2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

DOKUMENT: Odpověď na otevřený dopis ČMOS PŠ

Obdržel jsem od Vašeho předsedy otevřený dopis. Nás, rodiče školáků, v něm seznamujete s důvody, pro které odmítáte vykonávat v úterý 4.prosince své zaměstnání. Důvody jsou to veskrze politické a týkají se výdajů státního rozpočtu do položky školství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vlasta 3.12.2007 13:19

Pod dojmem zítřejší stávky to vypadá tak, že pro učitele není školství nic jiného

než prostředek sloužící k jejich obživě. Ty řeči o chudobných kantorech jsou opravdu ubohé.

Majda 3.12.2007 13:16

Re: Chcete-li

Ládíku, Ládíku, myslíte, že tahle stávka přinese učitelům respekt? Od koho? A co se stane, když nepřinese? Mají odboráři vymyšlený po kroku A i krok B?

Myslíte si, že stávkovat tím, že nechám školy zavřené a milá děcka na ulici, je tou pravou formou stávky? Nebyla by nějaká jinší varianta? Neb i forma stávky je to, co formuje naši mládež- a tohle je fakt prima příklad...

PetrP 3.12.2007 13:14

Mám stejný pocit.

Když mi to syn přinesl ze školy, tak jsem měl velkou chuť odepsat ředitelce ve stejném duchu. Bohužel jsem trochu líny a zároveň jsem měl obavu, aby se nezačal zhoršovat prospěch mého syna.  Tady ale mohu: je to prachsprosté vydírání, smícháné s politickým bojem socanských odborů.

jezevec 3.12.2007 12:54

Problém je v tom, že 130% průměrného platu

by chtěli všichni. Nejen učitelé - ale taky řidiči MHD, zemědělci, státní úředníci, železničáři, samozřejmě učitelé - prostě všichni. problém je v tom, že vždycky když jejich plat dosáhne tech 130%, stane se z toho nový základ sta procent a všichni se zase rozeřvou že maj málo.

Tak můžou jít do brusele, když je jim to málo. Děti za to nemůžou.

smajlík 3.12.2007 12:42

Odbory fuj!!!!

Odbory jsou socanské béčko, tak co chcete. ;-€

Alfred 3.12.2007 12:32

Re: Chcete-li

Stávka je lumpárna, zaměstnanci nejsou podílníci, kromě své práce nic nevložili. Mají platné smlouvy, mohou je řádně ukončit a jednat o nových, pokud se jim zdá, že se tměnily podmínky. Nebo také zaměstnavatel může postupovat podle stejného klíče? Když poklesne poptávka a firma začne prodělávat, vyhodit zaměstnance bez ohledu na jejich pracovní smlouvy? Nevyplatit odstupné, nedodržet výpovědní lhůty? K čemu jsou smlouvy, mohou-li být pro jednu ze stran nezávazné?

MLOK1 3.12.2007 12:18

Re: Re: Pane Zikmund

Mirku, je velmi zajímavé (a nekoresponduje to s Vašimi prohlášenímí), že čeští žáci se umísťují v různých mezinárodních srovnávacích soutěžích a testech vesměs na předních místech. Takže - zapojíte-li Vaší šedou kůru mozkovou, dospějete k poznatku, že české školy patří v Evropě k těm kvalitnějším. O amerických (kromě pár prestižních) nemluvě.

        Z Vaší slovní zásoby i slovníku usuzuji, že Vás naše vzdělávací ústavy příliš nezasáhly. Odkud berete informace o kvalitě našeho školství a učitelů? Tipoval bych na osvěžovnu 3 - 4 cenové skupiny.

jirka.s. 3.12.2007 11:56

Re: Kvalita výuky?

A máš se?;-D

ŽA 3.12.2007 11:51

Re: Chcete-li

R^R^R^

ladik53 3.12.2007 11:47

Chcete-li

Chcete-li vyšší kvalitu, měl byste zcela nepochybně začít u svých vlastních dětí, jestli ji třeba už dnes nedostávají, ale svojí vinou nejsou schopny se víc naučit. Pokud je jim něco mezi tak 10-16 lety, tak si troufám tvrdit, že je chyba u nich a ne u učitelů. Když se chystala stávka v Autoškodě, tak dokonce i náš prezident, před ní varoval. A podívejte se na výsledky Autoškody!!! Nejenom, že jí stávka nijak neohrozila, ale řekl bych, že jí pomohla, protože se navzájem začali respektovat. A budeme si holt muset konečně zvyknout.

ŽA 3.12.2007 11:20

Re: Otázka zní: Komu jsi psal, když si na platech přidávali poslanci, šašku?

ŽA 3.12.2007 11:19

..vy jste si zvolili násilný prostředek stávku..

Něco by se s těmi šišlajícími teroristkami, učitelkami  škol mateřských mělo dělat...

Já bych na ně rovnou poslal to komando, co zasahovalo včera v Ostravě na Baníku

vládík 3.12.2007 11:12

Re: Zajímavé, stávka učitelů vám vadí

A z čeho usuzujete, že to nevadí. Autor reagoval na dopis, který mu byl více-méně adresován (otevřený dopis je více než adresátovi adresován těm ostatním). Odpovídá veřejně.  Co se vám nelíbí.   

Jste jako zloděj, který argumentuje: Ale tamtoho zloděje jsi nechal utéct. Proč chytáš mě?

vládík 3.12.2007 11:09

Re: Re: Re: Re: Školské odbory zakázat

Nevím, jak se pohybují průměrné platy učitelů. Vím však, že si už nejméně 10 let stěžují, že jsou jen těsně nad průměrem. Tedy nevím, jak ten plat klesá. Mimochodem, kdykoliv jsem je slyšel v televizi mluvit o svých platech, mluvili o průměru "tabulkového" platu. Že se průměrný plat uvádí včetně příplatků a odměn (ti vysoce vzdělaní lidé) vůbec netušili. A už vůbec nechtěli započítat plat nikoho jiného, než plat řadových učitelů.  Jenže celorepublikový průměr je včetně příplatků, premií, odměn, přesčasů. A jsou v něm i generální ředitelé.

Takže: Učitelé při srovnávání vycházejí (ti vzdělaní a naše děti vzdělávající) učitelé z neprosto nesmyslných údajů.

vládík 3.12.2007 11:03

Konečně

R^R^R^R^R^

Platí i pro jiné stávkující darebáky (tedy zejména darebáky - odborové bosse), živené z našich daní. Jmenovitě na dopraváky všech státních a komunálních podniků.

vládík 3.12.2007 11:01

Re: "Chcete-li tedy, vážení učitelé-odboráři, více peněz, poskytnete mi za ně také větší kvalitu?"

Chce to číst pořádně. Autor se ohražuje proti tvrzení, že bude určitě pochopen. A konec-konců uvádí i pádný argument: přidáno dostanete z našich peněz, z našich daní (neboť vláda ani parlament ve skutečnosti žádné vlastní peníze nemá). A to jsou argumenty vážné.

Závěr: Lépe čti, Kašpare.

MLOK1 3.12.2007 10:58

Re: Výplata

 Mac2- to o vztahu křiku versus platu už kdosi napsal.

        PRACUJ A KUŠ - HUBU SUŠ!   LENOŠ A ŘVI - PLAT DAJÍ DVÍ.

        Tohle napsal už před hezkými pár lety chytrý pán Karel Havlíček Borovský

I-Worm 3.12.2007 10:54

Re: "Chcete-li tedy, vážení učitelé-odboráři, více peněz, poskytnete mi za ně také větší kvalitu?"

třeba je přesvědčen, že ti posranci odvádějí stále vyšší a vyšší kvalitu. Anebo je prostě jedním z nich.

MLOK1 3.12.2007 10:53

Re: Re: Pane Zikmund

Máte Pavko (Korčagine?:-D) svatou pravdu. Nač stávkovat pro zvýšení (fakticky ovšem pouhé vyrovnání inflace) platů. Proč si ti prožluklí učitelé/učitelky platy jednoduše sami nezvednou - stejně, jako to dělají už léta naši chrabří a čestní posranci??? 

       Na kolikanásobek se od "plyšáku" zvedl plat poslance a na kolikanásobek plat učitele? Ví to někdo ze zde diskutujících?

I-Worm 3.12.2007 10:53

Chtějícímu se křivda neděje.

Máte pocit, že se někdo mstí na dětech? Když, tak jedině vláda a parlament.

JoJo 3.12.2007 10:51

Re: Re: v televizi sice ukázali,

Máte pocit, že v takové situaci jste jediný na světě? Požádejte svého učitelského rodinného příslušníka, ať Vám vysvětlí, že chlup na dlani skutečně neoholíte, jelikož tam není. Mohl by Vám rovněž vysvětlit, ten Váš příslušník, že okolo Vás žijí i lidé, kteří pobírají úkolovou mzdu v poloviční výši proti Vašemu příslušníku. Také by Vám měl osvětlit to, proč ti, kteří neměli dostatek trpělivosti k uchození vysoké školy jako Váš příslušník, ze zoufalství se uchylují k domácí práci placené v řádech 15-20 Kč na hodinu, musí přispívat ze svých mizerných platů na Vaši životní úroveň.

Venkovan 3.12.2007 10:44

Re: Re: Kvalita výuky?

A až zase počty žáků vzrostou, což se celkem dá snadno zjistit, tak ty učitele prostě někde naberem, vždyť je jich dost. To je velmi zjednodušený pohled.

Henry 3.12.2007 10:42

"Chcete-li tedy, vážení učitelé-odboráři, více peněz, poskytnete mi za ně také větší kvalitu?"

komu jsi psal otevřený dopis, když si přidávali platy poslanci? Šašku!

Mimochodem, zřejmě máš na mysli "vyšší" kvalitu (patrně levný učitel).

Alfred 3.12.2007 10:25

Re: Re: Re: Re: Školské odbory zakázat

To byl, příteli, příklad. ne ekonomický model. Kdyby prostě Paroubkovi Marťani nasypali z nebes Eura, jen do ČR, k inflaci by nedošlo, neb kupní síla by se realizovala v cizině, kam by nikdo nic nesypal.

Alfred 3.12.2007 10:23

Re: Re: Re: Pane Zikmund

Tak dobře, budeme stávkovat všichni "proč ne, všem nám přece zdraží elektriku stejně". To si pomůžeme! Nikdo nikomu nevykládá o poslání, to učitelé, zdravotníci apod. se staví do role jakýchsi ušlechtilých dobráků co mají "poslání". Čekají, že se jim ta dobrota vyplatí. Takovám ušlechtilým lidem přece nelze nedat těch jejich 130% průměrného platu, že? Když taktika nevychází, je třeba odhodit masku dobráka a jít do boje za své "práva". Jaká, ksakru, práva! Já od vás nic nekupuju, ta znalostní ekonomika v našich podmínkách je bullshit. Nikdy tu nebude fungovat, protože u nás není rizikový kapitál, který by vědcům pomáhal financovat nadějné projekty. Ti tu možná vystudují, ale své nápady realizují v cizině. Konečně, našinec by se v neposlední řadě užral závistí, kdyby nedejbůh některý vědátor vydělal "bezpracně" miliardy třeba na léku proti rakovině. Pokud je vydělá šoumen a celebrita, nikomu to nevadí!!! V tom spočívá tragédie Česka!

Martin 3.12.2007 10:22

Re: Re: Re: Školské odbory zakázat

Přemýšlíš vůbec, než něco napíšeš? Pokud by všem zvedli plat o 100%, byla by taky 100% inflace a reálná mzda by se vůbec nezměnila. A ti učitelé by měli poloviční plat...

A samozřejmě, pokud by se zlepšily podmínky ve školství, kvalita výuky by se zvedla - přestali by odcházet ti schopní učitelé, které učení baví, ale prostě si nemůžou dovolit pracovat za almužnu...

Reálně se učitelům už více než 10 let snižují platy (podivná obstrukce s pokusem zvýšit plat společně se zvýšením úvazků - zůstalo ale jen u toho zvýšení úvazků; změna tarifních tříd atd.). Nepoměr mezi platy učitelů a ostatních VŠ profesí se neustále zvyšuje. Krátkozrakost všech vlád (mizerné podmínky ve školství vedou k mizerné vzdělanosti žáků) je až nepochopitelná. Ale co se divit, bohužel žádná vláda v naší zemi nemyslí dlouhodobě - chce jen urvat co nejvíc voličů, shrábnout prachy, nadělat si přítelíčky a pro zemi neudělat nejlépe vůbec nic...

A kolik z vás, kteří tady na učitele házíte špínu, jste zkusili aspoň chvíli učit, abyste věděli, co to obnáší? Mýtus o poloviční pracovní době je opravdu jen mýtus (ta bagatelizovaná a zesměšňovaná domácí část práce opravdu zabírá několik hodin denně), přitom je učitel stále jednou nohou v kriminále (při běžné práci ve škole, o dalších akcích typu školní výlet nemluvě). Přivydělávání po večerech? Většina učitelů na to nemá čas ani sílu... Bohužel výsledky práce jsou vidět až v dlouhodobém měřítku, což prakticky znemožňuje odměňování podle vykonané práce. A navíc pokud by pravomoc odměňovat pohyblivou složkou platu měli ředitelé (tedy ve vyšší míře - nějakou, i když víceméně směšnou, částkou můžou disponovat i nyní), došlo by spíš na odměňování známých, kamarádíčků a přitakávačů...

Nejsem učitel, nikdy jsem neučil a doufám, že učit nebudu. Mám ale mezi učiteli (bývalými i současnými) spoustu známých a kamarádů a vím moc dobře, o čem mluvím. A troufám si tvrdit, že většina z vás, co tady pokřikujete, byste za ten plat nebyli ochotní dělat ani polovinu práce...

tatina 3.12.2007 10:17

Co k tomu dodat?

Nic.Vše je řečeno a napsáno.Nyní budu jen netrpělivě čekat,až se ozve nějaký učitel,který tento názor zhatí,učitelé boubelatí.

Pavko,Pavko. 3.12.2007 10:15

Re: Re: Pane Zikmund

Ten váš příspěvek nejlépe charakterizuje vaše první věta.

Alfred 3.12.2007 10:11

Re: Re: Re: Pane Zikmund

Pane Gille, to myslíte vážně? Když podnikatel chce víc peněz, a má platnou smlouvu s odběratelem, musí ji splnit. Další už nemusí za stejných podmínek podepsat. Pokud najde lépe platícího odběratele. V žádném případě nemůže nedodat - každý soud by ho odsoudil k placení penále za nedodržení smluv. Učitel, když už jste použil tento příměr, může udělat totéž co podnikatel. Vypovědět svou současnou smlouvu v souladu se zákonem a pokusit se vyjednat novou. To by se asi mnoha špatným učitelům nepovedlo, a odbory kopou především za ty špatné, bohužel!

Haui1 3.12.2007 10:10

Re: Re: Re: Školské odbory zakázat

No, kdybychom spoléhali nato, co budou lidé ochotní zaplatit učitelům, tak ti by asi zemřeli hladem. Stačí se podívat na snědou menšinu a jejich přístup ke vzdělání. A nedělám si iluze, že i mnoho bílých má podobný přístup, že na budoucnost svých dětí kašle. Nebo chcete, aby to skončilo jako ve starém českém filmu Nezbedný bakalář?