29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
i.h. 14.1.2008 8:28

Jak jsem se dneska pri prednasce dozvedel,

diky pestovani bioobili a biorepky na biopaliva prestavaji nemecti zemedelci pestovat jecmen na pivo. Za poslednich nekolik let stoupla jeho cena na dvojnasobek, coz se odrazi na stoupajicich cenach piva v Nemecku.

JaS 13.1.2008 12:27

infrazvuku a zvuku o nízké frekvenci (do 100 MHz)

To je tedy infrazvuk jak kráva.

oči pre plač 13.1.2008 2:52

aké je to hrozné v reáli

sa môžete presvedčiť v rakúskom Brugenlande, stovky veterníkov úplne zohyzdili krajinu, a toje tam ešte rovina

Haui1 13.1.2008 0:10

Je pořeba počkat,

až se do vrtulí zaplete několik ultraligtů a bude pár smrťáků. Jenže se bojím, že se pak spíše zakáže létat na ultralightech než stavba ventilátorů.

Frank Wood 11.1.2008 23:30

Matěj Stropnický o prospěšnosti větrných elektráren

Otázky na Matěje Stropnického: OTÁZKA (Tomáš Kovářík) : Pane Stropnický, jste ochoten souhlas s tezí, že výrobci a provozovatelé větrných elektráren nemají o nic cnostnější ani o nic podlejší zájmy než výrobci ostatních druhů energií?

ODPOVĚĎ (11.10.2007 10:48) Vážený pane, v zásadě ano, jsou to podnikatelé, jako všichni ostatní. Jejich výrobek je však pro společnost prospěšnější, resp. méně škodlivý. Zdraví MS. Viz zde,

Žádná přírodověda nebo nedejbože technika! Na žurnalistice a teritoriálních studiích, tam se kvalifikovaně rozhoduje o prospěšnosti větrných a jiných elektráren!

Ladislav N. :-))) 12.1.2008 0:00

Re: Matěj Stropnický o prospěšnosti větrných elektráren

Stropnický, to je opravdu zelený exot k pohledání. A to si před časem v TV liboval, jak je italské školství (kde studuje) kvalitnější, než české... ;-P Asi toho po něm moc nechtěli... ;-D

Šumavák 11.1.2008 23:19

To je velmi jednoduché !

Prosím, mohl by mi někdo z diskutujících odborníků vysvětlit tyto podrobnosti: Výstup z VE musí být 220 V a 50 Hz. Obě hodnoty s odchylkou nejvýše 5 - 10 % a to jak absolutně, tak i s ohledem na připojení k síti. Jakým způsobem se toho dosáhne, když rychlost větru se mění v rozsahu (odhaduji) 500 %.

prostě ten generátor nahoře , přemostíte kouskem kabelu v rozvaděči přímo od přívodu k elektroměru pro výstup.

Tím proud odebíraný ze sítě za 1,05 Kč zhodnotíte na 2,25Kč, bez ohledu na to , zda se větrník točí! A 1,20kč je čistý vejvar....(pokud mám ty sazby správně a není za el.z větrníků 3,50Kč/kWh)

Co Vám na tom není jasného? To zvládne každý vesnický elektrikář......

Ladislav N. :-))) 12.1.2008 0:29

Re: To je velmi jednoduché !

To jste teda nezvládl. Je to blbost. ;-P

NP 11.1.2008 20:35

přehled zaostalých států preferujících jadernou energetiku

Počty reaktorů " Belgie 7, Čína 10, Finsko 4, Francie 59, Indie 15, Japonsko 56, Jižní Korea 15, Kanada 21, Německo 18, Rusko 30, Velká Británie 30, USA 104, Kazachstán 0, Kuba 0.   

Velký kompromis Bursík - Topolánek  - JE ČEZ  - KOŠICE  SR. 

Skeptik 11.1.2008 19:59

Tomu se říká chucpe....

To je jako když vám někdo rozbije ústa a pak vás spěchá obvázat. Kdo asi prosazoval ty větrníky ? Kdo bojoval za to, aby byly elektřina z nich byla nesmyslně cenově zvýhodněna? A kdo byl úplně hluchý, když mnoho lidí upozorňovala na zjevé nevýhody větrníků ? A říkalo, že ekonomická realita logicky povede k tomu, že podnikatelké začnou nabízenou příležitost využívat? Strana zelených. A kdo nyní varuje před větrníky ? A diví se ? Strana zelých! Tomu se říká chucpe .... vzpomeňme si na to, až nás zase budou tak vědecky fundovaně přesvědčovat o svých pravdách !!

Ladislav N. :-))) 11.1.2008 20:08

Re: Tomu se říká chucpe....

 ;-)R^ ... Zelené naházet z Karlova mostu do Vltavy!!;-P

Šumavák 11.1.2008 23:11

Nojo, ale představte si tu hrůzu,

že by ty dva fofrníky v Jindřichovicích pod smrkem postavil ČEZ a Pávek z toho nic neměl.....

Představujete si to?

Pasáček koz ve Vermontu 11.1.2008 18:51

Větrná elektrárna

Prosím, mohl by mi někdo z diskutujících odborníků vysvětlit tyto podrobnosti:

Výstup z VE musí být 220 V a 50 Hz. Obě hodnoty s odchylkou nejvýše 5 - 10 % a to jak absolutně, tak i s ohledem na připojení k síti. Jakým způsobem se toho dosáhne, když rychlost větru se mění v rozsahu (odhaduji) 500 %.

Děkuji za odpovědˇ.

Enik 11.1.2008 19:03

Re: Větrná elektrárna

Ono se to má trochu jinak. Těch 50Hz souhlasí. Těch 220V ovšem rozhodně ne! Ani ta tolerance není správná. Pokud jde o to napětí, pak se rozhodně nemůže jednat o hodnotu 220 ani 230V. Při výkonu turbíny stovky kW by to totiž znamenalo obrovský proud (až 2000A.) Výstupní napětí z generátoru je tak většinou v řádu kV. Pro odpověď na otázku je ovšem důležité to, že pro připojení k síti se používají měniče frekvence, které výstupní napětí z generátoru přizpůsobují parametrům elektrovodné sítě. Jedná se tedy o vložené zařízení které snižuje celkovou účinnost elektrárny! Většina větrných elektráren je tak dnes připojena k distribuční síti 22kV. (23kV.)

Pasáček koz ve Vermontu 11.1.2008 19:24

Re: Re: Větrná elektrárna

Pane Eniku, děkuji za vysvětlení. Neuvědomil jsem si, že výstupní napětí musí být mnohem vyšší, než 220 V. Vy píšete o generátoru. Máte tedy asi na mysli generátor stejnosměrného proudu. A ten je pak nějakým měničem (asi na polovodičovém principu) přeměněn na proud střídavý 22 kV. Ten měnič je asi velmi důmyslný (je to vlastně stabilizátor). Musí udržovat nejenom napětí, kmitočet ale také sinusový výstup. Nedovedu si to úplně představit, i když elektřině trochu rozumím.

ibb 11.1.2008 19:26

Re: Re: Re: Větrná elektrárna

R^

Enik 11.1.2008 20:01

Re: Re: Re: Větrná elektrárna

Ten generátor vyrábí střídavý proud. Je tomu tak kvůli jednoduchosti. Stejnosměrný generátor by byl mnohem složitější kvůli nutnosti komutace. Proto se používají střídavé třífázové generátory. Na výstupu elektrárny je pak použitý frekvenční měnič na jehož vstupu se nejdříve třífázový střídavý proud z generátoru usměrní, a následně se za pomocí polovodičových spínacích prvků a PCM modulace převede na třífázový střídavý proud který odpovídá parametrům připojené sítě. Jedná se o velmi složité a sofistikované zařízení. Pro tyto účely byly vyvinuté specielní polovodičové prvky. Jedná se o tzv. IGBT spínací moduly. Na výstupu měniče je ovšem obdélníkový průběh napětí, takže je nutné jej za pomocí výkonových tlumivek zbavit vyšších harmonických frekvencí. I tak je na výstupu z VE proud zatížený vyššími harmonickými kmitočty. Ty se ovšem odfiltrují v indukčnosti výstupního transformátoru a kapacitou vedení. Jedná se ovšem o další přídavné ztráty energie, proměňující se v teplo. Celková energetická účinnost VE je tak hluboko pod 30%. Většina větrné energie dopadající na plochu rotoru elektrárny se tak promění v teplo, což paradoxně zvyšuje teplotu v okolí elektrárny. Jedná se o důkaz naprostého šílenství ekoteroristů!

honzak 11.1.2008 20:37

Re: Re: Re: Re: Větrná elektrárna

doplnění - na výstupu DC/AC měniče je qasisinusový průběh (nosná v řádu kHz je amplitudově modulována sinusovou obálkou 50 Hz), výsledkem je nespojitý průběh, který se prožene filtry. Ty harmoniky (nosná a její násobky) tam skutečně jsou, dnes používané filtry si s tím celkem slušně poradí, nosná má konstantní kmitočet.

Zajímavá bude regulace buzení primárního synchronního generátoru. Měl by držet poměrně konstantní výstupní napětí i při kolísání rychlosti větru (v určitých mezích). Celé to je slušně vymakané, kdyby tu energii akumulovali jako teplo nebo energii potenciální, byl bych příznivcem větrné energetiky. Jako součást rozvodné sítě je to ovšem zvěrstvo.

Jana 11.1.2008 21:03

Re: Re: Re: Re: Re: Větrná elektrárna

Teda pánové, vy jste všichni tak chytří

Ladislav N. :-))) 12.1.2008 0:05

Re: Jana IP: 62.209.218.xxx

Nejsou holt Zelení... ;-P

Pasáček koz ve Vermontu 11.1.2008 21:20

Re: Re: Re: Re: Re: Větrná elektrárna

Pánové, děkuji za vysvětlení. Ted´ je mi to už  jasnější. Trochu se vyznám ve slabší elektřině, která nese informaci  0/1.

Mortimer 11.1.2008 21:49

Re: Větrná elektrárna

Pokud je mi známo, tak všechnyg enerátory vyrábějící elektřinu do sítě se musí točit konstantní rychlostí 50 ot/s. Každá turbína se po spuštění musí tzv. přifázovat - tedy se musí sladit její otáčky s frekvencí sítě. Ing přes silnoproud by to vysvětlil sofistikovaněji.

Konstatních otáček při různé rychlosti větru se dá docílit zpřevodováním, nebo natáčením listů rotoru. Jde o obrácený princip toho, co se historicky použilo u prvních stíhaček Spitfire (a pak mnohokrát) - otáčky vrtule jsou konstatní a při zvyšujícím se výkonu motoru se přestavují listy vrtule a letadlo pak zrychluje.

Enik 11.1.2008 23:05

Re: Re: Větrná elektrárna

Jenže tohle je čirá teorie. U VE takovýto postup zvolit nejde. Přestavování vrtule by totiž nedovolovalo potřebnou přesnost změny otáček. Takovou elektrárnu by vůbec nebylo možné přifázovat k síti. Nehledě na to, že dnešní mamutí VE mají výkon až 4MW, přičemž otáčky jejich rotoru se pohybují pod 1ot/sec. Při použití šestnáctipólového alternátoru by pro synchronní provoz stačilo 375ot/min.  Převodovka by tak musela mít převodový poměr min 1:30, a musela by být schopna přenést výkon 4MW Největší problém by ovšem byl s provozem na hranici synchronizace, tam by se jen velmi těžko dal určit moment, kdy je nutné elektrárnu odstavit, a kdy opět přifázovat. Mohla by tak nastat situace kdy by VE odebíraly proud ze sítě a vyráběly by vítr. To už by byl opravdu "luxus." Bez frekvenčních měničů to prostě s VE nejde!!!

Pepa 12.1.2008 12:25

Re: Re: Re: Větrná elektrárna

S trochou do mlýna - po přifázování k síti jsou již otáčky vrtule shodné s frekvencí sítě (v poměru s převodem). Při silnějším větru se zvýší pouze dodávaný výkon do sítě, otáčky se ale nemění! Natáčením listů vrtule se mění především účinnost a natáčí se tak, aby tato účinnost byla co největší. No, a pokud bude vítr slabout, tak se bude snižovat dodávaný víkon do sítě - otáčky zůstanou ale stejné - až do nuly a poté dojde k odběri ze sítě a větrník začne fungovat jako ventilátor. Další vysvětlení možné.

Pepa

Pepa 12.1.2008 12:27

Re: Re: Re: Re: Větrná elektrárna

Pardon, v tom spěchu: víkon = výkon a odněri = odběru. P

i.h. 11.1.2008 16:25

Jak jsem se dneska pri prednasce dozvedel,

diky pestovani bioobili a biorepky na biopaliva prestavaji nemecti zemedelci pestovat jecmen na pivo. Za poslednich nekolik let stoupla jeho cena na dvojnasobek, coz se odrazi na stoupajicich cenach piva v Nemecku.

Ladislav N. :-))) 11.1.2008 19:20

Re: Jak jsem se dneska pri prednasce dozvedel,

No bóóže, tak budou pivaři chlemtat řepkový olej... smíchaný s biolihem. ;-)

Jana 11.1.2008 21:02

Re: Re: Jak jsem se dneska pri prednasce dozvedel,

Souhlas

Mortimer 11.1.2008 15:55

Jestli má vedení ČEZu smysl pro kšeft

pak postaví větrníky kolem Temelína a bude je roztáčet proudem z JE. Následně vyrobený proud pak bude prodávat za státem stanovené vyšší ceny konkurenčnímu EON - který má sítě právě v jižních Čechách. Majitelé elektrospotřebičů v Budějicích se pak neudrží smíchy.

Pokud by se to nezdálo legální, pak navrhuji postavit vedle Temelína fukar a napřed vyrobit vítr tím roztáčet větrníky. Při rozdílu ceny proudu z JE a větrníku se musí vyplatit i tohle.

Wabi. 11.1.2008 15:56

Re: Jestli má vedení ČEZu smysl pro kšeft

Už to tu padlo před dvěma lety.:-)