2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EVROPA: Proti liberální demokracii

Sešli jsme se na tomto – pro akce našeho institutu netypickém – místě záměrně. Chceme tím vyjádřit, že nám tentokráte jde o něco daleko zásadnějšího než o „pouhý“ standardní seminář našeho institutu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Moravcová 5.7.2018 7:08

Pane prezidente,

děkuji. Je nutné neustále kritizovat liberální demokracii a upozorňovat na nebezpečí nesvobody, které šíří, na omezování většiny občanů menšinami. Každá menšina může vést kvalitní a hodnotný život bez brutálního omezování práv a svobod většiny. Vyděračstvím, mediálními a politickými útoky si nikdo respekt a spokojenost nevydupe. Díky.

P. Lenc 5.7.2018 7:55

Re: Pane prezidente,

Dovolím se připojit, dík.

Š. Hašek 5.7.2018 9:51

Re: Pane prezidente,

Souhlas.

V. Klepetko 5.7.2018 0:57

Václav Klaus mě začíná dost štvát

Pomalu už skoro stejně jako "vědci" se svou Výzvou v roce 2015 nebo zaslepení "vítači" na podzim stejného roku! Tehdy i dnes šlo o chybou identifikaci hlavní hrozby...

V roce 2015 to byli údajně "zlí xenofobové". Dnes jsou to "liberální demokrati". Tehdy i dnes šlo o falešné matení pojmů: znepokojení občané neměli s xenofoby nic společného, a "liberální demokrati" hlásají něco úplně jiného, než jim najednou připisuje IVK!

Ten termín si nenechám vzít. I za cenu konfliktu a zavržení dalších věcí, které se zdají být rozumné. Protože jsem si naprosto jistý, že tak jako roce 2015 nebyl hlavní problém v xenofobech, ale v lavině ilegálních imigrantů, tak i dnes - problém není v údajném nástupu "liberalní demokracie" (ve které ve skutečnosti žijeme již tři desetiletí), ani naopak v údajném postupu "přímé demokracie" jako tyranie mas, ale

V NARUŠENÍ KŘEHKÉ ROVNOVÁHY MEZI SVOBODOU A DEMOKRACII POTLAČENÍM DEMOKRATICKÝCH PRVKŮ PRAVNÍM STÁTEM.

Musíme obnovit vládu lidu - ale takovým způsobem, aby nám naše liberální demokracie, která jediná chrání naše svobody, zůstala zachována! Nedovolíme, aby právní stát zadupal do země demokracii. Ale také nedovolime, aby nám demokracii vykleštili o koule Svobody!

K. Šubrt 5.7.2018 6:58

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

Tak to máte pane Klepetko štěstí, mě séře již moc, moc, ale doopravdy moc dlouho a nemohu se dočkat chvíle radostného rozloučení.

J. Kulheim 5.7.2018 7:38

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

Co je příčinou toho, že vás V.K se re? Tím, že má jiné názory než vy? Na rozdíl od vás a vám podobným, je ochotný své názory prezentovat a také o nich diskutovat.

Nevadí mi lidé, kteří mají jiný pohled na svět. Přeji vám do dalších let pevné zdraví.

R. Tesařík 5.7.2018 8:30

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

Jeho vlastní nedostatečností.

J. Kozák 5.7.2018 10:18

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

Snad "svojí nedostatečností" .., ne?

R. Tesařík 5.7.2018 10:36

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

Jeho vlastnī nedostatečnost.

J. Kozák 5.7.2018 17:21

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

Václav Klaus mě začíná dost štvát SVOJÍ nedostatečností.

J. Kanioková 5.7.2018 18:17

Hlavně, že by jste "dostatečný"..

P. Lenc 5.7.2018 7:59

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

To je jenom dobře, že vás "štve a séře". A je naprosto zbytečné s vámi diskutovat.Holt komu není dáno...

J. Kanioková 5.7.2018 18:18

Hodláte umřít, pane Šubrte ?

J. Kulheim 5.7.2018 7:50

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

Já si vystačím s normální demokracií. Nopotřebuji demokracii socialistickou, liberální, křesťanská ap.

Š. Hašek 5.7.2018 9:52

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

Souhlas.

V. Klepetko 5.7.2018 21:34

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

Dříve třeba v některých demokratických zemích bývalo zvykem, že když nějaký sportovní manšaft prohrál důležitý zápas, tak byli sportovci neprodleně popraveni.

Pravda, i oni souhlasili. Holt vůle polis je vůle polis :-))))))

Jinde třeba demokraticky zvolený starosta Vídně navrhoval postupně nalodit všechny Židy na velké zaoceánské parníky a uprostred oceánu je utopit. Jmenoval se Karl Lueger a bylo to relativně nedávno, v roce 1905. Tento plán se mu nepodařilo zrealizovat v praxi jen protože tomu zabránil náš stařičký mocnář zvaný Procházka. Ten tenkrát reprezentoval ten "právní stát", který nedovolil demokracii, aby se rozvinula přespříliš :-))))))

V. Klepetko 5.7.2018 10:53

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

Pane Kulheime, tak si to zkusme představit v reálu... Třeba když si čtěte takové islandské ságy - tak vidíte že se tam, v těch dávných stoletích, vše ve společnosti podstatné - zákony, tresty atd. - rozhodovalo na tzv Altingu, který je nejstarším i dodnes fungujícím parlamentem na světě (I když v současnosti je o jen stín. Jinak, jestli jste ty islandské ságy nečetl - vřele doporučuji, je to fascinující a poučné čtení! Je tam jasně vidět, že člověk povahově stále stejný, jako za vikingů... Ale to jsem odbočil).

No a já tvrdím, že ten Alting je naprosto dokonalým příkladem Vaší "normální demokracie", "bez přívlastků". Jenže o žádné lidské Svobodě (mám na mysli svobodu jednotlivce) se v té době vůbec nedalo mluvit! Určitě to uvidíte i sám, když si alespoň jednu islandskou ságu pozorně přečtěte...

Klause si vážím za řadu věcí, v této ale neustoupím.

J. Kulheim 5.7.2018 14:28

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

Gentická výbava člověka se za posledních 50 ooo let nezměnila. Je na úrovni lovce a sběrače. Člověk byl a je součástí přírody. I když si to mnozí lidé nemyslí a jsou přesvědčeni o tom, že člověk je něco vájímečného. O potravu musel tvrdě bojovat se zvířaty, které jsou navázané na stejný potravinový řetězec. V současnosti žije v jiných podmínkách, ale pokud je nucený bojovat o přežití vyplave na povrh krutost, kterou používal v boji o holé pežití. Víme jak se vztahy mezi lidmi formují v průběhu přírodních katastrof.

Demokraci je způsob vládnutí většiny nad menšinou. Nic dokonalého. Říká se, že po tyranii je to nejhorší způsob vládnutí. A. Tyller v roce 1792 nepsal, že bemokracie nemůže fungovat jako trvalá forma vlády. Vždycky končí diktaturou.

O svobodě jednotlivce jsem napsal příspěvek, https://pravyprostor.cz/pro-vetsinu-volicu-osobni-svoboda-nic-neznamena/

PRO VĚTŠINU VOLIČŮ OSOBNÍ SVOBODA NIC NEZNAMENÁ ... Jan Kulheim

Demokracie je neuchopitelný pojem. Můžeme seriozně diskutovat pouze v případě, že se shodnem na tom, co si pod tímto pojmem představujeme. Obyčejná demokracie začíná končit v době, kdy lidé zjistí, že si můžou zvolit takové politiky, kteří jim naslibují, třeba i modré z nebe. Konec liberální demokracie začíná, když lidé vyměňují individuální svobodu za "jistoty" které jim politici slibují. Atd. Začíná převládat přerozdělování bohatství, které dělají pouze pracovití lidé. Jakmile pracovití lidé nestačí uspokojovat ty, kteří jenom spotřebovávají, musí nastat vláda tvrdé ruky.

V. Klepetko 5.7.2018 15:01

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

Máte naprostou pravdu v tom, že když je něco definované nejasně, tak se o tom blbě diskutuje! Proto jsem níže zkusil některé věci definovat, podívejte se na to, jestli budete mít čas... S většinou toho co jste napsal - souhlasím.

P. Han 5.7.2018 9:00

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

Které že to vaše svobody chrání ten liberalismus, naroubovaný na demokracii?

V. Klepetko 5.7.2018 11:05

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

Klasický liberalismus nebyl naroubován na demokracii. Obráceně to bylo - historicky byla demokracie naroubována na klasický liberalismus!

Demokracie vždy přichází až tehdy, kdy pro ní Svoboda vytvoří předpoklady - zkuste vyjmenovat alepoň jeden jediný historický příklad, že se to někde podařilo zavést obráceně! Není...

Může žít v čisté demokracii bez přívlastků - a být v ní otrokem. Politický lid býval jen malým segmentem společnosti - a to i relativně velmi svobodné v moderním slova smyslu! Třeba Amerika před občanskou válkou - to byla jedna z nejsvobodnějších v té době zemí na světě!

V. Klepetko 5.7.2018 11:12

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

... a i nejvíce demokratických... Jenže ta demokracie nebyla pro každého.

P. Vaňura 5.7.2018 11:13

Ještě byste musel definovat pojem "liberální demokracie,"

jinak je totiž Váš příspěvek o ničem!

V. Klepetko 5.7.2018 14:49

Je vedro, ležím u bazénu, takže přepínám do režimu

"Kajan hadr":-))))

V. Klepetko 5.7.2018 14:51

Re: Ještě byste musel definovat pojem "liberální demokracie,"

Dobrá připomínka! Pane Vaňuro, já jsem vzděláním inženýr technického zaměření, takže ty mé definice budou jistě nedokonalé - ale vynasnažím se Vám to nějak popsat, jak to vidím...

Takže, myslím, že LIBERÁLNÍ DEMOKRACIE - to je takový typ politického režimu, který má dvě základní vlastnosti: 1. Je demokratický 2. Je svobodný.

Uvedu příklady liberálních demokracií: Česká Republika: tak to je demokratická a svobodná republika parlamentního typu s psanou Ústavou a ústavním soudem. GB: demokratická a svobodná republika bez psané Ústavy. Švýcarsko: demokratická a svobodná republika parlamentního typu s výraznými prvky přímé demokracie s ústavou, ale bez ústavního soudu. USA: demokratická a svobodná prezidentská republika s psanou ústavou a analogem ústavního soudu. Naproti tomu NELIBERÁLNÍ DEMOKRACIE je režim sice demokratický, ale nesvobodný. Příklady: Čína. Dnešní Turecko. Existují také i NELIBERÁLNÍ AUTOKRACIE, kde je člověk nesvobodný, ale ještě navíc mu vládne třeba Strana nebo Vůdce: Třetí říše, Severní Korea. Posledním typem režimu je LIBERÁLNÍ AUTOKRACIE, které ctí svobodu, ale kde je demokracie (vláda lidu na základě rozhodování většiny, pro lid a prostřednictvím lidu ) výrazně potlačena. Příklady: Singapur. Chile za gen. Pinočeta. EU, jako vzorový příklad fašistického korporátního právního státu. Demokracie je v takových režimech jen formalitou: například Europarlament nemůže odvolat exekutivu (EK) menší než 2/3 většinou a jeho poslanci nemají zákonodárnou iniciativu. Nebo Velký Národní Chural v Severní Korei, v zásadě podobný Europarlamentu :-)))))))))))))

V. Klepetko 5.7.2018 16:43

Re: Ještě byste musel definovat pojem "liberální demokracie,"

Chybyčka se vloudila: GB je "demokratická a svobodná monarchie"

Možná že nejlepším příkladem "neliberální demokracie" je antický městský stát. Nebo dnešní Rusko:-)))

J. Kanioková 5.7.2018 18:26

Já s vámi nesouhlasím.

Liberální... to je levičácký systém. Liberální, volný, svobodný. Tudíž nepodléhající nějakým pravidlům, etice, atd. atd.

Demokracie JE systém sám o sobě. Vše, co k tomu pojmu někdo přídává, tu demokracii někam posouvá.

V. Klepetko 5.7.2018 18:40

Re: Já s vámi nesouhlasím.

Ano. Posouvá. Zamyslete se nad příklady:1. Singapur. Panuje tam demokracie? Je tam svoboda? Přečte si o tom nějaké povídání... A příklad druhý : 2. Antický městský stát. Byla tam demokracie? Zjevně byla, posloužila dokonce jako referenční definice demokracie... Ale byla tam svoboda? Nebo nebyla? Jaké by bylo třeba Vaše postavení ve Spartě?

Chtěla byste být spíše v Singapuru nebo spíše v té Spartě? Kde v dnešní době panuje "demokracie sama o sobě?" Ve Švýcarsku? Jenže i tam mají ústavu - která jistí svobodu a odráží vůli předchozích generací švýcarského lidu...

Rád bych si promyslel Vaše případné námitky.

V. Klepetko 5.7.2018 14:55

Re: Ještě byste musel definovat pojem "liberální demokracie,"

A dále. LIBERÁLNÍ DEMOKRACIE jako režim Demokratický a Svobodný realizuje své dvě základní vlastnosti takto:

1. Demokracii: skrze systém přímých, rovných a svobodných voleb - v parlamentní demokracii do zastupitelského sboru, v prezidentské republice - přímou volbou prezidenta a doplňkové i do zastupitelského sboru, dále skrze systém referend a dalších demokratických voleb, třeba soudců v USA. Demokracie se pak uplatňuje ve zvolených orgánech mechanismem většinového rozhodování.

2. Svobodu: skrze Práva, instituce a procedury. Práva, to je vždy nějaká Listina práv, jejich pramáti je britská Magna Charta z roku. Příkladem může být věta z francouzské Listiny:

„Lidé se rodí i umírají svobodní a rovnocení ve svých právech.“

Něco takového demokracie sama o sobě nectí! Instituce a procedury pak tvoří kostru právního státu: ústavní soud, nezávislý tisk a justice atd. Právní stát - to je odkaz klasických liberálů, kteří si z ohně evropských náboženských válek vynesli myšlenku hodnotově neutrální "minimální etiky", která umožňuje občanskou koexistenci katolíků, protstantů, bezveců a třeba parsafariánů:-)))))))

V. Klepetko 5.7.2018 14:56

Re: Ještě byste musel definovat pojem "liberální demokracie,"

Asi tak to vidím. Momentálně se právní stát, pošťuchovaný z autokratických orgánů EU, snaží získat neadekvátní prostor na úkor demokratické složky rezimu. Ta se brání - ale neohrabaně a tím, co má lo ruce, žádná sláva: Okamurou, Klausem, Orbánem, Kaczyńskim... Ta obrana je jen přirozenou reakcí na dogmatické a přemrštěné uplatňování právního konstitualismu "novou levicí ". alias "levicovými liberály", alias "městskými liberály" a dalšími pohrobky Mao Ce-tunga a Lva Trockého. Podařilo se jim svým levicovým běsněním na "dlouhé cestě institucemi" tyto instituce pozvracet zvratky "kulurní revoluce" a zcela je rozvrátit. A v neposlední řadě zdiskreditovat samotný pojem LIBERÁLNÍ DEMOKRACIE, takže slušnému člověku připadá jako něco zvráceného.

Jenže LIBERÁLNÍ DEMOKRACIE za běsnění těch blbů nemůže! Vejde se do ní nejen PRÁVNÍ KONSTITUALISMUS, ale i OBČANSKÝ KONSTITUALISMUS Paula Blokkera. Což by mohla být politická budoucnost V4 a Rakouska!

Tož tak. Liberální demokracie - to je jeden ze tří pilířů, na kterých stojí naše stará dobrá Evropa! Není ten nejdůležitější, ale vzít si ho nenechám!