16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Zima 11.6.2009 13:42

Na sci-fi je Neff, ten o ekonomických řešeních nemá potuchy, ten se chová, jakoby mu na hlavě štěpili atom sekyrkou.

honzak 11.6.2009 13:57

Re: Pro honzak a podobné české teoretiky:

to si vymyslel sám, nebo ti pomohl ten kamarád, co předpovídá větry? Umíš si ty magore představit, že nahlásíš těch 100 km k všeobecnému použití a pak budeš jezdit s dětmi po nemocnicích? A uprostřed astmatického záchvatu budeš tlačit k nejbližší nabíjecí stanici, protože máš prázdno?

Bůh ochraňuj Evropu před takovými trotly!

M. Zima 11.6.2009 14:44

Já jsem Vás rozhodně nepovažoval za chytrého člověka, ale, že nechápete, že je ve Vašem příkladu vybitá baterie srovnatelná s prázdnou nádrží mě přeci jenom překvapilo.

Jenda 11.6.2009 21:05

Re: Já jsem Vás rozhodně nepovažoval za chytrého člověka, ale, že nechápete, že je ve Vašem příkladu vybitá baterie srovnatelná s prázdnou nádrží mě přeci jenom překvapilo.

Opravdu srovnatelna? Jak dlouho trva natankovat a jak dlouho nabit baterku? A muzete si skocit s kanystrikem na pumpu pro trochu toho proudu?

para 11.6.2009 11:23

Zelení ve volbách vyhořeli - zbytek stran ale neví co se stagnací dělat.

Pan Hanzlíček neskrývá radost nad prohrou nepohodlných zelených kteří komplikovali život mnoha lobistům, nadnárodním společnostem a v všem "zlatokopům" obecně. Možná mu někde šlápli na "kuří oko". Bohužel společnost dnes raděj slyší na slogan "Řešení místo strašení" než na "Utahování opasků a úspory ..." a už ji tolik nezajímá jestli kdo vůbec nějaké faktické řešení než zvýšení racionality všech výdajů opravdu má. Není se co divit, konzumní lákadla mají pro masy stále velkou hodnotu. Budoucnost je už tolik nezajímá, podobně jako akcionáře podniků typu "po nás potopa". Vždyt zatím se máme dobře. Např. automobilový průmysl u nás jede v otáčkách nebývalých - a málo kdo si tak uvědomuje, že to způsobilo "Německé šrotovné..." a nikoli faktická konjunktura. O tom, že JE jsou tak obrovskou investicí, kterou nikdo s leglálně vydělávajících neudělá nebot ta má velmi malou a příliš časově vzdálenou návratnost, také sotva kdo ví a tak si to Zelení svým odporem k jádru rozlili navíc u všech těch pro které je tajemno kolem nukleární fyziky symbolem vědeckosti a tedy pokrokovosti i bezproblémové budoucnosti. ERoEI dnešních JE ale výmluvně hovoří o opaku kterému realita ve světě odpovídá http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI  Vnitřní rozbroje v SZ dílo skázy ještě urychlily a tak volby dopadly jak musely a svým způsobem si za to SZ může sama.  Jak to ale bude dopadat s ekonomikou až účinek šrotovného v zahraničí pomine? Co až se připomene, že ani ten ČEZ nemá na výstavbu JETE a krytí nezbytných záruk veškeré finance a stavbu bude potřeba nějak dotovat - alespon tedy státními zárukami? S odlivem levných fosilních zdrojů energie nás čeká odliv prosperity a tedy velmi těžké období. Těm stranám co budou ve vládě nebude co závidět a lidstvo na planetě Zemi si nebude moci vybrat ale bude se muset podřídit některému ze scénářů dalšího vývoje. http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/scenare-soumraku-civilizace-rustu

honzak 11.6.2009 11:25

Re: Zelení ve volbách vyhořeli - zbytek stran ale neví co se stagnací dělat.

tobě za to EROEI buď někdo platí, nebo jsi to do té wiki napsal sám a nikdo tě nechválí.... Aspoň ýže ty melouni spadli do kopru, ubude dotací a grantů pro takové jako jsi ty. Třeba tě střet s realitou vyléčí.

para 11.6.2009 11:57

Re: Zelení ve volbách vyhořeli - zbytek stran ale neví co se stagnací dělat.

Honzáku omyl - jsem osoba samostatně výdělečně činná bez vedlejších příjmů, dotací subvencí či podpor jakéhokoli typu. Život m ale dosud učí že realitu nelze přehlížet a tou jsou termodynamické biofyzikální zákonitosti a vztahy. Pokud se jim něco příčí pak to připomínám tak vytrvale jako že 1+1=2 a pokud i za tím vidíš že mě platí česká obec matematiků - budiž - bludy léčit neumím - jen na ně upozornuji. Podotýkám jen, že tyto myšlenky nejsou mé původní. http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich

Marat 11.6.2009 12:48

Re: Zelení ve volbách vyhořeli - zbytek stran ale neví co se stagnací dělat.

Doufam para, že jste skutečně šetrný ke klimatu a že zelenou ideologií  berete vážně. Doufám tedy že dokonce i chodíte ve dřevákách které lze udělat jen  z přírodních zdroju a že si ty dřeváky vyrábíte sám. Stačí k tomu kousek prkna, nebo špaklek dřeva a nuž. Ovšem pochybují že je možné na nože si opatřit dosti pazourku.

Zřejmě vám ušlo, že lidstva neustále přibývá a jen přírodní zdroje už nestači. Ostaně ropa není zdrojem přírodním?

Lájoš B. 11.6.2009 13:07

Re: Zelení ve volbách vyhořeli - zbytek stran ale neví co se stagnací dělat.

Být šetrný ke klimatu naprosto neznamená chodit ve dřevákách. Podobných demagogů tady bývají celé hordy.

para 11.6.2009 13:47

Re: Zelení ve volbách vyhořeli - zbytek stran ale neví co se stagnací dělat.

Marate opravdu nevím s čeho usuzujete, že mi ušlo jak lidstva přibývá....? Já vím , že se blížíme k sedmi miliardám a jeho čtvrtina spotřebovává tolik co zbylé 3/4. Chceteli tak můj postoj je "zelený" nebot vyjma efektivit energetických transformací respektuji omezení prostorová ... tedy EKOSTOPu. Jsem také zastáncem dostavby JETE ale jen s prostředků ČEZu co si je "nakradl" výprodejem našeho uhlí do zahraničí. K tomu klimatu jsem šetrný převážně tím, že za prací nikam necestuji, nejezdím na daleké dovolené, zateplil jsem dům... Průběžně studuji i obory klimatologie a meteorologie. Můj odhad proto je, že na lidstvo dopadne více problémů najednou a to povede jak k vynuceným společenským změnám tak k omezení jeho populace. Pěkné ideály něktrých lidí jsou jednou věcí - apetit fosilními energiemi zdrogovaného predátora homo sapiens konzumní je realitou dominantní.

Jenda 11.6.2009 20:57

Re: Zelení ve volbách vyhořeli - zbytek stran ale neví co se stagnací dělat.

No spis nez 1+1=2 nam neustale pripominate, ze vam vyslo, ze (1 + pišvejcova konstanta * prumerny pocet much na ctverecni kilometr / odhadovana delka nosu cinskeho cisare v milimetrech) * cimrmanova opravna konstanta = 2.

janoryna 11.6.2009 14:25

Re: můžete uspořit peníze,

které jste neměl ? já jsem uspořil 10 milionů - nekoupil jsem si ferrari ale fabii. na barák mi tím ale 6 mega nezbylo.  je možné uspořit energii, kterou nemám možnost vyrobit. kolik tun nafty uspořil kolumbus, když pro plavbu do ameriky využil obnovitelné zdroje se svou plachetnicí ?

Karel 11.6.2009 10:12

Budoucnost energeticky

Prolomíme limity těžby uhlí? Potlačíme odpor obcí, dotčených navrhovanou výstavbou uložiště jaderného odpadu? Potlačíme odpor obcí, dotčených plánovanou těžbou uranu? Za žádnou cenu nerealizovat úspory energie? Za žádnou cenu ekologie? Nebo jak vidíte budoucnost, autore?

honzak 11.6.2009 10:31

Re: Budoucnost energeticky

začni s úsporami u sebe - odpoj se od rozvodné sítě a elektřinu si vyráběj z "obnovitelných" zdrojů. Abys věděl úplně přesně o čem píšeš.

para 11.6.2009 11:25

Re: Budoucnost energeticky

Honzák je zastáncem prolimení limitů těžby a tím oddá lení kolapsu o cca 10 let - má asi svůj program typu "po nás potopa" - že?

honzak 11.6.2009 11:29

Re: Budoucnost energeticky

ty jsi diabol alebo veštec! Já jsem hlavně zastáncem vyeliminování ekotrotlů. Ona si energetika bez nich poradí.

K tomu uhlí - vozit uhlí přes půl Evropy z Polska do Rakouska (přes ČR) je děsně ekologické, že? Uhelné elektrárny se stavěly u uhelných dolů zejména proto, aby se minimalizovaly náklady na dopravu a aby bylo kam ukládat popílek. Není to ideální, ale zatím nikdo lepší řešení nepředvedl. Větrníky a slunečníky to rozhodně nejsou a v podmínkách ČR nikdy nebudou.

stará sova 11.6.2009 12:04

Re: Budoucnost energeticky

Brojit proti JTE a vozit si uhlí přez Čechy - je potřeba rakušáky ZDANIT - aby dali pokoj a uvědomili si že nemají otravovat !!!

para 11.6.2009 12:32

Re: Budoucnost energeticky

Energeticky efektivnější je něco jiného než lepší. Lepší je podbarveno emociálně - energetická těžitelnost je bezrozměrný prvek. Platí i tam , kde se do toho nevkládá člověk se svým zbožně tržním hospodářstvím. Ideální je zkusit si odpovědět na otázku jak to bylo s prosperitou spolešností kdysi bez využití zásob fosilů a co je podstatou tzv průmyslové revpluce. Já tvdím, že je to těžba suvovin a znalost technologií. Ta j u nynějších JE malá i když jsou bezpečnější snad 1000x i více jak v minulosti.

Marat 11.6.2009 12:54

Re: Budoucnost energeticky

Když budete žít dosti dlouho za podmínek, které si představujete, tak díky vývojí se váš organismus přispůsobí novým podmínkam a naroste vám hustá srst, takže ani topit nebudete. Možná i vám narostou kopyta a tak ani boty nebudte potřebovat. Auta, vlaky  atd. se stanou zbytečná.Příroda je mocná čarodějka. Jenže nevím co budete moci baštit. Maso to být nesmí.

hlava22 11.6.2009 10:46

Re: Budoucnost energeticky

Můžeme si vybrat, pokud zablokujeme jadernou energii tak na ty limity určitě dojde.

M. Zima 11.6.2009 10:53

Klasická blbost atomové hlavičky,

napište raději, proč mají atomčíci strach z elektroauta, a neblábolte jako Hanzlíček.

honzak 11.6.2009 11:30

Re: Klasická blbost atomové hlavičky,

tobě už úplně přeskočilo, že?

M. Zima 11.6.2009 11:58

Když slíbíte, že už nebudete UB (úplně blbej), vysvětlím Vám to tak, že to pochopíte i Vy

honzak 11.6.2009 12:10

Re: Když slíbíte, že už nebudete UB (úplně blbej), vysvětlím Vám to tak, že to pochopíte i Vy

to se ti nepovede. Neumíš vysvětlovat.

Gandalf 11.6.2009 12:42

Re: Klasická blbost atomové hlavičky,

Ježíšmarjá, proč "už"? Měl jste napsat "už dávno". A netykejte mu, klesáte tím na jeho úroveň.

M. Zima 11.6.2009 10:51

Ale,ale,

proč tak brutálně? Koupili jsme presidenta, kus Jižních Čech, atd., zvýšíme ceny proudu a budeme nakupovat dál. Češi i EU si to líbit nechají, obojí jsou k ničemu. (Ti Češi víc, ta EU přecijenom někdy na něco přijde, jak vidíme z posledních dnů, někdy je u toho i legrace)

hlava22 11.6.2009 11:23

Re: Ale,ale,

ráčej se podívat na fakturu, kolik vyfasuje ČEZ, kolik za rozvod a kolik za distribuci.

M. Zima 11.6.2009 12:01

Vy asi věříte i na burzovní ceny, co?

M. Zima 11.6.2009 9:36

Pane Hanzlíček,

karierista Burcík má se zelenou politikou, přibližně tolik společného, jako Vy a Váš ČEZ. Copak nechápete, že potom, co vtáhl radarového hraběte do politiky ho hrabě nemůže nechat padnout, že je jenom otázka času, kdy se Burcíkovi vynoří vedle šmelináře Kalouska, coby levé křídlo nového hnutí?

A k tomu "zelenému". Pro NP a ČT jsou ty Vaše bláboly jako včerejší atomové odpolední kydy na ČT24, pouze dokazujete, že v Česku nejenom nikdo z etablovaných není schopen se nad energetickými problémy zamyslet, ale ani jednoduché souvislosti pochopit.

Pepek 11.6.2009 9:21

být zelený je luxus

na který společnost zmítaná krizí prostě nemá finance.