21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

CENZURA: Zákon proti smradu

Jak tak poslouchám cvrkot, schyluje se k návrhu zákona namířeného proti dezinformacím. Nic divného na tom není. Zapadá to do konceptu, že dobrý milý příjemný svět nastane, až zakážeme všechno co je v něm špatné. Jak jinak to špatné potlačit, než zákonem? Musí se na každou špatnost vymyslet a schválit zákon a tohle se vskutku děje. Naposledy v souvislosti s dezinformacemi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Pakosta 16.6.2022 14:11

Máte v tom trochu hokej, p. Brichu. Homo sapiens je rodové a druhové jméno, čeleď je Hominidae. Zdroj: Wikipedie

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Clov%C4%9Bk_moudr%C3%BD

P. Brich 16.6.2022 17:57

Děkuji za poučení. A Rakušan je Váš homo?;-)

J. Rybník 16.6.2022 13:48

Nedávno běžel čtyřdílný dokument o Trumpovi. Ač byl fest sestříhán až skákala obrazovka, unikla ta hrubá manipulace televize CNN. Jo, té, která vlastní českou Primu a která kope za Demokraty v USA. Ve 3.díle tam štěkal jakýsi novinář na tiskovce po Trumpovi tak, že by si to nikdo nedovolil od Obamy zpět. Trump mu pověděl, že je ostuda novinařiny. Pointa? Ohýbání veřejného mínění přes média díky kámošským stanicím. Ty v protikladu dostanou conzurního zaracha. Za Trumpa nebyly války, za Bidena to lítá na Ukrajině. Tu korelaci pro ČR vidíme kolem sebe.

M. Kulhavý 16.6.2022 13:34

Ta cenzurní atmosféra vyvolává také autocenzuru. Napsal jsem kritiku na redaktory Seznamu.cz, když popsali své 4 dny strávené u průzkumné jednotky na Donbase. Nebudu zde popisovat detaily, jen příklad: ...jsme na poli, pohybujeme se v remízkách rychlým autem, jednotka také operuje v týlu protivníka - prostě návod pro ruské snajpry jako hrom! .... později uveřejníme více i s foto. Oddíl vede Čech, který si říká Tomáš, složení je většinou ze zahraničních bojovníků. Od adresáta mého článku jsem k NEUVEŘEJNĚNÍ dostal vysvětlení, že si to nechtějí rozházet se Seznamem.cz ...a je vystaráno.

P. Molík 16.6.2022 12:54

Cenzura v jakékoliv podobě, třeba pod rouškou boje proti údajným dezinformacím, je v právním státě nepřijatelná. Cenzoři se svými protektory z nejvyšších pater politiky jsou jasní nepřátelé demokracie. Rakušan a jeho parťáci se zbytečně kompromitují svým svatým tažením proti dezinformacím. Historie lidstva již zaznamenala tolik iniciativ za prosazování dogmat a různých dezinformací pod rouškou prosazování údajné pravdy, že naši lidé tam dole již nevnímají v potřebné míře dřímající nebezpečnost v cenzurních snahách politických darebáků, kteří tvoří současný establishment. Vláda Fialy a spol. se již jasně vyprofilovala jako nejhorší vláda od roku 89. Mě můžou okrádat, umlčet apod., ale moje přesvědčení mně neseberou. Budování nové eurohujerské diktatury vždy budu pranýřovat.

M. Mucha 16.6.2022 17:22

Vnímám to úplně stejně. R^R^R^

J. Jurax 16.6.2022 17:33

Právní stát je takový stát, kdy výkon státní moci je omezen a podřízen zákonu. Vztah mezi občanem a státem je vymezen pomocí práva. Podle ideje právního státu by stát měl sloužit občanovi, nikoli naopak. Právní stát je spojován s respektem k liberálním hodnotám – svoboda a rovnost občanů. Tolik Wiki. Jsou ovšem i jiné definice.

Po mém soudu nic z toho nevylučuje cenzuru, pokud je uzákoněna. A nic v definici právního státu jejímu uzákonění nebrání. Stát by měl - povšimněte si, že je psáno by měl, nikoliv musí - sloužit občanovi, za což lze ovšem považovat i službu ochrany občana před nevhodnými, lživými etc. informacemi, tedy cenzuru. Ku občanovu blahu samozřejmě, jak jinak.

A že právní stát je spojován s respektem k liberálním hodnotám – svoboda a rovnost občanů - tedy je obvykle spojován, ale být tomu tak nutně nemusí.

F. Zrcek 16.6.2022 12:05

Za války je třeba v médiích zakazovat jen to, co dává nepříteli vojenské informace. Jinak je to slušně řečeno na nic.

Občana neochráníte, když mu zakážete sledovat nepřátelskou propagandu. Je jediné řešení: informovat ho z naší strany, a to nejlépe objektivně, ověřitelně a uvěřitelně.

Pokud lidi přitom nebudete krmit grýndýlovskými agitkami a korektními woke žvásty, lidi uvěří víc vám, než putínkovským hajzlíkům.

Jestli tady opravdu funguje nějaká proputinovská propaganda, tak jsou to hyperkorektně zcenzurované informace, které lidi spolehlivě odrazují od uvěření provládním webům. A dávají prostor pro alternativní zprávy. Ty už žádnou objektivitu nepotřebují, stačí, když jsou silně proti-ofiko. Modifikace ve prospěch libovolných dalších hráčů už nikdo nezkoumá, stačí, že jsou proti.

Občani nejsou blbí, ať stojí na kterékoli straně. Stačí, když je vykleštěná média začnou zase brát vážně, a ne jen jako materiál k převýchově. Tak je začali brát už putínek, islámští teroristi, postmaovská čína, řvoucí menšiny, agresivně žebrající jinobarevní a další velmi úctyhodní a seriózní partneři západu, kteří si osobují zvláštní práva na ochranu jako korektní plevel.

P. Černý 16.6.2022 12:54

Píšete pěkně. Ale stejně to jsou nesmysly. Zprávy nelze dělit na oficiální a alternativní. Takto můžeme třídit leda úmyslné dezinformace. A pokud se někdo snaží informovat alternativně, ještě to neznamená, že podporuje Putina.

K. Křivan 16.6.2022 13:00

Zprávy jsou buď vylhané nebo pravdivé. Dovolím si tvrdit, že je dokáži rozlišit.

P. Černý 16.6.2022 13:05

Čím se liší, byť oficiálními médii publikované, vylhané zprávy od dezinformací?

P. Hatina 16.6.2022 11:50

Mimochodem, i na tom se projevuje naprostá hloupost a omezenost současné Fialové vlády , že takový cenzurní zákon vůbec navrhuje. Jak se totiž přesvědčili v případě blokovaných webů, vláda to vlastně ani zákonem, ani svým rozhodnutím nařídit nemusela. K ní loajální subjekty (včetně kde NIC tu NIC) za ně tu špinavou práci udělaly za ní, stačilo naznačit.

Čímž ovšem ta story nekončí, NIC cz sice slavnostně vyhlásil do médií, že tu blokace zrušil, ale - část těch webů stále přístupné nejsou. Pochopitelně to nikdo nekontroloval, ani média náhle nekřičela, že tu někdo lže.. Takže a když už se někdo zeptal, tak se to vysvětlení dalo najít leda na některých jiných "označených webech" - ta blokace se "prostě" přestěhovala ještě o stupeň níž, k providerům..

P. Čech 16.6.2022 11:16

Zákon proti dezinformacím? To může vymyslet jen duševně méněcenný socan. Socan, který prosazuje náhled na věci obecné jen takový, jaký vyžaduje mainstream. Kdo je povolán k tomu, aby rozhodoval co je to informace a co dezinformace? Politik? Vládnoucí politik či opoziční politik? Nějaká "velmoc" do jejíž sféry zájmů patříme, protože jsme se tam dobrovolně nacpali? Prezident republiky? Poslanec? Senátor? Nebo dokonce novinář?Podle mne žádný z nich. O tom co je a co není dezinformace rozhoduje přímo sám občan, který tyto informace vyhledává a vstřebává. Nikdo jiný!Žádná skupina občanů či dokonce samozvaný jedinec.Zákonem proti dezinformacím může podporovat svou nezaslouženou moc nad lidmi pouze politická strana. Socanská politická strana, jaké jsou u nás všechny.

P. Černý 16.6.2022 11:34

Když partaj v praxi kašle na zájmy občanů a především svých voličů, co záleží na tom, jakými prapory mává ve volbách nad hlavou?

J. Jurax 16.6.2022 12:49

Ale to dělají všechna hnutí a všechny partaje, jen co se dostanou k lizu.

P. Černý 16.6.2022 15:02

(Ne jen) proto si dnes můžeme o nějaké parlamentní demokracii jenom povídat.

J. Jurax 16.6.2022 17:15

Nikoliv.

To prostě je parlamentní demokracie.

J. Minarčík 16.6.2022 19:41

R^

P. Černý 16.6.2022 11:10

Fakt, že se mezi vypnuté weby shodou okolností dostaly i "První zprávy" kde mimo jiné pravidelne publikovali minuli členové a zástupci české vlády, jako jsou pánové Bašta a David, pak to svědčí o tom, že smyslem onoho vypnutí webu nebylo překazit šíření nepravdivých zpráv. Spíše šlo o to, sebrat opozičním politikům a aktivistům platformu pro publikování jejich názorů s informací.

Je-li tomu tak, pak by současné vládě slušel přívlastek: podrazacky kocourkovská. Demokratická není v žádném případě. Pokud je tahle vláda demokratická, pak se u nás označení "demokratický politik" brzy zařadí mezi nadávky.

V. Mokrý 16.6.2022 11:11

R^R^R^

:-)

!!

P. Čech 16.6.2022 11:22

Máte pravdu. Demokratická nemůže být a není u nás žádná politická strana. Naprosto všechny totiž vycházejí ze socanských zásad a tyto vnucují občanům. Chovají se přitom nedemokraticky zejména v tom, že nepřistupují ke v š e m občanům stejně. V současné době třeba tím, že hodlají pomáhat s obecným zdražováním jen některým občanům a to těm nízkopříjmovým. Obecná drahota však dopadá na všechny stejně a pokud chce třeba vláda pomáhat, musí v demokratickém státě pomáhat všem stejně. Jinak není stát demokratický ale socanský.

P. Diviš 16.6.2022 14:37

Bašta a kufříkem a David s Goliáškou? Spolehlivá záruka desinformací.

P. Černý 16.6.2022 14:57

Podobně jako většina vystoupení premiéra Fialy. A přeci ho nikdo neodpojil. Aspoň zatím.

V. Novák 16.6.2022 10:52

Na jedincích zblblých ze čtení dezinformací je podivuhodná absence kritického myšlení. Takový člověk okamžitě odmítne oficiální informace ze všech možných ověřených zdrojů, a naopak uvěří kdejaké blbosti dezinformátorů. Smutné je, že se považuje za výjimečně bystrého a lidi kteří nevěří dezinformacím jsou podle něj tupé ovce, které si nechají nabulíkovat státem kde co, jako kdyby cílem státu bylo škodit svým občanům. I když to tak bohužel může někdy vypadat...

J. Jirka 16.6.2022 11:10

Profesor: Zblbnout?! Nemožné! Kdo chce být idiotem?

Ředitel: Jak to – kdo? Každý! Nechápete, jak krásný je idiotův svět?

Ředitel: Kdepak! Jaká ubohost? Idiot je podle vás chudý duchem? Pane, jeho duše je rajská zahrada a vstup do této zahrady nestojí ani zlámanou grešli! Inteligentní člověk se natrápí, než najde knihu, která jej uspokojí, umění, které splní jeho velké požadavky, ženu, jejíž duch i tělo jsou na požadované úrovni! Naproti tomu idiot není vybíravý, idiotovi stačí kdeco k rozvlnění oceánu dojmů! Idiotovi stačí tak málo! Inteligentní člověk by měl vrtochy, vylepšoval by, opravoval, to není ono a to je špatné, ale idiot je spokojen, milý pane!

Stanisław Lem: Výpravy profesora Tarantogy

P. Černý 16.6.2022 11:15

Díky za případnou poznamku. Taky ho mám rád. Toho Lema.

J. Brunner 16.6.2022 12:27

R^

V. Novák 16.6.2022 11:20

Stanislav Lem popsal tento jev daleko lépe než já. Budiž mi omluvou, že v psaní se nemohu Lemovi rovnat!

P. Černý 16.6.2022 11:30

Nejen popsal, ale i - zřejmě na rozdíl od vás - pochopil.

V. Novák 16.6.2022 11:38

Pochopil jste to vy??? Nevěřím! Já na rozdíl od vás, pochybuji i sám nad sebou, a do vašeho vševědoucího světa ani nechci nahlédnout.