1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

CENZURA: Zákon proti smradu

Jak tak poslouchám cvrkot, schyluje se k návrhu zákona namířeného proti dezinformacím. Nic divného na tom není. Zapadá to do konceptu, že dobrý milý příjemný svět nastane, až zakážeme všechno co je v něm špatné. Jak jinak to špatné potlačit, než zákonem? Musí se na každou špatnost vymyslet a schválit zákon a tohle se vskutku děje. Naposledy v souvislosti s dezinformacemi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 17.6.2022 16:24

Myslím, že se tu dokolečka řeší něco, co řešit nemá smysl. Nikdo nechce zákaz nějakého média. Předmětem je zákaz šíření nepřátelské propagandy. Nepřátelské znamená cizí, zahraniční. Ne českých názorů, odlišných od většinových.

Zejména přátelé Ruska tvrdí, že se to nedá poznat: obávám se, že nemají pravdu. Experti tvrdí, že se to pozná dost snadno. Pokud podle ničeho dalšího, tak podle toho, kdo to platí.

P. Král 17.6.2022 12:55

Ale jo. Nakonec ten příměr chápu. Vpadne chlap do jídelny, kde podávaj strašnej blivajz, ale všichni ho uspořádaně na raz nabíraj žlicí a na dva sunou do úst, protože na ně dohlíží tvrdá vrchní sestra anebo velký bratr a nikdo ani nepípne. Tak tam ten Nicholson udělá trochu haló, vybryndá něco toho hnusu a personál ho vykáže. A já tedy nevím, jak kdo a jak Aston, ale já mám v sympatiích jasno :-P

Z. Koutecký 17.6.2022 3:16

Proč by, Astone, měl někdo pracně posuzovat, zda obsah té které informace je dezinformační? Vždyť je to jednoduché. Stačí zjistit, zda jde o informaci z Ruska, Běloruska či od jiných našich nepřátel. Pak se jedná o dezinformaci, jejíž šíření nelze připustit. Naopak informace od našich spojenců a přátel jsou v pořádku. Na to není potřeba cenzor, stačí někdo, kdo umí zacházet s internetem.

P. Zagora 17.6.2022 10:51

Takže Vám k posouzení stačí mapa?? A odkud čerpáte seznam jiných našich nepřátel?

V. Čermák 17.6.2022 12:06

Dělá si prču..;-D

J. Kostelanský 17.6.2022 12:56

To byl sarkasmus, viďte?

V. Čermák 16.6.2022 18:40

Tak "po té, co Rusko přepadlo Ukrajinu". No a předcházela tomu Chybná protiruská Politika USA, NATO a Ukrajiny, Následkem čehož Rusko napadlo Ukrajinu...Rv

M. Krátký 16.6.2022 19:15

doplnil bych do toho seznamu EU - potažmo i naše vlezdoprdelky - hezký den

P. Diviš 16.6.2022 21:56

Rusko napadlo Ukrajinu z důvodu své paranoi, mesiášství, imperialismu a obav LiliPutina o sesli, šachystoši, Svědku ...

V. Čermák 17.6.2022 11:59

Opičí Nadávečko, zase si hrajete se slovíčky, které jsem vám předhodil? Klidně pokračujte, z Masny stejně víc nezventilujete...;-D

P. Skřivan 17.6.2022 16:30

Rusko napadlo Ukrajinu proto, že si nepřeje, aby se Ukrajina svobodně rozhodla pro EU. Pokud jde o nacismus, tak na Ukrajině ten Ruský skutečně vymýtit nelze.

R. Vlasák 17.6.2022 14:14

Rusko přeci Ukrajinu nenapadlo. Samo bylo napadeno na ukrajinském území a jen se bránilo.

J. Kostelanský 16.6.2022 18:30

Když bojovat proti dezinformacím, tak je třeba začít u Ukrajiny. Uvedu jen některé z nich, co mně "z voleje" napadnou:

- fantom Kyjeva - první letecké eso 21. století nejdřív s 5 sestřely nepřátelských letadel, pak s 10, a teď je prý jeho bilance 50 nebo 60 zářezů...

- nesmysly o hromadném znásilňování ukrajinských žen a dětí ruskými vojáky

- bláboly o "evakuaci" vojáku AZOV z továrny v Mariupolu; přitom šlo o standardní přesun zajatců do zajateckých táborů

- nesmysly o chemických a jaderných zbraních, které se Rusové chystají použít - dokonce prý chtěli jadernou pumou vyhladit Kyjev

- útok ruských jednotek na jadernou elektrárnu, kterou prý ostřelovali těžkými zbraněmi; pak se ukázalo, že se jednalo o tréninkovou budovu mimo areálu elektrárny, šlo tam o požár a s největší pravděpodobností ho založili sami Ukrajinci.

- nesmysly o hromadných náletech ruských letadel na civilní cíle; kdyby to měla být pravda, tak by denně civilních obětí museli být ne tisíce, ale desetitisíce

- informace o vražedném komandu Wagnerovců, které se chystalo zavraždit Zelenského; osobně si myslím (nemám to ze žádného zdroje), že to byla příprava na likvidaci Zelenského ze strany AZOV-u, pokud by nedělal to, co to dělat měl a co teď dělá. Jsem si víceméně jistý, že pokud by Zelenskij projevil ochotu jednat s Ruskem, velice rychle by skončil s kulkou v hlavě. Jako ten ukrajinský vyjednavač na začátku války.

- o Buči a Krematorsku psát nebudu. to je na dlouho.

I. Teren 16.6.2022 18:35

Zabudli ste na najvatsiu fake news - Ukraina vojnu vyhrava. )

P. Diviš 16.6.2022 21:58

Ruské lži vás zřejmě nenapadnou.

"

Fenomén vraňjo. Rusku specifický způsob lhaní

Popírání útoků, masakrů či pokusů o vraždu navzdory důkazům je kremelské propagandě vlastní. Lhaní, při kterém se dotyčný ani nesnaží předstírat, že mluví pravdu, je podle expertů historicky zakořeněným rysem ruské kultury. A má v ruštině i svůj zvláštní výraz.MOSKVA/PRAHA „Pravidla jsou jednoduchá: lžou nám. My víme, že lžou. Oni vědí, že to víme, ale lžou dál. A my dál předstíráme, že jim věříme.“ Tak shrnula fenomén zakořeněný hluboko v ruské realitě Jelena Gorochovová v knize Hora drobků (2010), v níž vzpomíná na dětství v Sovětském svazu. Tato myšlenka se v různých obměnách objevuje napříč ruskou historií, jako citát je často připisována i spisovateli a disidentovi Alexandru Solženicynovi.Popírání dělostřeleckých útoků, masakrů civilistů a vlastně i celé samotné války provází současný ukrajinsko-ruský konflikt nejen od jeho počátku, ale už dlouho před ním. „Neplánujeme válku na Ukrajině,“ hlásil ruský prezident Vladimir Putin ještě pár dní před zahájením invaze, zatímco u hranic shromažďoval vojsko.Čestná lež v národním zájmu či pro vyšší dobro, alternativní pravda či strategická nepravda – tento jev bývá označován různě. „Bezostyšné lhaní, kdy se dotyčný ani nesnaží předstírat, že mluví pravdu, není vlastní jen ruskému národu,“ píše ve své analýze na serveru The Conversation Neil Bermel, profesor ruských a slovanských studií na Sheffieldské univerzitě. Ruština pro něj má ale specifický výraz – vraňjo.

Zatímco běžnou každodenní lež, jejímž cílem je oklamat a nebýt odhalen, označuje ruština výrazem „lož“, vraňjo jde mnohem dál. Má nádech poněkud pejorativní, do češtiny by se dal přeložit jako „kecy“ – evidentní, leč v původním významu relativně neškodná nepravda. Asi jako když se školák vymlouvá, že mu domácí úkol sežral pes, pokračuje Bermel. Lžete, abyste si zachovali tvář.

P. Diviš 16.6.2022 21:59

"Lžu, jsem tedy člověkem

V průběhu dějin ale podle experta tento fenomén přerostl do olbřímích rozměrů. Stal se základem života v SSSR. Sovětští vůdci takřka denně chrlili doma i v zahraničí prohlášení, o nichž věděli, že jim nikdo neuvěří. Přesto se drželi ideologicky čisté linky – z čela jedné z největších imperiálních mocností hlásali antiimperialismus. V ústavě zaručovali velké politické svobody, zatímco tvrdě potlačovali jakoukoli kritiku režimu.Historie ruské lži jde ale mnohem dál. „Já mám vraňjo rád! Je to jediná výsada člověka mezi všemi ostatními organismy. Přes lež k pravdě! Právě proto jsem člověk, že lžu,“ říká už v roce 1866 ústy Dmitrije Prokofjiče Razumichina ve svém románu Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij.A nejinak je tomu se současnou ruskou propagandou. Kreml se stejným sebevědomím odmítá zodpovědnost za masakr civilního obyvatelstva v Buči, s jakým popíral podíl na sestřelení malajsijského letadla MH17 na Ukrajinou v roce 2014 či na pokusu o otravu dvojitého agenta Sergeje Skripala o čtyři roky později ve Spojeném království.

Dva příslušníci kontrarozvědky FSB, které britská policie označila za pachatele útoku, tehdy tvrdili v ruské státní televizi, že do Salisbury vyrazili jako obyčejní turisté, aby si prohlédli legendární katedrálu. „Vysvětlení bylo natolik přitažené za vlasy, až se zdálo, že se ani nesnaží o věrohodnost,“ konstatuje Bermel. Lhát podle něj Rusové nepřestanou, ani když jsou konfrontováni s důkazy – jedno vraňjo jen začnou přebíjet dalším.

Prozápadní a liberální ruská média označují koncept vraňjo za charakteristickou taktiku Kremlu. Už se mezi nimi ujal i nový složený termín: gosvraňjo (gosudarstvennoje vraňjo – vládní lži). Tento postoj popírání bez snahy o věrohodnost považují za projev nadřazenosti, síly a lhostejnosti k obecným konvencím.

ANNA MARVANOVÁ"

J. Kostelanský 17.6.2022 13:02

To vás fakt nic lepšího nenapadlo než tyhle ideologické žvásty? Příště sa snažte víc... Takhle tu vojnu na Ukrajině nevyhrajete...

J. Kostelanský 16.6.2022 18:18

Sputnik - matku veškeré ruské propagandy - teď čtu každý deň. :-) Před válkou na Ukrajině to bylo tak jednou za týden. Chci mít zkrátka "stereo" obraz, a nejen z jednoho zdroje.

Za ta léta, co Sputnik čtu, jsem nenašel na něm nějaké vysloveně lživé informace. A ty, o kterých jsem už myslel, že to jsou konečně ty "ruské hoaxy", se o den-dva později objevili i v našich novinách.

Sputniku lze samozřejmě vyčítat, že uvádí jen ty informace, které se mu hodí do krámu. Ale to dělají všechny média. Sputnik navíc často cituji západní noviny včetně našich. Ale opět to, co se mu hodí.

Sputnik ovšem nefabuluje, nevymýšlí bludy a pitomosti, jakých Ukrajina je schopna za týden vypustit desítky. A naše noviny všechny ty hlouposti automaticky převezmou.

Sputnik není zahlcen informacemi jako naše noviny protiruskou propagandou. Denně je tam 5 až 10 článků na nejdůležitější témata. (Sputnik ví, že méně je často víc.) A nic z toho není takový odpad jako "fantom Kyjeva" nebo "hromadné znásilňování ukrajinských žen a detí ruskými vojáky", jen přirozeně v opačném garde.

Ty informace, které na Sputniku jsou, jsou čitelné i po několika měsících nebo letech. Není v nich takové to "převracení kabátů" jako u našich novinářů podle aktuálního stavu u nás a ve světě. Např. před několika lety iDnes psal o nacistech na Ukrajině, teď tam podle iDnes žádní nejsou a asi ani nikdy nebyli. :-)

Styl Sputniku bych přirovnal ke stylu "štvavých vysílaček" za komoušů Svobodná Evropa, Hlas Amerika nebo BBC Volá Londýn: Krátké, věcné zprávy bez ideologických nánosů. A ty naše média jsou zase jako přes kopírák jako noviny za komunistů - samý ideologický sajrajt, dodržování jednotné stranické /teď "evropské"/ linie; objektivnost je v nich podpultové nedostatkové zboží.

J. Kostelanský 16.6.2022 18:18

Pokud ty "štvavé vysílačky" chtěli mít své posluchače, musely být důvěryhodné. Nemohly si dovolit vymýšlet nesmysly. Důvěra se totiž buduje pomalu, ale ztratit se dá velice rychle. To teď platí o Sputniku. Pokud by jeho zpravodajství bylo založeno na fabulacích, lidé by Sputnik přestali číst. Zato naše media mohou psát, co jen chtějí. Jednak jim za to nehrozí žádný postih, a pak lidé oficiálně jiné zdroje informace nemají.

Ještě jedno má Sputnik společné se Svobodnou Evropou a pod. O nich zpravidla negativně mluvili lidé, kteří ty stanice nikdy neposlouchali a vlastně ani nikdy neslyšeli. Fanatickými odpůrci Sputniku jsou pak lidé, kteří nikdy nic na něm nečetli a všechno, co o něm vědí, jsou jenom zprostředkované informace.

Sputnik nemusí dělat žádnou nadpráci. Tu usilovně dělají evropská a zejména naše media. A samozřejmě taky politici.

P. Skřivan 17.6.2022 16:39

Řekl bych, že srovnání poněkud kulhá. Za totáče nešlo do prohlížeče dát jinou adresu a přečíst si to za hranicemi. Dnes ano. Sputnik je jen pro české ťulpase kteří se jím nechají ovlivnit, protože jsou buď moc hloupí nebo líní, aby si ověřovali informace jinde. Např. přímo v Rusku.

Nemám nic proti jakémukoli médiu, ale mám proti tomu, aby tu ruská propaganda byla šířena za peníze KGB. To už není médium, ale psychologický boj a je jedno, zda jde o lži, polopravdy nebo manipulativní zprávy.

K. Filip 16.6.2022 18:14

Kdo bude posuzovat, co je dezinformace?

V. Čermák 16.6.2022 18:46

V mladém věku jsem zažil propagandu Komoušskou, ale správné informace jsem si uměl "vytáhnout" i Rudého práva a Zpravodajství ČT. Podobně to dělám zase i nyní, ovšem se zklamáním, že se Totalita vrací...Rv

Ś. Svobodová 16.6.2022 17:13

Za Judr. Sokola dveřmi vyhozen, za Rakušana přivítán a s fanglemi vpuštěn zpět. Zrušený bolševický paragraf § 17 Zákona 1966 o periodickém tisku a o ostatních hromadných informačních prostředcích.

J. Krásenský 16.6.2022 17:01

Pokud zákon proti dezinformacím přijmou, a předpokládám, že jej budou aplikovat poctivě - "padni komu padni", pak nejčastěji postižení budou ekologové, kteří poslední desítky let předpovídají konec světa častěji než Svědkové Jehovovi. Následovat budou rasisticky antirasističtí bojovníci v dresu multikultury, feministky s toxickým mužstvím, genderisti s desítkami obskurních rádobypohlaví, liberální demokraté s obhajobou náboženství míru, zastánci občasných zdrojů energií co bojují proti přírodním zákonům a udivuje je, že nejdou novelizovat...

Asi jsem však naivní. Opak bude pravdou, cenzura je právě proto zaváděná, aby tyto nesmysly nebyly konfrontovány se skutečností. protože ti aktivisti by byli smutní, a to přeci nechceme. Že. To by pro ně nebyl "bezpečný prostor". Snowflakes.

[>-]

P. Černý 16.6.2022 16:23

Ještě by byl potřeba přísný zákon proti škodlivé spirituální energii.

Nedávno například premiér Fiala tvrdil, že zákaz výroby spalovacích motorů nepřipadá pro Česko v úvahu. Z toho a z výsledků hlasování v EP logicky vyplývá, že pro tento zákaz museli místo europoslanců z českých vládních stran hlasovat duchové.

Pokud v tom nemají prsty astrální bytosti, pak bychom se mohli domnívat, že když se pan premiér nedokáže vyhnout odpovědi na důležitou otázku, že už prostě jenom lže. Proč by taky nelhal, když mu hloupí občané věří?

J. Prikner 16.6.2022 15:24

Je to asi člověkem, který je ministrem vnitra.

P. Brich 16.6.2022 13:58

Proti dezinformacím se dá bojovat jedině informacemi. Ještě tak se dají dezinformace vyvracet důkazy podloženými logickými postupy. Na to je ovšem zapotřebí zdravý mozek. U pětikolky najdete však jen ideologií vyfutrovanou prázdnou slámu.:-/

P. Diviš 16.6.2022 14:34

A ty mozky všechny u opozice ...

Už dlouho jsem se tak nezasmál.

P. Černý 16.6.2022 15:06

Ale prosím vás. To, co zasedá v našem parlamentu, jsou až na vyjímky (v přeneseném slova smyslu) pouhé prodloužené míchy.

Řídící mozky už dávno sídlí někde jinde.

P. Brich 16.6.2022 13:48

"... i tak rozumní lidé jako je ministr vnitra ..."

Ministr vnitra sice patří do čeledi homo sapiens, ale že by byl rozumný ...?8-o