16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

BRATŘI MAŠÍNOVÉ: Hodnocení charakteru komunistického režimu

Ukazuje se, že ta část veřejnosti, která se zapojuje do debat na zpravodajských severech, je v obou aspektech celé věci hluboce rozdělena. Můj úžas se vztahuje k tomu názorovému proudu, který má tendenci zrůdnou povahu totality bagatelizovat. Něco takového považuji vzhledem k tomu, co se v této zemi dělo za naprosto nepochopitelné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vlček 11.8.2023 12:42

Což je ovšem hodně drsná černá ironie. :-)

P. Urban 11.8.2023 14:14

Gabčík a Kubiš měli speciální úkol. Do situace, kdy museli střílet české četníky se nedostali.

Čeští partyzáni později ovšem s podřezáváním či jiným zabíjením zajatců zas takový problém neměli. Připomeňme přepad četnické stanice v Přibyslavi v roce 1944, kde bylo zajato a následně zastřeleno pět českých četníků jako odplata za zastřelení generála Luži. V tomto případě nehrála roli obava z prozrazení, zabití četníků bylo cílem akce. Případ sice vzbudil jisté pochybnosti, protože oběti byli Češi, ale vyznamenání partyzáni později dostali. O ideologicky správném přesvědčení a zásadách těch, kteří během války zabíjeli Němce nepochyboval po válce nikdo. Vycházelo se z celkem logického předpokladu, že když někdo sloužil Hitlerovi se zbraní v ruce, tak zas tak úplně nevinný nebyl. A to ani když sloužit nechtěl.

Obávám se, že jen s "opravdovými hrdiny", kteří zabíjeli jen potentáty se druhá světová válka vyhrát nedala. A Gabčík s Kubišem by o takovýto status "opravdových hrdinů" asi nestáli.

J. Vlček 11.8.2023 15:26

Pane Urbane, vaše snaha relativizovat činy bratří Mašínů, kteří zabíjeli nevinné lidi v době míru, a zároveň dávat rovnítko mezi těmito vraždami a mezi atentátem na říšského protektora v době okupace naší země za druhé světové války, je nemístná a navíc ubohá.

Totéž platí o akcích partyzánů, kteří se postavili se zbraní v ruce proti po zuby ozbrojeným okupantům a nemohli si brát servítky se zrádci a kolaboranty ve svých řadách i mimo ně.

Ke cti našeho národa patří to, že opravdových hrdinů, kteří neváhali dát v sázku své životy v odboji proti německým okupantům, bylo mnoho. Byly to známé osobnosti i bezejmenní stateční lidé a opravdoví vlastenci.

Mezi takovéto hrdiny a vlastence zajisté patřil otec těchto bratří Mašínů, podplukovník Josef Mašín. Je samotné ovšem mezi tyto hrdiny, k nimž patřil jejich otec, zahrnout nelze, ani při nejlepší vůli. Bohužel. :-/

J. Jurax 11.8.2023 15:37

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-za-smrt-generala-prisla-partyzanska-pomsta-40009560

Počtěte si a porovnejte.

Svět není černobílý.

P. Vavruch 11.8.2023 16:08

J. Vlček 11.8.2023 10:31

Pane Stejskale, srovnávat činy Gabčíka a Kubiše s činy bratří Mašínů je hloupost a otrlost zároveň.

R^

P. Hatina 11.8.2023 10:11

Bohužel, autor má sice naprostou pravdu v popisu totalitního komunistického režimu, ale už jeho tvrzení že by se ten problém "bagatelizoval" , je nesmyslné, naopak se o této totalitě a jejích zločinech píše a mediálně vtlouká do hlavy přes 30 let.

Ten jeho omyl začíná už ve větě že "..zahájil válku (třídní boj)".

Protože "třídn ́í boj" se vede v politice,, a i když překročí hranice legality, tak jeho výsledkem je revoluce, přesně taková jako se udělala v roce 1989--Ta byla sice u nás "nekrvavá", ale i když, v jiných případh dojde v revolučním boji k nějakým ztrátám na obou stranách, přeci jen je to otevřené vojenské střetnutí, které k něčemu směřuje - k vystřídání/převzetí vlády...

Zatímco, v případě několika členů odbojové skupiny Mašínů.. No asi by to chtělo se zamyslet čeho těmi násilnými činy chtěli dosáhnout zavraždění pokladníka, podřezání strážníka, atd.. chtěli dosáhnout...

Mimochodem, a aby se nikdo nepletl, toto všechno v plné anonymitě, "pro STB, neznámí pachatelé", takže ani takto to k nějakému třídnímu boji a následnému převzetí moci dojít nemohlo.. Tohle vypadalo spíš na třídní mstu..I tedy s tím že když jim STB přišla na stopu, tak hrdinně utekli na Západ..

No a vlastně jeden chybný argument, jestli prý čekali že se k nim přidají další a další a celý národ povstane.. Což už je naprosto mimo historii, protože těch "jiných bylo několik tisíc " a postavili se komunistům a STB otervřeně, face to face, v té samé době.. Kde to bylo?

Sorry,nebudu opakovat základní fakta, která by měl každý znát, pokud o tom totalitním komunismu ví a zajímá víc než co se pořád dokola vtlouká v médiích.

.

P. Urban 11.8.2023 14:23

Mám tomu rozumět tak, že Píka, Horáková, stovky dalších popravených a tisíce umučených poté, co komunisté plně ovládli stát byli oběti vojenského střetnutí? O jaké konkrétní vojenské střety šlo?

P. Hatina 11.8.2023 19:28

No vždyť jsem napsal že má autor dosti velké nedostatky v terminologii "třídní boj je druh politického boje" jak to říkal stařík Marx v Monthy Pythons.

Čili - i u těchto lidí u kterých píšete se dá dohledat, že vedli politický boj proti komunistům - ale zcela legitimně, s pomocí politických prostředků.(protesty, projevy, Jenže, na tyhle lidi bohatě stačila komunisty řízená státní policie.Ani se moc nebránili

Zatímco ten skutečný otevřený boj , krom Mašínů tu bylo ještě pár malých skupin co šly po zbraních.. ale STB je brzo pochytala.

Ale krom nich, tu byla skutečně ještě velká skupina několika tisíc lidí, která se společně ale beze zbraní komunistům postavila a skoro celý den se jim bránila.. Zase to není tak neznámé a připomíná se to každý rok počátkem června..;-D

V. Kučer 11.8.2023 9:58

Bratři Mašínové bojovali hlavně za sebe, chtěli se dostat na západ. Dá se to pochopit i když při tom zahynuli nevinní ale na metál to není.

P. Urban 11.8.2023 14:25

Původně dělali odboj. Na Západ utekli až poté, co jim StB přišla na stopu. To ovšem dělali čeští odbojáři za druhé světové války také.

V. Kučer 11.8.2023 17:46

Jde o to zdali měl ozbrojený odpor smysl. V té době zde vládla STB a ta potřebovala více bratří Mašínů aby s nimi mohla rázně zatočit. Po smrti jejich vrchního velitele velikého Stalina se to začalo postupně zlepšovat až přišel rok 68 a co bylo dál je všeobecně známo.

M. Salaquarda 11.8.2023 9:32

Až aktivní člen KSČ bude vyznamenávat osoby, které bojovaly proti režimu, kterého byl představitelem je hodné autorů absurdního dramatu nebo surealismu.

Ale už se k tomu blíží, setkal se s paní Mašínovou, uctil památku chartistů a bojovníků proti komunismu. Už chybí jen krůček. Nemám obavu, že by to nedokázal.

V. Heidlerová 11.8.2023 10:38

RvRvRv

M. Salaquarda 11.8.2023 8:57

Jakým činem Mašínové nějak významně uškodili tehdejšímu režimu?

P. Diviš 11.8.2023 9:06

To už nestihli.

P. Gabriel 11.8.2023 9:12

Uškodili vším, co dělali. Bolševici, alespoň někteří dostali strach a zastrašení lidi se alespoň trochu nadechli. Čest jejich památce!

F. Svoboda 11.8.2023 9:22

!!!!!!

V. Heidlerová 11.8.2023 10:41

R^R^R^[>-]V ----- Jeden z bratří snad ještě žije, snad jsem něco nezaznamenala. Sláva celé rodině Mašínů.[>-]

Z. Linda 11.8.2023 8:52

To bude krásné až budou přebírat vyznamenání před zraky celého národa vrazi a swoloč Mašínovská a kol. R^R^

V. Heidlerová 11.8.2023 10:44

Linda zase pindá. Termín svoloč patří výhradně bolševikům a rusákům. Zajímalo by mne, co ty jsi zač, zmetku.

J. Drobný 11.8.2023 10:58

Tam kde chybí argumenty nastupují nadávky!:-/

V. Heidlerová 11.8.2023 11:20

Umíte-li číst a rozumět textu, tak já jsem s nadávkami nezačala. Slovo "svoloč" ovládám od r. 1945 přímo od "osvoboditelů", a to je snad pocta, hahaha

V. Heidlerová 11.8.2023 11:34

Z. Linda 11.8.2023 8:52

To bude krásné až budou přebírat vyznamenání před zraky celého národa vrazi a swoloč Mašínovská a kol. R^R^

reagovat

R. Meišner 11.8.2023 8:43

autore srovnávat bratry Mašínovy s Kubišem a Gabčíkem je neuvěřitelně chucpe. těm prvním totiž šlo jen o vlastní prospěch, nic jiného. to si za domácí úkol stokrát opakujte. myslíte, že i Kubišovi a Gabčíkovi šlo o vlastní prospěch??

P. Gabriel 11.8.2023 9:00

No to se pane velmi mýlíte. Ostatně hoši Mašínovi byli po vzoru svého otce zapojeni již do odboje za 2SV, pokud vím. A jaký prospěch si představujete, že mohli SBM mít z toho, že bojovali proti bolševikům a hrozil jim trest smrti? Ten byl tím prospěchem? A nezapomínejte, nebyli sami. Ozbrojených protikomunistických skupin bylo poměrně hodně.

P. Kmoníček 11.8.2023 9:31

A navíc někteří ze skupiny opravdu proti komunizmu zbraní v Koreji !

V. Heidlerová 11.8.2023 10:46

VR^R^R^[>-]

V. Kučer 11.8.2023 18:04

S ozbrojenými protikomunistickými skupinami si STB snadno poradila podobně jako gestapo s odbojem po 15. březnu 1939.

L. Stejskal 11.8.2023 9:06

Pro p. Meišnera---Nebudu si to opakovat ani jednou, protože to není pravda. Pokud má někdo cíl aktivně bojovat proti komunistické diktatuře, ideálně v uniformě US Army, tomu nemůže jít o vlastní prospěch. Ztrácet čas opakováním nesmyslů nehodlám.

L. Harvánek 11.8.2023 9:41

Nechci hodnotit jednání SBM, protože v době, kdy odbojově působili, jsem ještě ani nechodil do školy. A o jejich činech jsem se dozvěděl až někdy ve svých 12 letech z nějaké pochybné knížečky plné podobných příběhů popisujících jak odporné charaktery měli jejich "hrdinové". V téže době jsem totiž zažil noc, kdy estébáci za pomoci místních soudruhů v noci procházeli vesnicí a sbírali ty, kteří nechtěli vstoupit do JZD. Byl mezi nimi i můj otec, který se vrátil asi po 14 dnech poté, co přihlášku podepsal. Nikdy ale s námi dětmi nechtěl mluvit o tom, jak s nimi zacházeli. Dozvěděl jsem se to až pár měsíců před jeho smrtí (20.9.1989), kdy mi nabízel, abych 11 ha hospodářství převzal, až komunistický režim padne. Přesto jsem tak nějak v rozpacích, zda by si členové SBM zasloužili státní vyznamenání. Na odbojovou činnost se pravděpodobně připravovali, první výsledky ale lze hodnotit spíš jako sporné. A vstup a působení v armádě USA také velký přínos pro odboj nemělo. Doufám, že jsem se nikoho nedotkl, jen jsem vyjádřil svůj názor a postoj.