1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

EURO: Trojský kůň federalismu

Společná měna euro je klíčovým nástrojem bruselské byrokracie k ustavení superstátu EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. A. 6.1.2024 15:27

Tak je to emocionálně podbarvené, ale administrativa podléhá Evropské komisi, která je nevolená a přitom má výkonnou pravomoc. Volený parlament je na ozdobu, resp. se od něj očekává, že bude schvalovat to, co rozhodne vrcholný orgán v podobě EK a parlament to také dělá. Navíc se nabízí otázka: Jsou komisaři úředníci nebo vládci? Komisaři si dost často myslí, že jsou tu od toho, aby kontrolovali volené národní vlády a říkali jim, co mají dělat. Není to tedy tak, že by realizovali konsenzus evropských národů, oni realizují administrativní konsenzus zabalený do větičky, že mají sledovat prospěch Evropské unie jako celku. Sami pod tím nejspíš rozumí centralizaci moci ve svých rukou.

J. Roškota 6.1.2024 18:14

Když už se pouštíte do výkladu rozhodovacího mechanismu v EU, tak se prosím nejdříve seznamte s tím jak ten mechanismus opravdu funguje.

Zkráceně: Základním politickým orgánem EU je Evropská Rada - hlavy členských států. Politická rozhodnutí Evropské Rady rozpracovává Komise Evropské Unie do formy návrhů zákonů které schvaluje -Rada Evropské Unie - ministři členských zemí spolu s voleným Evropským Parlamentem.

Je tam jistě mnoho dalších složitostí, ale rozhodně o evropských zákonech nerozhoduje Komise EU. Na stránkách EU je celý mechanismu velmi dobře vysvětlen.

P. Diviš 6.1.2024 21:06

Jo, vymyšlené je to dobře. Rozhoduje kdekdo (hlavně vedení velkých států), zodpovědnost nemá nikdo.

M. Smutný 7.1.2024 2:06

Pane Roškoto, tak se podívejme na vývoj našeho premiéra za pravicovou ODS: když se ucházel o post šéfa v ODS zdevastované aférou P. Nečase s jeho milenkou, tak na volebním kongresu ODS kritizoval: že "z Bruselu nevzešlo nikdy nic dobrého". Je to na Youtube. Jako premiér přijímaný na rudém koberci se podvolil a dokonce k překvapení vedení EK a Timmermanse Česko začalo aktivně prosazovat Green Deal v čele se zákazem aut se spalovacími motory. Místo řešení svých národních úkolů se asi většina národních vlád zemí EU pasivně, líně a oportunisticky prostě spoléhá na byrokratický aparát v Bruselu, přičemž dnes je přece hlavním tématem Unie boj s klimatickou změnou. A Fiala se stejně jako Babiš nechává politicky korumpovat tokem bruselských dotací, na něž ale musí občané EU včetně Čechů vydělat i s úroky za dluhy. Mnohé národní vlády se už svou nekompetentností, pasivitou, leností a oportunismem nechalo v Bruselu převálcovat a všichni se bojí stát "kverulanty" jako Maďarsko či donedávna Polsko trestané stopkou dotací. Ale kvalita každého řešení závisí na analýze faktů, studií dopadů (pro Green Deal NEEXISTUJÍ) a tvrdém konfliktu o co nejlepší výsledek. Přikyvovači (Němci nás někdy posměšně nazývají Ja-Sager - říkači ano), ještě nikdy k nejlepšímu výsledku ničeho nepřispěli. Nota bene v Evropské radě (malé -r-) hrají prim Německo a Francie (a Česko opět rádo přikyvuje) a nyní je - opět se souhlasem prezidenta Pavla - snaha přejít od práva veta malých zemí ke "většinovému". No to bude úplný konec obhajoby národních zájmů Česka. Já věřím, že volby do Evropského parlamentu odstartují proces zcela nezbytných reforem EU. Jinak se rozpadne, což by bylo velmi špatně, a Rusko, Čína a možná i jiné velké státy by se radovaly.

J. Roškota 7.1.2024 9:39

Ten můj příspěvek je především o tom, že neexistuje žádný zlý Brusel a zlovolná Komise odkud se na nás hrne vsechno špatné.

Ať už tomu chce naše veřejnost věřit nebo ne EU jsme my všichni a máme možnosti jak ji ovlivňovat. Jen je třeba být v orgánech EU aktivní a cílevědomí. Dobrým příkladem může být právě GD. To je věc která se připravuje více než deset let. Tehdy jsme měli proti největším nesmyslům bojovat. Dnes už je téměř pozdě.

Musíme být v EU daleko aktivnější. Tomu aby náš hlas měl co největší váhu by jistě pomohlo i Euro v ČR.

J. Roškota 7.1.2024 9:39

Ten můj příspěvek je především o tom, že neexistuje žádný zlý Brusel a zlovolná Komise odkud se na nás hrne vsechno špatné.

Ať už tomu chce naše veřejnost věřit nebo ne EU jsme my všichni a máme možnosti jak ji ovlivňovat. Jen je třeba být v orgánech EU aktivní a cílevědomí. Dobrým příkladem může být právě GD. To je věc která se připravuje více než deset let. Tehdy jsme měli proti největším nesmyslům bojovat. Dnes už je téměř pozdě.

Musíme být v EU daleko aktivnější. Tomu aby náš hlas měl co největší váhu by jistě pomohlo i Euro v ČR.

K. A. 7.1.2024 7:32

Ale já nepopírám existenci Evropské rady. Já jen upozorňuju, že teze o vládě nevolené byrokracie není neopodstatněná. A sám víte, že mnohé věci jsou čistě v kompetenci Komise a ne Rady a navíc je tendence Radu obcházet, protože tam lze věci snáze zablokovat.

V. Chrastina 6.1.2024 15:29

Bruselská byrokratická mašinerie je především samozvaně přebujelá! A kdo stanovil ty jejich astronomicky vysoké platy a všelijaké prebendy? A kdo schvaluje přidělování dotací? Nikým nevolená bruselská byrokratická mašinerie !!Rv :-/

P. Diviš 6.1.2024 15:57

Když nemůžete, tak nemůžete (vaše chyba). Fakt je, že mezi bruselní byrokracií a volbami je vztah velmi slabý, až skoro žádný.

A co se týče zvolených poslanců do kočovného EP, to je vyložená šaškárna. Parlament, v němž neexistuje vládní většina a opoziční menšina (ona neexistuje ani ta vláda, alespoň oficiálně), v němž hlasují utilitární slepence místo celoevropských stran, je spíš k pláči, než k užitku a kontrole.

D. Laurencikova 6.1.2024 13:30

Az na to, ze: "Ostatně proto Češi nemíří masově na dovolenou do drahého Německa či Skandinávie, ale do chudšího Řecka, Španělska či na Kypr," velmi dobre napsany clanek. Onti totiz Nemci nemaji to pocasi a to more, kterym by se mohli rovnat Recku, Spanelsku ci Kypru::. Levneji nez v Cesku v Nemecku dnes skutecne je.

R. Tichý 6.1.2024 13:04

Perfektne napsano.

V prakticky prazdne severní Americe, kam utikali svobodomyslni lide z celeho sveta, trvalo cca 300 let a jednu obcanskou válku, nez se sjednotili do USA. I tak je to na bazi samostatnych statu se silnym hlasem v Kongresu.

Na uzemi EU, kde resime +-35 statu, ktere si tisic let vzájemně vrazdi obyvatelstvo a nici ekonomiku, chteji levicaci behem nekolika petiletek vytvorit jednotny stat , zalozeny na dluzich a socialismu (ono to nedilne patri k sobe). To je evidentni hloupost, ze?

J. Kulheim 6.1.2024 13:20

R^

J. Jurax 6.1.2024 11:46

Moudře napsáno!

Leč ti, kdož nám vládnou, protože na lepší nemáme, moudrá slova neposlouchají; eurohujerům CZ first nic neříká.

A na lepší opravdu nemáme - pravděpodobný příští premiér Babiš v úslužném předklonu za nás v bruseli podepsal nejen grýndýl, ale i ručení za europůjčky, ač euro nemáme.

M. Suchý 6.1.2024 11:33

Amen. Proč to nečte předseda vlády? A hlavně ti političtí trpaslíci okolo?

8-o

L. David 6.1.2024 10:32

Výměnu české koruny za úpadkové euro mohou chtít pouze diletanti, nebo hlupáci, nebo záškodníci!!

V. Chrastina 6.1.2024 15:44

Mělo by se to stát stěžejním programovým tématem příštích voleb do parlamentu a ovšem i do senátu a do volby prezidenta. Kdo z politiků bude chtít u nás zavádět euro, měl by dostat červenou kartu, jelikož jde o eurohujera, který to s naším národem nemyslí dobře!!Rv

V. Povolný 6.1.2024 10:22

Pane Smutný, píšete, že ... EU se musí vrátit ke kořenům ... Obávám se, že nemusí. EU je ovládaná destruktivní ideologií a politiky, kteří s ní spojili svoji kariéru a profesní existenci. Tito lidé nikdy dobrovolně změnu nepřipustí. Museli by by totiž přiznat, že ve jménu ideologie lhali, podváděli a vymývali lidem mozek. Pokud přijde skutečná změna, nebude to nic pěkného.

D. Laurencikova 6.1.2024 13:34

Ja bych prece jen vsadila pri volbach do Evropskeho parlamentu na euroskepticke strany, nez zahajit nejakou rez...

V. Chrastina 6.1.2024 15:48

Přesně tak!!

M. Krčmář 6.1.2024 9:25

Počkal bych na němce,jestli se konečně chytnou za nos, jestliže ne, tak není o čem mluvít.

R. Langer 7.1.2024 6:50

Možná až zase budou Ruské tanky v Berlíně. Ale to se načekáte, protože Putin to tam má ošéfované už dávno úplně jinak. ;-D

P. Čech 6.1.2024 9:19

Jako obvykle je to velmi jednoduché, pane Smutný. místo toho abychom zde planě žvanili o tom jak to mají kde v Evropě je třeba něco zcela jiného. Vyjádření skutečných (nikoliv mediálních) ekonomických odborníků, kteří by měli postavit vedle sebe skutečné výhody a skutečné nevýhody přijetí Eura v ČR. Rozhodně ne obvykle lživá politická žvanění typu "podnikatelé to chtějí", "zavázali jsme se k tomu podpisem přístupové dohody k EU a pod. Chce to opravdu jen důkladný a odborný rozbor. Následně musí dojít k referendu občanů a to zejména proto, že se jich to týká V Š E C H . Rozhodovat se potom musí jen na základě výsledku tohoto referenda. Současné kecy a žvanění politiků a novinářů je zcela k ničemu.

V. Pavelka 6.1.2024 9:48

Tak jest.p. Čech...

L. Píchová 6.1.2024 10:18

popsal jste přesně to, co se pod taktovkou pětikolky konat nebude - v čt a mainstreamu budou jen ty jednostranné a nepravdivé kecy politiků a novinářů a referendum je a priory pětikolkou zamítnuto - přeci ti hloupí občané nebudou o něčem takovém rozhodovat.

P. Čech 6.1.2024 11:07

A přesně to je skutečnost, která dělá z našeho státu nikoliv stát demokratický, kde vládnou občané (demos kratos), ale stát diktátorský, kde vládnou politická uskupení vždy menšinového typu (politické strany a hnutí).

J. Kulheim 6.1.2024 12:22

Tam, kde se jedná o omezení suverenity státu nebo nevratné kroky , by mělo být řešené referendem s kvalifikovaným vysvětlováním. Přijetí Eura a zrušení plateb v hotovosti, je důležitým krokem k šmírování každého z nás a ovládání našich životů. Jak si to představují se ukázalo v Kanadě při stávce řidičů.

O tom nemůže rozhodovat parlament. Demokracie je vláda většiny. V současnosti nám vládne vláda malých stran. Od krajní levice až po levicovou ODS. Některé z těchto stran, by se do parlamentu vůbec nedostaly. Teď si dělají právo na rozhodování o přijímání migrantů nebo rozhodovat o tom jaká tady bude měna. Na to nemají právo. V Bruselu rozhodnou o tom, že nebudou papírové peníze a budou nám nějací neznámí lidé řídit život.

Referendum o takové záležitosti by mělo podléhat přísným podmínkám. Např. účast minimálně 80% registrovaných voličů a minimálně 60% souhlas. Záleží také na otázce v referendu. To se nedá udělat jenom ta, že to podepíše nějaký člověk , třeba z Kolína.

P. Čech 6.1.2024 17:31

U žádného referenda není třeba stanovovat nějakou min. účast voličů. Je to stejné jako i u voleb. Právo volit či účastnit se referenda má každý volič. Volit je sice právo, ale měla by to být demokratická občanská povinnost. Zejména u takových věcí, které se týkají všech občanů. Výsledky referenda musí být platné i při jakékoliv účasti. Ignorance zde nesmí mít žádné místo a vliv.

P. Hák 6.1.2024 18:29

Ono by toho mělo být...

A Parlament to bohužel schválit může. Ústavní soud to nepochybně schválí, v současné podobě. Ne že by teda Rychetský byl proti, ten se tuším loni vyjádřil, že se necítí Čechem, ale Evropanem.

Právo má ten, kdo drží moc. Pravda, v demokraciích tak úplně ne, ale v demokraciích taky vládu někdo hlíd, což není tak úplně náš případ.

P. Čech 7.1.2024 9:29

Tady máte pravdu, pane Háku. není to náš případ. U nás totiž žádnou skutečnou demokracii nemáme. Máme veliké množství všelijakých práv a svobod, o občanských povinnostech se však jaksi ( proč asi?) nemluví. Ve skutečně demokratickém státě musí být stanoveny především občanské povinnosti, ty musí být zákonem přísně vyjmenovány, a pokud si je občan plní, musí být obdařen občanskými právy. Opakuji, jen když si plní své občanské povinnosti."Právo" neplnit si občanské povinnosti není žádná demokracie, ale anarchie. Účast ve volbách vidím jako tu nejzákladnější občanskou povinnost V opravdu demokratickém státě (množné číslo zde není na místě protože takový stát je jen jeden) a ve státech skutečné demokracii se blížících ( je jich max tak kolem sesítky) opravdu někdo vlády hlídá. Tím někým jsou přímo občané, kteří k tomuto účelu mají přímo ve svých rukách nástroje, jakými je např. referendum či jiné všeobčanské hlasování. Nástroje, jejichž výsledky musí být obecně závazné tak a proto, aby si jakékoliv menšinové politické uskupení nemohlo osobovat právo rozhodovat proti většinové vůli občanů. A o tom to všechno je. O skutečné demokracii a ne o sociálanarchii, jaká vládne i u nás.

P. Hák 7.1.2024 22:15

Ani proti tomuto komentáři nic nenamítám.

Nakonec povinnost by byla účastnit se voleb, nikoli hodit někomu hlas. Vždycky se dá hodit prázdná obálka.