26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MLOK1 10.11.2008 9:38

NĚJAK TOMU NEROZUMÍM

A voni furt hrabou a hrabou - řekl na jakémsi projevu již před drahnými lety Milouš Jakeš.

       Při budování Temelína byl lid prostý chlácholen tím, že budou odstaveny uhelné elektrárny na severu Čech a postupně rušeny tepelné elektrárny. To už snad tyto sliby neplatí???

       Je-li stanoven "těžební limit", pak nechápu, proč se těžaři uhlí rozčilují, že je snaha tyto limity skutečně také dodržet. 

       Budou-li dobudovány další temelínské bloky ( +  event. další jaderná elektrárna), můžeme ze zemního plynu postupně přejít na elektrickou energii a energetické závislost na Rusku by se snížila. Ostatně, podobně uvažují i Američané - snaží se snížit závislost na arabské ropě.

Goro Bílý Pes 10.11.2008 9:27

Uhlí už ne

Považuji se za člověka, ktrý smýšlí a chová se s ohledem na přírodu a českou kajinu, čili environmentalista, chcete-li. Jsem pro jadernou energetiku. Pochybuji o větrné energii. Ale těžba povrchová těžba uhlí je dle mého názoru devastace krajiny, která patří do éry 20. století. Z hlediska ekonomické, ekologické i politické udržitelnosti.

A je to 10.11.2008 9:12

K článku

Díky Bursíku,zase jsi zdražil teplo,a zvýšil závislost na Ruském plynu.To je to před čím prezident Klaus varoval.Ekologické skupiny v rámci ochrany přírody budou mít rozhodující vliv na naše životy.6e se díky nedostavěným čističkám-ekologický nátlak z EU zvýší cena stočného,díky těžebním limitům cena uhlí a tím zvýší podíl topení drahým plynem-tím vzrostou ceny všeho.To Bursíkovi nevadí.Hlavně že si užil den.Nakopat celý eokologický magory do (Y)

R 10.11.2008 9:09

Re: No to je zase blábol. Přetištěný.

To je věc diskuze, jestli hnědé uhlí  vytěžit teď a krátkodobě na pár desítek let mít o něco levnější elektřinu nebo teplo nebo ho nějakých pár desítek let ještě nechat uležet, až takové uhlí bude mnohem vzácnější a budeme ho umět vytěžit ještě kvalitnějí. Je docela možné, že za pár desítek let nebude hlavní využití hnědého uhlí jen jeho přeměna v popel a energii, ale bude to materiálová surovina pro velké množství rozličných výrobků a to nejen čisté uhlí, ale i proplástky s příměsí uhlí nebo materiál nad vrstvou uhlí, to, co se dnes jen vyhazuje na haldy. Takže nad zásobami hnědého uhlí by mohl za pár desítek let vzniknout docela prosperující průmysl, pokud tam to uhlí ještě bude. Jenže velký problém toho zákona je v tom, že pokud jsem tomu porozuměl, dokáže škrtnutím pera nebo opakovanými požadavky úředníka na životním prostředí na rozbory a podobné "papíroviny" znepříjemnit až znemožnit  soukromým společnostem těžit UŽ  ty zásoby, se kterými počítají a do kterých již investovaly velké prostředky.  Týká se to i velkých firem i majitelů malých lomů třeba pískoven nebo štěrků.  Což zakládá skutečně předpoklady na další velké arbitráže firem proti státu. A taky předpoklady k velkému zdražení ve stavebnictví, písek, štěrk, kamenivo atd pro stavby, od stavby cest po výrobu betonových tašek na střechy nebude možné těžit v místních lomech, ale budou se muset draze dovážet  z lomů, kterým úředníci ještě neznemožnili činnost.

Queribus 10.11.2008 8:29

To je něco

jako socialismus se Zelenou tváří?

badaxe 10.11.2008 7:54

Re: Že by Bursík místo uhlí

to máte špatně do větrníků funí horem, spodem "funí" do zásobníků na bioplyn :-) čímž je produkce vytížena na maximum :-)

Biomasu mohou vytvářet v okamžiku kdy dojde k "rychlé výměně mikroflóry" způsobené nezvyklou (nebo zkaženou) potravinou.

Loki 10.11.2008 7:45

Re: Že by Bursík místo uhlí

Sen ekologistův: Nezaměstnaní krmení hrachovou kaší šlapají do pedálů mocně funíce do větrníků před sebou ...

No... 10.11.2008 7:18

3% zelených=97% "zbytek" má problémy

Nedalo by se to považovat za duševní poruchu, když zelení s absolutní neznalostí problematiky energetiky, fyzik, chemie a dalších oborů dělají vše pro zničení společnosti ? A následně internovat na vymezeném jim území s možností, aby žili podle svých pravidel (dlouho by to nevydrželi, ale to je JEJICH  problém) ????

Honza42 10.11.2008 6:57

Re: Biomasa

A kdo Vám brání člověče? Kupte si pilku, sekeru a do toho!! U nás když nabídnete někomu, že si může palivo nadělat, tak se jen ošklíbne. Chce ho dovézt až domů a nebo si koupí uhlí.

P.S. Nevím co rozumíte biomasem. Já měl v SO hovězí zadní a v NE vepřovou krkovici. Ale snědli jsme to, na topení je to škoda.

dr Turnovský 10.11.2008 6:47

Re: Ale samo o sobě je snad správné, že se všecko bleskově nevydrancuje navždycky, ne?!

Myslím, že by bylo vhodné ustanovit domovnici ve Vašem domě, aby Vám kontrolovala, za co utrácíte peníze, abyste vyšel do dalšího měsíce a všechno neprošustroval

Jakub S. 10.11.2008 6:32

Ale samo o sobě je snad správné, že se všecko bleskově nevydrancuje navždycky, ne?!

Je třeba klást prosté otázky a chtít prostou odpověď - ne?

honzak 10.11.2008 6:30

Re: Biomasa

Nesmíš všemu co říkají na PŠM věřit na 100%.

dr Turnovský 10.11.2008 6:27

Re: Biomasa

a kterou biomasu myslíte? Kde se vezme?  Kdo ji připraví? Kdo to dopravý do elektráren? Viděl jste někdy provoz na "biomasu" a jaká je její ekonomická situace? Asi ne, že ano

Karel MB 10.11.2008 6:17

Biomasa

Uhlí dochází, proti těžbě uhlí i uranu prostestují dotčené obce a biomasu necháváme bez užitku schnít.

Niky 10.11.2008 4:36

Re: Když zelený

Ano,ještě dva roky bude Topolánek plnit volební program zelené sebranky!

mol 10.11.2008 1:44

Re: No to je zase blábol. Přetištěný.

V té původní ne (s tím, že Pačes uznal, že jde o kompromisní ústupek), ale v té oponentní by mělo, alespoň její šéf o tom mluvil (jako jeden z vytýkaných bodů zprávě původní) s tím, že je potřeba to rozhodnout co nejrychleji.

Chris Kelvin 10.11.2008 1:19

Re: No to je zase blábol. Přetištěný.

Já se nepřu o tom, jestli povrchově nebo hlubinně. Já jenom tvrdím, že cena zaplacená za tuto těžbu je již dnes příliš vysoká a nechápu, proč by lidé v tomto kraji měli platit ještě víc.

Hadí oči 10.11.2008 1:18

Re: Když zelený

Uvědomujete si, že ten brouk bude dožívat ještě dva roky? A výsledky jeho bio-elektro-chemických pochodů v lebce se potáhnou s touto republikou celá desetiletí?

Ladislav N 10.11.2008 1:10

Strana zelených (magorů) je mrtvá...

...protože dostatečně občanům prokázala, že její užitečnost je nulová, či spíše záporná. Oni umí jenom škodit, vymýšlet kraviny a prosazovat je do zákonů. Ti by si dobře rozuměli s Paroubkovými komunisty!!

Chris Kelvin 10.11.2008 1:00

Re: No to je zase blábol. Přetištěný.

O té zprávě jsem už přečetl docela dost, ale o prolomení limitů se tam nepíše.

lgs 10.11.2008 0:59

Re: No to je zase blábol. Přetištěný.

všude, kde se dá těžit povrchově se těží povrchově. Je to lacinější. Záleží na příkryvném poměru.

JC 10.11.2008 0:54

Re: Že by Bursík místo uhlí

Měl by zařídit, aby nezaměstnaní museli v rámci veřejně prospěšných prací foukat do větrníků :-D

mol 10.11.2008 0:41

Re: No to je zase blábol. Přetištěný.

Těžit se bude, prohlašuje i oponentní energetická zpráva a prakticky všichni nezelení energetici. Jinak zmrznem, můžete se třeba stavět na hlavu.

David 10.11.2008 0:40

Re: Když zelený

Psát a vůbec hovořit o  největším politickém turistovi a současné politické nule Bursíkovi mě připadá nejen zbytečné, ale i nešťastné!Nechte brouka dožít, dohrabat a zmizet v propadlišti dějin!Co jiného si za své křivárny zaslouží?!

Hadí oči 10.11.2008 0:39

Že by Bursík místo uhlí

začal prosazovat jádro? :-D

Další možnost je, že bude šlapat do pedálů.

Chris Kelvin 10.11.2008 0:25

No to je zase blábol. Přetištěný.

Jediné, co se dozvídáme, je to, že někdo chce těžit, a někdo se mu v tom snaží zabránit.

Zelené rád nemám, protože bepodporují jadernou energetiku a ještě i pár jiných vroubků u mě mají. Ale povrchovou těžbu hnědého uhlí považuji za to největší zvěrstvo, které existuje. A v situaci, kdy poněkud slabomyslný ministr Říman sebevědomě prohlašuje, že těžit se stejně bude, otázka je jenom kdy, mi běhá studený pot po zádech.

Vlad 10.11.2008 0:22

Když zelený

podporuje díroděly, je to divné.

Vysvětlení je övšem nasnadě. Konkurenci budete dělat nohy, nám přisvědčíte. Regsatrujete to a všimněte si, kde se Bursík zakrechtuje. A Jau-jau nebude těžit :-)

Není tu někde nějaká partaj - hergot, jaké barvy? Vychází mi buď hnědá nebo černá. Do konečníku! Potěš nás pánbu. Ač KSČ a ODS jsou horší než řiť, amČSSD je jako škrkavky, které se snaží přemoci tasemnici Od dola do konce  Strany čouhající z Mršiny. (ODSKSČM)..