26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Katastrofa

Je naprosto šokující, že u nás probíhá normální letní okurková sezóna zpestřovaná pouze hrátkami s odvoláváním a jmenováním ministra kultury a okrajově děním v Bruselu a Londýně, zatímco kolem nás nastává ekologická katastrofa naprosto děsivých bezprecedentních rozměrů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Pakosta 6.8.2019 9:22

Problém nápravy této katastrofy

je naprosto mimo možnosti demokratických vlád. Je to totiž úkol pro několik generací, zatímco žádný "demokraticky zvolený" politik nemyslí dopředu dále než přes jedno volební období, nanejvýš tak dvě, pokud si je opravdu jistý v kramflecích. Velmi se obávám, že za nějakou stovku let může Šumava vypadat podobně, jako pobřežní hory v Dalmácii: Toto pohoří bylo od třetihor zalesněno hustými cedrovými lesy. V osmém století před Kristem je Féničané vykáceli na stavbu svých lodí, a od té doby jsou tam jen holé skály, porostlé tu a tam trnitým křovím. Ani tři tisíce let nestačily přírodě k tomu, aby se les spontánně obnovil. Takže soudím, že pokud chceme zachránit naše lesy, respektive obnovit je, bude nutno léta vynakládat spoustu prostředků a technického umu, abychom zabránili přirozené erozi vysušených a odlesněných ploch a umožnili novým porostům uchytit se a přežít do doby, kdy už vzrostlý les bude schopen udržet si sám srážkovou vodu a přirozeně se obnovovat a šířit.

Pro ty, kdo mě chtějí obvinit z pouhé "práce hubou" podotýkám, že už pár let osobně pracuji na zalesnění v soukromém lese v jižních Čechách, za své a bez dotací. Vím tedy, co to je, vystavět oplocenky, nakoupit a nasázet stovky sazenic jedlí, buků a borovic, vozit celé léto do lesa vodu na jejich zavlažení, a sledovat, jak velké množství z nich navzdory vší péči přece jen uhyne, přemítat, zda se dožiju toho, že ty stromky budou vyšší než já (je mi letos 64), a pevně doufat, že mí potomci a následovníci budou mít tu kuráž starat se o mladý les dál s vědomím, že žádný hmotný užitek z něho mít nebudou. Tak zvaná těžební zralost lesa totiž nastává zhruba po osmdesáti letech - dřevo tedy patrně prodají spíš moji pravnuci než vnuci.

Les jako nemovitost je nejméně výhodné vlastnictví, jaké si umím představit. Vložené úsilí se zúročí až ve třetí či čtvrté generaci, nicméně podle zákona se starat musíte. A pak jednoho dne zjistíte, že vám les někdo vykácel a dřevo ukradl. Můžete (ze zákona musíte!) začít znovu.

F. Doušek 6.8.2019 9:21

Vraťte ukradené lesy původním majitelům -

šlechtě, klášterům a církvím.

Oni se o ně postarají s péčí řádného hospodáře, o tom nepochybuji.

A ten palác Lesů ČR v Liberci se může prodat.

F. Navrátil 6.8.2019 9:16

Hlavně nejmenovat!

Autor cudně zamlčel, kdože má na svědomí zpackanou transformaci lesního hospodářství a kdo infikoval privatizačním šílenstvím oblasti života, které se formovaly několik set let a které lze snadno zlikvidovat.

Č. Berka 6.8.2019 9:04

i v Německu se píše o odumírání lesů

https://www.dw.com/de/der-wald-im-ausnahmezustand-klimawandel/a-49740159

https://www.zeit.de/wissen/umwelt/2018-08/duerre-deutschland-hitze-klima-wald-forst

I v Rakousku se píše o odumírání lesů ( a že vláda nic nedělá)

I. Štípek 6.8.2019 9:00

Re: Kdo má nejvíce máslo na hlavě?

"Ekologicky smýšlející" jsme přece prakticky všichni, to dá rozum, bohužel s výjimkou mnoha z těch, kdo se prohlašují za ekology a přitom jsou pouhými pomatenými ekoteroristy. Pan Weigl to popsal naprosto přesně.

P. Rada 6.8.2019 8:33

Kdo má nejvíce máslo na hlavě?

Ten se právě dnes ozval. Za reformou státních lesů na zbožně tržní podstatu (kterou autor charakterizoval správně), která ale ze všech hodnot které lesy vykazují, zohlednovala prakticky jen dřevoprodukční kriterium, se zasadila ideologie zakladatele institutu VK!!!

S J.W. se ale lze rozhodně stotožnit že: ... "Žádná z dosavadních katastrof, které naši zemi v její moderní historii

postihly, nebude mít takový dopad na podmínky života v naší zemi"...

Jakkoli tedy dnes lze s autorem v části projevu souhlasím tak je pro něj zároven nadále na druhou stranu příznačný ostrý postoj vůči všem ekologicky smýšlejícím. Ty sice nejmenuje zato krutě a falešně pranýřuje. Paradoxně přitom doposud žije s otcem ideí, že se svět neotepluje, klimatická změna je mýtus.... v jednom "domě". Připomenu mu zde proto myšlenky které už před více jak deseti lety vedli k hlubokému podcenění dopadů změn klimatu od presidenta jednajícího pod přísahou věrnosti lidu. Václav Klaus .. Modrá nikoli zelená ...str 105 tučně tištěno:

..."Osobně se domnívám, že k mírnému oteplování dochází. Ale myslím, že oteplování bude daleko menší než predikují současné modely klimatologů. Mnohem menší. Bude těžko měřitelné"...

K. Janyška 6.8.2019 8:30

Váš kolega Babiš z KSČ tam sedí už více, než 6 let a

jeho ministr životního prostředí také. Tam hledejte vinu. Navíc nejvíce napadeného dřeva těží Babišovy firmy. Jak prosté... Dzýp.

J. Kaniokova 6.8.2019 8:04

Na špinavou práci má Zeman Ovčáčka,

no a Klaus zase Weigla, který mu toho hodně dluží za amnestii pro dceru............

J. Franke 6.8.2019 7:53

Vina je špatná privatizace

Státní lesy neměly přijít o výrobní kapacity, které by jinak mohly přesouvat podle potřeby zvlášť při kalamitních stavech, ostatně Slováci to tak mají dodnes.

Zajímavé je, že ve zpackané privatizaci lesnictví má prsty i tehdejší místopředseda vlády, jistý V.K. z IVK.

Z. Rychlý 6.8.2019 7:51

Taky to vidím kolem. Hrůza.

A ticho po pěšině. Nech brouka žít.

Co se týká lesnictví, ač hrozně nerad - zlatý komunisti.

R. Lávička 6.8.2019 7:21

Vy jste k.o.k.o.t

Běžte se do státních lesů kouknout. Díky nim jsme přišli o les i my. Během týdne nalétal brouk a je vymalováno. Váš příspěvek je o hovn.ě

O. Musil 6.8.2019 6:54

Tak já rozhodně nejsem expert na všechno, na rozdíl od iVK. Realita je taková, že se teď kácí opravdu v obrovském množství (a značná část dřeva jde v kontejnerech do Číny). Pokud bude dále sucho, smrky nepřežijí brouk nebrouk. Jenže pak nastane bod dvě, co místo nich. Výsadba nových lesů je hrozně drahá záležitost, opravdu drahá. Stát teď soukromému vlastníkovi jednoduše nařídí, aby napadené stromy vykácel a místo nich vysadil jiné. Ve státních lesích by se mělo podstupovat stejně. Když má Babiš program na vodu, má doufejme i něco na strom.

P. Dvořák 6.8.2019 6:31

Re:

A co navrhujete vy?

O. Musil 6.8.2019 6:00

A co tedy iVK navrhuje? Vykácet všechny napadené smrky nebo raději rovnou všechny? Je jasné, že Klausovi mudrci nemohou přiznat, že největším problémem je stále větší sucho, to by jim šéf rozhodně neschválil.

L. Písařík 6.8.2019 4:39

Re: Souhlas a dodávám

Pomsta je má, ale jak tím vaším návrhem pomůžete napravit tu tristní situaci? Myslíte, že když najdete, odsoudíte, uvězníte a popravíte viníky, zamezíte šíření kůrovce? Velký kulový. A víte, co bude kůrovec žrát, až všechny lesy sežere? No přece dřevostavby. Někteří namítají, že brouk žere jen živé stromy, ale víte vy, co toho brouka napadne? Nakonec ---- nouze naučila i Dalibora housti.

M. Krátký 6.8.2019 3:21

Souhlas a dodávám

rozprodané hájovny, rozpuštění lesnického personálu, zánik lesních školek i školství jsou trestuhodnou příčinou současného stavu. I s tímto nesmyslným zásahem do tradic našeho lesnictví lesy žily setrvačností dál až přišla suchá období a kůrovcová kalamita mohla propuknout v plné síle. Nalézt viníky, podat trestní oznámení, zrušit zrušený trest smrti a viníky do jednoho postavit ke zdi a postřílet. Dobré ráno všem