10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

EVROPA: Czexit

Jeho příznivá chvíle nastává. Vnější okolnosti mu stále viditelněji nahrávají. Brání mu jen nemístná ustrašenost plynoucí z občanské, tedy politické nedospělosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kočí 21.1.2020 10:26

Dobře, protože nechápete, přidám vysvětlení. Autor si myslí, že bude lépe odejít z Unie. Tento hypotetický krok by uvrhnul Česko do bídy (minimálně dotace z EU, nadto administrativní a celní překážky). Kdo má zájem na tomto kroku. Česko? Nebo je tady další vysvětlení, kdo má zájem na oslabení Unie? Kdo by rád měl uprostřed unie svoji základnu? Ano, správně Rusko, Čína. A tam jsou asi ty zdroje, které přispívají panu akademikovi na jeho "vědecké" objevy "v zájmu nás všech".

J. Vlček 21.1.2020 10:25

Coby Československo, nyní Česko, jsme ještě nikdy nebyli mezi evropskými státy na chvostu. Existovali jsme před EU, budeme existovat i po EU, to si pište, pane Mertle.

A. Forman 21.1.2020 10:24

Migranti a práce, není to omyl ?

L. David 21.1.2020 10:20

Stále četnější známky agonie Brusele nám dávají naději, že nebudeme muset podstoupit bolestivou cestu rozluky s bruselskými oligarchy (včetně nějaké Jourové), ale ten EU domeček z karet se již brzy zhroutí tíhou své neschopnosti!

Z. Lapil 21.1.2020 10:20

To nebude dobře. Švýcarsko není v EU a na bankrot nevypadá, Řecko je v EU a je to jeden velký bankrot.

Z. Lapil 21.1.2020 10:18

I vy máte pravdu :-).

Slovíčkaříme, ale: armáda je "organizovaná skupina bojovníků". Těch vetřelců je možná tolik, že by těch našich pár kluků ve zbrani umlátili čepicema, ale pořád jsou to civilisté.

Nerad bych byl za vítače, ale evropská civilizace je silná tam, kde jsou zákony a úředníci. Tvrdím, že mnoho problémů s imigranty by se vyřešilo, kdyby se dodržovaly stávající zákony, počínaje takovou podle mě samozřejmostí, že kdo nemá poctivý pas, ten by měl být vybaven přinejmenším nezaměnitelnou "EU bumážkou": otisky prstů, identifikační číslo a možná nějaké jméno, datum narození a státní příslušnost s poznámkou "dle vlastního tvrzení". Přinejmenším by bylo složitější oblafnout výplatu dávek tím, že zadem oběhnu celnici a přihlásím se ještě jednou.

V. Církva 21.1.2020 10:15

Tak předně, myslím že v lednu 2020 ještě situace na Czexit nedosáhla a jakého budeme mít premiéra za 3 roky nevíme. Potom myslím, že i Babiše mohou v EU naštvat. S Piráty na tom skvěle spolupracují. A pokud nebude mít dotace nikdo, zas tak to Agrofertu v konkurenci neublíží, prostě zdraží kuřata.

Jakkoliv souhlasím s tím, že Babiš by proti opuštění EU bude hodně protestoval.

J. Vintr 21.1.2020 10:14

EU je nikým nevolená EK. Ta může podle pravidel, které kdosi (jistě ne náhodou) nastavil, nařízovat cokoliv. A vzhledem k personálními složení té komise za ní může stát kdokoliv. Je to totalita jak vyšitá. Jen se zatím maskuje a tváří se že není. Hlavně proto, že ještě zatím nemá mocenský nástroj na prosazování svých nařízení silou.

I. Mertl 21.1.2020 10:12

Jen politický filosof nebo úplný hlupák se může domnívat, že v dnešní době totální ekonomické a politické provázanosti může samostatně a dlouhodobě úspěšně prosperovat malá země s průmyslem závislém na vývozu do bohatších zemí, navíc stále ještě zoufale podfinancovaná a se slabou vědeckovýzkumnou základnou. Co s tím naděláte, filosofe? Nejspíš by nás po nějaké době čekal bankrot a možná i pohlcení nějakým gigantem. Takže díky Bohu za Evropskou unii, i se všemi jejími chybami.

V. Církva 21.1.2020 10:10

Máte pocit že je Švýcarsko pohlceno Čínou nebo Ruskem? Nebo je Čínou pohlceno Japonsko. Taková ta alternativa není. Pořád by asi Evropa byla náš obchodní partner, navíc třeba Japonsko, USA, Jižní Korea.

Přesto s Vámi soucítím. Taky jsem si představoval že EU je společenství států kde spolurozhodujeme. Bohužel EU 1) Má špatně nastaveny struktury a mechanismy vládnutí 2)vrhla se na centralizaci místo podpory spolupráce mezi zeměmi a decentralizace a hlavně 3) Západ se zbláznil do modernistického universalimu, proto se EU začíná podobat RVHP či SSSR.

J. Vintr 21.1.2020 10:05

Podívejte se na video, jak na zasedání "europarlamentu" nějaká Němka seřvala volené zástupce občanů evropských zemí, když nechtěli poslechnout příkaz odstranit ze svých stolů vlaječky států, které zastupují. To vám řekne víc o tom, co je EU ve skutečnosti zač, než všechny oslavné kecy, co se o ní píší.

V. Církva 21.1.2020 10:00

Čistě pragmaticky a reálně. Realita je taková, že jsme fyzicky v Evropě vedle Německa a nemáme kapitál. Zdá se že už máme nepatrně větší moc práva, než za zlatokopeckých mafánských 90 tek. Například Rath je po 7 letech zavřený. Je to sice nic moc, ale dnes už to není ani jinde v Evropě o tolik lepší. Jsme malý stát a není vůbec snadné se takto politicky i ekonomicky udržet.

Přesto jsou malé státy rovněž sousedící s Německem jako Švýcarsko, Lucembursko, které naopak skvěle prosperují. Švýcarsko má banky, Lucembursko rovněž ale tyje i z toho že je v unijní bezcelní zoně a nasadili malé daně. Ještě je samostatné Norsko, které má ale ropu.

Jinými slovy, pokud bychom chtěli udělat autorovi radost a odejít dnes z EU, museli bychom tu vytvořit nějaký Hong-Kong či Švýcarsko, velmi liberální, dobré místo pro obchod, kam by se nacucnul kapitál, a svobodní lidé. Obávám se že by tomu ale vadila 1)česká připodělanost být jiní 2) deformace komunismem v našich hlavách 3) úplatnost našich politických i podnikatelských elit 4)....

J. Vintr 21.1.2020 10:00

Policejní problém je "domácí" kriminalita. Ne statisice nepřátelských vetřelců.

P. Skokan 21.1.2020 9:59

Myslím, že základní nepochopení odpůrců EU je to, že EU není nějaká na nás nezávislá instituce , která něco "dělá". EU je společenství států a vše co dělá je výsledek diskuze mezi členskými státy. To jest naše případné vystoupení nic nezlepší, nezmění atd. Je to naprostý nesmysl, vycházející z mylného chápání EU jako něco "MY" a "ONI". Tak to totiž není. Podle mne EU má svoje mouchy, ale pořád je to lepší, než se stát obětí mocností jako Čína nebo Rusko, což by samozřejmě při samostatné existenci Česka hrozilo. Stačí se podívat, jak se Rusko nebo Čína snaží ovlivnit státy mimo EU. EU je budoucnost kontinentu a je to dobrý mechanismus pro spolupráci demokratických států na kontinentu.....

J. Vintr 21.1.2020 9:56

Tak například ta blbost, že Brusel nebránil odchodu Británie. Tohle může napsat jen člověk, který si za poslední tři roky nepřečetl jediný článek na toto téma. Nebo který je úplně blbý.

Z. Lapil 21.1.2020 9:54

A není to jedno, s tou výplatnicí? Nebo se stanete horším řidičem jen proto, že ze svého auta přesednete do služebního, čímž vás někdo začne platit?

I. Mertl 21.1.2020 9:52

Musíte se víc snažit, milý Vlčku. Zatím je Vaše šance na czexit nulová, kdo by pak Babiše dotoval? Vy sám?

P. Neubauer 21.1.2020 9:50

R^

Z. Lapil 21.1.2020 9:49

Imigranti jsou problém policejní, s tím nemá armáda co dělat. A armáda cizího státu už vůbec ne. Vždyť si to představte - armáda USA hlídkující u břehů Středozemního moře a střílející po raftech, to je přece nesmysl.

I. Mertl 21.1.2020 9:48

Konec konců, při dnešní nouzi o pracovní sílu by se migranti Burešovi hodili do bourání kuřat nebo jako lesní dělníci. Jen by ho to nesmělo stát hlasy vyplašených voličů.

P. Neubauer 21.1.2020 9:48

no coment ;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D

P. Neubauer 21.1.2020 9:46

bohužel, bohužel;-D;-D;-D

Z. Lapil 21.1.2020 9:46

Doufám, že si ta čísla pamatuju správně, ale řekl bych, že se extra nepletu.

P. Neubauer 21.1.2020 9:45

R^R^R^

Z. Lapil 21.1.2020 9:45

Babiše a Agrofertu se zastávám jen velmi nerad, ale máme-li být poctiví, tak o závislosti na dotacích nemůže být řeč. Agrofert má obrat přes 70 miliard, z toho dotace asi 2,4 miliardy, z toho dotace nárokové (dostane je Babiš i Franta Novák) 1,7 miliardy. Na dotace, o kterých někdo rozhoduje a má tak možnost Babišovi pomoct nebo nepomoct, zbývá nějakých 0,6 miliardy. EU "chce zpátky 0,24 miliardy. Vztaženo k průměrné výplatě jsou to nějaké tři stovky.

Jasně - nevíte-li co s nimi, rád si je vezmu a pozvu vás za ně na večeři, ale závislost vypadá jinak.

P. Neubauer 21.1.2020 9:44

Taková "menší" krize, proti které byla krize z roku 2008 zakašláním tento moloch rudozeleného neomarxismu spláchne jako domeček z karet;-D;-D;-D

P. Neubauer 21.1.2020 9:41

a nakonec je zvonec a dutá lebeň

A. Forman 21.1.2020 9:41

Takhle to ale nefunguje a fungovat nebude.

R. Langer 21.1.2020 9:36

No, možná se dočkáme toho, že se to sesype jako domeček z karet. A možná to čekání nebude trvat ani moc dlouho. ;-)

P. Lenc 21.1.2020 9:36

Opravdu "chápete"?;-D