8.7.2024 | Svátek má Nora


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 3.7.2024 11:27

Přece KORESPONDENČNĚ. ;-)

P. Dvořák 3.7.2024 12:16

;-D R^

L. Král 3.7.2024 7:52

V The Guderian jedna kapitánka lodě, co vozí ilegální imigranty přes Středozemní moře to prozradila.

Chtějí tak rozložit evropskou fašistickou společnost. Podle jejich hlavního ideologa Herberta Marcuse platí, že západní společnost plus kapitalismus rovná se fašismus.

K. A. 3.7.2024 8:17

Máte odkaz?

V. Kuhaj 3.7.2024 10:41

Knihy Herberta Marcuse a dalších aktérů tzv. Frankfurtské školy.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Marcuse

P. Dvořák 3.7.2024 8:25

To částečně odpovídá skutečnosti. Opravdu tady stále víc začíná převažovat fašismus.

Když vezmu v úvahu fakt, že fašismus a bolševismus jsou jedno a totéž - tedy levicové politické směry, tak mi tam moc místa pro kapitalismus nezbývá.

Což také odpovídá skutečnosti. Od moskevského socialismu 1989 jsme se dostali k dotačnímu EU socialismu 2024.

K. A. 3.7.2024 8:32

Fašismus není levicový. Je pravicový, protože je antirovnostářský!

Tenhle oblíbený pravicový "omyl" činí konzervativce naprosto neschopné čelit extrémnímu liberalismu. Je to jako tvrdit, že tygr je vlastně vlk a jít na něj stejnými metodami, např. se před ním schovat na strom. Obávám se, že kvůli konzervativní neschopnosti sebereflexe to nakonec prohrajeme.

P. Dvořák 3.7.2024 9:00

No jistě. Antirovnostářský je zejména tím, že až na Vůdce a pár jedinců kolem něho jinak celý národ srovnal do latě. V čem se lišil od ruského bolševismu?

R. Langer 3.7.2024 11:28

To je ABSOLUTNÍ nesmysl! :-P

J. Lukavsky 3.7.2024 12:09

"Fašismus není levicový" Socializmus je: 1) nacionální = nacisti, 2) internacionální = bolševici a 3) korporátní = fašizmus. Vymyká se sociální demokracie a národní socializmus neb hodlají téhož dosáhnot ve volbách. Levice a pravice je definována dvojím způsobem. Buďto je levice pro změnu a pravice ne (pak by ale Bilak a Koleder byli pravičáci a Dubček levičák). Nebo pravice má jako etalon občana a jeho svobody a levice pracující masu v čele s Velkým Vůdcem. Inu jsou to Vaňku paradoxy! J.L. end

P. Hák 3.7.2024 17:14

Takže v Německu za lakýrníka nebylo soukromé vlastnictví? Znárodňovaly se podniky? Kapitalisté byli ožebračeni?

Socialismus = společenské vlastnictví.

Práva občana vs. autoritativní řízení je jiné dělení.

https://www.politicalcompass.org/

A samozřejmě, že existovaly a existují autoritativní režimy (diktatury), kde žádný socialismus nebyl a není.

V. Kučer 3.7.2024 17:48

V Německu za lakýrníka stát nařídil podnikům co mají vyrábět což nazvali Nationalsozialismus. Znárodňovat chtěl Goebbels ale Hitler ho přesvědčil slovy - nenechám zlikvidovat německý průmysl.

P. Hák 3.7.2024 19:22

Takže neznárodňovali.

Nařízenou výrobu vlastníkům dobře zaplatili. Sorry, ale tomuhle já "socialismus" neříkám.

J. Lukavsky 3.7.2024 19:48

"Kapitalisté byli ožebračeni?" Ano protože podle zákona museli přijímat od státu bezcenné natištěné papírky coby platby. A stát jim bral pracovníky do armády. Takže stát je vlastně okrádal. Diktatury okrádají všechny bez ohledu na vlastnictví i když kamufláž je různá. J.L. end

P. Hák 3.7.2024 20:34

Pokud za svoji produkci dostáváte papírky, za které můžete žít v luxusu, tak bych slovem "bezcenný" tak nehazardoval.

Kromě toho mnoho kapitalistů prodávalo produkci ne státu, ale občanům.

J. Lukavsky 4.7.2024 8:30

"Pokud za svoji produkci dostáváte papírky, za které můžete žít v luxusu" záleží asi na tom, jestli ty papírky jsou podloženy i něčím jiným nežli iluzí. No a to tenkrát v Německu asi bylo. Ano, továrník prodával občanům a ti mu platili penězi. Ale také státu a ten platil... papírky. Takže vlastně to byl krásný způsob jak okrást kapitalisty, což pro "Nacionálně socialistickou německou dělnickou stranu" žádný morální problém nebyl. J.L. end

P. Hák 4.7.2024 8:42

No v tom případě jsou socialistické všechny státy, co se pustily zlatého standardu, včetně svatých USA (a už dost dlouho).

Tím slovo "socialistický" de facto ztrácí odlišující význam.

J. Lukavsky 4.7.2024 13:08

Už v Číně v době Marca Pola jste mohl papírovou bankovkou platit, nebo si jí vyměnit za zlato. Záleží na tom zda nějaká Centrální či Národní banka omezuje tisk bankocetlí aby nepřesáhly hodnotu "ostatních aktiv" státu. Čili zda bankovky reprezentují nějaké jiné hodnoty než jenom kolik má stát zlata ve sklepě. J.L. end

P. Hák 4.7.2024 16:51

Jistě, ale v současné době jsou prakticky všechny peníze založeny na důvěře (vnitřní, vnější) v měnu a v možnosti používat tuto měnu k mezinárodním platbám, plus na zájmu o měnu ze strany bank a občanů. USD navíc staví na pozici světové rezervní měny.

Celkově jsou ta "aktiva" založená na očekávání, což může být pravda, ale může také jít o iluze, to nikdo předem neví.

Co se týká Německa, brutální znehodnocení marky proběhlo za demokratické (a kapitalistické) Výmarské republiky. Nacismus tehdy ještě neexistoval. Říšská marka zavedená po Papiermark a Rentenmark představovala podstatně stabilnější peníze, ať už se jí platilo za zbytku existence Výmarské republiky, nebo po nástupu nacismu. Až inflace koncem války srazila hodnotu RM na čtvrtinu.

J. Lukavsky 5.7.2024 7:34

"brutální znehodnocení marky" no to není můj obor, ale řekl bych, že tím Německo "vytřelo zrak" Francii a spol. Mělo zaplatit obrovské reparace za prohranou 1.sv. válku (jak bylo tenkrát zvykem), což šalamounsky vyřešilo natištěním papírků a obrovskou inflací. Pak mohlo klidně splácet miliardy/hodinu. Možná museli část platit ve zlatě, či konvertibilních markách, nevím. Ale kdysi jsem našel doma miliardovou marku z té doby a děda se smál "to stál jeden chleba". Ano je to založeno na očekávání. Když mi dáte tisíc dolarů tak vím, že si za to koupím v USA ale i kdekoli cokoli. U jiných měn to neplatí. J.L. end

P. Hák 5.7.2024 8:13

Tématem hovoru bylo, zda podle Vašeho tvrzení byly RM bezcenné natištěné papírky. Tak byly, nebo nebyly?

J. Lukavsky 5.7.2024 8:17

Nevím jestli v době Výmarské republiky byly jen ty jedny inflační marky nebo dvojí. Ty inflační jistě byly "papírky". J.L. end

P. Hák 5.7.2024 8:28

Za Výmarské republiky se přešlo od inflačních marek k říšským (RM). Ty pak platily až do konce WW2, dokonce i po ní. Inflační náraz RM přišel až s německým úpadkem na konci války.

Jinými slovy, hodnota peněz nebyla po většinu vlády nacistického režimu problém. "Bezcenné papírky" to nebyly. Před válkou byl kurz RM k USD stabilní, za RM jste mohl nakoupit stejně jako za USD i v zahraničí. Za války také, pokud země brala obě měny (Švýcarsko, Švédsko... zajímalo by mne, zda i Finsko).

L. Beneš 3.7.2024 8:43

Slepý na jedno oko, podle potřeby na obě.

M. Mucha 3.7.2024 7:47

O čem je zřeknutí se práva veta, přijetí eura a další ústupky? O naprosté ztrátě suverenity a naprosté podřízenosti diktátu EU. Lidé jako Petr Pavel, Fiala, celá jeho vláda a také Nerudová, Niedermayer a další nás táhnou do pekla. Orbánovi nasazují psí hlavu, protože se nechce podvolit a hájí maďarské zájmy. Je s podivem, kolik blbů je ještě schopných volit tu eurohujerskou sebranku.

Mmch, Jsem zvědav na Babiše, který to hraje na všechny strany, jak se s Orbánem domluví. Pro mě je nedůvěryhodný stejně jako Fiala.

F. Navrátil 3.7.2024 7:37

Migrační pakt je projekt, který hodlá likvidovat nelegální migraci tím, že ji zlegalizuje. A je po problému! Odporná je úloha prolhaného Rakušana při jejím dojednání a hnusná pozice fialové vlády, který se tváří jako nezúčastněný pozorovatel evropské civilizační apokalypsy.

L. Beneš 3.7.2024 8:31

Přesné. Je to tentýž postup jako zrušení kriminalizace požívání omamných látek, např. marihuany. Není-li holdování marihuaně či konopí trestné, není pak trestného činu. Věznice jsou beztak již dnes přeplněné. Dost možné, že za nějaký čas nebude již ani vražda posuzována jako trestný čin.

R. Langer 3.7.2024 11:35

Ne, to vůbec není tentýž postup. Pokud totiž narkotika legalizujete a umožníte je narkomanům běžně a jednoduše získávat, tak vás narkomané PŘESTANOU OBTĚŽOVAT. Nebudou to totiž mít zapotřebí (proto to také narkomafie nikdy nepřipustí).

Legalizace migrace je naprosto OPAČNÝ princip, pokud imigraci legalizujete, bude vás imigrantů obtěžovat MNOHEM VÍCE.

Je potřeba se na to vždycky podívat z té správné strany. ;-)

O. Kožušník 3.7.2024 7:14

Hi, Pozor! Pozor! Stále vidím odkazy k Islámu coby náboženství, ale Islám je totalitní ideologie, nařizující svým jak se mají chovat, ale i co si mají myslet, nepřátelská ke všemu, co není Islám. Islám udržují především ženy - matky, které jej přidávají už k mateřskému mléku.

R. Langer 3.7.2024 7:21

To je ovšem prakticky každé náboženství, křesťany nevyjímaje. Civilizovaní lidé z toho důvodu náboženské bludy nepodporují, a proto prosperují. Komunismus a Greendealismus ovšem považuji též za náboženství. Nebo naopak, církve za politické strany. Veskrze totalitní. ;-)