16.4.2024 | Svátek má Irena


EKOLOGIE: Volební propadák zelených frakcí

11.6.2009

Fundamentální a vychytralý předseda Strany zelených se opět zviditelnil. Tak jako vždy opět negativně. Nasměrovaný program k volbám do evropského parlamentu, uváděný jako dotační „Zelené úspory“, ve volbách nepomohl.

Dnes již můžeme konstatovat, že tři rozhádané frakce všehoschopných zelených ve volbách zcela vyhořely. I když jde o předpokládaný výsledek, nelze se předčasně radovat. Před říjnovými volbami lze očekávat mediální masáž problematiky neznalých novinářů. Je na uváženosti voličů zda propagaci podlehnou, nebo si uvědomí nesmírné ekonomické i morální škody zelených napáchaných v ČR. Jejich nelogické působení a nevybíravý nátlak na předchozí vládu se bude napravovat mnoho let. Především jde o jednosměrně orientovanou legislativu nahrávající vybírání výpalného, věcné i časové opoždění v energetice, vědecky a ekonomicky nepodložený projekt ochrany klimatu, nedořešená kůrovcová kalamita a mnoho a mnoho dalších.

U posledního výkřiku Zelená úsporám se brzy zjistilo mnoho byrokratických i objektivních nedostatků. Utichla proto i mediální propagace k (ne)přijímání žádostí na dotace k zateplování domů nebo na výměnu kotlů na pevná paliva za zařízení na spalování biomasy. Značná část zájemců zjistila, že takto nasměrované poskytování dotací není pro většinu moc výhodná. Diskutabilní jsou především dotace na výměnu kotlů na topení rostlinnými zbytky, televizně známými pod pojmem biomasa. I v tomto případě se exhaluje podle odborných studií do ovzduší několik významných škodlivin s karcinogenním charakterem. Proto o tom zelení ve své naivitě raději nemluví. Bez rozboru nelze říci, jak chybně věcně nastavený program opravit. Podle uzavřené dohody s Japonskem se musí všechny nespotřebované miliardy vrátit. Byla by to škoda! Úkolem vlády by mělo být celý projekt logicky oprášit a nenechat jej výhradně v rukách ministerstva životního prostředí.

Další plán zelených na využívání obnovitelných zdrojů na úkor všeho ostatního dozná brzy značných trhlin. Do hry vstupuje ČEZ a.s. a společnost Czech Coal známá těžbou hnědého uhlí. Zaměří se mnoha miliardami korun na výstavbu solární a větrné energie. Lze předpokládat, že špatně nastavený zákon a chybná státní podpora v tak vysoké a masivní finanční míře zcela zdemolují státní rozpočet.