12.6.2024 | Svátek má Antonie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R 11.6.2009 17:41

Re: Proč ne také významná podpora solárních panelů

Odhaduji, že při násobně vyšším průměrném platu tam stojí fotovoltaické panely v přepočtu kursu na euro stejně jako u nás.  Takže u nás je investice 200 - 600 tisíc Kč, která je pro rozumné množství panelů nutná, obnos, na který se šetří 5  - 10 let , u nich je to obnos, na který se šetří 1 - 4 roky. A je něco jiného spořit 2 roky a pak to do něčeho vrazit než spořit až 10 let a pak to do něčeho vrazit. To už člověk zatraceně dobře propočítává, za jak a s jakou jistotou se mu ta investice bude vracet.

honzak 11.6.2009 17:41

Re: Vážení a co např. kompaktní jaderné elektrárny

už se to tady řešilo. K tomu miniaturnímu reaktoru (patrně "odpad" vývoje zdrojů pro ponorky) musí být ještě turbogenerátor, kondenzační zařízení na páru a rozvodna. To se  nevejde do zahradního domku ani náhodou. Můj odhad je výkon v řádu desítek MW.

Ale nic proti tomu, řvát budou hlavně melouni a zbytek pravdy&lásky. Po rekonfiguraci distribuční soustavy by to mohlo fungovat.

i.h. 11.6.2009 17:33

Nemci maji "kvanta solarnich panelu"

proto, protoze nemecka vlada na tyhle panely naridila tucne subvence, ktere musime platit my, normalni lide. Nemecka vlada solarni elektricke panely (NIKOLIV ty na ohrev vody, ty se nesubvencuji, i kdyz je to to jedine, co ma smysl) subvencuje ciste z ideologickych duvodu, a za elektrinu tak vyrobenou musime stastnym majitelum (subvence taky nedostanou zdaleka vsichni, jenom kamosi) platit priblizne ctyricetinasobek jeji uzitne hodnoty.

Skybird 11.6.2009 17:28

Vážení a co např. kompaktní jaderné elektrárny

U nás se o tom hovoří pro Jablonec a asi by to nebylo fantasmagorii pro řadu jiných aglomerací. A bylo by z čeho nabíjet i ta elauta.

Dočetl jsem se, že podle vědců z Americké národní laboratoře v Los Alamos budou brzy na trhu miniaturní jaderné reaktory schopné dodávat elektřinu až pro 20 000 domácností. Vláda USA technologii na jejich výrobu již licencovala soukromé společnosti Hyperion, která přijímá objednávky a hodlá začít masovou produkci. Miniaturní jaderné reaktory budou v továrně zapečetěny, nebudou obsahovat žádný vojensky zneužitelný materiál a bude je prakticky nemožné ukrást, protože budou zapuštěny v betonu v zemi a navíc budou velmi horké. Svými rozměry se mají blížit malým zahradním boudám na nářadí.

honzak 11.6.2009 17:25

Re: Proč ne také významná podpora solárních panelů

zajímavý postřeh! Taky jsem na to koukal, když jsme se vracelí z lyžování ve Švýcarsku. Podle mě jsou to fotoelektrické panely a jde jen o dotovaný výkup náhodné elektřiny. Kolektory pro solární ohřev vody (které považuji za jedinou rozumnou formu alternativních zdrojů energie) jednak vypadají jinak, druhak se nedávají na osamocené stodoly....

honzak 11.6.2009 17:23

Re: Pane Hanzlíček.....

jasně! Necháme Šumavu sežrat kůrovcem a budeme hltat kydy melounů o přirozené obnově a druhové rozmanitosti? Taky nesmí chybět semenáčky, bez těch by to nebylo ono!

Kdyby mohl vstát z hrobu můj děda, šumavský pašerák a dřevař, tak by pitomce tvého formátu seřezal pantokem.

Skybird 11.6.2009 17:16

Proč ne také významná podpora solárních panelů

Stačí přejet hranice do Bavorska a spatříte kvanta solárních panelů nejen na střechách rodinných domků. Kdyby to nebylo efektivní ( ohřev vody a nejen to ), tak by to asi ti Němci tak masivně nekupovali, neinstalovali a tak významně nepodporovali. Proč to srovnatelně nejde u nás ?

honzak 11.6.2009 17:10

Re: podpis

jasně. Hanzlíček je blb a jediný odborník je bursík s kačenou, že? Jdi se vycpat!

honzak 11.6.2009 17:09

Re: Pro honzak a podobné české teoretiky:

olověné? Takže startovací baterie, které se nepodařilo vnutit do malých aut nebo motorek. Napětí 5 nebo 12V?

Teď beze srandy, zkušenost stará 25 let. Tehdy "mudrci" vymysleli, že elektronické zařízení nepotřebuje drahou staniční OLOVĚNOU baterii /jiné tehdy nebyly), ale že ji nahradí akumulátory ze Škodovek. Jsou laciné, malé a mají velkou Ah kapacitu. A ono to fungovalo!!!! Ale jen rok a půl. Pak se projevilo, že mudrci chtěli přečůrat fyziku a chemii. Autobaterie se musí totiž HÝBAT, aby ty (sirníky?sírany?), co se tvoří na deskách spadly dolů do kalového prostoru. A to u stacionárního zařízení NEBYLO. Řešení - údržba musela v pravidelných intervalech klepat do baterií gumovou paličkou, kterou dodala firma AUTOBATERIE Mladá Boleslav.!!!

Do toho samohybu bych sháněl NiMh baterie do nějaké silné aku vrtačky. Tyto baterie mají minimální paměťový efekt,. Navíc slušný stroj by měl elektrodynamicky i brzdit po rovině. Ale to záleží na mnoha okolnostech , musel bych tu věc vidět.

D.M. 11.6.2009 16:56

podpis

Pane Hajzlicku, proc uz za sve jmeno nedavate "byvali poradce ministra". Ze by vas to diskreditovalo? Ano, to je pravda, zvlast, kdyz jste delal poradce Paroubkovi a Grossovi.8-o

honzak 11.6.2009 16:55

Re: autorovi

pán volí zelené, že?

honzak 11.6.2009 16:54

Re: Vy jste Bohužel nejenom

vesele jen vesele! "zdrojem šetření, který parciálně aktivovali v EU" Co to je za hovadinu, ta parciální aktivace? Jako že někde jo a jinde ne?

Dneska synku mě opravdu bavíš! Co kdybys zkusil svůj úžasný nápad s akumulaci energie v autech vyzkoušet už teď - sdílením obsahu nádrží. Žádný problém, z vypouštěcího šroubu nádrže vyvedeš přes šroubení (mufnu) hadici a dáš každému, kdo bude potřebovat. A oni ti to možná vrátí:-D:-D:-D

Ještě jednodušší by to bylo se ženskýma - nemuselo by se nic montovat. Jen bys dal hlášku, že dneska už nic nenajezdíš a že se může svézt kdo má zájem:-D:-D:-D

Znova musím napsat, aby Bůh ochraňoval Evropu před takovými trotly!

pelé 11.6.2009 16:27

autorovi

Vážený pane Vás naložit do formaldehydu a vozit po výstavách jako zrůdu která nesnáší vodu vzduch stromy a zvířata a tváří se jako milovník vědy ačkoliv se třese padoucnicí pouze na prachy od svých řídících mozků

Vlastimil Kraus 11.6.2009 16:24

Nejen státní rozpočet...

Úplně s vámi souhlasím, až na to, že masivní podpora obnovitelných zdrojů nezlikviduje státní rozpočet, ale i peněženky spotřebitelů. Výkupní ceny za elektřinu z OZE vstupují totiž do nákladů za dopravu (přenos a distribuci) elektřiny a tedy i do regulovaných cen za tyto služby.

Bedřich 11.6.2009 15:41

Pane Hanzlíček.....

A nemáte nějaký zdroj ohledně těch škodlivých karcinogeních exhalací?? Docela bych se podíval a rád bych si to porovnal se "zaručeně ekologickými kotli na hnědé uhlí v převážné většině starých několik desetiletí, které do ovzduší vypouští jen CO2, vodu a voňavé borové silice".....

A mimo to, co považujete za nedořešenou kůrovcovou kalamitu?? Myslíte, že to má nějaké konečné řešení?? Co to je?? Kdy bude pro Vás konec?? Až bude kůrovec vyhuben?? A nebo narážíte na způsob řešení v NP Šumava, který je dle Vás nekonvenční??

M. Zima 11.6.2009 14:59

Vy jste Bohužel nejenom

česky (ne)informován, ale i česky zabedněný. Pro zajímavost, ta idea elauta jako zásobníku není Bohu žel ode mě, trochu jinak je to se zdrojem šetření, který parciálně aktivovali v EU a o kterém jsem Vám také nabídl informace. To by ale bylo na Vaši hlavičku moc najednou.

para 11.6.2009 14:51

Re: Pro honzak a podobné české teoretiky:

Honzaku skoro jses strefil - aku jsou tam ale olověné - made in china... Rekuperační zařízení ale můj celoodpružený samohyb má.;-) ERoEI je o těžitelnosti - tu využívám jen při rekuperaci bržděním s kopce - né včechny cesty jsou la takové - chápeš vid?:-P

Machi 11.6.2009 14:50

Re: Kde jsi Zelených voliči?

Nechci vám křivdit, ale volič strany, která je proti něčemu co funguje a je to ekologické a navíc se rozhodne jen podle toho co mu radí bývalý prez. Havel (nic proti němu, 100x lepší jako prezident než Klaus, ale energetice nerozumí) nemohl být rozumným voličem. To ovšem neznamená, že nemohl později dostat rozum.

M. Zima 11.6.2009 14:44

Já jsem Vás rozhodně nepovažoval za chytrého člověka, ale, že nechápete, že je ve Vašem příkladu vybitá baterie srovnatelná s prázdnou nádrží mě přeci jenom překvapilo.

janoryna 11.6.2009 14:25

Re: můžete uspořit peníze,

které jste neměl ? já jsem uspořil 10 milionů - nekoupil jsem si ferrari ale fabii. na barák mi tím ale 6 mega nezbylo.  je možné uspořit energii, kterou nemám možnost vyrobit. kolik tun nafty uspořil kolumbus, když pro plavbu do ameriky využil obnovitelné zdroje se svou plachetnicí ?

honzak 11.6.2009 14:18

dneska to je síla!

Pohádka o těch zimovo elektroautech je kouzelná! Zkusím, jestli při ní usnou vnoučata. A navrhuju princip sdílené akumulace praktikovat i v bankovnictví - Zima bude mít mvolných pár tisíc euro, tak je dá k dispozici ostaním a když bude potřebovat, tak nasaje od někoho jiného. Není to také úžasné?

janoryna 11.6.2009 14:16

stalo se podle očekávání,

ĆEZ se chopil příležitosti. to, že postavil temelín neznamená že nechá stranou kšeft s obnovitelnými zdroji. pomůže mu mu to možná víc než temelín a nebude muset noc vyrábět a prodávat !

para 11.6.2009 14:06

Re: Ze zelených jde hrůza???

Ten kdo si něco uvědomuje - nejspíš dementní není. Nejhorší to mají ti co o tom nevědí či začínají nevědět.... Docela bez legrace bych v této souvislosti doporučil příznivcům používání tvrdého výraziva kontakt s opravdu duševně nemocnými. Taková zkušenost je pro mě osobně horor v pravém slova smyslu. Když pak píši o lidstvu zdrogovaném fosilními energiemi myslím to vážně a mrazí mě s toho rároven. Spíše s takovéhoto poznání jde na mě hrůza.

honzak 11.6.2009 14:05

Re: Pro honzak a podobné české teoretiky:

howno vozítko! Koupil jsi v Baumaxu nebo u Mountfielda elektrokoloběžku s NiCd  baterkami, které se významně neosvěčily v akuvrtačkách. Jejich typická vada - ztráta kapacity při nedokončeném vybíjení je odborníkům léta známá. Každá věc chce svoje a fyziku kecama neošidíš! Otáxzka závěrem - jaké EROEI má elektrokoloběžka? Určitě vyrábí proud rekuperačním brzděním!

honzak 11.6.2009 14:02

Re: Pro honzak a podobné české teoretiky:

pro podobné blby jako je Zima a para jsem už několikrát učinil rámcový výpočet příkonu distribučního transformátoru pro 12 patrový panelák se 48 byty, kterým by příslušel 1 elektromobil. Ale to je házení perel sviním. Oni tomu prostě věří.

honzak 11.6.2009 13:57

Re: Pro honzak a podobné české teoretiky:

to si vymyslel sám, nebo ti pomohl ten kamarád, co předpovídá větry? Umíš si ty magore představit, že nahlásíš těch 100 km k všeobecnému použití a pak budeš jezdit s dětmi po nemocnicích? A uprostřed astmatického záchvatu budeš tlačit k nejbližší nabíjecí stanici, protože máš prázdno?

Bůh ochraňuj Evropu před takovými trotly!

honzak 11.6.2009 13:52

Re: Ze zelených jde hrůza

ještě ře si ji uvědomuješ...

krmič 11.6.2009 13:51

Re: Kde jsi Zelených voliči?

Takže 4% Čechů má přímotop? Musím se přiznat, že to bych nečekal. Asi proto, že jsem nikdy nikoho takového neviděl ani o něm neslyšel, což ovšem nic neznamená. No jo, my obyvatelé paneláků...

Peta 11.6.2009 13:49

Re: Pro honzak a podobné české teoretiky:

Porucha baterie? To Vám ji tedy vyměnili? Jak poté s tím nebezpečným odpadem naložili? Kolik při tom bylo spotřebováno energie? Jaké jsou dopady těžby surovin pro výrobu baterií do elektromobilů resp. hybridů na životní prostředí?

Jen pár otázek k zamyšlení pro propagátory ele.vozidel.

para 11.6.2009 13:47

Re: Zelení ve volbách vyhořeli - zbytek stran ale neví co se stagnací dělat.

Marate opravdu nevím s čeho usuzujete, že mi ušlo jak lidstva přibývá....? Já vím , že se blížíme k sedmi miliardám a jeho čtvrtina spotřebovává tolik co zbylé 3/4. Chceteli tak můj postoj je "zelený" nebot vyjma efektivit energetických transformací respektuji omezení prostorová ... tedy EKOSTOPu. Jsem také zastáncem dostavby JETE ale jen s prostředků ČEZu co si je "nakradl" výprodejem našeho uhlí do zahraničí. K tomu klimatu jsem šetrný převážně tím, že za prací nikam necestuji, nejezdím na daleké dovolené, zateplil jsem dům... Průběžně studuji i obory klimatologie a meteorologie. Můj odhad proto je, že na lidstvo dopadne více problémů najednou a to povede jak k vynuceným společenským změnám tak k omezení jeho populace. Pěkné ideály něktrých lidí jsou jednou věcí - apetit fosilními energiemi zdrogovaného predátora homo sapiens konzumní je realitou dominantní.