze těchto lidí. Do pr dele s pokrokem, chtěl bych býti otrokem, denně jíst a boty mít, spát v teple, nájem neplatit k vzteku jsem jen demokrat a nestačí mi na to plat.“

V. Klepetko 5.7.2018 22:11

Re: Ještě byste musel definovat pojem "liberální demokracie,"

Pane Kulheime opět - nic z tohoto co jste napsal, není v rozporu s konceptem "liberální demokracie", jak jsem jej popsal. On je totiž "hodnotově neutrální", byl tak vymyšlen schválně - klasickými liberály, dávno před nástupem tzv "nové levice - aby v něm mohli žít katolíci i protestanti, libertariáni i socani... Představuje nejmenší možný společný jmenovatel všech politických směrů, tzv. "štíhlou etiku", která by měla zajistit "dobrý život" pro co nejširší spektrum nejrůznějších exotů - aby si nešli po krku ale měli nějaké dobré instituce a procedury pro řešení vzájemných sporů.

Tak to bylo vymyšleno, navrženo a klopotně vybudováno: a stálo to spousty krve ve válkách nebo třeba ve Vendée... Jestliže teď najednou Vy jako libertarián cítíte že ten "dobrý život" je ohrožen, tak je něco špatně. Nemyslím si že jde o systémovou chybu - spíše byla narušena nějaká důležitá proporce. A obávám se, že za to může ta zpropadená "nová levice", která šíleným způsobem vychýlila systém - do té míry šíleným, že podkopala jeho samotné základy... Což Klaus dobře vycítil - a udeřil na hřebíček, jenže nesprávným kladivem. Což se mu v poslední době stává - viz třeba jeho velmi překvapující úvahy o suchu...

Ale abych Vám odpověděl na Váš text, a ne jen na své úvahy :-))...Sociální stát se od dob Bismarcka vyvinul nedobrým způsobem, to máte pravdu. Já jsem ale mnohem větším fandou nejrůznějších kolektivních identit, než Vy - takže když už by měl být ten sociální stát odbourán, tak bych trval na nějaké adekvátní náhradě - a i když ne mi Váš důraz na rodinu veľmi sympatický, není uceleným řešením. Museli bychom se vratit třeba ke konceptu domovského práva a jeho sociálních implikací. A čím dál tim víc si myslím, že by to mohlo být velmi příhodné řešení - zabilo by se tak jednou ranou pět much naráz. Ale o tom si snad zadiskutujeme jindy. Musím jít spolutvořit chlebíčky na zítřejší hody. Hezké svátky a dobrou noc!

P. Vaňura 5.7.2018 20:42

Právní stát není žádnou hodnotou!

Do velké míry byla "právním státem" i Třetí říše. Např. se svými "Norimberskými zákony..."

V. Klepetko 5.7.2018 21:17

Re: Právní stát není žádnou hodnotou!

Příliš jsem tu říši nestudoval. Ale moc se mi nezdá, že by tam výkon státní moci byl omezen jen zákonem, a že by se führer nějakými zákony příliš omezoval:-)). V právním státě nikdo nesmí být trestán a omezován, pokud neporušil zákon - a když je váš status "podčlověka" definován rasově, tak příliš mnoho šancí "neporušit zákon" nemáte, pane Vaňuro.

Takže ne, pane Vaňuro, Třetí říše rozhodně právním státem nebyla! Nebo snad je pro Vás třeba taková šoa slučitelná s "právním státem"? To by bylo za hranicí dobrého vkusu. A musel bych Vás označit za neonacistu - a nebyla by to pejorativní nálepka, ale reálná charakteristika. Věřím, že tomu tak není.

J. Kanioková 5.7.2018 18:12

........

Liberální demokracie chrání naše svobody ??? Vždyť je to neomarxismus !

V. Klepetko 5.7.2018 18:53

Re: ........

To Vám vsugeroval někdo, kdo uvěřil zlé propagandě Bruselu. Ta se snaží zmást své oponenty tím, že pro ně vytváří falešný cíl pro útoky - "liberální demokracii". Jakmile jim na to skočíte, s chutí si Vás sežerou, zdiskrefitují, umlčí... To je známá taktika neomarxistů!:-))))). Již jakýsi Adorno, jeden ze zakladatelů neblaze proslulé "Frankfurtské školy" psal ve svém stěžejním díle "Jednorozměrný člověk":

"Neposlouchejte toho Klepetka. Dělá si legraci".

Byl to velmi zlý člověk. Typický neomarxista! Opravdu mu chcete věřit?