2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EVROPA: Proti liberální demokracii

Sešli jsme se na tomto – pro akce našeho institutu netypickém – místě záměrně. Chceme tím vyjádřit, že nám tentokráte jde o něco daleko zásadnějšího než o „pouhý“ standardní seminář našeho institutu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 5.7.2018 23:45

Nevěřím, že liberálnost je o zodpovědnosti,

naopak, je to o přílišné "svobodě" a neodpovědnosti

J. Kanioková 5.7.2018 23:42

Mertle, jste blbeček

V. Klepetko 5.7.2018 22:40

Re: Proč se v oficiálních textech musí spojovat

Milane, EUropeisté nemohou mít ve skutečnosti s "liberálními demokraty" nic společného!

EU totiž není ani demokratická, ani institucionálně liberální, negarantuje svobodu.

Takže by to byl protimluv :-)))) Jsou to jen mimikry. A něco jako "krádež cizích bohů", ze strany těch EUropokratů...

A. Nový 5.7.2018 22:24

Blábolíte

Když převálcovali barbaři Řím tak přišel úpadek. Když přišli na severoamerický kontinent evropané tak viz ten kontinent dneska. Rozdíl, že! To co přichází do Evropy jsou barbaři, kteří nic, kromě islámu nepřináší.

V. Klepetko 5.7.2018 22:20

Re: .. pojem "liberální demokracie, Pan Klepetko 0.57

Uvažujete sympaticky. Něco jsem Vám tam k tomu na původním místě diskuse ještě napsal, bude-li mít čas, koukněte tam... Hezké svátky!

V. Klepetko 5.7.2018 22:11

Re: Ještě byste musel definovat pojem "liberální demokracie,"

Pane Kulheime opět - nic z tohoto co jste napsal, není v rozporu s konceptem "liberální demokracie", jak jsem jej popsal. On je totiž "hodnotově neutrální", byl tak vymyšlen schválně - klasickými liberály, dávno před nástupem tzv "nové levice - aby v něm mohli žít katolíci i protestanti, libertariáni i socani... Představuje nejmenší možný společný jmenovatel všech politických směrů, tzv. "štíhlou etiku", která by měla zajistit "dobrý život" pro co nejširší spektrum nejrůznějších exotů - aby si nešli po krku ale měli nějaké dobré instituce a procedury pro řešení vzájemných sporů.

Tak to bylo vymyšleno, navrženo a klopotně vybudováno: a stálo to spousty krve ve válkách nebo třeba ve Vendée... Jestliže teď najednou Vy jako libertarián cítíte že ten "dobrý život" je ohrožen, tak je něco špatně. Nemyslím si že jde o systémovou chybu - spíše byla narušena nějaká důležitá proporce. A obávám se, že za to může ta zpropadená "nová levice", která šíleným způsobem vychýlila systém - do té míry šíleným, že podkopala jeho samotné základy... Což Klaus dobře vycítil - a udeřil na hřebíček, jenže nesprávným kladivem. Což se mu v poslední době stává - viz třeba jeho velmi překvapující úvahy o suchu...

Ale abych Vám odpověděl na Váš text, a ne jen na své úvahy :-))...Sociální stát se od dob Bismarcka vyvinul nedobrým způsobem, to máte pravdu. Já jsem ale mnohem větším fandou nejrůznějších kolektivních identit, než Vy - takže když už by měl být ten sociální stát odbourán, tak bych trval na nějaké adekvátní náhradě - a i když ne mi Váš důraz na rodinu veľmi sympatický, není uceleným řešením. Museli bychom se vratit třeba ke konceptu domovského práva a jeho sociálních implikací. A čím dál tim víc si myslím, že by to mohlo být velmi příhodné řešení - zabilo by se tak jednou ranou pět much naráz. Ale o tom si snad zadiskutujeme jindy. Musím jít spolutvořit chlebíčky na zítřejší hody. Hezké svátky a dobrou noc!

M. Prokop 5.7.2018 21:59

Re: Máte pravdu,

Neidealizujte si ty předchozí generace. Také měly své zájmy, mnohdy velice neliberální.

Liberálnost předpokládá zodpovědnost a ta nebyla nikdy příliš lákavá.

M. Prokop 5.7.2018 21:56

Re: Proč se v oficiálních textech musí spojovat

Ani tak ne proti (to je fakt omyl), ale nové prdy ze starých prdelí.

Slovník Rudého práva zatím nejvíc přejímají (a nejen slovník, i myšlení) dnešní EUropeisté, "liberální demokraté".

Ti, kdo mají "patent na pravdu".

M. Prokop 5.7.2018 21:53

Re: Třebe V. K. jednoho dne rád

Skupinových výhod? To jste poněkud mimo.

M. Prokop 5.7.2018 21:52

Re: Souhlas ...1*

Liberální znamená jen maximálně možnou svobodu (ne bezbřehou) a s ní spojenou zodpovědnost.

Takže příklad s dětmi liberální není, ač to tak socani nazývají (kradou pojem).

V. Klepetko 5.7.2018 21:34

Re: Václav Klaus mě začíná dost štvát

Dříve třeba v některých demokratických zemích bývalo zvykem, že když nějaký sportovní manšaft prohrál důležitý zápas, tak byli sportovci neprodleně popraveni.

Pravda, i oni souhlasili. Holt vůle polis je vůle polis :-))))))

Jinde třeba demokraticky zvolený starosta Vídně navrhoval postupně nalodit všechny Židy na velké zaoceánské parníky a uprostred oceánu je utopit. Jmenoval se Karl Lueger a bylo to relativně nedávno, v roce 1905. Tento plán se mu nepodařilo zrealizovat v praxi jen protože tomu zabránil náš stařičký mocnář zvaný Procházka. Ten tenkrát reprezentoval ten "právní stát", který nedovolil demokracii, aby se rozvinula přespříliš :-))))))

V. Klepetko 5.7.2018 21:17

Re: Právní stát není žádnou hodnotou!

Příliš jsem tu říši nestudoval. Ale moc se mi nezdá, že by tam výkon státní moci byl omezen jen zákonem, a že by se führer nějakými zákony příliš omezoval:-)). V právním státě nikdo nesmí být trestán a omezován, pokud neporušil zákon - a když je váš status "podčlověka" definován rasově, tak příliš mnoho šancí "neporušit zákon" nemáte, pane Vaňuro.

Takže ne, pane Vaňuro, Třetí říše rozhodně právním státem nebyla! Nebo snad je pro Vás třeba taková šoa slučitelná s "právním státem"? To by bylo za hranicí dobrého vkusu. A musel bych Vás označit za neonacistu - a nebyla by to pejorativní nálepka, ale reálná charakteristika. Věřím, že tomu tak není.

P. Vaňura 5.7.2018 20:42

Právní stát není žádnou hodnotou!

Do velké míry byla "právním státem" i Třetí říše. Např. se svými "Norimberskými zákony..."

M. Moravcová 5.7.2018 20:07

Re: Toto je jen vstupní vystoupení

Umíte holubičku? Nebo nějakou vtipnou scénku?

M. Moravcová 5.7.2018 20:06

Prošel jsem svým dlouhým životem a neměl jsem problém ....

Taky bych ráda znala odpověď těch nenávistníků. Podle mě jde o jejich vlastní životní neúspěch a potřebují ho na někoho svést.

M. Moravcová 5.7.2018 20:03

Re: Třebe V. K. jednoho dne rád

máte-li nedostatek sexu, zkuste Hlavní nádraží nebo městské záchodky. VK na vás zcela jistě sere.

M. Moravcová 5.7.2018 20:02

Re: .. pojem "liberální demokracie, Pan Klepetko 0.57

skvělé

I. Mertl 5.7.2018 20:01

Re: Jste naprotý id***

I vy jste jeden z Klausových komiků. Ano, každý jedinec třeba brání, ale migraci dlouhodobě neubrání. Kdyby ubránil, místo vás i mne by tu byl nějaký Kelt, nebo dokonce Neandrtálec a nebyly by USA, Kanada. Sorry, ale číst o chování zvířat je jistě poučné. A bránit se do jisté míry je vhodné, i když to konečné řešení nestačí - viz ti Keltové a Indiáni.

J. Kanioková 5.7.2018 19:40

Souhlas ...1*

A prosazujme DEMOKRACII bez přívlastků. A k pojmu "liberální" - pod slovem „liberální“ lze najít význam svobodomyslný či velkorysý. Spojíme-li tato dvě slůvka významově, může nám vzniknout zajímavé sousloví „svobodomyslná výchova“ či „velkorysá péče“. Liberální výchova se vyznačuje benevolentností rodičů, kteří kladou malé požadavky na své potomky, děti mají bezstarostný život, chybí jim kontrola a sociální zodpovědnost.

Proto pojem "liberální" není o něčem kladném, naopak.

J. Kanioková 5.7.2018 19:31

Rád ukazujete svou blbost ?

I. Mertl 5.7.2018 19:31

Re: Toto je jen vstupní vystoupení

Na to jsou jiní, někteří v IVK, jiní zde - viz. p.Kanioková 17:25.

I. Mertl 5.7.2018 19:29

Re: Proč se v oficiálních textech musí spojovat

Á, marxistka se ozvala. Prý neo- znamená anti-. Čili paní zjistila, že neomarxismus, kterým se i V. Klaus rád ohání, znamená antimarxismus, a rozhořčilo ji to. Já to originální vysvětlení beru s úlevou - konečně srozumitelná definice. A taky se mi líbí pěkný slovník pí. Kaniokové, předrevoluční Rudé právo se jakoby parodicky vrací. A pak že s expresidentem a jeho fanklubem není sranda, je, a jaká!

J. Kulheim 5.7.2018 19:27

.. pojem "liberální demokracie, Pan Klepetko 0.57

Svoboda jednotlivce je základní hodnotou na které demokracie stojí a padá. Svoboda ekonomická a politická. Bez svobody ekonomické padá i svoboda politická. Pokud chci individuální svobodu, musím přijat také odpovědnost především za sebe a svou rodinu. Aby vznikla prosperující společnost je potřebné, aby měl lidé svobodu podnikání resp. svobodu postatat se o sebe a své blízké. Přerozdělováním společnost nebohatne.

Základní sociální jednotkou v demokratickém státě je rodina. Tzv. sociální stát zlikvidoval rodinu. Sliboval, že se o občany bude starat od kolébky do hrobu. Dostanete porodné, důchody, školy, zdavotnictví budou zdarma. Prostě ráj na zemi. Jenomže si lidé neuvědomili a stále neuvědomují, že zdarma není nic. Na to, aby státní úředníci mohli něco udělat potřebují úravomoci a peníze. Jednotlivac musí státu předat pravomoci a také peníze. Předáváním pravomocí občan ztrácí svobodu a předává pravomoci státu. Pokud to má fungovat, jsou potřebné peníze a ta sebere občanům ve formě daní.Jenom daň z příjmu, zdravotní a sociální pojištění je cca 45% ze superhrubé mzdy. Připočítejte k tom ostatní daně a poplatka a vyjde vám, že někoho oberou o 80% příjmů.atd.

Občan ztrácí svobodu ekonomickou, protože je existenčně závislý na státních podporách, tak i politickou. V současnosti víc ja 50% občanů dostává nějakou sociální dávku. Pryč je svoboda ekonomická i politická. Lidé volí strany, které jim slíbí, že se stát a ně postará.Atd.

Lidí, kteří pracují v produktivní sféře je cca 30%. Ti neuživí zbytek. Oni si neustále přidávají a ty co pracují obírají. Atd. Pro levici je nejhorší, když jsou lidé bohatí a nezávislí. Levice je nejraději, když všechny věci muže pro lidi dělat sama, ovšem za peníze těchto lidí.

Závěr. Do pr dele s pokrokem, chtěl bych býti otrokem, denně jíst a boty mít, spát v teple, nájem neplatit k vzteku jsem jen demokrat a nestačí mi na to plat.“

D. Stirský 5.7.2018 19:27

Třebe V. K. jednoho dne rád

využije výhod prosazených homosexualisty.

P. Vaňura 5.7.2018 19:18

Případ "Čapí hnízdo" není trestným činem!

Ratha by národ neosvobodil!

S. Donát 5.7.2018 19:11

Re: Toto je jen vstupní vystoupení

Děláte klauna sám, nebo máte parťáka?

P. Vaňura 5.7.2018 19:10

Jste naprotý id***

Doporučuji si přečíst něco o chování zvířat. Každý jedinec či skupina si všemi prostředky brání své území před ostatními skupinami. Stejně se chovali lidé, než Evropané a z část Američané podlehli totální degeneraci, zvané multi kulti a jiná sluníčkářská zvěrstva!

"Liberální demokracie" je stejně demokratická, jako "lidová demokracie..."

J. Kulheim 5.7.2018 19:10

Re: Ještě byste musel definovat pojem "liberální demokracie,"

Svoboda jednotlivce je základní hodnotou na které demokracie stojí a padá. Svoboda ekonomická a politická. Bez svobody ekonomické padá i svoboda politická. Pokud chci individuální svobodu, musím přijat také odpovědnost především za sebe a svou rodinu. Aby vznikla prosperující společnost je potřebné, aby měl lidé svobodu podnikání resp. svobodu postatat se o sebe a své blízké. Zálůadní sociální jednotkou je rodina.

Tzv. sociální stát zlikvidoval rodinu. Sliboval, že se o občany bude starat od kolébky do hrobu. Dostanete porodné, školy, zdavotnictví budou zdarma. Dostanete důchody. Prostě ráj na zemi. Jenomže si lidé neuvědomili, že když něco budou dělat státní úředníci budou k tomu potřebovat pravomoci a peníze. Předáváním pravomocí občan ztrácí svobodu a předává pravomoci státu. Pokud to má fungovat, jsou potřebné peníze a ta sebere občanům ve formě daní.Jenom daň z příjmu, zdravotní a sociální pojištění je cca 45% ze superhrubé mzdy. Připočítejte k tom ostatní daně a poplatka a vyjde vám, že někoho oberou o 80% příjmů.

Občan ztrácí svobodu ekonomickou, protože je existenčně závislý na státních podporách. V současnosti víc ja 50% občanů dostává nějakou sociální dávku. Pryč je svoboda ekonomická i politická. Lidé volí strany, které jim slíbí, že se stát a ně postará.

Lidí, kteří pracují v produktivní sféře je cca 30%. Ti neuživí zbytek. Oni si neustále přidávají a ty co pracují obírají. Atd.

Pro levici je nejhorší, když jsou lidé bohatí a nezávislí. Levice je nejraději, když všechny věci muže pro lidi dělat sama, ovšem za peníze těchto lidí. Do pr dele s pokrokem, chtěl bych býti otrokem, denně jíst a boty mít, spát v teple, nájem neplatit k vzteku jsem jen demokrat a nestačí mi na to plat.“

V. Klepetko 5.7.2018 19:08

Nesouhlas by bylo dobré podpořit argumentací...

A i někteří Svobodní si myslí něco podobného jako já :

https://1url.cz/nt7DI

Doufám že nechcete obviňovat české Svobodné z neomarxismu!?

V. Klepetko 5.7.2018 19:01

Re: K té liberální demokracii byl nedávno skvělý článek -

Ano, tak to je velmi kvalitní článek, jeden z nejlepších na toto téma. A je k němu i velmi dobrá diskuse - a v ní jsem se velmi jasně vyjádřil a rozvinul některé autorovy myšlenky, a jiné - vyložil trochu jinak.

Ta diskuse stojí za přečtení!