28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
honzak 11.1.2008 8:26

Re: Větrné elektrárny

Karle, jste totální ignorant a debil! "V době, kdy fouká vítr, lze odstavit některou uhelnou elektrárnu ". Zjistěte si laskavě jak dlouho trvá odstavení a opětovný náběh uhelné elektrárny, kolik to stojí peněz  a pak teprve pište!

ptakopysk 11.1.2008 8:39

Ale fuj!

debil on určitě nebude. Píše celkem bez pravopisných chyb, překlepů a větná skladba je taky v pořádku. Karel spíš bude intelektuál. Docela by mě zajímalo, jestli z jihočeské, nebo z brněnské  líhně

honzak 11.1.2008 9:09

Re: Ale fuj!

musím se omluvit, že jsem medicínský termín použil zcela nevhodně. nahradím ho proto vševojskovým "kvokvotem hrčatým"

Karel 11.1.2008 9:10

Re: Re: Větrné elektrárny

Napište mi prosím, jak se nahrazuje výkon energetického bloku s tak velkým výkonem jako u Temelína v případě nenadálé poruchy! A nechte si prosím od cesty ty debily, všimněte si, že já Vás oslovuji slušně!

vltava 11.1.2008 9:40

Re: Re: Re: Větrné elektrárny

Karle, výpadek Temelína se dá nahradit opravdu jen těžko.

Naproti tomu, výpadek veškerých VE je normální stav. Prostě nefouká, no...

A dovolte mi použít Vaše vlastní slova: "Vítr fouká někdy i několik týdnů a meteorolové to umějí dost přesně předpovědět." to platí i opačně, když nefouká

Dlabáček 11.1.2008 9:45

Re: Re: Re: Větrné elektrárny

Nejdříve na ujasnění studený start bloku 110 MW trvá 4 - 5 hodin u bloků 200 MW je to o 1 hod delší. Provoz energetického systému je vlastně jištěn provozovaným výkonem jednotlivých bloků. To zamená že jednotlivé bloky jsou provozovány na cca 75 % jmenovitého výkonu. To znamená že v případě výpadku bloku základního zatížení (JE obecně) ostatní bloky přidají svůj výkon na 100%. V tomto okamžiku se snaží dispečer získat dostatečnou rezervu aby se mu síť opět pohybovala na 75% to znamená aby měl bostatečnou pohotovou rezervu. Blok klasické elektrárny zhruba spotřebuje pro svůj start cca 75 %svého jmenovitého výkonu pro svůj start. To znamená že vlastní spotřeba po dobu startu se čerpá ze sítě v úrovni 15% jmenovitého výkonu a dále po dobu než se nafázuje tak se poze spotřebovává palivo aniž zařízení vyprodukuje jakoukoliv energii. Upozorňuji že jsou to pouze informativní údaje. Poněkud si idealizujete možnosti meteorologů. Dokážou předpovědět pouze s jistou tolerancí. Žádný provozovatel energetické sítě by se nemohl spoléhat na pravděpodobné údaje.

honzak 11.1.2008 11:26

Re: Re: Re: Větrné elektrárny

Nenadálý výpadek 1 000MW je průser. Řeší se regulačními stupni u velkoodběratelů a případným nákupem elektřiny od sousedů. Toho debila jsem použil cíleně, na Vámi prezentované hovadiny se jinak reagovat nedá. Až budete vybaven patřičnými znalostmi,  nebudu toto slovo používat. Mahlzeit!

Stredocech 11.1.2008 9:40

" V době, kdy fouká vítr, lze odstavit některou uhelnou elektrárnu"

Člověče, to myslíte vážně, když najetí elektrárny ze studeného stavu trvá několik hodin??? Ta elektrárna musí jet pořád, pouze ji budete občas snižovat výkon, což se ovšem v konečném výsledku prodraží.

K. Babák 11.1.2008 10:05

Re: Větrné elektrárny

V době, kdy fouká vítr, lze odstavit některou uhelnou elektrárnu. A až zase začne foukat, tak ji přistavíme. Svatá prostoto!

K. Babák 11.1.2008 10:20

Re: Re: Větrné elektrárny

Pardon, začne.

K. Babák 11.1.2008 10:21

Re: Re: Re: Větrné elektrárny

Krucifix, přestane.

Schumacher 11.1.2008 11:02

Jen blbec neví, že pro případ, že nefouká jak by mělo,

je třeba mít v  krajině i ty komíny a chladící věže.....

Loki_F 11.1.2008 11:42

Karle, pokud skutečně věříte tomu, co jste napsal ve svém příspěvku,

zjevně nemáte ani nejmenší ponětí o vývoji evropské krajiny, o  procesu výroby energií  nemluvě.

Technická naivita totiž z vašeho příspěvku trčí ze všech stran...

BTW: říká Vám něco pojem "horká záloha"?

westík 11.1.2008 16:38

Re: Větrné elektrárny

"větrné elektrárny neohrožují obce,na jejichž katastru se nacházejí ložiska uhlí" , ale obce , u nichž se nacházejí větrníky-zažili jsme si spoustu legrace na Vysočině, když větrníky (rafinovaně umístěné  vedle frekventované silnice) odhazovaly ledové  projektily zvící balvanu o váze 20 kg na desítky metrů:-D Ještě nevím, jak to technicky vyřešili, každopádně  na silnici připevnili značku "zvýšené nebezpečí."

Ladislav N. 11.1.2008 6:51

Re: "infrazvuk a zvuk o frekvenci do 100 MHz"....

Zjevně má být do 100 Hz - tedy slyšitelné nízké zvuky (MHz jsou frekvence ultrazvuku a řád frekvencí 100 MHz už jsou VKV radiové vlny) ;-P

No, ale ani osvícenější Zelení nemusí znát fyzikální jednotky, že... ;-D Není to překlep, chyba se v textu opakuje.

Cm 11.1.2008 7:40

Re: Re: "infrazvuk a zvuk o frekvenci do 100 MHz"....

Taky mě to praštilo do očí. Ale vzhledem k rychlosti otáčení vrtule bych to tipoval na překlep a správně by asi mělo být 100 mHz. Tj. perioda 10 sec.

honzak 11.1.2008 8:05

Re: Re: Re: "infrazvuk a zvuk o frekvenci do 100 MHz"....

musím se jich zastat - ty frekvence mají být slyšitelné. To 0,1 Hz není. Nicméně to není zásadní chyba, ale překlep. I melounista používá CTRL+C,CTRL+V a stejnou chybu opakuje několikrát. O tomto fenoménu bych mohl napsat knihu. Ale na mechanickém  psacím stroji. Jinak by byla plná chyb, způsobených používáním CTRL+C,CTRL+V :-D:-D:-D

slovan 11.1.2008 8:16

Re: Re: Re: Re: "infrazvuk a zvuk o frekvenci do 100 MHz"....

To ne, ma to byt infrazvuk , tedy zvuk usima neslysitelny, jeste by to mohlo byt 10Hz, pravdepodobnejsi bude zamena M a m.

Pavel 11.1.2008 9:00

Re: Re: Re: Re: Re: "infrazvuk a zvuk o frekvenci do 100 MHz"....

Má to být "infrazvuk a zvuk nízkých frekvencí", tedy to má být 100 Hz, to M je tam opravdu navíc.

slovan 11.1.2008 8:11

Re: Re: Re: "infrazvuk a zvuk o frekvenci do 100 MHz"....

Nekteri si mysli ze pismeno jako pismeno a nevi  ze 100MHz a 100mHz je hodne velky rozdil

Talián 11.1.2008 11:19

Re: Re: Re: Re: "infrazvuk a zvuk o frekvenci do 100 MHz"....

Jen pro ilustraci: el siť pracuje s frekvenci 50Hz, čili 50 kmitů za sekundu. Je to dost akusticky dost nepříjemné ( takhle bručí plechy nedobře provedených střídavých svářeček ) Pokud budeme snižovat frekvenci, dostaneme se ( akusticky ) do oblastí velice nepříjemného až nesnesiltelného brumu. Tyto frekvence dostávají do resonance i některé stavební prvky a dokážou je narušit. ( důkaz: pokud hraje kapela v budově, je venku slyšet hlavně basa a bicí, protože nízké frekvence stavba přenese, ale vysoké utlumí ). Infrazvuk generuje také zemetřesení a tyto vlny se šíří daleko. Sloni to dokážou vnímat a reagovat. Proto před tsunami před časem divoká zvířata zdrhla včas. Infrazvuk ( my ho neslyšíme, ale působí na nás ), dokáže také generovat vzduchotechnika a přenáší se po celém objektu daleko od zdroje. Bývá z toho silné bolení hlavy a neodstaví to ani uzavření průduchů, protože vibruje celý systém. Není složité napojit nízkofrekvenční generátor na basový reproduktor a uvidíte, jak jsou nízké frakvence nepříjemné.

emp 11.1.2008 12:50

Re: Re: Re: Re: Re: "infrazvuk a zvuk o frekvenci do 100 MHz"....

nebo zapojit reproduktor do sítě ;-D

honzak 11.1.2008 6:48

doporučení autorům

K jinak rozumnému textu bych dodal, že "(infrazvuk a zvuk o frekvenci do 100 MHz)" je fyzikální blbost. Z kontextu plyne, že autoři měli na mysli 100 Hz.

V textu jsem nenašel návrh na vyvození odpovědnosti za dnešní stav. Větrná energetika je v podmínkách ČR totální nesmysl. My technokrati na to poukazujeme již mnoho let. Ti, kteří tento nesmysl a tunel na peníze obyvatelstva prosadili, by měli nést  zodpovědnost a následky. Jelikož ryba smrdí od hlavy, tak v SZ kuchtová, bursík i ten šílenec patočka. V parlamentu pak všichni, kdo hlasovali pro (moc dobře hýzlové věděli proč to dělají, naše peníze jim vůbec nesmrdí).

Všem rudozeleným kotcům, kteří začnou po deváté dšít oheň a síru připomínám, že výkon VE je závislý mimo jiné na třetí mocnině rychlosti větru a druhé mocnině průměru rotoru.  Instalovaný výkon se udává pro optimální rychlost větru, která je v rozmezí 8 - 10 m/s. Při rychlostech pod cca 3 m/s se VE odstaví (výkon je cca 4% nominálu), při rychlostech nad cca 15 m/s taky (aby ten krám nespadnul). Přesné hodnoty udávají technické podmínky a kus typ od typu se liší.

Opravdové ochránce přírody bych požádal, zda by nevypátrali ztráty ptactva na větrné farmě Ostružná (postavená v sedle pod Ramzovou, asi 4 vrtule), kde podle údajů CHMI alespoň pořádně fouká. Moc by mě to zajímalo a nemám tušení, kde bych to hledal.

AGO 11.1.2008 8:05

Re: doporučení autorům

Ve  statistice počtu mrtvých ptáků a netopýrů se nelze dobrati žádných výsledků neb vakcinací přemnožené lišky obecné a kočky domácí jsou úspěšnější než leniví  statistikové.Doporučuji spíše sledovat početní a váhový přírůstek predátorů oproti nezavrtulované lokalitě.

honzak 11.1.2008 9:19

Re: Re: doporučení autorům

Děkuji za informaci. To je ovšem téma na seriózní, několikaletý terénní výzkum. A ten nikdo dělat nebude...

Inu což, žil jsem bez této informace 56 let, snad ještě nějakou chvíli vydržím:-D

dr Turnovský 11.1.2008 6:22

okolo větrníků se dějí jíné věci, než kecy s krajinou přátelé....

obrat u zelených má jiné vysvětlení, než jen starost o krajinu, ptáky a netopýry. On se totiž objevil největší možný konkurent a "dojič", který přišel na to, že je lepší inkasovat dotace a výkupní ceny než je někomu nechávat.......ano přátelé hádáte správně, je to ČEZ. Ono jde o to, že územi je malé a fofrníků omezený počet. Takže žádný obrat k lepšímu, žádný rozum, žádná změna postoje. Jen a pouze zjevení se konkurenta v dojení, který je silný a ještě ke všemu to umí nesčetněkrát lépe. Tak jde o to mu to stížit...počkejte co bude následovat......viz ty farmy o 3 ks.....

ps. všimli jste si úsloví....o prevenci proti  GW? Takže už ne přímý boj s GW...že by se někde stala chyba? Už ne globální oteplování, ale klimatické změny, taky jste si všimli? Já jo.

Pavel 11.1.2008 8:07

Re: okolo větrníků se dějí jíné věci, než kecy s krajinou přátelé....

Jo, jo, stejně tak skákali ekologisté metr vysoko, když CĚZ začal v kotlích pálit štěpku - pamatujete? Prostě podle ekoliogictů je jakákoliv energie vyrobená ČEZem podle definice špatná a musí se její výrobě zabránit všemi prostředky, až do úplného sebezničení.

dr Turnovský 11.1.2008 8:11

Re: Re: okolo větrníků se dějí jíné věci, než kecy s krajinou přátelé....

ale ne, jde jenom o peníze. Když bude dělat čez to samé co oni, tak vědí, že nemají malé "vysávací" členské firmy šanci......Jde fakt jen o ty peníze, kterých se každý idealista štítí.....;-)

ptakopysk 11.1.2008 8:46

Re: Re: Re: okolo větrníků se dějí jíné věci, než kecy s krajinou přátelé....

jo, jo, věřím, že z krajním odporem listují šrajtoflí, kreditní kartu drží jenom špičkami palce a ukazováčku a na výpisy z účtů koukají jenom jedním okem.

Ale místo prostého ekonomického výpočtu, který by na první pohled ukázal zhůvěřilost projektu použít esoterický blábol:

´Podmínkou vzniku i vývoje estetických hodnot krajiny jako estetického objektu je sémantické zprostředkování struktury hodnot vnější podobou krajiny, a to hodnot mimoestetických (esteticky nespecifických) i dříve osvojených hodnot estetických.´

To je fakt argumentace pro alternativní jedince.

dr Turnovský 11.1.2008 8:56

Re: Re: Re: Re: okolo větrníků se dějí jíné věci, než kecy s krajinou přátelé....

ano ptakopysku....přiznám se, že slova rozeznávám, ale smysl uniká. A to je asi tak jak to má být