1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

BRATŘI MAŠÍNOVÉ: Hodnocení charakteru komunistického režimu

Ukazuje se, že ta část veřejnosti, která se zapojuje do debat na zpravodajských severech, je v obou aspektech celé věci hluboce rozdělena. Můj úžas se vztahuje k tomu názorovému proudu, který má tendenci zrůdnou povahu totality bagatelizovat. Něco takového považuji vzhledem k tomu, co se v této zemi dělo za naprosto nepochopitelné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 11.8.2023 15:44

Ale kuš ... specielně volba prezidenta se děje přesně podle mustru, který tu furt do omrzení doporucujete ... :-)

R. Toman 11.8.2023 8:41

Pan Stejskal pravděpodobně komunistického lampasáka také volil. Usuzuji ze včerejšího článku, kde ho v podstatě obhajuje. Já jsem ďábla čertem nevyháněl, nebyl jsem v druhém kole volit. Bohužel v prvém kole si cca 4 mil. voličů vybralo dva kariérní komunisty, ještě s "třešničkou na dortu", oba služba i represivním složkám KSČ. Nemusím být u každé taškařice.

F. Navrátil 11.8.2023 7:44

Pane Stejskale, kritika počínání bratrů Mašínů, např. podříznutí uspaného strážmistra nebo vražda a oloupení účetního, neznamená souhlas s politickými zločiny padesátých let nebo souhlas s totalitním charakterem komunistické vlády. Se stejným primitivním dvoubarevným viděním světa se setkáváme i v současnosti, kdy ze strany prorežimních fanatiků je každá oprávněná kritika fialové vlády a Bruselu vydávána za propagandistickou akci Kremlu.

M. Malovec 11.8.2023 7:43

Já jsem jednomu komunistovi před druhým přednost dal taky, ale ne tomu, kdo byl zelenej mozek, jak jsme na vojně říkali nebo lampasácká guma, jak se říká dnes.

M. Šejna 11.8.2023 7:39

Pane Stejskale,

v čem prosím spočíval odboj Mašinů proti komunistickému režimu?

Pokud se nepletu, tak Mašíni chtěli zdrhnout na Západ a proto provedli loupeže a vraždu, aby si na útěk opatřili prostředky. Odbojovou činnost v tom nevidím.

L. Stejskal 11.8.2023 8:15

Pro p. Šejnu---K Vaší zmínce o "zdrhnutí na Západ" je nutné doplnit také ono "B". Cituji z webu ÚSTR: "Na Západě chtěli vstoupit do americké armády a bojovat proti komunismu se zbraní v ruce." To je odbojový plán par excellence.

M. Grundmann 11.8.2023 8:48

Hrdinou se nestane člověk svými plány, ale skutky. Americká armáda proti komunismu nebojovala, ani vstup do této armády by nebyl hrdinstvím.

J. Jurax 11.8.2023 15:48

No, v roce cca 1954, 1955 se tohle ještě nedalo považovat za jisté ...

M. Šejna 11.8.2023 12:45

Tak To je poprvé, co chcete vyznamenávat někoho za něco, co udělat chtěl, ale neudělal to. ;-D

V. Církva 11.8.2023 7:19

Tak bolševici měli vždy skvělou propagandu. I dnes třeba na Slovensku ruské neobolševické fašisty podporuje skoro 50% obyvatel. V 50 tých letech byl národ rovněž zblblý bolševiky. Myslím, že tehdy byla podpora komunismu hodně přes 70 procent.

To všechno byli teda služebníci komunismu, stejně jako Honzátko nebo Rošický.

Pokud rozumím dobře článku, bylo správné pozabíjet 70 procent obyvatelstva Československa. K tomu by byly i nějaké nešťastné oběti z těch 30 procent.

No mně teda připadá lepší co dělal Havel, ale vlastně nějak i Dubček i když i ten je dnes považován za komunistické zlo.

A medaili by měl dostat hlavně Gorbačov. Nakonec to zlo u nás neskončilo díky Mašínům ale Gorbačevovi. Proto ho Rusové nenávidí. Dnes už je v Rusku to co bylo zpět, možná bblíž ke Stalinismu než Brežněvovi.

R. Tichý 11.8.2023 7:04

Dobre napsano, vnimam to stejne.

V. Církva 11.8.2023 7:00

Tak se zrůdností komunistického režimu máte pane Stejskal naprostou pravdu. V tom není co dodat. Vlastně i to přirovnání komár, velbloud byla hrozná realita.

Každá akce ale musí mít nějaký smysl, výsledek. Ať to beru z kterékoliv strany akce Mašínů spíš získala podporu lidí pro komunismus, než že by komunismus nalomila. Komunisti měli skvělou propagandu a národ v ní uzavřený. Nenásilná varianta boje proti komunismu? No proti poradcům z KGB i našim represívním složkám jistě ne. Pokusit se informovat náš národ co je komunismus by vyžadovalo jistě stejné nebo větší hrdinství (hrozily vysoké tresty) ale národ by se pak postavil na stranu hrdinů tehdy i teď a byla by šance na pomalou změnu. K tomu nakonec v roce 1968 došlo. Takto Mašínové vlastně jen vyprovokovali podporu represí režimu. Kdybych dnes nevěděl že Mašínové opravdu existovali, považoval bych to za skvělou práci STB, podobně jako dodnes ne zcela vysvětlený případ Babice!

Komunismus nakonec porazili lidé 1968 nenásilně, Stalinismus pak Chruščov vlastně nenásilně, Gorbačov nenásilně. Mašínové komunismus neporazili. Možná dokonce utužili. Proto byly oběti zbytečné.

Jinak atomová bomba na Hirošimu pokud se Japonci nechtěli vzdávat dává smysl, kobercové bombardování civilistů v Drážďanech ho nedává. Stejně tak zabití poradců KGB tehdy i dnes někde v Rusku (FSB) smysl dává, stejně jako komunistických bachařů, politiků. Za to bych dal Mašínům řád okamžitě!

Zabití pokladníka bylo naprosto zbytečné! Pochopit Mašíny, v souladu s tím co byl komunismus, se nějak dá, ale za zbytečné zabití se medaile nedává!

Pokud účel světí prostředky, tak účel byl záporný výsledek - utužení STB a komunismu!

J. Vrška 11.8.2023 6:51

Podřezání svázaného policisty, loupež, žhářství a následná střelba na hasiče. A toto považuješ za boj proti režimu? Prober se, cype (pro cenzory a mravokárce - cyp je označení pro poněkud méně obratného pomocníka havíře)

V. Mokrý 11.8.2023 6:33

Hodnocení komunistického režimu je jedna věc a

sadismus Mašínů, věc druhá !

M. Pecina 11.8.2023 6:28

Naprosto přesně.

M. Grundmann 11.8.2023 1:00

Problém je v tom, že voják není ve válce vrahem pouze díky tomu, že bojuje ve válce vyhlášené nějakým státem či nějakou organizací. Skupina bratří Mašínů vyhlásila svou vlastní válku sama, nejednala na základě pokynů či podpory nějaké exilové vlády či jiné instituce jako například partyzáni za druhé světové války.

Ať už si myslím o Mašínech cokoliv, z těchto důvodů bych jim vyznamenání nemohl udělit. Mohl bych jim nanejvýš udělit milost nebo zastavit trestní stíhání.

L. Stejskal 11.8.2023 3:41

Pro p. Grundmanna---Omyl, pane Grundmanne, hluboký omyl. Skupina bratří Mašínů nevyhlásila žádnou vlastní válku; válku celému národu, svobodě a demokracii vyhlásil poúnorový diktátorský režim vyžadující totální poslušnost. Obětí této války proti vlastním občanům se mohl stát kdokoli, koho diktátoři svévolně označili za nepřítele, dokonce i samotní bývalí spoludiktátoři (Slánský a spol.). Členové SBM našli odvahu zločinnému režimu se postavit; z jejich strany šlo o reakci na nové zlo (sotva se národ vymanil z předchozího, nacistického zla). Váš postoj k ním je formalistický a zdeformovaný: oni byli v principu obětí války, kterou vyhlásila Komunistická strana Československa, loutka v rukou loutkovodiče, sovětského diktátora Stalina.

V. Losík 11.8.2023 6:09

"Členové SBM našli odvahu zločinnému režimu se postavit" tím, že zavraždili několik nevinných lidí, se postavili minimálně do stejné řady jako ten váš tzv. zločinný režim.

R. Langer 11.8.2023 6:25

No vidíte. Byli tedy na stejné úrovni jako třeba současný soudruh prezident. To by ten metál nakonec dostat mohli, ne? ;-D

M. Pecina 11.8.2023 6:30

Nevinných ozbrojených slouhů zločinného režimu?

V. Církva 11.8.2023 7:10

Už si konečně přiznejme že slouhů zločinného režimu tu bylo kolem 80 procent. Vážně kvůli tomu chcete vyvraždit 80 procent národa?!

I tak by zůstali Rusáci, takže by se stejně nic nezměnilo!

R. Langer 11.8.2023 11:55

Tady někdo mluví o vyvraždění 80 % národa? A kde? 8-o

V. Církva 11.8.2023 7:08

Pane Stejskal, jistě máte ve většině věcí, co se týká komunistů pravdu. Když už ale obětuji něčí život, musí to mít nějaký smysl. Ještě tak zabití policisty když se potřebovali ozbrojit by se dalo vysvětlit, kdyby s těmi zbraněmi zabili ruské poradce, bachaře v komunistických lágrech, Reicina, dobrá. Tito lidé si to možná zasloužili a měli se bát.

Jenže výsledek smrti strážníka i pokladníka byl podpora represivních složek většinou vyděšených občanů. Takže výsledek kontraproduktivní!!!

Tedy zbytečné zabití! Lidský život je vznešený. Ti zabití nebyli masoví vrazi, nebyl to Stalin, ani poradci z KGB.

M. Grundmann 11.8.2023 8:44

Píšete to hezky a pravdivě, ale takové činy z nikoho hrdinu nedělají. Hrdina musí prokazatelně bojovat za ostatní, jinak si ocenění od ostatních nezaslouží. Být obětí někoho druhého, třeba i zločineckého státu, z nikoho hrdinu nedělá. Ani případný individuální odpor jako reakce na prožité příkoří.

Bojovník proti zlu není automaticky hrdina, pokud nebojuje jménem nebo v zájmu ostatních. Ne každý bojovník proti zlu si zaslouží vyznamenání.

M. Pecina 11.8.2023 6:29

Vy jste ten článek nečetl, že?