4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

BEZPEČNOST: Zeman a výroba novičoku v Česku

Prezident Miloš Zeman oznámil na TV Barrandov, že se v Česku vyrobilo malé množství novičoku a že byl zničen. Rozpoutal tak mediální bouři a opět se rozproudily diskuse o postavení Zemana v české politice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 9.5.2018 9:18

Re: Podotknutí

Hlavně aby jich byl sudý počet, abychom mohli objektivně zvážit všechna pro a proti :-).

D. Krajíček 9.5.2018 6:44

Re: Podotknutí

Pravdu mám pro váhy, které jsou kalibrované ve standardním prostředí a posléze přeneseny do prostředí s odchylkou v magnetickém poli.

Ale domnívám se, že jsme se odchýlili od tématu článku a můžeme se v klidu věnovat novým světodějným událostem.

PS: Této debatě by slušel půllitr dobře vychlazeného piva. Nebo víc. ;-)

P. Han 8.5.2018 23:25

Re: Zeman

Vlastně to není tak jednoznačné. Třeba patříte k tomuto národu, ale imponuje vám nějaký jiný žvanil.

P. Han 8.5.2018 23:24

Re: Zeman

Takže vám Zeman imponuje, nebo patříte k jinému národu?

J. Pospíšil 8.5.2018 22:15

Re: Celá kauza je v podstatě o tom, odkud je jed,

Slovo pravděpodobně znamená možnost. Nejpravděpodobněji z pěti vyjmenovaných zemí znamená výrazná možnost, že to vyrobila jedna z nich. Tedy každá s malou pravděpodobností. Je krajně nepravděpodobné, že by Skripalovi byli otráveni jedem, smíchaným z jedů vyrobených ve dvou nebo více zemí. To opravdu není obvinění konkrétní země.

J. Kanioková 8.5.2018 21:53

Kristovanoho,

tady je to jak na bojišti. Kdekdo se tu fanaticky hádá o novičok, ačkoliv je při pouhém přečtení diskuse jasné, kolik z nich o chemii vědí víc. Jen minimum "diskutérů"

P. Grigar 8.5.2018 21:47

Re: PAN PREZIDENT je spontánní. Že zrovna vám to vadí?

...opravdu?!!!

Neuvěřitelné, cítím se zklamán a podveden, já ve vás tolik doufal.

K. Janyška 8.5.2018 18:47

Re: PAN PREZIDENT je spontánní. Že zrovna vám to vadí?

O nevěře však KT není... Dzp.

J. Pospíšil 8.5.2018 16:39

Re: Otázka

ZÁKON 19/1997 ze dne 24. ledna 1997 o některých opatřeních souvisejících se zákazem chemických zbraní říká výslovně ve druhém paragrafu:

Pro účely tohoto zákona se rozumí ... g) výrobou stanovených látek jejich vytváření chemickou reakcí.

Tedy jakékoli vytváření stanovených látek chemickou reakcí je výrobou ve smyslu zákona zabývajícího se zákazem chemických zbraní. Přečtěte si výše příspěvek pana Johna, který popisuje vlastní zkušenost.

Plést do diskuse termíny příprava, syntéza, vytvoření, umíchání a stavět je do protikladu s termínem výroba je jen odvádění pozornosti a bagatelizace významu toho, co se dělo. Je to zbytečné, zákon mluví jasně.

Mimochodem nikdy nikdo netvrdil, že jed použitý proti Skripalovým byl vyroben u nás. Dokonce i Rusové řekli, že mohl (pravděpodobně, být vyroben u nás anebo v řadě jiných zemí). Každý, kdo zná slovo mohl, si vzpomene o vtip o znásilnění a aparátu, který k tomu měl. Vlastně až popírači toho, že to byl jed vyrobený u nás nastolují vážně svým popíráním myšlenku, že jed pochází od nás. Jinak je to jen, že mohl. No mohl. Kdo dokáže vyrobit dávku potřebnou na testování, která je násobně větší, než dávka smrtelná, dovede vyrobit totéž dvakrát, desetkrát, stokrát. Prostě dovede, všimněte si, že neříkám vyrábí, ani vyrobil. Bylo by krajně nezodpovědné, kdyby se tímto jedem naši vojenští chemici nezabývali a netestovali jej a nehledali proti němu ochranu. Ta představa, že jen sedí na katedrách a výzkumácích a dloubou se prstem v nose a nechají se platit za naši ochranu, je v rozporu s tím, k čemu je máme. A že jsou dobří a zkoumají je potvrzováno i tím, že naše armáda je v rámci NATO pověřena protichemickou obranou.

F. Navrátil 8.5.2018 16:31

Re: Výroba a nevýroba

Naše slova nejsou v rozporu, moje vyjádření je pouze koncetrací bodů Úmluvy.

S. Rádl 8.5.2018 15:46

Re: Výroba a nevýroba

Prosím o upřesnění místa, kde jste to četl. Já jsem z uvedené úmluvy překopíroval následující:

2. Smluvní stát nevyrábí, nenabývá, nepřechovává, nepřevádí ani nepoužívá chemické látky seznamu 1 s výjimkou případů, kdy:a) tyto chemické látky se používají pro výzkumné, lékařské, farmaceutické nebo ochranné účely; a b) druhy a množství chemických látek se striktně omezují na ty druhy a množství, které jsou pro takové cíle odůvodněné; a c) úhrnné množství takových chemických látek určených pro tyto cíle je v kteroukoli dobu rovno nebo menší než 1 tuna; a d) úhrnné množství pro takové cíle nabyté smluvním státem v kterémkoli roce výrobou,vyjmutím ze zásob chemických zbraní a převodem je rovno nebo menší než 1 tuna.

Z uvedeného ale nevyplývá, že by se produkce těchto látek nepovažovala za výrobu, ale jen to, že je lze v uvedených případech v souhrném množství do 1 tuny vyrábět.

Z. Lapil 8.5.2018 15:15

Re:

Máme-li dva PODOBNÉ plyny, je použitelnost STEJNÉ ochrany pouze pracovní hypotézou, byť samozřejmě velmi pravděpodobnou. A je fajn, když tu pracovní hypotézu někdo otestuje v laboratoři, ať už veřejně nebo tajně. Zakázat to je totéž, jako zakázat civilistům zbraně: zní to velmi civilizovaně, ale když se objeví hajzl, užije si naprosto bez rizika.

Samozřejmě máte pravdu v tom, že když "něco smrdí", přijde povel "Plyn", přítomní nahodí atombordel a doufají, že "to" pláštěnku nerozpustí a filtrem neproleze.

Dovolím si dokonce tvrdit, že (detailní) detekce je fajn, ale užitečná je až potom. Když po mně někdo střílí, zalehnu a pro tu chvíli je mi dost jedno, jestli se střílí z toho či onoho samopalu.

Z. Lapil 8.5.2018 14:52

Re: Podotknutí

Právě že ne tak úplně. Pravdu máte pro váhy "pružinové": na misku položíte/na hák zavěsíte pytel brambor, pružina se příslušně protáhne a na stupnici odečtete sílu, kterou je onen pytel přitahován k zemi. Žádné závaží k tomu nepotřebujete.

Váhy, které mají misky dvě - jednu pro pytel brambor/krychličku novičoku a druhou pro závaží - fungují na Zemi i na Měsíci stejně: porovnávají sílu, kterou je k zemi přitahován pytel brambor se silou, kterou je k zemi přitahováno závaží. Jsou-li stejné obě hmotnosti, jsou stejné i obě síly.

Nemáte-li k dispozici tíhové zrychlení, lze použít centrifugu nebo nastartovat raketové motory a po dobu vážení je udržovat v pravidelném chodu :-).

J. Novotny 8.5.2018 14:16

Re:

voják má nadrilované postupy pro několik scénářů, jeden z nich je útok nervově paralytickým plynem. Postupy budou stejné pro VX, novičok, či jiné mutace - nelze mít naučených 200 postupů na všechny varianty. Ale je potřeba je včas a spolehlivě detekovat.

J. Novotny 8.5.2018 14:13

Re:

řádově mikrogramy také postačují na určení absorbční křivky, zejména při vysoké čistotě látky a v laboratorních podmínkách.

P. Grigar 8.5.2018 13:53

Ovšem uznejte, ....

..je kouzelná úpornost tvrzení našich odborníků, že v podstatě netuší cosi o existenci v chemické výrobě běžně dostupných prekurzorů či dokonce o existenci Allenovy reakce, natož o výrobních kapacitách vhodných pro přípravu..nebo naopak? A přesto se na naše chemické vojsko spoléhá celá NATO a přilehlé galaxie. To je marketing!!!!

Bohajeho!

P. Grigar 8.5.2018 13:37

Re: Celá kauza je v podstatě o tom, odkud je jed,

...ježišmarjapanno...za co?!

P. Grigar 8.5.2018 13:35

Re: PAN PREZIDENT je spontánní. Že zrovna vám to vadí?

..inu vás mi samo nebe posílá, pane Janyško! Zrovna včera, nebo spíše vlastně už dnes ráno jsem se vrátil domů, voněl jsem vínem(Rulandské šedé..mmm)a Chanelem...mmmmmmm, košile od rtěnky, na saku blond vlas, však to znáte...jak to mám nějak šikovně vysvětlit manželce? Všechny své naděje vkládám do vás, zatím jste dokázal kompozitivně, na principech spontánního řádu vysvětlit vše.

P. Grigar 8.5.2018 13:22

Re: Když vojáci v Brně Novičok vloni zničili, nemohl

..Chemická syntéza (chemické slučování) je druh chemické reakce, při které ze dvou nebo více prvků nebo jejich sloučenin vznikne produkt, který je většinou složitější než výchozí látky. Lidmi je prováděna za účelem získání předem určeného produktu nebo několika produktů (z jednodušších látek vznikají složitější)...

Výroba je činnost, kde dochází k přeměně vstupů na výstupy. Základním předpokladem jsou výrobní zdroje (činitele). Jsou to vstupy do výroby. Vstupy se přeměňují výrobním procesem a mění se ve výstupy (statky, služby). Za statky jsou označovány fyzické komodity (produkty vyráběné pro spotřebu či směnu)

Jaký v tom spatřujete rozdíl?

Víc polopatě už to nejde.

L. Kubeš 8.5.2018 13:20

Stačí si přečíst vyjádření odborníků !

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zeman-prozradil-kremlu-i-teroristum-proti-jakym-jedum-se-ces/r~1bdd43444fb411e8ac3d0cc47ab5f122/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=recombee1&utm_term=position-2

A s tím nic nenadělá ani ta kolaborantská narudlá úderka mezi diskutujícími, jenom blbě žvaní.

A co je Zeman zač je jasné, kremelský trol.

D. Krajíček 8.5.2018 13:11

Re: Podotknutí

Nikolivěk.

Máte samozřejmě pravdu, že hmotnost krychliček novičoku bude stejná, to nerozporuji.

Nicméně hodnota, kterou bude ukazovat měřidlo se bude lišit podle aktuálního gravitačního pole v místě měření.

A na to jsem chtěl svým tvrzením poukázat. :-)

Z. Lapil 8.5.2018 12:47

Re: Podotknutí

To už jste přehnal :-). Hmotnost (kilogram jablek) je stejná všude ve vesmíru, to, co se mění je tíha/váha neboli to, co se měří v Newtonech (dříve v pondech). Na Měsíci je kilogram jablek i gram novičoku přitahován "k podlaze" silou 6x menší než na Zemi, ve stavu beztíže je ta síla nulová).

Fyzikální podstata spočívá v tom, že hmotnost (v gramech) násobíte tíhovým zrychlením ("rychlostí pádu"), v pozemských podmínkách tedy necelými deseti (tuším 9,80665 na hladině moře a na 45. rovnoběžce), na Měsíci méně, na Jupiteru i na Slunci více).

Živím se počítáním stavebních konstrukcí. Součástí zatížení je vlastní tíha a samozřejmě jsou na to programy. Baví mě, že v některých je možnost to tíhové zrychlení zadat, takže až za mnou přijde investor, že potřebuje barák na Měsíci, zatvářím se samozřejmě a řeknu "Ale samozřejmě, kdy byste to potřeboval a kolik dáte?".

Krásně na toto téma školí čtenáře Verne v Na kometě při nákupech za pomoci pružinové váhy/siloměru.

O. Uživatel 8.5.2018 12:35

Uživatel požádal o vymazání
Z. Lapil 8.5.2018 12:17

Re:

Doporučuji vám, abyste se nechal poučit o rozdílech ve významu slov "stejný" a "podobný".

A. Hrbek 8.5.2018 12:12

Re: Podotknutí

A hmotnost objektů patrně zjišťuje "zhmotněním" a nikoliv zvážením na přístroji, který se nazývá "hmotnín" a nikoliv váhy.

O. Uživatel 8.5.2018 12:08

Uživatel požádal o vymazání
I. Hendrych 8.5.2018 11:48

Zeman

Zeman je v principu prachsprostý žvanil a nic jiného. Tomuto národu žvanilové imponují.

M. Šejna 8.5.2018 11:15

máte sice pravdu, ale ...

... každému pravdoláskovému vlastencovi, který právě vylezl z bruselské řiti, je jasné britské tvrzení, že Skripal byl otráven novičokem vyrobeným a nikoli novičokem syntetizovaným.

Nepochopitelné je to jen pro vystudované chemiky a pro vlastizrádce?

Je přece jasné, že "syntetizovaný novičok" dokáže každý správný český pravdoláskový vlastenec rozeznat od "novičovku vyrobeného" na sto honů.

:-D

O. Uživatel 8.5.2018 11:10

Uživatel požádal o vymazání
K. Janyška 8.5.2018 11:09

Re: PAN PREZIDENT je spontánní. Že zrovna vám to vadí?

Není, je pevně ukotven v cizích službách... Dzp.