8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

BRATŘI MAŠÍNOVÉ: Hodnocení charakteru komunistického režimu

Ukazuje se, že ta část veřejnosti, která se zapojuje do debat na zpravodajských severech, je v obou aspektech celé věci hluboce rozdělena. Můj úžas se vztahuje k tomu názorovému proudu, který má tendenci zrůdnou povahu totality bagatelizovat. Něco takového považuji vzhledem k tomu, co se v této zemi dělo za naprosto nepochopitelné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 11.8.2023 15:14

Tady se člověk dozví zajímavé věci.

Třeba že zatímco Gabčík a Kubiš byli opravdoví hrdinové, protože zabili vysokého potentáta, tak bratři Mašínové byli jen normálními vrahy. Protože jejich oběti sice sloužili režimu se zbraní v ruce, ale jen jako obyčejní pěšáci. V tom případě ovšem byla normálními vrahy i naprostá většina československých vojáků za druhé světové války. Protože jejich oběti byli taky především obyčejní lidé. A třeba při bojích u Bílé Cerekve se vojáci braním zajatců taky občas nezdržovali. Na východní frontě to tehdy nebylo nic vyjímečného.

Taky jsem se dozvěděl, že třídní boj se vede v politice. A pokud při tom dojde ke ztrátám na obou stranách, je to otevřené vojenské střetnutí směřující k vystřídání či převzetí vlády. Bratři Mašínové sice tvrdili, že jejich cílem bylo právě takovéto vystřídání vlády, ale přesto je třeba se nad tím zamyslet. Naopak generál Píka, Milada Horáková, stovky dalších popravených a tisíce umučených poté, co komunisté již pevně drželi moc ve svých rukou byli oběti vojenských střetnutí. Nad tím není zapotřebí se zamýšlet, to jsou základní fakta, která by měl každý znát. I když není známo, o jaká vojenská střetnutí konkrétně šlo. Ani jaké byli oběti těchto střetnutí na straně komunistů. Když vyloučíme oběti bratří Mašínů a jim podobných, protože to prý vojenské střety nebyly.

J. Vlček 11.8.2023 15:47

Alespoň, že věci, které se tu dozvídáte považujete za zajímavé, pane Urbane.

Už to je dobrý krok k tomu, abyste časem pochopil rozdíl mezi osvobozovacími činy spousty statečných vlastenců v době války za okupace naší země, a mezi zabíjením běžných lidí, kteří se zrovna připletli do cesty partě obyčejných zabijáků v době míru. [>-]

P. Urban 11.8.2023 16:28

Možná byste to mohl zkusit vysvětlit.

Třeba popsat, proč němečtí vojáci, kteří padli v bojích s československými vojáky nebo partyzány nebyli běžní lidé.

Nebo proč lidé, kteří chtěli svrhnout totalitní (nebo aspoň nedemokratickou) vládu v českých zemích za války byli stateční vlastenci, zatímco lidé, kteří chtěli svrhnout totalitní (nebo aspoň nedemokratickou) vládu v poúnorovém Československu byli obyčejní zabijáci.

V čem spočívaly ty rozdíly?

J. Vlček 11.8.2023 17:20

Pane Urbane, jste opravdu tak nechápavý, děláte ze sebe hloupého, nebo jste skutečný hlupák a nevíte o tom?

V okupovaném Československu jsme měli totalitní vládu, kterou chtěl někdo svrhnout? Němečtí okupační vojáci byli běžní lidé, zasluhující si ohledy a lásku našich obyvatel? Bratří Mašínové chtěli svrhnout naši vládu komoušů, a proto na své cestě na západ zabíjeli a podřezávali lidí, které zrovna potkali?

Hlupáka hrajete tak dokonale, že vás podezírám, že jím opravdu jste, a to dokonalým. ;-D

P. Urban 11.8.2023 17:37

Totalitní charakter vlády v okupovaném Československu (v letech 1968-1990) je hodně sporný. Ale na přelomu čtyřicátých let tady totalita skutečně byla. Ano, mnozí lidé ji chtěli svrhnout. Pokud bychom měli věřit tehdejším soudům a propagandě, pak těchto lidí bylo ještě daleko více. Možná to nebyla většina; ale to nebyla ani za Protektorátu.

Bratři Mašínové potkali během svého odboje i, později, při útěku na Západ, spoustu lidí. Zabíjeli ale jen ty, kteří sloužili režimu se zbraní v ruce. Tedy lidi, kteří byli méně "běžní" než německý okupační voják, který za války do wehrmachtu nechtěl, ale musel. Takoví nebyli zdaleka všichni. Ale to tehdy ti, kteří při své cestě z Buzuluku na západ zabíjeli a někdy i podřezávali moc nerozlišovali.

V. Čermák 11.8.2023 19:51

Já jsem byl povolán na vojnu a sloužil jsem režimu se zbraní v ruce. To jsem tedy měl opravdu, ale opravdu štěstí, že jsem bratry Mašíny nepotkal a že mě nezabili. Pokračujte, pane P.Urbane.....;-D

P. Urban 11.8.2023 20:06

Nevím, kdy jste na té vojně byl.

Pro Vaši informaci, můj děda byl začátkem padesátých let armádním důstojníkem. S trochou smůly se opravdu mohl stát jejich obětí.

Kdyby se tak stalo, nelíbilo by se mi to. Ale vinu bych hledal u komunistů, kteří rozpoutali válku se zbytkem společnosti. Násilnou válku, nešlo jen o slova. Podobně, kdybych byl Němcem, kterému ve válce padl dědeček, neobviňoval bych ty, kteří ho zabili. Ale Hitlera, který tu válku rozpoutal.

P. Urban 11.8.2023 20:12

Jinak já nastoupil na vojnu na podzim roku 1989. Měl jsem štěstí, že přišel pád komunismu a ne skutečná válka s NATO. Ve které by mě opravdu mohli zabít.

Na druhou stranu, normalizační režim své odpůrce už nepopravoval. A těch pár let kriminálu naprostá většina disidentů přežila. To je pak násilný odpor něco jiného, než ten v padesátých letech.

V. Petr 11.8.2023 14:37

K odsuzování Stalina.

Boris Jelcin chtěl počátkem 90 let uspořádat obdobu Norimberského procesu, kde by byly odsouzeny komunistické zločiny. Ihned se proti postavili ZÁPADNÍ SOCIALISTÉ, jako Willy Brant, kteří se obávali, že by souzení těchto "pochybení" mohlo zdiskreditovat "skvělou socialistickou myšlenku..."

K. Filip 11.8.2023 14:23

Pane autore, Mašíni omezili zajatého str. SNB chloroformem a pak ho podřízli jako muslimové ovci. Chtěli se zmocnt zbraně. S tou pak zastřelili pokladníka JZD vedoucího výplaty. Za uložené peníze si koupili motorku. Když jim začalo hořet pod nohama ,rozhodli se utéct na Západ. Nejsou to žádní hrdinové, jen uprchlí hrdlořezi.

P. Urban 11.8.2023 14:27

Stejně jako spousta partyzánů za druhé světové války.

V. Petr 11.8.2023 14:34

Pokladník Rošický byl zastřelen vlastní zbraní, kterou se pokoušel bránit "socialistický majetek..." Motorky SBM potřebovala pro odbojovou činnost!

J. Drobný 11.8.2023 10:54

Nenásilná varianta boje proti komunismu? Totální iluze.

Autor sám sebe usvědčil ze lži. V roce 1989 se to uskutečnilo, žádná iluze. Skutečnost, že po válce byla jiná situace na tom nic nemění.;-)

I. Schlägel 11.8.2023 11:44

Skutečnost, že v padesátých letech byla jiná situace, je naprosto zásadní. Sám sebe jste usvědčil z neznalosti.

J. Jurax 11.8.2023 15:32

Přesně tak.

J. Jurax 11.8.2023 15:33

Nesouhlas.

V. Heidlerová 11.8.2023 10:36

Chceme-li soudit činy bratří Mašínů, ale i třeba Vlasova a Bandery apod., měli bychom si uvědomit, že dosud nebyl souzen a odsouzen Stalin, král všech masových vrahů a jeho smečka. Jmenovaní, najmě bratří Mašínové, vycházejí ze srovnání jako andělé, protože se postavili stalinskému zlu. Dnes už se může bez uzardění říci, že stalinský režim byl zrůdnější, s větším počtem obětí, než nacistický v čele s Hitlerem. Rozhořčení soudci z lidu, kterých je na diskusích plno, ať zmlknou, vyčistí si vlastní famílie a jejich chování a něco si nastudují, tím nemyslím bolševickou propagandu.

J. Drobný 11.8.2023 10:53

Udělat ze sprostých vrahů a lupičů anděly, dokáže snad jen stará kobyla buržoasního původu! :-(

J. Vlček 11.8.2023 11:01

S tou starou kobylou jste se trefil přesně, pane Drobný. R^

V. Heidlerová 11.8.2023 11:30

Vzpomeň si na mne, až ti bude 87, dožiješ-li vůbec. Pan Drobný je tak tupý, že neumí vymyslet originální odpověď, používá mých vlastních slov pokaždé, když mne spatří na diskusi. Oba dva jste šmejdi a budu se vám vyhýbat a vy mne oba dva nechte na pokoji, protože v 87 budete blbější než já, a kdoví, zda budete ještě šlapat tuto zemi. K blbosti máte nakročeno už teď v mladším věku a skoro se předháníte. Vlčku Drobný, moudrosti si zobni, Drobný Vlku, zanech hloupých plků, Siamská dvojčata bolševismem nasátá, v bolševismu počatá. Duchovní kleštěnci mající impotenci.

J. Vlček 11.8.2023 11:50

Užívejte si svého stáří a moc se nepřepínejte, ať si neublížíte. Je vidět, že k předvedení svého intelektu dokážete sáhnout opravdu hluboko, téměř až na jeho dno.

Přeji vám nějaké přátele, kteří by tyto vaše přednosti a koňskou náturu dokázali ocenit. Jisté je, že ve zdejší diskusi je budete hledat těžko. :-)

R. Langer 11.8.2023 11:58

Já si vzpomenu, jenom se nebojte, mám dobrou pamě't. To už tu ale nebudete, soudružko. ;-D

V. Heidlerová 11.8.2023 12:33

To je velmi sebevědomá předpověď, skoro bych si to vysvětlila tak, že tu budete navěky. On Bůh a život přináší mnohá překvapení. Ale když to tak předpovídáte......;-D;-D Možná, že budete mít přednost.;-D

R. Langer 11.8.2023 11:57

Jo, to ze sprostých komoušských vrahů a lupičů dokáže udělat anděly zase jenom totální bolševické hovado. ;-D

P. Urban 11.8.2023 14:31

V případě partyzánů z druhé světové války to po té válce dokázaly i kobyly původu zcela neburžoazního.

J. Vlček 11.8.2023 10:56

Jasně, paní Heidlerová, pokud nebyl odsouzen největší zločinec Stalin, jsou všichni zločinci a vrazi typu Bandery, a malých rybiček mezi vrahy, jako jsou třeba bratři Mašínové, vlastně pouhá neviňátka a oběti režimu, a jako takové je potřeba je oslavovat, že.

Milá paní, zavilá antikomunistko, dnes tyto vrahy nikdo nesoudí ani odsuzovat nechce, ale zároveň není namístě je vyznamenávat a stavět jim oslavné památníky. Rv

P. Urban 11.8.2023 14:37

Ono taky záleží na tom, podobně jako v případě nacistů, kdo s těmi zločiny začal.

J. Vlček 11.8.2023 10:31

Pane Stejskale, srovnávat činy Gabčíka a Kubiše s činy bratří Mašínů je hloupost a otrlost zároveň. Kdyby byli Mašínové připravili o život Gottwalda, či jiného komunistického potentáta, pak se jistě mohli stát národními hrdiny.

Co však jiného udělali tito "hrdinové", než že zavraždili pár nevinných lidí, kteří jim stáli v cestě při úmyslu prostřílet se na západ? Nic.

Je namístě vyznamenávat normální vrahy, kteří ovšem měli to správné ideologické přesvědčení a zásady?

Zkuste si sundat vaše ideologické brýle s růžovými sklíčky a podívejte se na tyto skutky bez předsudků a ideologického zatížení mysli.

Propříště si proto jména Gabčíka a Kubiše v souvislosti s bratry Mašínů laskavě neberte nikdy do huby. Je to nechutné a pokřivuje to pohled na opravdové hrdinství našich národních hrdinů. [>-]

J. Haška 11.8.2023 10:51

Pane Vlčku, musím s Vámi souhlasit, autor článku mluví o lidech, kteří jsou zhlouplí komunistickým režimem a přitom píše jako hlupák ovlivněný ,,novým myšlením". Bylo zde hodně lidí, kteří měli doma zbraně a byli připraveni bojovat proti režimu, většinou byli vyzrazeni a pozavíráni a jejich manželky, pokud ještě žijí, berou lepší důchody, přeju jim to, protože trpěly. Propaganda jede na plné obrátky a nová generace už neví, jestli nás osvobodili banderovci, nebo vlasovci

R. Langer 11.8.2023 11:59

A proč jim tedy stáli v cestě? Mohli klidně uhnout, ne? :-P