17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

DOKUMENT: Odpověď na otevřený dopis ČMOS PŠ

Obdržel jsem od Vašeho předsedy otevřený dopis. Nás, rodiče školáků, v něm seznamujete s důvody, pro které odmítáte vykonávat v úterý 4.prosince své zaměstnání. Důvody jsou to veskrze politické a týkají se výdajů státního rozpočtu do položky školství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I-Worm 3.12.2007 10:54

Re: "Chcete-li tedy, vážení učitelé-odboráři, více peněz, poskytnete mi za ně také větší kvalitu?"

třeba je přesvědčen, že ti posranci odvádějí stále vyšší a vyšší kvalitu. Anebo je prostě jedním z nich.

vládík 3.12.2007 11:01

Re: "Chcete-li tedy, vážení učitelé-odboráři, více peněz, poskytnete mi za ně také větší kvalitu?"

Chce to číst pořádně. Autor se ohražuje proti tvrzení, že bude určitě pochopen. A konec-konců uvádí i pádný argument: přidáno dostanete z našich peněz, z našich daní (neboť vláda ani parlament ve skutečnosti žádné vlastní peníze nemá). A to jsou argumenty vážné.

Závěr: Lépe čti, Kašpare.

ŽA 3.12.2007 11:20

Re: Otázka zní: Komu jsi psal, když si na platech přidávali poslanci, šašku?

tatina 3.12.2007 10:17

Co k tomu dodat?

Nic.Vše je řečeno a napsáno.Nyní budu jen netrpělivě čekat,až se ozve nějaký učitel,který tento názor zhatí,učitelé boubelatí.

pepa 3.12.2007 10:01

stavka pedagogu

pokud bych mohl vubec ve svem nazoru pripustit stavku PEDAGOGA, tak ma predstava je asi takova

PEDAGOG prijde do hodiny (vcas) a rekne studenti dnesni hodinu probereme problematiku skolstvi a vase nazory. pak muze pusobit na deti aby meli vetsi uctu ke vzdelani.

tim ze studenti se nebudou jeden den ucit jim moc do zivota pedagog neda ( ale asi to neni pedagog)

Petr1 3.12.2007 9:42

Školské odbory zakázat

stávkování zakázat. Tak jak je to v Německu. Švagrová je učitelka v Německu. Jednou jsem se jí zeptal, jestli také stávkují jako u nás. Odpověď byla krátká: "Seš blbej, zde je to zakázáno".

PavelS 3.12.2007 9:49

Re: Školské odbory zakázat

Vaše švagrová měla pravdu v první části věty o Vaší blbosti ale zapomněla mluvit i o své, protože tvrdit, že v Německu je stávkování zakázáno je tak trochu .....

Pavel72 3.12.2007 9:52

Re: Školské odbory zakázat

Zajiste Vam svagrova rekla, kolik ze pobere prumerny ucitel prumerneho platu v pomeru k ostatnim profesim...

Alfred 3.12.2007 10:00

Re: Re: Školské odbory zakázat

Tahle argumentace mne vyložene se/re. Co to má společného s údajnou "chudobou" a málem peněz? Jde jen o status, o společenské postavení. Pokud by všichni dostali přidáno 100%, jen učitelé o 50%, argument o hladu by padl, ale kantoři by řvali ještě víc! Co to je za argument, že kdokoli má VŠ musí mít nadprůměrný plat? Plat se musí opírat o to, co mu druzí hodlají za jeho služby dát, jinak jsme zpátky ve feudalismu se stavovskými privilegiemi...

Haui1 3.12.2007 10:10

Re: Re: Re: Školské odbory zakázat

No, kdybychom spoléhali nato, co budou lidé ochotní zaplatit učitelům, tak ti by asi zemřeli hladem. Stačí se podívat na snědou menšinu a jejich přístup ke vzdělání. A nedělám si iluze, že i mnoho bílých má podobný přístup, že na budoucnost svých dětí kašle. Nebo chcete, aby to skončilo jako ve starém českém filmu Nezbedný bakalář?

vládík 3.12.2007 11:09

Re: Re: Re: Re: Školské odbory zakázat

Nevím, jak se pohybují průměrné platy učitelů. Vím však, že si už nejméně 10 let stěžují, že jsou jen těsně nad průměrem. Tedy nevím, jak ten plat klesá. Mimochodem, kdykoliv jsem je slyšel v televizi mluvit o svých platech, mluvili o průměru "tabulkového" platu. Že se průměrný plat uvádí včetně příplatků a odměn (ti vysoce vzdělaní lidé) vůbec netušili. A už vůbec nechtěli započítat plat nikoho jiného, než plat řadových učitelů.  Jenže celorepublikový průměr je včetně příplatků, premií, odměn, přesčasů. A jsou v něm i generální ředitelé.

Takže: Učitelé při srovnávání vycházejí (ti vzdělaní a naše děti vzdělávající) učitelé z neprosto nesmyslných údajů.

Martin 3.12.2007 10:22

Re: Re: Re: Školské odbory zakázat

Přemýšlíš vůbec, než něco napíšeš? Pokud by všem zvedli plat o 100%, byla by taky 100% inflace a reálná mzda by se vůbec nezměnila. A ti učitelé by měli poloviční plat...

A samozřejmě, pokud by se zlepšily podmínky ve školství, kvalita výuky by se zvedla - přestali by odcházet ti schopní učitelé, které učení baví, ale prostě si nemůžou dovolit pracovat za almužnu...

Reálně se učitelům už více než 10 let snižují platy (podivná obstrukce s pokusem zvýšit plat společně se zvýšením úvazků - zůstalo ale jen u toho zvýšení úvazků; změna tarifních tříd atd.). Nepoměr mezi platy učitelů a ostatních VŠ profesí se neustále zvyšuje. Krátkozrakost všech vlád (mizerné podmínky ve školství vedou k mizerné vzdělanosti žáků) je až nepochopitelná. Ale co se divit, bohužel žádná vláda v naší zemi nemyslí dlouhodobě - chce jen urvat co nejvíc voličů, shrábnout prachy, nadělat si přítelíčky a pro zemi neudělat nejlépe vůbec nic...

A kolik z vás, kteří tady na učitele házíte špínu, jste zkusili aspoň chvíli učit, abyste věděli, co to obnáší? Mýtus o poloviční pracovní době je opravdu jen mýtus (ta bagatelizovaná a zesměšňovaná domácí část práce opravdu zabírá několik hodin denně), přitom je učitel stále jednou nohou v kriminále (při běžné práci ve škole, o dalších akcích typu školní výlet nemluvě). Přivydělávání po večerech? Většina učitelů na to nemá čas ani sílu... Bohužel výsledky práce jsou vidět až v dlouhodobém měřítku, což prakticky znemožňuje odměňování podle vykonané práce. A navíc pokud by pravomoc odměňovat pohyblivou složkou platu měli ředitelé (tedy ve vyšší míře - nějakou, i když víceméně směšnou, částkou můžou disponovat i nyní), došlo by spíš na odměňování známých, kamarádíčků a přitakávačů...

Nejsem učitel, nikdy jsem neučil a doufám, že učit nebudu. Mám ale mezi učiteli (bývalými i současnými) spoustu známých a kamarádů a vím moc dobře, o čem mluvím. A troufám si tvrdit, že většina z vás, co tady pokřikujete, byste za ten plat nebyli ochotní dělat ani polovinu práce...

Alfred 3.12.2007 10:25

Re: Re: Re: Re: Školské odbory zakázat

To byl, příteli, příklad. ne ekonomický model. Kdyby prostě Paroubkovi Marťani nasypali z nebes Eura, jen do ČR, k inflaci by nedošlo, neb kupní síla by se realizovala v cizině, kam by nikdo nic nesypal.

Xury 3.12.2007 15:00

Kdyby všem zvedli plat o 100% byla by inflace 100% - !!!!

Doufám, že Martin nikoho neučí, když píše takové hovadiny.8-o8-o8-o

Alfred 3.12.2007 9:35

Jsem pro minimální

stát. Ani jako OSVČ nehodlám nikoho zaměstnávat, nestojí mi za to se s nikým dohadovat. Prostřednictvím milovaného státu si ale slasti zaměstnavatele mohu nechtěně vychutnat také. Financuju zaměstnance státu. Ti brojí proti "pánům" ale prachy chtějí po mně! Polibte mi ...Na vaše služby se..u, strčte si je někam.

Haui1 3.12.2007 9:19

Zajímavé, stávka učitelů vám vadí

ale když stávkují železničáři, lékaři, kteří si berou za rukojmí nás všechny a kdy tyto stávky silně zasahují do našeho života, tak každý mlčí. Inu, učitele vlastně nepotřebujeme, normálně jsou neškodní, tak si na ně může vyskakovat i ten poslední hnědočech, tak proč bychom jim to nenandali.

Corsini 3.12.2007 9:49

Re: Zajímavé, stávka učitelů vám vadí

Opravdu každý mlčí?

vládík 3.12.2007 11:12

Re: Zajímavé, stávka učitelů vám vadí

A z čeho usuzujete, že to nevadí. Autor reagoval na dopis, který mu byl více-méně adresován (otevřený dopis je více než adresátovi adresován těm ostatním). Odpovídá veřejně.  Co se vám nelíbí.   

Jste jako zloděj, který argumentuje: Ale tamtoho zloděje jsi nechal utéct. Proč chytáš mě?

Historik 3.12.2007 9:03

Ještě bych připomněl, že ty 3 miliardy do školství měly být získány

tím, že se neprovede "porcování medvěda." Takže tu je rozpor platy ve školství versus golfové hřiště v místě XY.

Vládě ODS tento přístup vytýkají i její skalní příznivci a to i na místní úrovni - peníze na zájmovou činnost pro děti vs. dotace na místní forbalový klub.

Old 3.12.2007 8:51

Oni to nepochopí,

to by museli napřed zkusit někde pracovat...

josef 3.12.2007 8:19

o stavu školství vypovídá také,

že ředitelkou naší školy je kovaná komunistka, která se nestydí vykádat dětem, jak jsme se za totality měli dobře

Alfred 3.12.2007 9:42

Re: o stavu školství vypovídá také,

Tohle není o stavu školství, ale o stavu společnosti. Za komunistů by kantora propagujícího ve škole volný trh nepustili po vyhazovu ani k lopatě. Nejsme holt jako oni. To nejsme. Jsme 1000x větší volové. Já bych prosazoval "homeopatickou" metodu. Stejné léčit stejným - ke komunistům bych se choval po komunisticku. No, to bych asi nedovedl. Asi bych po nich nenechal střílet, když by prchali do KLDR, na Kubu nebo do Venezuely podpořit Huga Osvoboditele.

mac2 3.12.2007 7:55

Výplata

Samozřejmě, že učitelům jde hlavně o peníze na výplaty. Když jim má v následujících třech letech každoročně klesnout reálná mzda, mají snad na nespokojenost nárok. Kdo z vás by se z něčeho takového radoval? Já se vůbec nedivím, že učitelé křičí a stávkují. Už mockrát se ukázalo, že v tomto státě dostane peníze ten, kdo křičí nejvíc. Rozumná diskuse nevede k ničemu. 

Historik 3.12.2007 8:53

Re: Výplata

R^R^R^

Alfred 3.12.2007 9:49

Re: Výplata

Státní zaměstnance zrušit, ať si každý stávkuje proti soukromému zaměstnavateli.  Jako občan to vnímám ne jako stávku, ale jako vydírání. Nic po nich nechci, ale oni po mně chtějí víc peněz. Za co? Stávka samotná je divný institut v dnešní době. Všichni mají podepsané smlouvy, brejlí do nich davy právníků a pro jednu ze smluvních stran mohou být všechny ty papíry jdobré jen na vytření si ... I když zaměstnavatel smlouvu plní do puntíku, zaměstnanci mají "právo" násilným, zaměstnavatele poškozujícím způsobem si vynucovat změnu dobrovolně uzavřené smlouvy. Ať ji vypoví v intencích smlouvy, podají třeba hromadnou výpověď a diskutují o nových podmínkách. Právo na stávku je anachronismus.

MLOK1 3.12.2007 10:58

Re: Výplata

 Mac2- to o vztahu křiku versus platu už kdosi napsal.

        PRACUJ A KUŠ - HUBU SUŠ!   LENOŠ A ŘVI - PLAT DAJÍ DVÍ.

        Tohle napsal už před hezkými pár lety chytrý pán Karel Havlíček Borovský

Vladan 3.12.2007 7:48

Kvalita výuky?

Když se vám počet žáků zvětší z 20 na 30, tak kvalita výuky jde zákonitě dolů. A vzhledem k tomu, že takhle se v poslední době ve školství "šetřily" peníze (propouštěním kantorů), co se divíte?

kantor, co už 10 let neučí.

dvd 3.12.2007 8:25

Re: Kvalita výuky?

Nás bylo ve třídě 35 a nemyslím si, že by výuka nebyla kvalitní. Prostě jsme se něco naučili, protože (A) my jsme se chtěli něco naučit a (B) kantoři chtěli něco naučit. :-D

Historik 3.12.2007 8:56

Re: Re: Kvalita výuky?

Pokud je ve třídě hodně dětí, znamená to praktickou eliminaci individuálního přístupu k dětem. Kvalita výuky tím klesá jak u těch pomalejších, taj u nadanějších. Pouze průměr na to nedoplatí.

Toto funguje dokonce i na vysokých školách.

Alfred 3.12.2007 10:03

Re: Re: Re: Kvalita výuky?

Kvalita výuky je mizerná, ať je ve třídě žák jeden nebo 1000. protože je mizerná kvalita kantorů.