30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JC 24.6.2008 18:41

Re: Re: Je to jasné

Nemluvím o sběrných dvorech, ale o kontejnerech na tříděný odpad. Asi nevíte, že zpracovatelské firmy za surovinu platí obcím. Jak mohou někteří tak snadno vydělávat? Jednoduché. Automaty na lisování PET lahví nejsou zrovna levná záležitost a bude si je muset pořídit každý obchodník, prodávající nápoje. Čili obrat jak hrom!!!  A na výrobu těch automatů, ev. dovoz a distribuci budou přidělovány licence. Už se rozsvítilo? 

Jura Jurax 24.6.2008 14:23

No,

ale vracení zálohovaných petflašek snad už spadlo pod stůl? Vždyť je to neuvěřitelná blbost! Zálohu dostanu zpátky - nevydělám ani neprodělám - obchod musí flašku převzít (ergo potřebuje na to lidi nebo zmíněné automaty - ergo bude mít vícenáklady, které zaplatí spotřebitel, kdo jiný taky, že), a vybrané flašky se stejně rozemelou jako ty, co dáváme do kontejneru grátis. Akorát se možná vrátí flašek víc; za jak dlouho se zaplatí vícenáklady?:-/ A systém, který nyní funguje, se rozvrátí.

A místo toho, abych petflašku hodil do kontejneru na rohu, kam hážu taky obaly od mléka, potáhnu se s ní někam do obchodu!?!?! 8-o;-€

Tedy díky pronikavé zelené blbosti Zelených, duhatců a podobné pakáže, osvědčené ostatně i v jiných případech, se akorát zdraží nápoje. A ovšem - jak už to u podobných zelených peachovin bývá - někdo se nakapsuje.

Zelení jsou zemští škůdci a jako s takovými by s nimi mělo být nakládáno!

karbet 24.6.2008 14:39

Re: No,

Kdyby ses s ní jen "táhnul do obchodu" - ale ona ta flaška ani nesmí být zmačkaná, to tu nebylo zmíněno, aby ji automat poznal . Takže nejen potáhneš třebas jen kilo - ale on to bude pytel, a nesmíš ho zmáčknout, jinak máš po záloze...

jardac 24.6.2008 14:53

Re: No,

Jo, a když si pití koupíte třeba v Ostravě na nádraží, pojedete to pěkně vrátit tamtéž, jinde vám ji totiž díky čárovém kódu nevezmou. A nedejbóže, abyste ten čárový kód nevědomky poškodil, pak byste jel z Prahy do Ostravy zbytečně. Opravdu promyšlené - přímo hlavou!!:-/

Schumachacher 24.6.2008 13:36

Mně by vyhovovalo načepovat si svou oblíbenou žbrďolu jako benzín.

Také nekupuju nové auto když vyjedu nádrž. Zatím ještě nejsem ropným šejkem... ;-)

karbet 24.6.2008 13:39

Re: Mně by vyhovovalo načepovat si svou oblíbenou žbrďolu jako benzín.

Taky to dělám ! V Jindřichově Hradci na benzince tak čepujou rum !

Jenda 24.6.2008 16:35

Re: Mně by vyhovovalo načepovat si svou oblíbenou žbrďolu jako benzín.

A taky by vam vyhovovalo tahat sebou neustale, ale upozornuji neustale nadrz? chci rict flasku?

Ja nevim jak vy, ale ja vic limonad a podobne vypiju nekde mimo domov, dost casto cestou od nekud nekam uplne jinam. A tahat se neustale s bandaskou kdybych nahodou treba dostal zizen ... o problemu s tim kde ji vyplachnout nemluve ... no nic.

qwert 24.6.2008 13:30

Naštěstí jsou i v Evropě země, které nodovolili vstup LET lahví a Al plechovek

bez toho, že by byla vyřešena a zavedena jejich recyklace.

Honza z podhůří 24.6.2008 14:33

Re: Naštěstí jsou i v Evropě země, které nodovolili vstup LET lahví a Al plechovek

"LET lahve" jsou něco jako "LET lampy? :-D

R. 24.6.2008 15:30

Re: Naštěstí jsou i v Evropě země, které nodovolili vstup LET lahví a Al plechovek

Osvicene recyklacni zeme! Skutecne, je to primo slast, kdyz se muzete s taskama naditejma  plechovkama potacet k automatu, vytahovat z igelitky vonave plechovcicky se zbytky piva, ooooo, primo raj na zemi.;-€ Jsou v Evrope i zeme, ktere nedovolily vstup qwertum R^

para 24.6.2008 13:19

Pet lahve k přírodě ještě" šetrnější než CO2".

CO2 vydrží ve vzduchu cca 200let  PET lahve ještě daleko déle. Není bez zajímavosti že ve formě výlisku je PET na elektrický průraz rekordman - je daleko odolnější než keramika či epoxydy - podobně odolný je chemicky i pod UV a tak zůstává vězet v našem okolí.... Valná část těch tříděných do kontejnerů se odváží do Číny k dalšímu zpracování. Zbytek - ty desetitisíce tun ročně zůstávají tam kde je kdo odhodil, louku, lesy, příkopy, moře.... Co s tím? Nejpohodlnější je pro část naší populace hodit prázdnou flašku "za hlavu" - dál nezájem. Tím, že budou mít nějakou cenu a projdou řadou cyklů použití snad tohoto "odpadu" ubyde a naděje to může být. Taky tím nápadem vratnosti nejsem zrovna nadšen ale co s problémem odpadů obecně dělat dělat, když část lidské populace s tím co nemá vyloženě nějakou hodnotu odmítá rozumě nakládat.:-/

Honza z podhůří 24.6.2008 13:28

Re: Pet lahve k přírodě ještě" šetrnější než CO2".

Již první částí první věty jste se diskvalifikoval z jakýchkoliv diskusí......... Ách jó.....

para 24.6.2008 14:13

Re: Re: Pet lahve k přírodě ještě" šetrnější než CO2".

Hozo popřemýšlej tam u Vás v podhůří jak dlouho ten PET v našem okolí vydrží a dej pak svůj typ vědět.;-)

Stoura 24.6.2008 14:43

Re: Re: Re: Pet lahve k přírodě ještě" šetrnější než CO2".

no - co jsem viděl, tak obvykle do prvního odvozu žlutého kontejneru.

para 24.6.2008 15:09

Re: Re: Re: Re: Pet lahve k přírodě ještě" šetrnější než CO2".

Stouro je bezva jestli tam u Vás odvázej 100% PET obalů - jinde to ale asi bude o to horší. Brezina uvádí průměr 60% a to dělá jen v českých luzích a hájích přírůstek cca 20 000tun PET lahvinek ročně.:-(

Honza z podhůří 24.6.2008 15:41

Re: Re: Re: Re: Re: Pet lahve k přírodě ještě" šetrnější než CO2".

u nás doma se odváží 100% PET obalů, pokud se týká naší obce, tak těch 85% určitě dosahujeme (dokonce nějaká cena z EKOCOMu byla, myslím loni nebo předloni). Osobně si myslím, že rušit zaběhaný systém je neuvěřitelná kravina - tahat PETky do obchodu nebudu, ono se vždycky najde nějaký obal bez zálohy.

karbet 24.6.2008 13:37

Re: Pet lahve k přírodě ještě" šetrnější než CO2".

Já myslím, že CO2 je ve vzduchu už nějakých pár miliard let a pořád se mrcha ne a ne rozložit na ty diamanty a kyslík ... ;-D;-D;-D

para 24.6.2008 14:18

Re: Re: Pet lahve k přírodě ještě" šetrnější než CO2".

To jo Karbete ale já měl na mysli střední dobu setrvání  CO2 ve vzduchu v rámci přirozeného koloběhu prvků a ta je v literatuře uváděna 200let - nikoli tedy miliardy. Vodní pára co ji máš tak rád jen cca 10dní metan cca 20let atd... víš.;-)

RomanL 24.6.2008 14:08

Re: Pet lahve k přírodě ještě" šetrnější než CO2".

... co s tím? Co by. Zvednete pr*el, uděláte si brigádu a ten bordel půjdete uklit. Už vás někdy něco takového alespoň napadlo, místo kidů o tom, co by měli nebo neměli dělat ti druzí? Bez té brigády se tomu totiž říká komunismus v praxi, pane!

para 24.6.2008 14:11

Re: Re: Pet lahve k přírodě ještě" šetrnější než CO2".

Už jste někdy "brigádně" uklízel moře? 8-o Bobřeží budiž, louky lesy také... chodím a zbírám - jen sám nezvládám to množství tun:-(

Jura Jurax 24.6.2008 14:32

Re: Pet lahve k přírodě ještě" šetrnější než CO2".

Mimochodem, dost často chodím po horách a kopcích, anžto tak dovolenkuji - a nezdá se mi, že by příroda byla zaneřáděna právě petflaškami. Papírky, pneumatiky, semtam starý sporák nebo tak, to se najde, ale petflašky ne. Ono je to holt flaška a jsouc vypita, dá se naplnit z místních zdrojů, druhak je lehká, leč jaksi nápadná - i hňup, co vyzdobí přírodu staniolem od čokolády a silonsáčkem od svačiny, se rozpakuje tamtéž odhodit petflašku.

A to, že se vykupují petflašky někde jinde ještě neznamená, že to musíme zavést i u nás. 

honzak 24.6.2008 16:49

Re: Pet lahve k přírodě ještě" šetrnější než CO2".

slyšeli jste slovo Boží, amen!

Pán je jistě univerzální mudřec, že? Drcené PETky nikdo v republice nezpracovává, že? To se mi jen zdá, ty zatravňovací dlaždice, plotové sloupky a plaňky vidím jen ve svých snech, že?

Marat 24.6.2008 12:40

V USA se Pet lahve zálohují.

Dámy a pánove,určitě je pro vás neuvěřitelné,že v USA se i Pet lahve zálohují a záloha se vrací.Jsou na to automaty,kam lahve pcháte,automat lahev hned slisuje a vydá vám potvrzení,kolik lahví jste vrátili a u pokladny v tom obchodě peníze inkasujete.Jde to a není to žádný problém.Také nikdo v tom problém nevidí.V ČR se dělá problém ve všem i v tom,co jinde za problém vůbec nepovažují.

Marat 24.6.2008 12:44

Re: V USA se Pet lahve zálohují.

Abych nezapoměl.V USA jsou ty automaty i na lahve skleněné.

nobody 24.6.2008 12:52

Re: Re: V USA se Pet lahve zálohují.

Jo a už to tam běhá aspoň patnáct let. Rovněž i na plechovmy od koly a piva, refund 15C .. eště ji mam schovanou. Ovšem v Evropě to nenede, stejně jako spojit 50 států pod jednu vládu ;-)

Jura Jurax 24.6.2008 14:33

Re: Re: V USA se Pet lahve zálohují.

No, u nás jsou ty automaty na skleněné flašky taky, heč ;-D

karbet 24.6.2008 13:03

Re: V USA se Pet lahve zálohují.

Jakou tam mají recyklovanost ? Je to víc než těch 60% ?

Jenda 24.6.2008 16:31

Re: V USA se Pet lahve zálohují.

Ano? A trvaji tam na tom, ze musite ty lahve vratit tam kde jste je koupil?

Marat 24.6.2008 19:41

Re: Re: V USA se Pet lahve zálohují.

Nic takového.Ty automaty jsou v každém potravinovém Marketu a nikdo nekontroluje kde jste plné lahve s obsahem koupili.U automatu rovněž nestojí kontrola.

Takže zálohovat try lahve a vykupovat není vůbec žádný problém.Jenže automaty neberou lahve,které zálohované nejsou.Takže tak snadno podvádět v USA nejde.

karbet 24.6.2008 12:32

Přitom je to tak jednoduché.

Třídíme papír, sklo, plasty i tetra-pack obaly, přesto se nám poplatky za odvoz čím dál víc prázdných popelnic zvyšují. Pokud mají zelení či obecně vláda finanční zdroje na ekologické nesmysly typu podpora biopaliv a větrníků, ať mi raděj místo toho za každý odevzdaný pytel tříděného odpadu sníží roční poplatek za popelnice o 1% (zaplatí to technickým službám místo mě). Garantuju Vám, že každá domácnost bude recyklovat téměř 100%-ně a ročně těch 100 pytlů seženu.