8.6.2024 | Svátek má Medard


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 20.4.2024 13:23

Ano, to dává smysl.

P. Hák 20.4.2024 13:21

Když se podíváte dál do minulosti než jsou 90. léta, zjistíte, že velkokapitál býval "pravicový". Symbióza s levicí se datuje až od dob, kdy se na nejvyšší funkce dostaly bývalé květinové děti.

Co se týká války s méněcennými rasami, dtto. Kolonialismus a nadřazenost bílé rasy určitě patřil více k agendě klasické pravice než socialistů. Národovectví také patřilo k pravici v protikladu s "internacionálou" levice.

Rušení "státu" je standardní agenda pravice. Je to základ její ideologie - čím méně státu (tj. státního zdravotnictví, penzí atd.), tím lépe. Ti extrémní by privatizovali i soudy.

Pravice (soukromé vlastnictví, podnikatelská svoboda žádné/minimální transfery) bývala vždy konzervativní, levice (společenské vlastnictví, podpora nemajetných) "pokroková" např. i ohledně náboženství.

Že se to dnes všechno pomíchalo, o tom právě píšu. Původně to tak ale nebylo.

K. Novak 20.4.2024 13:19

Na strane globalistu jsou jak pseudo levicovi progresiviste tak koser-vativni rasiste hajici zajmy svetoveho Zidovstva a Anglo-saskych kolonialistu. Spojuje je boj proti zajmum Ceskeho naroda.

K. Novak 20.4.2024 13:12

Dnes je hlavni rozpor je mezi suverenisty a globalisty. Suvereniste jsou globalisty oznacovani za krajni pravici. Kim Cong Un je podle tohoto deleni krajni pravicak.

L. Peleška 20.4.2024 13:00

Politická scéna se změnila z chytrých filozofů na deklamující herce, tzv. mluvící hlavy. A lidé u televize potřebují drama! Kdysi pan prezident Zeman coby premiér konstatoval, že jen malá část “publika” jsou chytří lidé a ti je volit nebudou, soustředili se na ty ostatní, čtyři pětiny průměrných a hloupých! Už tehdy bylo jasné, že masa hlupáků vyhrává volby! A s koukáním do mobilu se rozhled i těch průměrných dále zplošťuje! A nálepky? Už z nich lze poznat omezené politiky a hlavně, že jsou levičáky! Dodnes neumím definovat pravicového extrémistu, zatímco extrémní levicové vzory - národního socialistu, komunistu, nově Piráta a Zeleného si představit umím! Neumím změnit kvantitu hlupáků ovíněných touhou po rovnosti hmotného zabezpečení, přerozdělování výdělku těch úspěšnějších a vyrostlých na infuzích levicových lží. Horší je, že díky polointelektuálům typu Fiala už nemám pravicovou parlamentní stranu, které bych to “hodil”?! Pak tedy zkusím “populisty”!? Třeba budou plnit, co slibovali?

L. Písařík 20.4.2024 11:37

Nicméně si myslím, že mladí a nadějní by nemusli jen diskutovat na různých plkformách, ale uvědomit si, že se jedná o jejich budoucnost a vložit své síly do nápravy Evropy tak, aby konečně byla řízena rozumně a racionálně. Ty peníze, které jsou dnes vydávány za boj protii zeleným chimerám jim určitě budou chybět.

M. Kanda 20.4.2024 11:13

Autorko, příliš jste se zaměřila na pojmy extrémní a populistický. Ale tak nějak jste zapomněla zmínit, že ta extrémní pravice vlastně vůbec pravicí není. Strany tohoto typu nejen že neprosazují osobní odpovědnost za vlastní osud, ale naopak se jí zuby nehty brání.

Schválně si všimněte, že jejich obdivovatelé nejsou žádné individuálně zdatné osobnosti, ale mnohem více se podobají stádu a také tak jednají. No a stádo potřebuje vůdce a proto jsou tyto strany vždy vůdcovského typu.

P. Diviš 20.4.2024 11:00

Čučkař Zeman už má "po sezoně".

P. Diviš 20.4.2024 10:59

Progresivní liberalismus je nesmysl. Buďto jedno, nebo druhé.

P. Diviš 20.4.2024 10:58

No a Bureš zase má jen vše proti koalici vládních stran

P. Diviš 20.4.2024 10:56

Dodám jen, že pravice z politického prostoru prakticky vymizela a stejně tak i klasičtí liberálové. Současné politické zápolení se pohybuje od středu (ve vzepětí vůle ODS) doleva (zbytek) různých odstínů, od modré s hvězdičkami přes rudou, zelenou, hnědou až k černé.

J. Kostelanský 20.4.2024 10:52

Souhlasím Ale slovní spojení ortodoxní liberál zní trochu divně... :-)

J. Kostelanský 20.4.2024 10:50

Jedna věc je něco odůvodnit, a zcela jiná, zda tomu někteří lidé budou věřit a zařídí se podle toho.

Snad nejlepším příkladem je kouření. Nejsou žádné pochybnosti o tom, že by kouření nebylo škodlivé. Existuje 100 a 1 důkaz, že kouření v průměru zkracuje život o několik let a že téměř polovina kuřáků umírá na rakovinu.

A věří tomu lidé? Přestali kvůli tomu kouřit? Ne, právě naopak. Ti nejsilnější kuřáci téměř fanaticky obhajují své právo ničit si vlastné zdraví a zkracovat život. Zajímavý je příběh herce Bartošky. Před pár lety měl rakovinu a dostal se z toho. Ale kouřit nepřestal. Rakovinu se mu vrátila.

Nechtěl jsem moralizovat, ať si každý dělá to chce, pokud tím neškodí jiným lidem. Uvedl jsem to jen jako příklad, že člověka nic nepřesvědčí, když nechce.

A. Pašata 20.4.2024 10:46

Já myslel konkrétní příklad. Jasně, že pravice prosazuje svobodu slova, na to nemusí být zrovna extrémní.

R. Langer 20.4.2024 10:42

Každá, která prosazuje svobodu slova. ;-D

R. Langer 20.4.2024 10:41

Ne, NEZTRÁCÍ TO SMYSL! ;-€

M. Pesat 20.4.2024 10:39

"Lze tedy říci, že vzdělaní, podnikaví, velkoměstští voliči s rozhledem, podlehli populizmu vládních stran, jejich představitelů a Petru Fialovi. Zřejmě kvalitní družstvo."

Ja bych rekl ze nicemu nepodlehli, resp. ze ty volby byly v podstate jen o ANTIBABIS, vsichni/VSICHNI kdo volili tu tzv. petikoalici , tem vsem bylo uplne jedno co ta parta lzi a nenavisti slibuje ci hlasa, alfou/omegou pro ne byla/je nenavist k soudruhu Babisovi. A v tech eurovolbach co se blizi to bude uplne stejne a v tech dalsich do PS take. Kdyz padli rudobolsevici, nikdy bych neveril ze za cca 30 let si NORMALIZACI zopaknu. Tehdy se na Vaclava Havla/disent poradaly stejne medialni stvanice jako dnes na soudruhy Babise/Trumpa/Orbana/Putina/Fica/Kurze= "ZRADCI A ZAPRODANCI"

K. A. 20.4.2024 10:29

Myslíte to tak, že Joseph Borell používá v češtině cizí slova, kterým nerozumí? O tom dost pochybuju.

K. A. 20.4.2024 10:27

Podle mě ten guláš je záměr.

Korporace se zcela vědomě schovaly za levici, za tzv. progresivní liberalismus, a nasměrovaly nespokojené studentské revolucionáře k tématům, které korporátní kapitalismus neohrožují, ale naopak posilují (např. multikulturalismus).

Celé je to namícháno tak, že máme na výběr dvě varianty liberalismu - progresivní a konzervativní. Progresivci slibují neškodná sociální opatření, ale nakonec prosazují hlavně svou kulturní válku proti obyčejným lidem. Konzervativní liberálové se sice zastávají rodiny nebo národa, ale zároveň prosazují deregulovaný kapitalismus, který obojí rozbíjí. Podle amerického filozofa Patricka Deneena je většina voličů kulturně konzervativní a v ekonomických otázkách levicová, ale pravice a levice fungují s pomocí Boží jako dvě páky na to, aby většinový zájem nikdy nebyl prosazen: volit lze jen mezi rozvratem tradičních hodnot a rozvratem sociálního státu.

V. Havel 20.4.2024 10:22

Pořád. [>-]XEU

D. Laurencikova 20.4.2024 10:22

:-):-)

V. Havel 20.4.2024 10:21

Z uvedeného plyne, že všichni politici pětikoalice jsou 3 DÉ - dezinformátoři, demagogové a de[>-]X[UA]bilakové.

M. Pecina 20.4.2024 10:19

Přesně.R^

M. Pecina 20.4.2024 10:18

Zkrátka socialisti už kadí magi v kostkách:-/

K. A. 20.4.2024 10:17

Ono šlo o šíleně nebezpečné dva Ukrajince, což mj. vyvolává otázku, kolik Ukrajinců, které jsme tady přijali je proputinovsky orientovaných, cítí se spíše jako Rusové a mohou se stát základem proruské páté kolony.

Samozřejmě tahle vláda je pohroma pro ČR. Řekl bych, že chorobně ctižádostivých je hodně politiků, ale ne každý má takový ten svatouškovský přístup, jako Fiala, kdy ještě kromě všeho svou odtrženost od reality a prolhanost považuje za projev morální nadřazenosti.

V. Chrastina 20.4.2024 10:16

R^!!V

V. Chrastina 20.4.2024 10:15

Přesně tak, paní Lhotská. Děkuji za názorný článek!!

D. Laurencikova 20.4.2024 10:11

Stoprocentni souhlas! R^R^

K. A. 20.4.2024 10:10

Dělit politiku (jen) na pravici a levici je jako dělit barvy na černou a bílou.

Samozřejmě může existovat extrémní pravice i levice i populistická pr. a l., zdaleka ne každá pravice je individualistická, ale podstatou je, že extrémní a populistická pravice jsou prázdné progresivistické nálepky proti konzervatismu. Srovnání s lety 1945 až 1948 se přímo nabízí a vyplývá z toho jedna důležitá věc: Konzervativní pravice, která se distancuje od Orbána a Salviniho, aby se udržela v mainstreamu, si kope vlastní hrob. V případě konečného vítězství progresivního liberalismu budou zlikvidováni stejně jako někdejší nekomunistické strany, které původně komunistům pomáhaly.

D. Laurencikova 20.4.2024 10:09

Mate stoprocentni pravdu, pani Pichova. Ja nedokazu pochopit, jak nekdo muze tuto ODS, ktera se prave ve smyslu vladnoucich levicovych rudozelenych extremistu snazi co nejvic poskodit jedinou nemeckou pravicovou - konzervativni stranu AfD, za pravici! ODS neni pravice, je to strana "kmotru", strana oportunistu schopnych vseho a strana snazivych lokaju, jak predvadi Fialova vlada. S pravici to nema vubec nic spolecneho.