1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

EURO: Trojský kůň federalismu

Společná měna euro je klíčovým nástrojem bruselské byrokracie k ustavení superstátu EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 6.1.2024 6:43

No, normálnímu člověku je to jasné. Putinovým bolševikům z Brusele nikoliv. A že jich je. ;-€

M. Šejna 6.1.2024 6:25

Pokud chce být EU silným celkem, musí vzniknout federace s jednotnou měnou, federální vládou, federální armádou a policií.

M. Kocián 6.1.2024 6:57

A chtějí být Evropané součástí silného celku... pod vládou silné ruky?

M. Mařák 6.1.2024 7:00

Přesně tak. A hlavně bez věčných reptalů, tedy bez států z postsovětského bloku. Mně by vyhovovalo tvrdé jádro tak osmi států.

EU First!

K. A. 6.1.2024 7:37

R^ Mně také. Konečně se s vámi shodnu.

M. Mařák 6.1.2024 7:51

Už i rozšíření EU na východ v roce 2004 byla podle mne unáhlená chyba. Státy postsovětského bloku k rozšíření a plné spolupráci s tvrdým jádrem EU ještě nedozrály.

V. Dosoudil 6.1.2024 8:40

Východní země si naopak po zkušenosti s komunismem zachovávají relativně zdravý rozum a logicky se brání v mnohém podobné diktatuře vašeho tvrdého jádra, která vinou fantasmagorických ideologií povede k úpadku a ke zkáze Evropy. Jsem rád, že jsme nedozráli k tomuto šílenství a doufám, že k tomu nedojde.

M. Mařák 6.1.2024 8:52

To je Váš názor a víceméně tradiční pohled z východu. Já to vnímám jinak, proto jsem výše napsal, co jsem napsal.

P. Hák 6.1.2024 10:41

Promiňte, že se do toho motám, ale Vy a pan Dosoudil říkáte IMHO v podstatě totéž, jen jinými slovy :-)

Jinak si myslím, že máte pravdu, s tím předčasným vstupem. Ovšem vstup byl v zájmu mocných zejména v Německu a zřejmě i Francii, takže se odehrál.

Chtěl bych se zeptat ještě na jednu věc z minulého článku. Zmínil jste možnost výběru důchodu v hotovosti jako něco směšného. Proč? Já měl vždycky za to, že možnost volby, v jaké formě se něco odehraje, je spíš k užitku než ke zlému.

M. Mařák 6.1.2024 10:57

Nechtěl jsem, aby to vyznělo jako výsměch, to rozhodně není můj styl a dávám si na to pozor. Prostě mne to loni překvapilo, že něco takového u nás v ČR ještě vůbec v dnešní době existuje. Toť vše. Také jsem díky tomu pochopil, proč se zvedla taková nevole, když se začaly rušit přebytečné pošty.

P. Hák 6.1.2024 11:20

O.K., tak jsem tu formulaci o zemích třetího světa asi špatně pochopil, ale jak se stavíte k názoru, že je přece dobře, že to možné je - vždyť to nikomu neškodí a někomu pomůže?

M. Mařák 6.1.2024 11:39

Jsem spíše příznivcem co nejmenšího státu a redukce počtu zbytečných státních zaměstnanců. Na poště jsem už nebyl několik let, ani už vlastně nevím, co to ta pošta je, řečeno ironicky. Co se týče výplat a podobně, mnohem jednodušší a efektivnější je mít bankovní konto a platební kartu, řekl bych.

P. Hák 6.1.2024 12:21

Pokud chcete v českých podmínkách udržet funkční vesnici, tak potřebujete poštu, školu, krám a hospodu. Jinak je to jen noclehárna/skanzen.

Jak posíláte zásilky? Předpokládám, že občas něco prodáte. Tady někdy vyjde pošta výhodněji.

M. Mařák 6.1.2024 12:42

Zásilky neposílám, tím to bude. Hromadu pedal efektů na kytaru, ve kterých mám fůru peněz a přestal jsem je nedávno používat, protože už jedu jen s klasickým rockovým zvukem přes lampový zesák, jsem naskládal do skříně, je mně líto se toho zbavit. I prodej své hudby jedu přes internet v digitálním formátu, nemusím chodit na poštu s cd, nebo s vinyly. Vinyly se starým jazzem, které občas kupuji, si nechávám poslat vedle do tabáku, který funguje i jako pickup úložna, stejně jako větší balíky.

Četl jsem někde, že v ČR je nejvíce pošt na počet obyvatelstva v Evropě, nebo tak něco. Nepřekvapuje mne to již, vzhledem k tomu, co jsem se loni dověděl a co právě píšete. Co k tomu říct, abyste si to zase nevyložil špatně jako nějakou povýšenost, nebo co. Je to vaše věc, žiji v jiném prostředí a funguje to tady trochu jinak. Poštu z velké části nahradil soukromý sektor.

P. Hák 6.1.2024 13:35

Rozumím.

Nevím, kde je nejvíc pošt, ale na těch vesnicích prostě jsou důležité. Jasně, šlo by to spojit s krámkem Pokud je soukromý sektor levnější, posílám nebo spíš objednávám tak.

ČP je ale velmi špatně řízená. Někteří tvrdí, že záměrně, aby se vydělalo na privatizaci.

M. Kocián 7.1.2024 12:45

Myslím, že pošta se drží jen proto, že má monopol na dopisy (systém známek). Pokud by byl zrušen, vznikla by díra na trhu a rychle by se zaplnila.

J. Nevrkla 6.1.2024 9:03

Dozrálost se dobře pozná podle míry zadlužení. Ti nejdozrálejší jsou na spadnutí. Francie je třetí v pořadí. A migranti jim v tom mohou pomoci.

P. Hák 6.1.2024 10:43

Půjde to pak přepálit na kořalku?

M. Novák 6.1.2024 17:39

Dost těžko, muslimové po pacifikaci spíš hnijí než by kvasili...

Takže Muslimovice nebude, to spíš chalífát Francie i s Mařákem pod právem šaria (pochybuji že by ho na právech učili zrovna právo šaria ;-)

P. Hák 6.1.2024 18:24

No co, evropské jednotě je třeba přinášet oběti!

Z "EU first!" se odebere jedno písmeno, dostaneme "EU fist!", a bude to ta pěst, co ji mívá na plakátech Al-Fatah.

J. Pokoutný 6.1.2024 9:16

Zatímco Řecko, Portugalsko a Španělsko (Francie) ano. Voni maj fakt přehled.

M. Mařák 6.1.2024 10:20

Řecko také, ale z jiných důvodů než státy postsovětského bloku. Španělsko a Portugalsko mně nevadí.

R. Langer 7.1.2024 6:57

Jo, soudruhům v EU to taky nevadí. ;-D

J. Jurax 6.1.2024 12:09

Ano.

Státy postsovětského bloku k rozšíření a plné spolupráci s tvrdým jádrem EU ještě díky bohům, jsou-li jací, nedozrály. Furt ještě nechtějí být ovládány a vykořisťovány z brusele tím tvrdým jádrem. Nechtějí být, jak ostatně otevřeně píšete, pouhými eurodistrikty.

Ono ostatně to tvrdé jádro je, jak z jeho konání patrno (grýndýl a urputný boj proti zločinnému kysličníku s devastací energetiky a průmyslu, finanční podpora palestinských teroristů, ESG, bezhlavé zadlužování, politický a ekonomicky absurdní projekt eura, neochota bránit své hranice před nelegální imigrací a její nezvládnutí, ustupování agresivnímu islámu atd. atd.) tvrdé jen napůl - je natvrdlé.

V. Chrastina 6.1.2024 17:04

Ano, pane Juraxi, to tvrdé jádro EU je spíše natvrdlé než tvrdé, a především naprosto nekompetentní (Lejnová a spol). Je stiženo rudozeleným neomarxismem, který je ideologickým pohrobkem mrtvé máti SSSR. S tou máme my její bývalí krutě vykořisťovaní nevolníci špatné zkušenosti, proto pokládáme ono natvrdlé jádro EU za novou diktaturu, která čpí čertovinou. Nezbývá než doufat, že EU dopadne co nejdřív vinou sebevražednému grýndýlu, muslimským migrantům, nikým nechráněné hranici a hroutící se falešné měně euru stejně. jak dopadla mrtvá SSSR. Dej Bůh!!

R. Langer 6.1.2024 8:20

Ano tvrdé jádro bolševiků z Brusele, místo bolševiků z Moskvy. Škoda jenom, že jim Putin velí taky. ;-D

M. Kocián 6.1.2024 9:44

A kterých osm států by se na takové EU shodlo?

M. Mařák 6.1.2024 10:18

Stojí a padá to na spolupráci a vzájemné dohodě Německa a Francie, já bych ve tvrdém jádru ještě přivítal Holandsko, Belgii, Lucembursko, Rakousko, Španělsko, Portugalsko a asi to nebude možné dát dohromady bez Itálie. Skandinávské státy by to patrně nezajímalo, řekl bych, pokud ano, byl bych ještě spokojenější.

M. Kocián 6.1.2024 12:32

Francie a Německo jsou schopni dohodnou se akorát tak na sférách vlivu, ale na splynutí v jeden stát nebo federaci nikdy. Nevyřešily by se ani problémy s migrací (pro nás ovšem ano), s výrobou nebo nákupem energií, ani rozdíly mezi severem a jihem. Itálie už teď uvažuje o rozdělení a Španělsko si svůj krach na úkor zbytku EU kdykoliv rádo zopakuje. Mám za to, že my nejsme problém EU, my jen odmítáme řešit problémy, které si způsobují, na svůj úkor.

M. Mařák 6.1.2024 12:51

Největším problémem podle mne bude změna jakobínského systému centralizovaného státu ve Francii na federaci, no a pak celkem tvrdá fiskální německá politická tradice. Pokud to Francouzi budou schopni akceptovat, je posun k federaci možný. Ale bez společného postupu Francie s Německem je evropská federace nemožná, řekl bych.

Francie s Německem se dohodnout dokáží, viz třeba akceptace jaderné energie mezi čisté energetické zdroje. To byl od těch zelených německých fanatiků velmi nečekaný kompromis. Uvidíme, no, já jsem v tomto směru docela optimista.