16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vodička-sapér 11.6.2009 8:58

Re: ano, melouni

Je třeba připomenout  předvolební  klání, Strana zelených je  jediná strana , s jejichž  kandidátkou  si sedli před kamerami za společný stůl a doporučovali ji občanům byl  exprezident a exministr zahraničí ČR. Ty  dvě procenta , které získali jejich koníčci , které postavili do dostihů, je značný propadách jejich stáje.A  crazy scénka , kdy tito pánové sedí ve společnosti   playboyje M.Bursíka a diblíka  Kateřiny zlé pověsti , by mohly být trhákem  televizní zábavy letošního Silvestra , dvojkou za favoritem, Vl. Menšíkem. 

Vodička-sapér 11.6.2009 9:03

Re: ano, melouni

Pardon: propadák, mohla.

Pepek 11.6.2009 9:19

Re: ano, melouni

Dotace jsou nesmysl. Každý za své, to vám asi nic neříká. Solidarita a podpora by měla končit u sociálně potřebných, plošná podpora kohokoliv a čehokoliv je nesmysl podporovaný snad jen těmi, kteří rozhodují o rozdělování peněz daňových poplatníků.

Hubert Mašín 11.6.2009 12:25

Re: ano, melouni

Souhlasím, každý za své. Ovšem to se jaksi nedaří realizovat a pak je důležité ty peníze aspoň co nejméně vyhazovat z okna směrem ke kamarádíčkům toho, kdo přerozděluje. Třeba ho to potom nebude tak bavit a snahy všechno všem sebrat a pak jim to přidělovat ubude.

Hubert Mašín 11.6.2009 1:12

RADŠI SE ZEPTÁM

A nešlo by třeba jenom (například dočasným snížením DPH), zlepšit dostupnost materiálů používaných k zateplení, modernějších kotlů atd. ? Pak by ta podpora byla dosažitelná všem stejně a celá by skutečně šla do úspor energie, kdežto takhle velká část půjde hlavně do zisků úplně zbytečných přicmrdávačů s razítkem. Něco jsem už zateploval, kotle pořizuju Geminox THRi atd. a uvítal bych, kdyby byla návratnost kratší, kdežto platit nějaké audity a najímat dražší certifikované firmy v naději, že mi to možná někdy někdo spoluzaplatí, rozhodně nebudu a to na to mám. Jak k tomu ale přijdou ti, co nemají a ušetřit by potřebovali hlavně ? Celý ten systém na mne dělá dojem prvoplánového tunelu, kde se má co největší část prostředků přesunout úplně jinam, než do skutečné úspory emisí. To jsou ti Japonci tak blbí, že tohle nepoznají ? A co když poznají, taky  budou cálovat ?

Enik. 11.6.2009 6:39

Re: RADŠI SE ZEPTÁM

Jenže o to tu právě jde, aby ty peníze nakonec dostali spřátelení přicmrndávači s razítkem. To je podstata zelené politiky. Slíbit lidem něco co nakonec nedostanou. Energetický audit, projekt a realizace projektu auditovanou firmou je několikanásobně nákladnější než výška poskytované dotace.

 Zpřístupnit lidem tepelná čerpadla by bylo mnohem efektivnější. Jernže to by kamarádi zelených přišli zkrátka!

Pavel 11.6.2009 7:57

Re: RADŠI SE ZEPTÁM

A co je na tepelných čerpadlech ekologického? Stačí chvilku počítat. Zisk tepelního čerpadla v optimálním případě je 3:1, tj. na 1kWh elektrické energie se získají 3kWh energie tepelné (opakuji v IDEÁLNÍM případě, který v praxi téměř nenastává). Ta elektrická energie se ovšem vyrábí spálením uhlí s účinností asi 30% (při započítání všech strát). To znamená, že v IDEÁLNÍM připadě se na topení tepelným čerpadlem spálí stejné množství uhlí, jak při topení v kamnech, typycky ovšem mnohme více. A to ještě neuvažuju zcela rozdílné nároky tepelného čerpadla a kamen na výrobu a tedy poškození životního prostředí při jejich výrobě a instalaci.

Dokud u nás nebude 95% energie z jaderných zdrojů (a zbytek z vodních elektráren) budou tepelná čerpadla životní prostředí jen poškozovat.

R 11.6.2009 8:27

Re: RADŠI SE ZEPTÁM

Ekologického je na nich to, že dneska poměrně dost lidí topí přímotopy nebo v lepším případě akumulačním elektrickým topením. Všelijaké ty různé kabely zalité do podlahy a podobně neb odokonce nainstalované v okapech, aby okapy nezamrzly. Jsou to i ti poměrně chudší, co se dali zlákat nízkou cenou vlastních elektrických topidel a slibem zvýhodnění topení elektřinou stejně jako bohatší, co se dali zlákat rychlým provedením vytápení jeho snadnou regulací, minimálním zabraným prostorem uvnitř atd. Takže náhrada takového topení tepelnými čerpadly je ekologická. Pokud se dodrží určité zákonitosti. Po tepelných čerpadlech je bohužel na trhu mnohem větší poptávka než nabídka a tak jsou tepelná čerpadla několikanásobně předražená.  Zásady vhodného použití tepelného čerpadla jsou nejspíš takové, že by mělo být dimenzováno na polovinu až čtvrtinu maximálního potřebného vytápěcího výkonu, aby mohlo běžet nepřetržitě tak po polovinu roku a během toho cca měsíce, kdy je teplota hodně pod nulou, by bylo teplo doplňováno ještě jiným spotřebičem. Z toho vychází tepelné čerpadlo o poměrně nízkém příkonu okolo cca 1 kilowattu, které se ale buď nevyrábí nebo je právě strašně předražené.

gerontusinza 11.6.2009 9:03

Předražené samozřejmě není......Re: RADŠI SE ZEPTÁM

největší problém je že je musí instalovat skutečně odborná firma a nikoli typ meloucháře, který šetří na izolačních materiálech a vlastně ještě zhorší účinnost instalovaného čerpadla (ze zkušenosti..) .. a bez kvalitního servisu (tedy i dost drahého) je i poruchové ( promítněte si to do klimatizace auta a doby jejího používání abyste pochopil)  jen výrobně je poněkud dražší vzhledem k teplotám přenosových medií a tím i použitých materiálů a technologií..... proto také mají v našich šířkáchv oprávnění klimatizace vzduch-vzduch...  (při topení je poměr nižší než 3:1... cca 2,6; ale i zak je značně lacinější než plyn;-)

Ladislav N 11.6.2009 0:48

Kdyby se tak tou zelenou blbostí dalo alespoň zatopit!

Nedá...

těchňik 11.6.2009 1:08

Re: Kdyby se tak tou zelenou blbostí dalo alespoň zatopit!

... není to holt mrkev. ;-)