18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

BEZPEČNOST: Zeman a výroba novičoku v Česku

Prezident Miloš Zeman oznámil na TV Barrandov, že se v Česku vyrobilo malé množství novičoku a že byl zničen. Rozpoutal tak mediální bouři a opět se rozproudily diskuse o postavení Zemana v české politice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 8.5.2018 11:07

hlavně je potřeba si pamatovat ...

hlavně je potřeba si pamatovat jednu základní poučku pravdoláskařů: "Zeman je lhář. A pokud výjimečně sdělí pravdu, tak je pro změnu vlastizrádce"

M. Šejna 8.5.2018 11:04

přesně tak

nejprve se prý u nás žádnej novičok nikdy "nevyráběl". Pak se provalilo veřejné tajemství, že se u nás jen "syntetizoval" pro účely testování.

Podobně se dá novičok syntetizovat a testovat i v Británii. Nakonec Britové věděli hned druhý den, že Skripal byl otráven "tajným" a novičokem se "zcela neznámou" chemickou strukturou, a dokonce věděli, že se jedná o variantu A234 vyrobenou v konkrétní továrně kdesi v Rusku.

P. Schuster 8.5.2018 11:02

Re: Klasické vrtění psem

Tak to je ten podstatní problém že, puntičkáři.

P. Boublíková 8.5.2018 11:01

Re: Celá kauza je v podstatě o tom, odkud je jed,

Ještě jak by se z našich vojenských laboratoří dostal jed ke Skripalovým: divím se, že takový úkol zadáváte právě vy, která vidíte v každém s odlišnými názory Putinova (vlivového) agenta a všude kolem sebe pátou kolonu Ruska.

Rusové mají pochopitelně své agenty - informátory všude, mají je i v naší armádě (za peníze v Praze dům), teoreticky existuje možnost že ten, kdo má vzorky bojových látek hlídat proti krádeži, je sám uštipuje pro Rusy :-) no, já doufám, že to tak není, že tam mají vícenásobné jištění. Ale spolehlivě to nemůžu vědět ani já, ani vy.

P. Schuster 8.5.2018 11:01

Re: Klasické vrtění psem

Přesné, to chtěl Zeman říci. A kdo to nepochopil má smůlu

P. Khail 8.5.2018 10:58

Re: Klasické vrtění psem

Gramatika: informace britské, informace ruské, informace byly.

M. Šejna 8.5.2018 10:58

přesně tak

i automobily Škoda se u nás jen "syntetizují".

:-D

J. Svoboda 8.5.2018 10:47

Re:

Na tom se shodl Sputnik s Aeronetem :o)

P. Khail 8.5.2018 10:44

Fakt?

"Bylo-li to Zemanovým záměrem, se lze jen dohadovat" - není třeba se (v kontextu páně prezidentových dalších postojů a prohlášení) dohadovat. Je to dlouhodobě jasné, dohadovat se může jen mimozemšťan, který právě poprvé přistál v naší kotlince, krásné, střediskové :-)))

J. Svoboda 8.5.2018 10:44

Re: Klasické vrtění psem

"informace byly" a logicky to máte taky celé nějaké frustrovaně blbé.

P. Klíma 8.5.2018 10:42

PAN PREZIDENT je spontánní. Že zrovna vám to vadí?

M. Pesat 8.5.2018 10:42

soudruh Zeman zadnou medialni bouri nerozpoutal

"Zeman rozpoutal mediální bouři a opět se rozproudily diskuse o jeho postavení v české"

soudruh Zeman zadnou medialni bouri nerozpoutal, to jen parta Lzi a Nenavisti a jimi ovladana media, vcetne tech co si rikaji verejnopravni, rozpoutala dalsi kolo medialni stvanice na soudruha Zemana, coz fakticky trva od jeho prvniho zvoleni a bude pokracovat, coz bylo jasne uz pri jeho druhem volebim vitezstvi, ze parta Lzi a nenavisti nebude akceptovat vysledky svobodnych demokratickych voleb, stejne jako se soudruhem Babisem ci soudruhem Trumpem v USA.Kavarnika/modrobolsana/panbickare/brcalnika pznate podle toho, ze ma vzdy hubu plnou svobody/demokracie ale uznava to jedine kdyz vyhraje jeho kun. Jinak vzdy jede podle "pravidel" jine situace.

Cest :(

J. Svoboda 8.5.2018 10:42

Re: Když vojáci v Brně Novičok vloni zničili, nemohl

Syntéza není výroba a výsledky šetření obou našich tajných služeb byly shodné a ne rozdílné. Tohle je pravda a ne ty lži prezidenta Zemana.

Ś. Svobodová 8.5.2018 10:39

Klasické vrtění psem

Je to tady zase. Žurnalisté ve spolku s politiky se snaží odpoutat pozornost od jádra věci. Tím je, že informace Britské byli dezinformací, stejně jako informace Ruské.

J. Svoboda 8.5.2018 10:39

Re: Podstatné je, co říká zákon a ne, jak tomu říkají v průmyslu

----------- FakeNews -------------

Podle zákona je prostě každá příprava dotyčného jedu výrobou.

P. Klíma 8.5.2018 10:38

Když vojáci v Brně Novičok vloni zničili, nemohl

být použit letos na Skripala. To za prvé.

Za druhé: do politiky nechodí skutečně chytří lidé, spíše jen ti vychytralí, a zejména pak lidé hloupí.

A ty extrémně stupidní protiruské lži britské premiérky a zejména toho hňupa Johnsona vyžadovaly zveřejnění pravdy, byť jen dílčí.

J. Svoboda 8.5.2018 10:36

Re: Hra se slovíčky:

--------FakeNews--------

ČR zkoušela vyrobit novičok

P. Boublíková 8.5.2018 10:30

Re: Podotknutí

A VX je mimochodem kapalina. Kam vy na ta moudra chodíte... :-)

P. Boublíková 8.5.2018 10:26

Re:

Miligramy možná, ale řeč byla o mikrogramech.

Pletete si taky kila a tuny? Je to stejný omyl :-)

P. Boublíková 8.5.2018 10:24

Re: Proč jed v České republice nemáme?

"Proto je pochopitelně nutné mít malé vzorky bojových látek v nějaké formě k dispozici."

Vždyť nikdo nic jiného netvrdí, než že musíme mít malé množství k dispozici. Nikdo netvrdí, že toho máme tuny. Spor je o "malé množství", podle Šafáře jsou to gramy (které na stačí na otravu řádově stovek lidí, pokud by šlo o novičoky), podle Drábové mikrogramy.

Zásadní chyba byla ve lživém prohlášení Šlechtové a Stropnického, že u nás tyto látky nebyly, nejsou a basta. Tomu nemůže nikdo věřit, proto se vyrojilo tolik spekulací. Buďto měli říct, jak to doopravdy je, anebo, že jsou všechny údaje v režimu utajení a zveřejňovat je nemohou. Což Šlechtová řekla, ale pozdě.

L. Vrána 8.5.2018 10:15

Re: Podotknutí

Pozor, pane kolego! Váha není hmotnost. Krychlička vody 1 cm3 má hmotnost cca 1g. Váha je odvozená od tíhového zrychlení. Ale v tomto případě je to jedno.

Dále jenom připomínám, že mez detekce nervově paralytických látek je u automatických analyzátorů s využitím inhibice cholinesterázy cca 2- 5 mikrogramů na m3 zamořeného vzduchu. Doba detekce je několik minut až i desítky minut. Objem ale neznám. IF spektroskopie detekuje při monitorování několika km zamořeného prostoru cca to samé za několik sekund.

Podle mě jsou novičoky celkem 4. R33 - vyrobeno několik desítek tun, A 230 také několik desítek tun. Oboje přijato do výzbroje. A 232 a 234 vyrobeno několik tun, ale do výzbroje nepřijato.

Účinky novičoků jsou údajně ireverzibilní, po intoxinaci se nelze uzdravit. Pokud tedy Britové nemají nějaký geniální lék.

P. Boublíková 8.5.2018 10:13

Re: Otázka

Vtip je v tom, že na atentát, pokus o vraždu nebo teroristický útok dejme tomu v autobuse stačí i to velmi malé množství. Viz atentát na bratra severokorejského vůdce, proveden několika kapkami VX a smrt nastala během několika minut.

J. Novotny 8.5.2018 10:08

Re: Podotknutí

Aha, takže jste obětí českého školství, z čehož máte velký problém s chápáním psaného testu. Zjevně Vás mate použití běžného pojmu "váha" místo definičního "hmotnost". Zajisté jste zmaten u doktora, když se Vás zeptá "kolik vážíte", místo "jakou máte hmotnost".

Musíte mít neuvěřitelně těžký život.

P. Boublíková 8.5.2018 10:08

Re: příprava - výroba

Viz níže.

P. Boublíková 8.5.2018 10:07

Re: Celá kauza je v podstatě o tom, odkud je jed,

No tak jo. To máte 4 nebo 5 zemí. Jak jsem psala, reakce na ještě pitomější tvrzení Britů.

P. Boublíková 8.5.2018 10:06

Re: Proč jed v České republice nemáme?

History of Russia’s chemical weapons GYÖRGYI VÁSÁRHELYI, LÁSZLÓ FÖLDI, článek z roku 2007. Dále Chemické listy z roku 2011,kdybyste chtěla něco v češtině, přesnou citaci mohu dohledat. Konečně https://en.m.wikipedia.org/wiki/Novichok_agent

a literatury je ještě mnohem víc.

J. Novotny 8.5.2018 10:04

Re:

Pane Černochu, podle všeho jsou postupy při ochraně i blokující "protilátka" stejné u VX a Novičoku. Takže pokud jste schopen detekovat Novičok jako nervově paralytickou látku, tak můžete dát jednotkám "noty", jak se chránit.

Rychlost a spolehlivost detekce je tedy klíčová, na to ty miligramy stačí. Obdobně je možné z velikosti vlastností molekuly relativně spolehlivě odhadnout účinnost filtrů.

J. Václavíková 8.5.2018 10:03

Re: příprava - výroba

Novičok je dost volné a nepřesné označení pro celou skupinu jedů. Cituji vašeho oblíbence:

Šafář vidí problém v tom, co se za Novičok označuje. "Nikde oficiálně nebylo řečeno, co je to za látku. Není to v žádné odborné literatuře, že zrovna tato látka je Novičok," vysvětluje Šafář.

R. Szewczyk 8.5.2018 10:02

Re: Podotknutí

jednotka hmotnosti jest 1kg.

jednotka váhy nevím co to je, ale připouštím , že vzhledem k maximalizaci vysokého školství se objevila nová jednotka,

J. Václavíková 8.5.2018 10:01

Re: Celá kauza je v podstatě o tom, odkud je jed,

Ne mohl, ale pravděpodobně pochází:

„Nejpravděpodobněji jsou zdrojem původu této chemikálie země, které od konce devadesátých let prováděly intenzivní výzkum látek z projektu Novičok. To jsou Velká Británie, Slovensko, Česká republika a Švédsko, u USA je to otázka,“ řekla Zacharovová.