9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

EVROPA: Czexit

Jeho příznivá chvíle nastává. Vnější okolnosti mu stále viditelněji nahrávají. Brání mu jen nemístná ustrašenost plynoucí z občanské, tedy politické nedospělosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kmoníček 21.1.2020 9:36

Vlčku, Vlčku, a co to vidět naopak. Nejprve lidé, potom Evropané, pak Češi a teprve nakonec burani.

R. Langer 21.1.2020 9:35

Ano, to si myslím také.

P. Lenc 21.1.2020 9:34

Ještě že jste takový "pochopitel"...;-D

Z. Lapil 21.1.2020 9:34

Je dost jedno, jak přesně je rozhodování formalizováno. Pan Bednář tvrdí, a podle mě správně, že EU - ať reprezentována kýmkoliv - není schopna připustit, že brexit se konal z důvodu zásadní nespokojenosti jednoho státu s členstvím, a proto nebude reflektovat, PROČ byla Británie nespokojená a co by s tím šlo dělat. Místo toho říká "jsou to hlupci, my jim to osladíme. Přístup EU - více a více centralizace - je ok, tak jen houšť a větší kapky.

Drastická analogie: žil byl jeden Sovětský svaz a konalo se tam jakési stranické zasedání a výsledkem jednoho z projevů byl potlesk vstoje a skandování Ať žije soudruh Stalin. Načež "se" zjistilo, že není možné projevit nedostatek nadšení tím, že člověk přestane tleskat a usedne. Nakonec to na sebe vzal Místní Nejvyšší a druhý den už nebyl Místním Nejvyšším. Zdroj: Souostroví Gulag.

Tou analogií nechci doslovně srovnávat EU a SSSR, ale ilustrovat, proč pan Bednář zmínil vedle rozumových(?) schopností reformovat EU i schopnosti politické: každý, kdo zmíní pochybnosti nebo dokonce nesouhlas s EU, je označen za euroskeptika neboli člověka nepokrokového a zapšklého nebo přinejmenším nerozumějícího způsobu bruselského rozhodování ;-). Nejpřesnější slovo je možná kacíř.

Technická standardizace je samozřejmě v pořádku, ale fungovala i v dobách, kdy byla v daleké budoucnosti nejen EU, ale i RVHP.

F. . 21.1.2020 9:18

Pokud budeme mít premiéra jehož firmy jsou závislé na evropských dotacích, tak o tom ani neuvažujme. Jsem si jist, že Babiš výměnou za dotace Agrofertu podepíše i přerozdělování migrantů. Bližší košile, než kabát. Spíše je to otázka pro Polsko a Maďarsko.

J. Hanzal 21.1.2020 9:16

Jen tak namátkou ty obecnosti - igelitky, biopaliva, omezování držení zbraní, ekoterozizmus (ty různé větrníky, slunečníky atd.), a to jen nanovýčet všech těch zběsilostí z Brusele omezující svobodný život.

J. Vlček 21.1.2020 9:15

Ku prospěchu evropských států nestačila příslušná úprava bývalého EHS? K čemu budovat nefunkčního molocha na hliněných nohách poté, co se jiný moloch na východě sesypal jak domeček z karet?

Je snad tento moloch zárukou větší bezpečnosti jednotlivých členských států? Není. Kdyby si každý stát kontroloval své hranice, nikdy by nedošlo k zaplavení Evropy nelegálními přivandrovalci ze všech koutů světa, jako je tomu dnes, kdy se buduje superstát, ve kterém se spoléhá jeden na druhého, ale ve skutečnosti nikdo nedělá pro bezpečnost celku vůbec nic. Spíše naopak.

A to je tu ještě ke všemu v záloze jakési NATO? K čemu je tato organizace, která jen nečinně přihlíží k záplavě evropského kontinentu nekompatibilními přivandrovalci, mezi nimiž přicházejí mnohdy i poražení bojovníci Islámského státu? K ničemu.

Při prvním opakovaném pokusu EU o prosazení povinných kvót "uprchlíků", je potřeba reagovat žádostí o czexit, nejlépe s celou skupinou V4. Těm natvrdlým bruselským mozkům musí někdo říci, že jsme především Češi, až poté evropané, a ne naopak! !!! [>-]

M. Valenta 21.1.2020 9:01

Czexit se jen tak konat nebude. Češi jsou experti na vyčkávání. Vyčkávají s Eurem, vyčkávají s elektromobilitou, se stavbou atomovky, s rekonstrukcí penzijního systému, ......., zkrátka, jen žádné riziko. Jediná Vaše šance autore spočívá ve změně toku peněz. Pak možná se Babišovo Česko sebere a zmizí.

A. Forman 21.1.2020 8:57

Opravdu jste něco pochopil ? ..... A znáte Akademii věd ?

D. Polanský 21.1.2020 8:56

Spíš vycházím z toho, že co se v dějinách neosvědčí, skončí. Ovšem pro czexit zatím nevidím extra důvody. Škoda, že je filozof neuvedl. Uvedl jenom všeobecně známé jakési obecnosti.

J. Zima 21.1.2020 8:52

Jenže s přijetím Lisabonské smlouvy se rozhodování Evropské rady, kde mají státy právo veta omezilo. Rozhoduje se většinou tzv. kvalifikovanou většinou (viz imigrační kvóty), kterou si Německo a Francie přes vyděračské dotace dokáže zajistit.

J. Zima 21.1.2020 8:47

Přesně tohle vyřvávali komunisti, když se rozpadal "výhodný" obchod v rámci RVHP. Žádná katastrofa nenastala a to byla mnohem horší situace. Obchod si vždycky cestu najde. První, kdo na tom má zájem jsou západní nadnárodní firmy, které dojí miliardy ze svých poboček zejména v ČR, Polsku i Slovensku.

J. Kočí 21.1.2020 8:46

Konečně jsem pochopil, co je to politický filosof. A kdo že ho má na výplatnici?

J. Zima 21.1.2020 8:42

A proto Francie a další státy zavádějí nejrůznější byrokratické překážky aby tyto proklamované principy co nejvíc omezily.

J. Ježek 21.1.2020 8:42

Kéž by! Ovšem záleží na tom, zda czechzit našemu protektorátu Böhmen und Mähren Angelina říše dovolí. Aby si kolonie vyskakovala nebývá zvykem strpět...

J. Nevrkla 21.1.2020 8:40

Myslím, že realizace politiky uhlikove neutrality bude mít tak negativní vliv na životní úroveň, že se EU rozpadne podobně jako Sovětský svaz. Když už ten pád nezpusobi migrace, islamizace, šikanování národních států.

J. Zima 21.1.2020 8:39

To se de Gaulle pěkně revanšoval za to, že mu Británie poskytla za války azyl a že bojovala za Francii. Typicky francouzské. Ještě tak poučovat jiné, že propásli příležitost mlčet.

P. Podhrázský 21.1.2020 8:25

Kdo velí tzv. evropské radě? No jistě, malé státy to nebudou. Německo a Francie. Takže kdo asi rozhoduje? Nějaká pseudoevropská rada?

Ve skutečnosti vládnou úředníci nikým nevolení.

O. Uživatel 21.1.2020 8:25

Uživatel požádal o vymazání
A. Forman 21.1.2020 8:13

Tak to určitě, bolševických amatérů je plná brusel, ale že se tomu říká hlubinná souvislost vztahů.... tohle zaklínadlo jsem ještě neslyšel... Ale máte pravdu, brexit je nadějí, ale pro Brity.

Jak vidno, dle Vašeho rozhodnutí, stojíte na zaručeně správné straně barikády

J. Roškota 21.1.2020 8:08

chápu, že pan autor nemá rád EU. Zdá se mi, že ale nerozumí způsobu Bruselského rozhodování. Několikrát zmiňuje jakési abstraktní vedení. Tak to přeci není. EU je řízena Evropskou radou která je tvořena hlavami členských států.

Nedá mi, abych se nezmínil ještě o jednom omylu. Žádný stát, členský ani nečlenský, není nucen akceptovat společnou EU standardizaci. (pokud tedy autor myslí průmyslové standardy). Jen takový výrobek není možné prodávat na EU trhu. Musí tedy na trh jiný, kde bude muset splňovat zase jiné než EU standardy.

M. Mařák 21.1.2020 7:53

Amatéři jacísi nechápající hlubinnou souvislost vztahů.

A. Forman 21.1.2020 7:30

Poněkud krátkozraké až hloupé.....

A. Forman 21.1.2020 7:24

Opravdu se EU řídí těmito principy ? Je to jen pouhá proklamace, skutečnost je jiná......

A. Forman 21.1.2020 7:04

Chcete snad tvrdit, že po vystoupení z EU se obchod zastaví ? Tak nevím, s kým jsme to obchodovali před naším vstupem do EU....

A. Forman 21.1.2020 7:02

A že jsem si nevšiml toho nadšení brusele po rozhodnutí Britů vystoupit z EU.....

P. Krešňák 21.1.2020 6:57

Máte pravdu pane Bednáři, Británii se nestane vůbec nic, obchodovat se nepřestane. Jen EU bude dál řešit vlaječky na stolech europoslanců. Dnes bych hlasoval pro vystoupení z takovéto EU, která nemá ani dost sebereflexe aby si přiznala že dělá jednu chybu za druhou a brexit není chybou občanů Británie ale vedení EU. Krešňák

O. Istvanfy 21.1.2020 6:50

R^

V. Mokrý 21.1.2020 6:42

Pro začátek V4xit.

V. Patrik 21.1.2020 6:36

A co těch přes osmdesát procent exportu, co jde do EU? Bude to pak pan autor vysvětlovat těm lidem, co kvůli takovému nápadu přijdou o práci?