1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

BRATŘI MAŠÍNOVÉ: Hodnocení charakteru komunistického režimu

Ukazuje se, že ta část veřejnosti, která se zapojuje do debat na zpravodajských severech, je v obou aspektech celé věci hluboce rozdělena. Můj úžas se vztahuje k tomu názorovému proudu, který má tendenci zrůdnou povahu totality bagatelizovat. Něco takového považuji vzhledem k tomu, co se v této zemi dělo za naprosto nepochopitelné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 11.8.2023 9:08

Chucpe je to, co jste napsal.

Přesně podle zvyku bolševíků, kteří o všech uteklých z jejich klece tvrdili, že to bylo za penězi. U mnohých ano, ale jako generalizace je to sviňárna.

P. Adámek 11.8.2023 8:40

Euthanasie, manželství homosexuálních párů, bratři Mašínové apod. - věčná témata, na který má už každý z nás, kdo se o daný problém vůbec zajímáme, svůj názor. Občas, zejména při nějaké externí příležitosti, má některý publicista potřebu svůj názor vyjádřit, dobře, proč ne ale valný smysl to nemá. Mohla by se vydat mnohasetstránková kniha všeho, co k Mašínům kdo kdy napsal.

V. Heidlerová 11.8.2023 10:51

A co takhle mezinárodní tribunál k bolševismu a vrahům Leninovi, Stalinovi a spol., kteří jako rakovina rozvrátili celý svět.??? Pokud se neuskuteční tato očista, nemůžeme vrahy nazývat ty lidi, kteří chtěli a bojovali proti komunismu.

V. Dosoudil 11.8.2023 8:33

"Způsob jejich obrany byl dán celou řadou faktorů a pokud se dnes nad tím či oním aspektem této obrany někdo pohoršuje (v pozici generála po bitvě), pak je třeba říci, že se museli rozhodovat za pochodu, operativně vyhodnocovat nastalé situace a podle toho jednat. Osobně mám stále na zřeteli, jak obludnou přesilou totalitní moc disponovala." Tyto dvě brilantně formulované věty by si diskutéři měli znovu (i několikrát) přečíst. Autorovi děkuji za jeho článek.

D. Stirsky 11.8.2023 8:32

Budu se opakovat. Myslím, že většina těch, kteří se SBM nesouhlasí, by skousla to, co učinili. Za jediného předpokladu: Kdyby se pánové ze SBM po r. 89 vyjádřili např. takto: "Byli jsme mladí. Zkušenosti nulové. Doba byla zlá, krutá. Pozůstalým po těch, které jsme připravili o život, se omluváme. Dnes bychom postupovali s větší rozvahou, ale tehdy..." Atd. Pak bych i já řekl "budiž", "OK". Jenže právě toto NIKDY NIKDO ze SBM neučinil. Naopak! Kdokoli se odvážil pochybovat či kritizovat to, co vykonali, byl u nich kryptokomunista, nepřítel a častovali ho urážkami. Žádná pokora, přemýšlení, sebezpytování, jen vyprávění, kdo, jak a koho sejmul, podříznul, uškrtil. Žádná "vyšší" myšlenka. Slyšel jsem mluvit Paumarea a bylo to přesně v tomto gardu. Jen popis akcí, hmatů, chvatů a zbraní. Přečetl jsem odbornou, nezaujatou knižku (Němeček: Bři Mašínové) a ta mne v mém názoru utvrdila. BM hlavně toužili po akci, střílečkách, aby to bylo hodně syšet a bouchalo to. Proto říkám NE.

P. Gabriel 11.8.2023 8:55

Ale to je pane naprostý nesmysl, co říkáte. Uvědomte si že:

1. SBM nebyli nezkušení, měli zkušenost z gerilového odporu proti nacistům a dobře věděli, jak tenká je hranice mezi prozrazením a zachováním živpota.

2. Válku nezačali SBM, Světlana a další ozbrojené odbojové skupiny. Válku začali bolševici, respektive ti pochodující milicionáři s puškami ukradenými ze Zbrojovky = přesně ti, kteří celou válku jako prominentní dělníci s mimořádnými příděly celou válku vyráběli tzbraně pro Hitlera (= kolaborovali), pak v r. 1945 se pro formální očištění pustili do vyhnání brněnských Němců (tam se panečhu zabíjelo, vraždilo znásilňovalo, kradlo, aniž se kdokoliv omluvil) a přesně ti, kteří se podíleli na represích ještě před únorem 48. Ano ti, kteří v Brněnské káznici na Cejlu i jinde umlátili poslance Sochorcea další...

Proti těm se bojovalo a mezi zabitými nebyl nikdo, kdo by nestál na straně komunistického režimu.

3. Odpovědniost za životy zabitých nese tedy ten, kdo rozpoutal onu válku = třídní boj.

4. Ti, kdo měli odvahu se bolševickému teroru postavit, třeba i se zbraní v ruce, nebyli ani zbabělci ani vrazi, ale hrdinové.

SBM si tedy zaslouží vyznamenání té nejvyšší úrovně, jaká je možná.

P. Khail 11.8.2023 11:00

Naprosto s vámi souhlasím.R^

P. Vavruch 11.8.2023 16:14

D. Stirsky 11.8.2023 8:32

Budu se opakovat. Myslím, že většina těch, kteří se SBM nesouhlasí, by skousla to, co učinili. Za jediného předpokladu: Kdyby se pánové ze SBM po r. 89 vyjádřili např. takto: "Byli jsme mladí. Zkušenosti nulové. Doba byla zlá, krutá. Pozůstalým po těch, které jsme připravili o život, se omluváme. Dnes bychom postupovali s větší rozvahou, ale tehdy..." Atd. Pak bych i já řekl "budiž", "OK".

R^

P. Čech 11.8.2023 8:26

Útočníkem nebyl režim, pane Stejskale. Útočníkem byli jednotliví komunisté, členové KSČ bez výjimky. Jedni útočili, druzí to schvalovali. tedy přinejmenším na schůzích svých základních organizací. Mašínové se jen nepodvolili jako naprostá většina našich občanů, nečlenů KSČ. To sice není důvod k vyznamenávání, ale ani k ostouzení. Byla to jen sice nevyhlášená, ale přece válka a v té se bohužel mrtví jaksi vyskytují.

P. Gabriel 11.8.2023 9:10

Pane Čechu, vy evidentně o myšlenkových základech komunistické diktatury ani o její reálné praxi u nás nic nevíte! Tak do toho prosím nemluvte. Tušíte vůbec, že Gottwald ještě před 2SV hulákal v parlamentu, že se jezdí do Moskvy učit jak demokracii zakroutit krkem? Že řada lídrů režimu byla vyškolena v třídním boji a jeho provádění během války v Moskvě? Tušíte, jak fungovaly akční výbory, nebo revoluční lidové soudy? že byli od prvopočátku zavíráni, mučeni a zabíjeni zcela nevinní lidé, jen proto, že z nich měli bolševici obavy? A nedělali to jednotlivci. Byl to systém a dobře namazaná mašina, pečlivě připravovaná 3 roky po válce a vedená hrdlořezy, jako Gottwald, Slánský, Nosek, Kriegel a spousta dalších. Na něco takového nebyla zastrašená, nebo ohlupená většina připravena. To, že se někteří rychle zorientovali a postavili se na odpor se zbraní, je rozhodně na vyznamenání.

P. Sura 11.8.2023 10:04

Rád Vás tu zase vidim pane PGJ.

P. Khail 11.8.2023 11:01

R^

P. Čech 11.8.2023 11:25

Nejen že to tuším, ale já to i vím. Ten dobře namazaný systém, jak říkáte, ovšem mazal kdo? Jednotliví komunisté bez výjimky. Česká většina nebyla vůbec ohloupená, ona byla systematicky zastrašená. Přidáme-li k tomu činy vlastizrádce Edvarda Beneše, který po volbách v roce 1946 jmenoval Gottwalda premiérem ikdyž nemusel a který téhož v roce 1948 neodvolal z funkce ikdyž podle platné ústavy mohl, byli jsme hned tam, kde jsme být nechtěli. Nějakých pár Mašínů a jim podobných na tom nic změnit nemohlo. Jde však o jednu zcela zásadní věc. Aby se většina mohla nějak vyjádřit, musí k tomu mít ve vlastních rukách nástroj, pomocí něhož by to mohla dělat. Obecné referendum. Neměla jej tenkrát a nemá jej dodnes. Je to pouhý důsledek vlády a moci politických stran a jejich volné soutěže o moc nad občany a to zcela stejný od roku platnosti ústavy z roku 1920.

R. Langer 11.8.2023 12:01

Kdo jsou ti "jednotliví komunisté"? Třeba náš současný soudruh prezident? 8-o

P. Čech 11.8.2023 15:43

Ti "jednotliví komunisté" jsou lidé, kteří byli kdykoliv členy zločinecké KSČ je zcela jedno kdy a jak dlouho. Náš současný soudruh prezident je jedním z nich stejně jako i Babiš, Pithart, Zeman, Rychetský a mnoho jim podobných a stejných.

O. Vašíček 11.8.2023 8:25

Jejich "válka" proti režimu probíhala způsobem, který se dnes běžně definuje jako terorismus.

A stejné důvody, pro "spravedlivý" boj, udávají příznivci těchto teroristických skupin.

Výsledkem těchto bojů, vždy byly a budou, civilní nevinné oběti.

Dle uvedeného článku, by vlastně měli být potomci obětí hrdí, že jejich předci byly zavražděni právě Mašíny při tak skvělém a spravedlivém boji proti zlotřilému režimu. (Něco, jako svatí mučedníci dnes.)

Obdobně by se měli o řád, za boj proti režimu, přihlásit i všichni ti "rozkrádači" socialistického majetku, protože to dělali, aby oslabily režim a urychlily jeho pád. ;-)

P. Čech 11.8.2023 8:30

Dnes se jako terorismus definuje cokoliv, co nepasuje do krámu vládnoucím a mocenským vrstvám společnosti. A to je špatně! Definice totiž musí být obecná a jednoznačná, což zásadně v daném případě není. Dnes je za pravdu považováno jen to, co hlásají USA a EU, stejně, jako tomu bylo před listopadem 1989 ve věcech, které hlásal SSSR.

O. Vašíček 11.8.2023 9:00

To bylo vždy. Pro jednu stranu to jsou teroristi (Např. Husité ve své době). Pro druhou bojovníci za svobodu.

Jak se říká, dějiny píšou vítězové. (Ti mají právo je "pravdivě" popsat. :-))

R. Toman 11.8.2023 9:08

To je otázka jak se to bere, Jasir Arafat, Nelson Mandela. Jasira Arafata přijal jako první státní návštěvu president Havel 4.2. 1990. Se všemi poctami, červený koberec, vojáčci atd. I na polibky došlo. Jo, byl nositelem Nobelovky za mír. A kdo všechno přijel na pohřeb Nelsona Mandely si jistě pamatujete. Akorát Rusnokovi se tam moc nechtělo.

J. Hajský 11.8.2023 10:17

!R^

P. Šustrová 11.8.2023 8:19

Podřezaný strážmistr Honzátko měl ruce svázané za zády. A těmto lidem máme dát vyznamenání?

P. Čech 11.8.2023 8:32

A Vy jste na vlastní oči viděla, jak mu ty ruce svazovali Mašínové? Já ne a proto něco takového nemohu tvrdit. Ty ruce mu mohl svázat kdokoliv, třeba až po smrti.

J. Hajský 11.8.2023 10:20

Souboj konspiračních teorií. Podle jedné ho svázali Mašínové, podle druhé kdokoli, třeba až po smrti.

S. San 11.8.2023 7:52

No kdyby Mašínové prováděli svou činnost 0 30 let později, tak je chytá agent Pávek a soudí Fremr s Baxou.

P. Dvořák 11.8.2023 7:57

Kdyby se Pávek narodil o dvacet let dřív, tak by Svobodou Evropu chtěl do vzduchu vyhodit on a ne jakýsi kpt. Minařík.

M. Šejna 11.8.2023 8:04

Asi tak.

A kdyby navíc byl v té době Havel pokladníkem, museli by Chartisté vybrat ze svých řad jiného prezidenta.

P. Diviš 11.8.2023 9:16

Máte divné představy o činnosti vojenské rozvědky, takové účelové. U vás nic divného.

S. San 11.8.2023 9:45

pokud vím tak byl Pávek původně u průzkumáků. Tam ovšem žádnou díru do světa neudělal a byl hodnocen po odborné stránce negativně a tak se rozhodl pro karieru u KOMUNISTICKE vojenské rozvědky. A že armáda byla používána k tzv. uzavíráni hranice a kontrole občanů i ve vnitrozemí jste nevěděl?

P. Krešňák 11.8.2023 7:51

Vážený pane Stejskale, souhlasím se vším co jste napsal. Mašínové a jejich společníci byli hrdinové. To že je komunistický lampasák nechce vyznamenat (což tvrdil i před volbou prezidenta) je ostuda. Bohužel jsem ho ve druhém kole také volil, ale vlastně to byla volba čerta s jedním rohem proti čertovi se dvěma rohy. Pořád je to ale čert.

P. Čech 11.8.2023 8:37

Je to vina systému, pane Křešňáku. Systému, který byl vytvořen nikoliv většinou občanů, ale trapnou menšinou komunistů a "bývalých" komunistů, kteří byli v roce 1992 zrovna u moci. Vytvořen, schválen a nastolen. A prácáme se v tom dodnes