8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
para 10.11.2008 11:28

Re: je mi líto...

Dino máš to asi malinko popletené. Ta zkratka energetické návratnosti je používána ve smyslu těžby energetických surovin. Junkni na odkazy co jsem již uvedl nebo alespon na http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI a snad mi dáš ALESPON za pravdu, že o to čemu se říká  "perpetuum mobile" je malinko jiná parketa. Do rozvoje technologií je rozumné investovat - to jo - jen to samo o sobě jak se zdá to v žádném případě nebude stačit na krytí propadu potenciálních možností energetiky který nás čeká. A právě to nejlépe ilustruje onen pojem ERoEI v grafu Ch. Halla. ;-)

Jura Jurax 10.11.2008 11:24

Re: 3% zelených=97% "zbytek" má problémy

Hm - státu nic nehradí, ale těží, mají zisky a platí z nich daně. Pravda, negativa spojená s těžbou snášejí občané v okolí těžby, ale kde vidíte řešení? Netěžit a svítí loučemi nebo zemním plynem z Ruska, což by naši závislost na cizině ne nutně vždy přátelské učinilo takměř absolutní?

A nárůstem nezaměstnanosti se straší kdykoliv, kdy se to hodí - mj, to byl i argument zelených trotlů proti dostavbě Temelína . že se zvýší nezaměstnanost v těžebních oblastech.

Kolik za svou aktivitu dostanou do kapsy zelení a kolik manažeři ohánějící se celospolečenským zájmem.  No, manažeři dostanou svůj smluvní plat a bonusy, bude-li firma v zisku - ono zadarmo nehrabe ani kuře. A zelení dostanou do kapsy úplatky (pochopitelně vhodnou formou - třeba podporou zelených nadací a tak podobně), aby neotravovali a neblokovali investice - v Chicagu 30. let se tomu říkalo raketýring a zabýval se tím i sám veliký Al Capone.

dino 10.11.2008 11:22

Re: Uhlí už ne

Bude se stavět dvakrát déle a třikrát dráže...:-/ 

dino 10.11.2008 11:19

Re: Uhlí už ne

To má jeden háček, Petře: nemáme vlastní zdroje zemního plynu. A kdo je má? Rusko - správně. Je rozumné činit tento stát energeticky závislým na - jemně řečeno - nevyzpytatelné východní velmoci? Podle mého názoru není. Ale podle vašeho možná o nic nejde... Pak nejsme zajedno.

R 10.11.2008 11:18

Re: Uhlí už ne

Investují v Černé Hoře nebo Bulharsku kromě jiného proto, že tam ještě pořád stačí přijít s plnou kešení peněz, případně trochu podmáznout úředníka a mohou stavět. U nás se vyrojí spousta různých zelených úředníků, zelených právníků, kteří do mrtě využívají naše předpisy, jak takovou stavbu zpomalit nebo zarazit a když to nestačí, onjeví se zelení aktivisté a spousta podobné zelené verbeže a blokují stavbu násilím, takže taková elektrárna se u nás bude stavět dvakrát déle a možná se ani nedostaví.

para 10.11.2008 11:15

Re: je mi líto

No přece sobě Juro - vždyt Ty tomu co zde píšeš věříš!;-)

dino 10.11.2008 11:15

Re: je mi líto...

Používání zkratek jako záhadného zaklínadla patří do diskusní praxe mnohých. Asi doufají, že se při spatření neznámé zkratky ostatní leknou... ERoEI je zkratka "Energy Returned on Energy Invested", přičemž mezní hodnota této bezrozměrné veličiny je rovna 1 (kolik energie vydám, tolik jí dostanu zpět - říkává se tomu perpetuum mobile). Pro reálnou hodnotu ERoEI (menší než 1) je zhusta rozhodující, jakou technologií (primitivní, vyspělou) příslušnou energii získáváme. Vypovídací hodnota samotného čísla bez posouzení v kontextu je sporná. Proto považuji za rozumné investovat do rozvoje technologií v energetice.

petr 10.11.2008 11:11

Re: Uhlí už ne

Roční zisky ČEZ každoročně postačují na vybudování 2-3 paroplynových elektráren kapacity Prunéřova nebo Ervěnic. Ale daně a dividendy plní prožíraný státní rozpočet a jsou utráceny do investic v Černé Hoře, Bulharsku nebo do reklamních a sponzorských darů. Takže si to spočítejte a potom mluvte o kapacitách.   

Jura Jurax 10.11.2008 11:11

Re: je mi líto

Jakéže to subjektivní tvrzení o důkazech předkládám? Komu? 8-o

Jura Jurax 10.11.2008 11:09

Re: Energetická bezpečnost a perspektivy s tím spojené jsou chmurné.

 jak se společnost všeobecně na energrtice závislá může bránit zvůli těžařských firem, které svůj kapitál po vytěžení mohou přelévat kamkoli.... hm, ale ono jde o soukromý kapitál vydělaný v souladu se zákony České republiky - víte, že téže kritizované hovadnosti se dopouštíte i Vy, když si za své úspory koupíte cokoliv, co je na trhu, aniž by Vám to schválila nějaká uliční organizace, není-li to v rozporu s celospolečenskými zájmy Vaší ulice?

A energetická bezpečnost velí stavět jaderky - včera bylo pozdě (kéž by těm zeleným trotlům mráz perdel natrhnouti ráčil) a než budou, těžit to, co máme - uhlí. A pečlivě vážit, nakolik jsou limity ekonomické a zda nezdražují energie.

A ty zbytky stejně budou jednou - brzy - dovytěženy - uhlí je surovinou nejen pro energetiku.

petr 10.11.2008 11:05

Zloděj křičí chyťte zloděje

para 10.11.2008 11:04

Re: je mi líto

Juro J. předkládáš dosti suběktivní tvrzení o důkazech. Nesedíš tím tak trochu sám sobě na prameni poznání?;-)

petr 10.11.2008 11:04

Re: 3% zelených=97% "zbytek" má problémy

Těžební společnosti za nerostné suroviny státu ani jeho občanům nic nehradí a dokonce vyhrožují žalobami, že nebudou moci vytěžit suroviny, které nejsou jejich, ale národním bohatstvím.. Negativa spojená s těžbou snášejí občané v okolí těžby. Zisky mají pouze energetické a těžební společnosti a jejich manažeři, často sídlící mimo území těžby. V Ústeckém kraji v těžebním půmyslu dnes pracuje jen několik málo procet obyvatel zdejších obyvatel, přesto se nejvíce argumentuje obrovským případným nárůstem nezaměstnanosti.  Kolik za svou aktivitu dostanou dokapsy zelení a kolik manažeři ohánějící se celospolečenským zájmem.

Jura Jurax 10.11.2008 10:59

Re: je mi líto

Ale Homo Blbiens je tvor nepoučitelný podřezává si větev na které sedí.

To máte pravdu. A existence Zelených, duhatců, dětí země, grýnpísáků, arnik a podobných zelených žab na pramenech je toho důkazem.

dino 10.11.2008 10:59

Re: Uhlí už ne

Souhlasím, Goro. Uhlí je do kamen škoda a povrchové doly jsou pěkný fujtajbl. Mně především vadí, že příslušní orgánové nedodržují elementární logiku: když chci zdroj odstranit, musím ho nejprve mít čím nahradit. Přinejmenší ten méně účinný (uhlí) účinnějším (jádro). Právě jste shrnul, proč perpetuum mobile neexistuje. Máte nějaký nápad, co s tím?

Loki 10.11.2008 10:59

Re: Že by Bursík místo uhlí

Samozřejmě foukat horem - jsa decentně vychován nehodlám rozebírat další možnosti spočívající ve využití důsledků požívaní luštěnin ;-) ...

Jura Jurax 10.11.2008 10:56

No,

jen další doklad škodlivosti Zelených. Jeden z mnoha!

Zelení jsou zemští škůdci a s jako takovými by s nimi mělo býti naloženo! ;-€;-O(Y)

dino 10.11.2008 10:52

Re: Ale samo o sobě je snad správné, že se všecko bleskově nevydrancuje navždycky, ne?!

Obávám se, že nejprostší otázky jsou dvě: Jakým způsobem chtějí zelení vyrábět energii? Z jádra ne. Z uhlí ne. Z plynu...no, to asi nebude tak snadné, na svém území skoro žádný nemáme, že. Biomasa, bioplyn, slunce voda vzduch, v zdravém těle zdravý duch? Zde vyvstává otázka druhá: Na co bude takto vyrobená energie stačit? Moc toho nebude. Takže konečně otázka třetí: fakt to tak chceme?

para 10.11.2008 10:45

Re: je mi líto...

Krmiči pokus se alespon odhadnout co pro nás v důsledku znamená ignorování fyzikálních resp. spec. termodynamických zákonů oproti nerespektování zákonů společností suběktivně stanovavaných. Nebo si alespon pročti odkazy co uvádím a oponuj je. Třeba Ti pak / jak Tě opozoruju/ začnou všechny fyzikální zákony vadit.:-(

krmič 10.11.2008 10:37

Re: je mi líto...

Existuje nějaký diskusní příspěvek nicku para (parapsycholog? paranoik?) ve kterém by se nevyskytovala magická zkratka EROEI? :-)

Snílek 10.11.2008 10:19

Re: No to je zase blábol. Přetištěný.

Těžba uhlí je cena za relativně levné teplo+elektřinu.Myslím že v současné situaci nám nic jiného nezbývá.

para 10.11.2008 10:18

Re: je mi líto...

Jo souhlas Snílku.R^ Situace je ale bohužel celosvětově podobná těm "občanů žijících nad zásobami ..." Ekonomicky jsme totiž  jako technická civilizace vyrostli nad zásobami fosilů.  Ty se ale kvapem tenčí a tak je ohrožen náš samotný základ. http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich To co vznikalo miliony let Homo S. prakticky spotřebuje už za jeho dvě generace. Bohužel zatím nemáme vůbec žádnou náhradu s ekvivalentním EROEI a tak nás nejspíš čeká drastická společenská změna. Viz Kašík Vesmír 9/2008 nebo http://www.theoildrum.com/tag/charles_hall.

Goro Bílý Pes 10.11.2008 10:08

Re: Uhlí už ne

Souhlasím! Proto prezentuji své názory jako osobní, ne jako nějaké pravdy. A máte pravdu, že uhlí je zatím pilíř naší energetiky. Ale podle mně je to neudržitelný stav, protože jsme limitováni kapacitou ložisek a také kvůli ekologické zátěži těžbou a spalováním uhlí. A teď nastává otázka: co dál? Jádro? (drahé, opět nutnost vyčerpatelné suroviny). Alternativní zdroje? Samozřejmě, ale spíše lokálního, maximálně regionálního významu. Technologický pokrok? Velmi nepředvídatelné.

MLOK1 10.11.2008 10:05

Re: Že by Bursík místo uhlí

.....foukat do větrníků.

       Foukat horem, nebo dolem JC??;-)

Snílek 10.11.2008 10:02

Re: NĚJAK TOMU NEROZUMÍM

Prognozy  o spotřebě energie se ukázaly být příliš optimistické.Vysoká energetická náročnost našeho průmyslu je  tím bumbrlíčkem,který požírá větší část vyrobené energieˇ+vývoz energie´který je příčinou vysokých zisků ČEZU.

para 10.11.2008 9:54

Re: Energetická bezpečnost a perspektivy s tím spojené jsou chmurné.

Výhrad a kritiky je v článku celoá hromada. Rád bych ale slyšel jak se společnost všeobecně na energrtice závislá může bránit zvůli těžařských firem, které svůj kapitál po vytěžení mohou přelévat kamkoli.... Kamkoli se ale za ním nemůže stěhovat národ.  Jak  bránit právo i našich následůjících generací na dostupnost alespon zbytku základních přírodních zdrojů na nichž budou závislé? Obecně je situace se zdroji fosilní energie nyní napjatá a bude to jen celosvětově podstatně horší. Jak zabránit dodrancování zbytků co ještě jsou k dispozici? Energetická bezpečnost země je podle mého věc podstatnější jak momentální zisky těžařů. Obsáhlý článek na toto téma je ve Vesmíru 9/08 a že nás s dočerpáváním fosilů /i celosvětově/ čekají dramatické společenské změny je vidět i z rozboru EROEI - viz např  http://www.theoildrum.com/tag/charles_hall Nastal prostě čas si alespon zbytků přírodního bohatství považovat.

honzak 10.11.2008 9:52

Re: K článku

použil bych obzvlášť špičatou botu. Je to banda vyděračů.

honzak 10.11.2008 9:46

Re: Uhlí už ne

nic proti Vašemu názoru. Ale zapomněl jste se podívat na mapu elektrizační sítě ČR.  Viděl byste, že v okolí Tušimic a Pruněřova je koncentrovaná obrovská výrobní kapacita, která musí být NAPŘED nahrazena. Včetně distribuční sítě a přeshraniční vazby  k soudruhům do NDR.

Ona energetika není obor, který by se dal řešit v pravdoláskových kavárnách....

Snílek 10.11.2008 9:42

je mi líto

občanů žijících nad zásobami uhlí v podzemí.Sám mám rodiný dům a nedovedu si představit jeho zbourání a eventuelní přestěhování.Ale existuje tzv.celospolečenský zájem.Nezbývá nám nic jiného než vydolovat  uhlí a modlit se aby v dostupné době byly nalezeny nové zdroje levné energie.Prodleva v budování dalších jaderných zdrojů může být smrtící ranou v naší energetické soběstačnosti.V jednom se zelenými souhlasím je třeba šetřit energie,pitnou vodu,recyklovat suroviny.Ale Homo Blbiens je tvor nepoučitelný podřezává si větev na které sedí.Zdá se mi že devastace morálky jde ruku v ruce s devastací přírody ale všechno  má své hranice.I naše pýcha s jakou se nazýváme Homo Sapiens.

MLOK1 10.11.2008 9:40

Re: NĚJAK TOMU NEROZUMÍM

Omluva - psal jsem rychleji, než jsem uvažoval;-(;-(;-(

Opravuji - .....zrušeny povrdchové doly a odstaveny tepelné elektrárny!!!