1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

EURO: Trojský kůň federalismu

Společná měna euro je klíčovým nástrojem bruselské byrokracie k ustavení superstátu EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 7.1.2024 16:53

je-li někdo Čechem, pane Háku, je zároveň evropanem. Čechy totiž leží v Evropě. To ovšem neplatí v politice. Tam je totiž takový kalimatiáš, že orientovat se v něm je téměř nemožné.

P. Hák 7.1.2024 22:13

Pane Čechu, já s Vámi souhlasím, ale pan Rychetský to asi vnímá jinak.

D. Laurencikova 6.1.2024 13:38

Presne tak. O necem jako je mena by mel rozhodovat cely narod. Tuto sanci Nemci bohuzel nedostali.

P. Čech 7.1.2024 9:33

Nikoliv národ, ale občané. Mezi těmito dvěma pojmy je dosti zásadní rozdíl.

D. Laurencikova 7.1.2024 9:39

Shodneme se na občanech toho kterého národa?

P. Čech 7.1.2024 10:00

Neshodneme. Občany mají státy a ne národy. Ty státy mají jak občany, tak národy, přičemž ve skutečné demokracii musí mít ti občané nad národy navrch.

D. Laurencikova 7.1.2024 10:29

Vam je jasne,ze kdyz jsem napsala, ze o takove veci jako je mena by mel rozhodnout "cely narod", tak ze asi myslim obcany statu, ze?;-) Ale libi se mi vase preciznost. Predeslou vypoved jsem chtela zkorigovat, na "obcany statu", ale pockala jsem si na vas.

Casy se meni. Dokonce za komunistu se rozlisovala narodnost a statni prislusnost. Dnes je tomu jinak, dnes je takove rozliseni v Nemecku "rechtsextrem". Jste-li Nemec, t. zn. drzitel nemeckeho pasu, zadne podcleneni se uz nekona. Protoze to je udajne "proti cl. I GG (Grundsesetz) - to je ten o "lidske dustojnosti". Je to nelogicke? Ja vim.

P. Čech 7.1.2024 11:57

Víte, paní Laurenciková, jak je tomu v Německu mne příliš nezajímá. Jsem českým občanem a ne německým. Je pravdou, že i za komunistů se rozlišovala národnost a občanství, přičemž obě tyto věci měly cca stejnou váhu. Podle mne to bylo špatně, jako ostatně mnoho věcí za komunistů. Na druhé straně nebylo špatné úplně všechno. Na rozdíl od dneška, kdy máme svobodu ale vládne obecný chaos a zmatek, za socialismu jsme svobodu neměli, ale byl pořádek. Ono je to stále o jednom a tomtéž a platí to dokonce od roku 1920. Jde o volební systém. Ten podle zásad poměrného zastoupení prakticky nedovoluje většinové vítězství jednoho politického subjektu a káže a předjímá tvorbu téměř vždy nesourodých a nesmyslných koalic politických stran a hnutí. Dochází potom zákonitě k tvorbě vynucených kompromisů, které jsou v ž d y horší původních návrhů. A také tady pramení naprostá nefunkčnost celého našeho politického a společenského systému, kterým není žádná demokracie ale konglomerát reálného socialismu a klasické anarchie.

D. Laurencikova 7.1.2024 12:05

Tak jste se aspoň pořádně vypsal.😉

D. Laurencikova 7.1.2024 9:43

Víte že AfD je pozorována tajnou policii, jako pravicové extremistická, protože tvrdí totéž co vy?

P. Čech 7.1.2024 12:03

Co tvrdí nějaká AfD nevím a ani mne to nezajímá. Je to věc německých občanů. A že tito dovolí, aby vládnoucí politické strany tuto nálepkovaly a ostouzely je naprosto stejné jako i u nás s SPD. Na vině ovšem nejsou ani občané, ale ani politické strany. Na vině je nedemokratický systém jak u nás, tak i v Německu. Systém vlády a moci politických stran nad občany a to v obou těchto zemích.

D. Laurencikova 7.1.2024 12:11

To zní skoro už jako tenkrát, když nad vším byla "Strana". Dnes je to "Systém", říkáte. Ještě že lidi za nic nemůžou. 😉

H. Lukešová 7.1.2024 15:54

Paní Laurenčíková, je pravda, že v Německu sílí snahy AfD úplně zakázat. Čtu to v českém článku na internetu. A co se stane, jestli Němci AfD zakáží? To chtějí vymazat ty tisíce lidí, co AfD volí, včetně Vás?

D. Laurencikova 7.1.2024 17:42

No tak aspon vidite tu "demokracii". AfD je dnes ve vychodnich spolkovych zemich nejsilnejsi a na spolkove urovni druha nejsilnejsi strana. AfD byla zatim vyloucena z diskurzu, odepreli ji pravo na vsechno, na co pravo - podle vlastnich reguli parlamentu - ma, ted chteji dokonce zmenit ustavu, aby se nedostala k moci. A take zakazat ji chteji, ano. Uz je prilis silna, uz je to vazne! Vidi uplavavat svoje kozesiny, panove a damy politci Narodni fronty...

Zakazat stranu je velmi dlouhy a obtizny proces. Krome toho neverim, ze si to lide nechaji libit.

Pamatujete si, jak jsem Vam psala o Werte-Union? To je seskupeni konzervativnich v ramci CDU, kteri neprijali levicovy smer A. Merkel. Vzhledem k tomu, ze sef Werte-Union, Hans-Georg Maaßen, byvaly sef Uradu na ochranu ustavy, uz neveri, ze se Friedrich Merz zbavi dedictvi Angely Merkelove, (misto toho se CDU pokousi o vylouceni Maaßena (!), rozhodl se udelat z teto WU novou stranu. Takovou, ktera bude koalovat i s AfD. Zakazu AfD se nebojim, to uz by pretekl pohar, verim.

H. Lukešová 7.1.2024 17:50

Ano, pamatuji a pravím, že by to bylo SUPER, kdyby po volbách v Německu koalovaly dvě strany WU s AfD. Do Německa by se vrátil zdravý rozum a především mír. Z toho by se všechny strany "Národní fronty" včetně Charlotte Knobloch, na kterou tolik dá paní Rybnická, picly...

D. Laurencikova 7.1.2024 18:08

Presne tak.Dnes jsem poslouchala debatu na tema Ukrajina a zas tam sedelo nekolik "expertu" s jednim jedinym nazorem: Je treba dodavat na Ukrajinu zbrane, zbrane, zbrane, jestli po podzimnich volbach vypadnou USA, tak "prevzit zodpovednost", t. zn. prevzit USA podil a zbrojit, platit, platit, platit... vyhazovat pezine do bezedne diry a divat se, jak se to na Ukrajine vrazdi.

Zas bylo pro hloupe publikum receno, ze "vyjednavat s Putinem nema cenu", (krome toho to pan Zelensky zakazal per dekret, ale to uz nerekli). Byly vyjadreny vazne obavy z volebniho vitezstvi AfD, ktera by tento koncept mohla zhati. AfD je totiz pro diplomacii misto nekonecneho strileni a bylo zdurazneno, ze AfD jsou FASISTI! Toz, tak to dnes je: Fasisti chteji mir! Tak poznate dnes nebezpecneho fasistu - on chce mir, ten previt! Ja nevim, na koho toto jeste zabira... Ale je jich porad dost, kdyz se clovek trochu rozecte... ;-)

D. Laurencikova 7.1.2024 18:10

- vyhazovat penize -

H. Lukešová 7.1.2024 18:25

No pokud vím, tak nacisté vedli proti SSSR válku, takže kdyby AfD byla stranou nacistickou, nebo chcete-li tedy fašistickou, vyjma antisemitismu, by musela chtít válku s Ruskem, hlavní nástupnickou zemí po zaniklém SSSR.

Však jste mi psala, že AfD vyčítali mainstreamoví politici, že slavili konec WW2 na ruské ambasádě, no a jiní jí pro změnu zazlívali, že prý je proti uznávání odpovědnosti a německé viny za rozpoutání druhé světové války a válečných zločinů, kterých se nacisté dopouštěli.

Jo já nevím, ale pro mě je důležité, že je AfD proti islamizaci, že podporuje evropské Německo. Izrael a německé Židy, byť to mnozí z nich nechápou a melou levicovou propagandu stran mainstreamu.

D. Laurencikova 7.1.2024 18:50

Chrupalla sam k teto udalosti: "Ano, byl jsem spolu s Alexandrem Gaulandem, stejne jako vsichni predsedove frakci, pozvan k oslave na ruske vyslanectvi. 9. Mai byl donedavna pametni den, ktereho se zucastnili politici vsech stran zastoupenych v nemeckem parlamentu. Tento dialog by se ani v krizove dobe nemel prerusit".

At si kazdy udela nazor sam, jestli je to nebo neni to vhodne. Ja osobne to vidim pozitivne. Hystericke odmitani jakehokoliv styku s nejakym Rusem pozvazuji za naprosto nemozne!

Alice Weidel ostatne odmitla pozvani. Ne kvuli ruske agresi na Ukrajine, jak by se patrilo ale proto, ze 9. kveten je pro ni den porazky a nikoliv vitezstvi, jak tento den levice casem prekabatila. Porazku vlastni zeme nevidi A. Weidel jako duvod k oslave. To take vyvolalo vlnu umeleho zdeseni, jak uz to dnes byva. Tak si vyberte.

H. Lukešová 7.1.2024 19:02

Pravdu mají oba dva. Rusko, nástupnická země po SSSR, má podíl na vítězství nad nacisty za druhé světové války. S tím nikdo nic neudělá a nic na tom nemění, ani jak se poté Sovětský svaz špatně choval ve svých koloniích. Jaký zavedl teror.

No a Německo druhou světovou válku prohrálo, pro něj to samozřejmě porážka byla, ovšem to lze chápat i jako jako vítězství, protože se Německo vrátilo mezi civilizované země, postupně se denacifikovalo, uznalo svou vinu za rozpoutání WW2 a válečné zločiny, které spáchalo...

Psala jste, že v současném Německu klasického hajlujícího nacistu v blyštících kanadách nenajdeme, ale za to ty rudé Antifáky, zelené stalinisty a jinou levicovou verbež ano (samozřejmě, že i nacisté jsou levičáci)... , která řve o "zdechajícím Německu...vyzývá k bombardování vlastní země"..., lidech, kterým je "vlastenectví k zblití"... a ti všichni tahají do Německa islám, muslimy a Afričany a dělají vše pro to, aby Německo přestalo být německé.

D. Laurencikova 7.1.2024 19:19

Mně hlavne vadí ta hysterie, ta distanceritida, se kterou odmítají dnes podat běžnému Rusovi ruku, nebo s ním vůbec mluvit, protože je to Rus. Jak se jmenuje ten chudák český ministr, který odmítl dělat svůj job, protože s Rusy nemluví?? Amíci vyjednávali i s Talibanem, pripominam.

H. Lukešová 7.1.2024 19:25

No tak to vážně nevím, který český ministr odmítl dělat práci z důvodu styku s Rusy...

No a naivní Izraelci léčili Yahyu Sinwara, vedoucího představitele Hamasu, člověka, který naplánoval masakr ze 7. října 2023, v nemocnici. Vyoperovali mu zhoubný nádor z mozku, no pak se jim tento pán odvděčí takovým krutým masakrem. S islámskými teroristy by se mluvit nemělo. Kdyby nechali Izraelci Sinwara pojít, mohlo by 1200 Izraelců žít a další tisíce Izraelců by nemuselo prožít fyzické i psyhické trauma.

D. Laurencikova 7.1.2024 19:41

Nebo na vyzvu, ci pozvani Ruska. Myslim pripad strasne statecneho ministra Sikely, ktery se nechal slyset, :"... že se Česko odmítá nechat Ruskem kamkoliv předvolávat. „Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme.“ Neni to Sikeluv job, jednat i s Ruskem? Co bude delat, az se vztahy mezi Ruskem a treba Nemeckem - nebo nedej boze USA znormalizuji. Doufam, ze si pan ministr Sikela zachova svuj statecny, hrdy, odmitavy postoj vuci Rusku.

H. Lukešová 7.1.2024 19:46

No to si myslím, že pak se pan Síkela přidá k Němcům a Američanům a také znormalizuje vztahy s Ruskem. Jak se říká "Co jsme si, to jsme si...". Protože patříme na Západ (do EU a USA)... , a když Západ tak rozhodne, tak se přidáme.

D. Laurencikova 7.1.2024 19:59

No vidite, takze jenom pejsanek, ktery vrci nebo vrti ocaskem, jak pan poruci. Dnes ten pan, zitra jiny... Chudak pejsek! Musim tomu Rusovi, ktery to oznacil za zbabelost a malomyslnost, za pravdu. Tim nerikam nic proruskeho, ale protilipavskeho.

H. Lukešová 7.1.2024 20:07

Dnes můžete být označena za proruskou za jakoukoliv maličkost. Víte o tom, že je nebezpečné EU příliš kritizovat, protože když hodně kritizujete EU, jste pro Rusko. Když se kriticky vyjádříte k EU, musíte to vyrovnat kritikou Ruska a jasně říci, že nechcete žít v Ruska ani se tam vystěhovat. Věřte mi, mám své osobní zkušenosti.

D. Laurencikova 7.1.2024 20:36

Aha tak proto se pořád dusujete, že byste nechtěla žít v Rusku... Nic ve zlem, ale to je opravdu pošetilé.

Já mám to štěstí, že můžu kritizovat EU, aniž to musim kompenzovat proklínáním Ruska. Nikdo mě k tomu nenutí, ani nedonutí.

H. Lukešová 7.1.2024 20:51

Já k Rusku necítím nenávist, to přece víte, štve mě jeho pozitivní postoj k Hamasu, ale ten je dán okolnostmi, ale o tom jsme se bavily, to už je zbytečné znovu omílat. Nikdy jsem v slovech nemlátila Rusy.

Jenže jsem v mlýnském kole, pro jedny jsem málo protiruská, pro další málo proukrajinská. Takže je pro mě lepší na toto téma tolik nepsat.

Jak jsem Vám psala, o Rusko a Ukrajinu se nezajímám, takže je lepší pro mě raději nic nepsat. Já bojuji jinou válku, tu na BV, ne na Ukrajině. Je mi samozřejmě líto všech těch mrtvých lidí.

D. Laurencikova 7.1.2024 21:03

Já jsem spíš myslela, že kritika EU nema co dělat s Ruskem. Nemám potřebu ulevat bohům proklínáním Ruska, když kritizují EU. Asi tak.

H. Lukešová 7.1.2024 21:11

Jenže víte, že takový pan Divíš vyvažuje kritiku EU kritikou Ruska. Někteří lidé dokonce i mě posílali dříve do Ruska. Což je hodně absurdní.