26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Katastrofa

Je naprosto šokující, že u nás probíhá normální letní okurková sezóna zpestřovaná pouze hrátkami s odvoláváním a jmenováním ministra kultury a okrajově děním v Bruselu a Londýně, zatímco kolem nás nastává ekologická katastrofa naprosto děsivých bezprecedentních rozměrů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Mertl 6.8.2019 15:24

Re: IVK neprohlédl

Pane Svobodo, píšete hezky, leč ne moc srozumitelně. Pokud jsem Vám porozuměl, serou Vás ekoteroristi, což je jen Vaše věc. Díky za zájem, buďte zdráv.

J. Svoboda 6.8.2019 15:23

Re: IVK neprohlédl

Já bych neřekl, že se Klaus vysmíval, ale kritizoval a kritizuje i nadále. Vaše názory jsou podobné názorům lidí, kteří se jako čert kříže bojí pravdy o globálním oteplování.

Majitelé lesů chtěli z lesů hlavně peníze a tak lesy zničili.

Bojovníci proti "globálnímu oteplování" chtějí ještě víc peněz a nerozpakují se zničit celý svět. Viz zlodějský a hnijící IPCC! Ovšem peníze nehnijí a to pracuje pro IPCC.

M. Valenta 6.8.2019 15:20

Re: Zírám. V IVK se právě probudili.

Jak to Klaus a spol. myslí ve skutečnosti jsem pochopil před lety, kdy na dotaz co si on Klaus myslí o č odlesňování tropických pralesů, odpověděl Klaus přibližně takto: je to přirozený vývoj.

J. Svoboda 6.8.2019 15:12

Re: IVK neprohlédl

Pane Mertle, lesům nerozumím ani tak, jako hovnivál tarokům a proto do toho nechci mluvit.

To vy zase rozumíte asi jen vaší mantře, kterou je globální oteplování ve smyslu ekoteroristů a podobných pomatenců.

Bláznivá Gréta za to asi zatím nemůže, ale neztrácejme ze zřetele, jak se chová a jak na to komunistické lidstvo nasedá.

Komu není rady, tomu není pomoci a zdá se, že se to týká i vás, řekl bych jako ekoteroristy.

K. Zelený 6.8.2019 15:10

Re: Arabista Weigl opět diletuje,

Kdyby to nebylo k pláči, bylo by to směšné, případně vice versa. Tedy výtka, že něco nedokážu přečíst s „racionálním fokusem“. Fakt nevím, jak při čtení použít rozumné ohnisko, možná je to něco, co kdybyste použil, mohl byste zjistit, že naturalistický koncept (přírodní pojem?) nikdo neprosazuje mimo národní parky, kde je takový přístup daný zákonem. Taky by se tím třeba dalo zjistit, že z bezzásahových zón, které jsou, opakuji pro lepší zapamatování, pouze v národních parcích, se kůrovec odvozem šířit nemůže, neb bezzásahový znamená bez kácení, tudíž z nich není co odvážet, proto jsem ironicky zmínil jeho odvoz pracovníky oněch parků. Co je zeleně fanatického, případně politicky oportunního na prosazování zákona o národních parcích víte asi jen vy.

M. Varadinková 6.8.2019 14:43

Re: Brigáda

Sazenic prý je dost - tvrdila to před pár dny v TV mluvčí Státních lesů. Čili sázet je co. Ale krom sázení by si mladí greténi měli udělat i brigády na následné zalévání, aby sazenice přežily období sucha. Vysazovat co nejvíc lesů je totiž jediný racionální způsob boje proti CO2 (když už greténi mají tak silnou potřebu proti němu bojovat), proti suchu a vůbec za celkové zlepšení klimatu. Lesy by se měly vysazovat všude, kde to jde.

I. Mertl 6.8.2019 14:34

Re: IVK neprohlédl

To je to, co říkám: I Klausovy vlády stejně jako všechny ostatní, řekněme poválečné, mohou za dnešní stav, čili Weigl mlží. Nejvíc ty komunistické, samozřejmě, protože přerušily racionální vlastnická práva a s nimi spojené způsoby lesního hospodaření. Ale na rozdíl od Vás se nedomnívám, že tou důležitou příčinou současné katastrofy je šumavské bezzásahové hospodaření. To se na rakouské straně provozovalo dlouho před tím, aniž by to tak devastovalo rakouské i naše lesy. On ten brouček nelítá stovky kilometrů, ale jen od stromu ke stromu; ten katastrofický vývoj nastartoval v Jeseníkách, skoro 400 km od Šumavy. Naopak souhlas s dnešními i budoucími problémy s půdou, najmě zemědělskou. Ale i to je otázkou nejen způsobu hospodaření, ale i klimatu, což je problém, kterému se (nejen) Klaus léta vysmíval.

M. Moravcová 6.8.2019 14:33

Re: Brigáda

většina těch zelených šílenců především kecá, dělá posudky. Práce jim nevoní. Myslím fyzická práce v lese.

K. Tejkal 6.8.2019 14:32

Re: Brigáda

Moje uhlíková stopa je dost pravděpodobně mnohem nižší než u řady velkohubých environmentalistů. Do práce např. jako jediný dojíždím sockou a nebaví mě (letecky) poznávat cizí kraje. Ovšem přiznám se - cpu se masem.

Mohl byste nám prozradit, jak vy sám omezujete svoji spotřebu?

M. Moravcová 6.8.2019 14:32

Re: Vzpomínám na pana

Já si pamatuju, jak to bylo. Zelení teroristi bránily napadené stromy svými těly. Používáte moc slov a málo pravdy. Jste stejně fanaticky postižený, jako komunisti. Čím hůř, tím pro vás líp.

K. Tejkal 6.8.2019 14:28

Re: Brigáda

Děkuji. Víc lidí jako vy a svět by mohl být krásnější.

R. Brzák 6.8.2019 14:25

Re: Další přehřátý mozek z globálního oteplování

zde souhlas

Ovšem řešením není státní zásah či podpory - nýbrž pravý opak. Zrušit VŠECHNY DOTACE, které jsou spolupříčinou zemědělského těžařství a lesnické nezodpovědnosti - a převedení státního majetku do rukou lidí, kteří v té dané oblasti žijí, například obdobou singulárního vlastnictví. Protože pouze lidé, kteří drží svůj soukromý majetek a zároveň je tento majetek chrání před vedry a suchy (efekt lesa za humny), jsou schopni být dlouhodobě zodpovědní. A dokonce budou první, kteří každý napadený strom "sklidí" pro svou potřebu, zasadí či uvolní prostor mladému semenáčku dubu či buku, ba i s vodou na holinu zajedou. Jen když to bude JEJICH....

R. Brzák 6.8.2019 14:17

Re: Brigáda

Lidé naopak na svých vlastních pozemcích sadí stromy - vetšinou sice ovocné, ale já i břízy, lípy a topoly (uvažuji i o borovici). Semenáčky si získávám jednak levnou koupí (za deset až dvacet kč ve školce) jednak z náletů trnek a ořešáků. Vzejdou proto, že je zalívám. Jsou totiž MOJE. A to mne nutí se k nim chovat zodpovědně. Jistě chápete, jako řešení tak prosazuji...

Co se týče jehličnanů, pozoruji s velkou zvědavostí na svých pastvinách mladé smrčky, borovice a jedle - které jsem nesázel - a které nezalívám - a ony se zatím drží (nejstarší má tak pět let). Upozorňuji, že je to jižní svah - v bzenecké oblasti, což, jak jistě víte, je ta druhý nejsušší v republice....

J. Lepka 6.8.2019 14:13

No, víte pane Weigle z IVK,

oni ani majitelé lesů z doby před cca 100 lety nedisponovali akční partou dřevorubců. Jim stačili hajní. Když takový hajný našel v revíru napadený smrk, zašel večer do hospody, domluvil na ráno partu a strom šel dolů, oloupanou kůru a větve spálili na hromadě a do oběda byli doma.

R. Brzák 6.8.2019 14:10

Re: Arabista Weigl opět diletuje,

Vaše kritika je zajímavá - ovšem spíše tím, jak mnoho věcí v textu autora nejste schopen přečíst s racionálním fokusem. Důkazem největším je Vaše poslední věta - v textu autora totiž já, beze strachu z nějakého (Vámi vnímaného) zlovolného záměru autora, čtu celkem jednoznačně "externí firmy...převážením dřeva do zpracovatelských kapacit po celé republice problém rozšířili" - takže nikoliv "pracovníci národních parků" - ale nezodpovědní majitelé lesů (státní zaměstnanci) a politici prosazením stávajícího modelu hospodaření.

To, že jednou z příčin je smrková monokultura, Weigl nepopírá, naopak zmiňuje "les je z větší částí dílem člověka" - z čehož jednoznačně vyplývá nesnadnost předělat krajinu na divočinu, která by pak snáze odolávala změnám klimatu a kůrovci. Weigl je prostě realista - a na umělý les odmítá použít naturalistický koncept. Takovou snahu naopak kritizuje a má ji za jednu z příčin současné kalamity.

Je nepochybné, že kůrovec se šíří z bezzásahových zón - a pak, v zásahových zónách, se dřevo těží a pak se převáží na pily tam, kde je kapacita. Zda se takto šíří kůrovec, to nevím. Ale logiku to má. Bezzásahové zóny, propagované zelenými fanatiky, ale jednoznačně prosazené oportunistickými politiky (kteří si na tématu honili politické body), jsou tedy zásadní součástí problému. Největší problém ale vskutku je vlastnictví lesů státem.Tedy bez dobrého hospodáře. A to autor kritizuje.

J. Lepka 6.8.2019 14:10

Re: Brigáda

P.S. Nálety buků??? viděl jste jak vypadá okolí plodného buku nebo dubu na konci léta po nájezdu prasat?

P. Rada 6.8.2019 14:09

Re: Brigáda

Dobrá lidská vůle opravdu chybí. Lidé pravidelně rádi rozvíjejí fantazie o sbírání a pěstování semenáčků ale vůli k tomu omezit svou spotřebu která je vlastním hybatelem změn klimatu naprosto postrádají. Takto ale fakticky dál navozují gradující sucho v krajině.

Někteří navíc vykazují falešnou fantazii o tom, jak semmenáčky porostou na SUCHU.

J. Lepka 6.8.2019 14:07

Re: Brigáda

Ono to i tak pár let trvá, než ze semínka vyroste stromek schopný přesazení. A lesní školky uplynulých čtvrt století setrvale produkovaly smrky.

P. Rada 6.8.2019 14:04

Re: Vzpomínám na pana

Stráský by ten který na Šumavě protiprávně používal chemii v prvých zonách a přesto kůrovcovou kalamitu NEZASTAVIL!

Byli tam i bezejmení lidé, kteří se přivazovali ke geneticky nejcennějším stromům v prvých zonách kterým hrozilo vykácení a tak likvidace zbytečků toho nejcenějšího co kdy na Šumavě vůbec do té doby jen ve vrcholových partiích přečkalo.

Tyto stromy v prvých zonách totiž navíc mívali i velmi tvrdé a proto neobyčejně cenné tzv "hudební" dřevo. Konkrétně Strázký byl mezi těmi kteří k těžbě tohoto bohatství razili cestu do kopců - namísto aby odtěžovali pás zabranující šíření kůrovcové kalamity napříč relativně bezcennými porosty aby se zabránilo šíření do níže položených hospodářských lesů kde se kůrovec může rozvíjet několikageneračně.

Jestli pak někdo ze zdejších alespon dohledá, co tehdy na Šumavě kůrovce vlastně zastavilo?

K. Tejkal 6.8.2019 14:03

Re: Brigáda

Dobrá Rada nad zlato. Především jsem chtěl naznačit, že by místo hromady řečí, co se pořád vedou, bylo dobré začít něco dělat. Jsem členem dvou organizací zabývajících se ochranou přírody, do jejichž činností se zapojuji zcela zdarma. V lesích se kupodivu najdou nálety jak buků, tak jedlí. Semenáčky si každý může vypěstovat doma z nasbíraných bukvic (šišek), chce to jen trochu fantazie a dobré vůle.

J. Rybenský 6.8.2019 13:56

Řecko sežraly kozy,

psal o tom asi Platón (omlouvám se, ve škole mě to nebavilo, tak už nevím jistě), že tam, kde byly zelené lesy jsou skály vybělené sluncem jako kosti. Tak snad naše lesy mají šanci, pokud myslivci zavřou ty své hnědé kozy do chlívku a nechají stromy znovu vyrůst

P. Rada 6.8.2019 13:51

Re: Brigáda

Mohli - pokud by to ale mělo smysl. Mohl by si spíše pan Tejkal (než zas něco rejpavého plácne) zkusit ověřit zdaly by na to vůbec byli alespon sazenice?

Pokud teoreticky ano - neměl by si zkusit ověřit zdali ty sazenice mají vzhledem ke gradujícímu suchu šanci vzejít? Pokud vzejdou pak i dorůst do dospělosti velikánů schopných vzdorovat podnebí které zde bude panovat v konci století? Pokud i to dát ekonomický efekt nutný alespon k udržitelnosti.

Lesníci totiž už ze zoufalství začínají uvažovat o výsadbách cedrů se kterými ale u nás nejsou žádné zkušenosti. Není totiž u nás známa prakticky žádná dřevina která by byla tak lukrativně ekonomická jak doposud smrky. To ale také znamená, že už si lesnictví na sebe zřejmě nikdy nevydělá. Kdo jej bude dotovat? Zkušenost s tím, jak může dopadnout naše krajina už za pár desetiletí lze přesto částečně udělat a mnozí s turisticky projíždějících vyprahlý lesostepní spíše křovinatý Balkán.

J. Kalipso 6.8.2019 13:50

Re: Hlavně nejmenovat!

To zde preci nikdo netvrdi.... Prirodu mohli ovladat jen rusove a komuniste (porucime vetru desti) vykrikovali Pamatuji si zasadne z knih VK jak pise tyto ekologicke zmeny jsou normalni a lide za nich nemuzou Pan Klaus se velice spetl,jak v mnohych z vyroku ktere z neho sli

P. Rada 6.8.2019 13:37

Re: Další přehřátý mozek z globálního oteplování

Pane Boháči s Vašeho pohledu možná cosi "frčí" - ale lesy začínají velkoplošně odumírat. Ztráta jejich retenční schopnosti zákonitě sníží množství zásob vody i v okolní zemědělské krajině. Přivalové deště kterých bude dál četností přibývat začnou smývat živiny s půdy ještě dynamičtěji. Už dnes jsou např na Jižní Moravě oblasti kde takto zmizela dokoce půl-metrová vrstva dříve úrodné země.

Sklizně ale doposud ještě obecně rostou v důsledku umělého hnojení a používání technologií jako agrochemie. Doplácí na to ale mimo jiné kvalita podzemních vod která limituje jejich použití i pro pitné účely. S tohoto hlediska vlastně otrávená voda je už dnes prakticky na polovině území.

Lidé doposud žijící s průmyslu, obchodu či služeb si nebezpečí uvědomují sotva okrajově v neopodstatnělé víře, že je nic vážně postihnou nemůže, protože se jim to ještě nikdy nestalo a jsou nyní tak ekonomicky silní, že si mohou koupit cokoli, cestovat kamkoli, posmívat se komukoli... - že?

K. Tejkal 6.8.2019 13:35

Brigáda

Na gymnáziu jsme jezdili tu na chmel, tu na brambory. Nemohli by dnešní mladí, například místo pátečního vyučování, sázet buky a jedle na holinách po kůrovci?

K. Zelený 6.8.2019 13:28

Arabista Weigl opět diletuje,

tentokrát v lesnictví. Na arabistu to není úplně špatné, poznal, že se hospodaří špatně, ovšem k poznání, v čem špatně, jak špatně a kdo to způsobil se propracoval jen částečně., což by mu nebylo třeba míti za zlé, kdyby se zlovolně nepokoušel ono špatné hospodaření svést na ideologické nepřátele.

Z pohledu laika vnímám, že se lesnická obec ohledně příčin katastrofy shoduje jednak na příčinně dávné – vysazování smrkových plantáží namísto přirozených, vícedruhových a různověkého lesů – to Weigl zcela opoměl, ne příčině nedávné – odebrání výkonných nástrojů dominantnímu vlastníkovi českých lesů – Lesům ČR – zde opomněl zmínit, že to bylo provedeno za vlád české a československé, ve kterých byl Wieglův pán Klaus, rozhodujícím hybatelem a na příčině aktuální – vysychání způsobené probíhající a zdá se akcelerující klimatickou změnou.

Obzvláště podlé je Weiglovo otevřené i podprahové obviňování ekologické obce, viz např. „...mlčí dokonce jinak vždy agresivní ekologické organizace...“, „Odmítají uznat, že příroda a krajina v naší zemi jsou z větší části dílem člověka a že je nelze snadno a v krátké době přeměnit zpět na divokou přírodu.“ Vrcholem jsou tvrzení: „Fanatické prosazování bezzásahových zón a odmítání likvidovat následky živelných katastrof v lesích...“ které má vyvolat dojem, že tak aktivisté postupují všude a ne jen v národních parcích. Úplným avšak hojně šířeným zlovolným nesmyslem je pak tvrzení o ekology vytvořených ohniscích šíření kůrovce, odkud se spontánně šíří (jak daleko doleze či doletí kůrovec?) či je rozvážen (z bezzásahových zón, pracovníky národních parků?)

R. Brzák 6.8.2019 13:27

Re: IVK neprohlédl

Autor hovoří o prosazení podivného modelu hospodaření "před lety", takže nikoliv současný, ale již "mnoholetý" stav státu je dle něj jednou z příčin stavu našich lesů. Dále uvádí za chybnou ( a dle mého názoru zcela správně) praktiku bezzásahových zón, ze kterých se stakly ohniska kůrovcové kalamity. Tuto jistě nezavinili Děti země - ale politici (včetně Bursíka), kteří se rozhodli vzít argumenty mnoha zelených aktivistů jako pravdu zjevnou.

Obecně mám za to, že je to STÁT v principu, co vede k nehospodárnému až kontraproduktivnímu hospodaření s lesy. Protože státní hospodaření umožňuje nezodpovědnost v dlouhodobém výhledu. A to i ve vztahu k půdě, k zemědělství, kdy největší "zemědělci" se díky těžením dotací stávají nakonec i "těžaři" posledních zbytků půdního bohatství - jen rychle, jen co nejvíce teď hned - a jak bude půda vypadat po dvaceti třiceti letech je nezajímá.

J. Kalipso 6.8.2019 13:25

Re: Další přehřátý mozek z globálního oteplování

Ledovy obklad ? ten bych doporucil vam

P. Boháčí

P. Rada 6.8.2019 13:23

Re: Kdo má nejvíce máslo na hlavě?

Je to spíše jinak pane Šípek. Rozum zastává v běžných rozhodovacích procesech řadového obyvatelstva hluboce podružnou roli. V běžně opakovaných situacích se člověk chová podle zaběhaných schemat což má tu obrovskou přednost, že to šetří námahu i čas.

Klimatická změna která právě nadchází se ale vymyká naprosto všemu s čím lidé kdy měli zkušenost. To prostě proto, že homo s. je zde zhruba jen 70tis let a analogický globální děj podobného rozsahu proběhl na planetě naposled až před 55miliony let (viz epizoda PETM). I to ale tehdy mělo řádově pozvolnější průběh. Strmost změn je nejnebezpečnější právě pro dlouhodobě žijící struktůry s dlouhou dobou reprodukce. Člověk se dopadům zatím vyhnul jen tím, že začal intenzivně obchodovat na velké vzdálenosti a opřel se o surovinové zásoby. Ty jsou ale neobnovitelné a poznatky ekologie proto ukazují na neudržitelnost.

Běžným lidem se proto nelze divit, že tápou co se to se světem vlastně děje. Můj vážněnější podiv jde proto spíše směrem k politikům. Ti mohou a měli by s pozice své funkce patřit k elitám schopným převést společnost i přes nebývalé krize. Právě politici ale doposud paradoxně selhávají nejvíce.

Selhání předvádí i dnešní příspěvek pana Weigla který byl deset let vedoucím presidentské kanceláře a od roku 2009 členem národní ekonomické rady vlády. Právě tento pán naprostou dlouhodobou nečinností v celém období kdy se klima už prokazatelně začalo měnit a důkazy přinesly celé soubory vědeckých prací (viz IPCC), je ukázkovým nositelem spolu-odpovědnosti za dnešní stav který je navíc jen počátkem zkázy lesů v řadě oblastí ČR.

J. Kalipso 6.8.2019 13:23

Re: Zírám. V IVK se právě probudili.

Ja bych povazoval ze delate vseznalce vy

P. Boháčí