30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JJ 5.5.2009 11:30

Re: Myslím, že rozpory by měly být vyjasněny

EU referenda nezakazala, Irsko je toho prikladem.

Diskutovat o LS je velmi dobre, vysledkem muzou byt ty vazaci zakony, ktere zabrani jednomu cloveku prenest to EU kompetence. Jeste bychom meli dostat obdobnou vyjimku jako maji Polaci ohledne lidskych prav. Usetrilo by to hodne zle krve se Sudetaky. Neschvaleni LS neni realne, nastoupilo by cestu CR mimo EU a na to nemaji strany dnes mandat.

Cricket 5.5.2009 9:08

Jasně

A co se dá vyjádřit jasně, se dá vyjádřit i nejasně.  

JJ 5.5.2009 9:06

Nepodstatne klicky

bud bude mit LS podporu Ustavni vetsiny, nebo ne. To je podstatne, zbytek jsou zastupne obstrukce tech, kteri byli prehlasovani.

Co se tyce postoje pana prezidenta, klickuje a zdrzuje. Podepsat nemusi, sesadit nelze, ale zatim muze doufat, ze LS neprojde v Irsku ci narazi na problem v Nemecku. Cim dele cekame, tim vice zacina jit o otazku, jestli byt v EU, nebo mimo. Je ovsem mozne, ze budemem muset cekat, az tomuto prezidentovi skonci mandat a prijde novy. Ale nemuzeme chtit, aby na to cekala i EU.

Jan Zeman 5.5.2009 9:30

Re: Nepodstatne klicky

Naopak, myslím, že zcela oprávněně můžeme chtít, aby EU čekala, zvláště když se podíváme, čí zájmy za jejím vznikem a prohlubováním integrace stojí.

JJ 5.5.2009 10:17

Re: Nepodstatne klicky

No, chtit muzeme.

Co se tyce vzniku, tak jsme si odhlasovali vstup, tam si myslim, ze je vule a zajem obcanu celkem jednoznacna.

Sunny 5.5.2009 13:51

Re: Nepodstatne klicky

To jsme si odhlasovali v referendu, pravda... Ovšem EU dnes Lisabonskou smlouvou poměrně zásadně mění pravidla hry a po nás se chce, abychom to zkrátka odkývali? Proč?

JJ 5.5.2009 13:57

Re: Nepodstatne klicky

Ustavni vetsina neni zadne odkyvani. Referendum by nemuselo skodit, osobne si myslim, ze by se dalo v referendech rozhodovat o spouste veci, lide by se to casem naucili. Ale nebude, tak je treba respektovat zastupitelskou demokracii. Neni to EU, co to meni, jsou to clenske staty, ktere se snazi menit nefunkci impotentni rozhodovaci system. Dokonce i ta nase vlada se podilela na vzniku toho dokumentu, podepsala jej a ten ted logicky prochazi ratifikacnim procesem. Mame pravo jej neschvalit, prirozene nemuzeme ocekavat, ze nase ne na posledni moznou chvili bude prijato s pochopenim a s radosti zbytku. 

Troufam si tvrdit, ze bychom do EU vstoupili a v referendu vstup schvalili i v pripade, kdyby tam v dobe naseho vstupu jiz byla LS v platnosti.

Sunny 5.5.2009 14:12

Re: Nepodstatne klicky

Promiňte, když schválení ratifikace LS prošlo poslaneckou sněmovnou, vyšlo najevo, že většina z těch, kteří hlasovali PRO, nikdy LS ani nečetla. A tomu říkám odkývání.

JJ 5.5.2009 14:25

Re: Nepodstatne klicky

Je to zajiste smutne, nicmene to odrazi populaci, kdy vetsina lidi volila bez toho, aby cetla program stran. Mate obdobnou statistiku u tech , co hlasovali proti?

JJ 5.5.2009 14:28

Re: Nepodstatne klicky

Ale priznam se, ze jsem take necetl dokumenty vsech 23 ci kolik kapitol spojene s nasim vstupem do EU. A presto jsem se citil dostatecne informovan pro rozhodnuti v referendu.

F. Čech 5.5.2009 11:30

Tak teď jste se prozradil soudruhu Zemane

Teď vám konečně vyčouhla sláma z bot! Takže i za samotným vznikem EU stojí  podle vás"čísi" vámi blíže nespecifikované, ale podle vás jistě protičeské, zájmy. Takže vám vážený soudruhu vůbec nejde o Lisabonskou smlouvu, ale zpochybňujete přímo i výhody samotného členství v EU pro Česko! Doufám, že si toto vaše dvouřádkové přiznání přečte co nejvíc diskutujících, aby věděli s kým mají tu čest!!!  

JJ 5.5.2009 11:33

Re: Tak teď jste se prozradil soudruhu Zemane

Mozna si mysli, ze by pro nas bylo lepe byt mimo EU. Pak bude prirozene i proti LS. Ma na to pravo a ma pravo tento nazor prosazovat. Dokonce to i vyse tvrdite, ze CR muze pri LS z EU vystoupit ...

Jan Zeman 5.5.2009 12:47

Re: Tak teď jste se prozradil soudruhu Zemane

Myslím, že je třeba si o mých názorech na členství v EU přečíst něco více. A také je dobré vědět něco o pozadí vzniku EU. Myslím, že jedinému komu tady vyčouhla jste vy.

Mé články  na dané téma třeba zde:

http://www.blisty.cz/art/40325.html , http://www.blisty.cz/art/41339.html , http://janzeman.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=57975 , http://janzeman.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=59725 ,

Ivan 5.5.2009 9:05

Hloupé zneužívání logiky.

Už v antickém řecku si filosofové všimli zajímavého rozporu v logickém uvažování.  Formulovali problém otázkou:  Je pravdivá věta, ve které Kréťan říká "Všichni Kréťané jsou lháři"?

Právníci často v právních rozborech zneužívají logiku podle výše uvedeného vzoru. Toto zneužití lze provést u jakéhokoliv problému vez výjimky. Matematicky objasnil uvedený rozpor až Goedel svou proslulou Goedelovou větou.

lifo01 23.5.2009 19:53

Re: Hloupé zneužívání logiky.

aha...to je zajimavý a zdá se že to platí nejen pro naše právníky, ale i pro naše politiky..zvlášť v době, kdy se má konat politicky důležitá dobročinná dražba s kandidáty a kandidátkami do Evropského parlamentu na http://www.zlutaraketa.cz/drazba-politiku,105.html.

Vlastimil 5.5.2009 9:01

Odpůrci Lisabonské smlouvy stupňují svoji hysterii

ad absurdum. Před blížícím se jednáním senátu o LS chrlí jednu "analýzu" za druhou o tom, kterak je LS "protiústavní" a "vlastizrádná". Pokud náš senát LS ratifikuje, prezident Václav Klaus bude se svým podpisem dělat chvíli drahoty, možná přijde s nějakou menší obstrukcí, ale nakonec ji stejně podepíše - on už je prostě takový.  

Pete Brich 5.5.2009 12:13

Také se tomu divím. Lisabonská smlouva je právně neplatný dokument, tak proč je kolem tolik ruchu.

Nejspíš proto, aby se na to zapomnělo.

PB

Fratisek S. 5.5.2009 8:47

...

asi budu potrebovat slovnik :-D

JaS 5.5.2009 10:00

Re: ...

Myslíte? Není náhodou právnická řeč (i v článku, i v LS) schválně nesrozumitelná, aby se dala vysvětlit tak, jak se vyčůránkovi zrovna hodí? Na to Vám asi slovník nepomůže! 

karel-smichov 5.5.2009 12:30

Re: ...

JaS Zeptejte se  ve svém okolí těch ,kteří jsou proti L.S. kolik si

přečetlo naší ústavu  !>-

Mgr. Milda 5.5.2009 8:24

Náprava by v případě nejasnosti u Ústavního soudu byla prostá,

Ústavní většina parlamentu už tu smlouvu ratifikovala, může proto stejnou ústavní většinou i změnit ústavu tam, kde by vadila integraci ČR do Evropské unie.

Štváč 5.5.2009 8:10

demagogické polopravdy pro naše nacionalisty

LS není v rozporu s Ústavou /jak konstatoval ÚS/ a nic nebrání Senátu k přijetí, tak to nezamlčujte a nesnažte se zmást některé občany, pane národnostně, nacionální Čechu se zlatejma ručičkama atd.

Fratisek S. 5.5.2009 8:49

Re: demagogické polopravdy pro naše nacionalisty

Az tu bude misto cestiny nemcina a francoustina tak si povime. LS je ucinejsi diktatura EP. >-

F. Čech 5.5.2009 11:50

Vy jste Františku snad hluchý a slepý trouba

Což nevíte, že kromě angličtiny, kterou už mluví celá Evropa a celý svět jsou všechny ostatní pokusy o mezinárodní dorozumívací prostředek pasé? A to platí o esperantu, němčině i o francouštině. Němci už to dávno vědí a s každým Němce do 40 let se dnes domluvíte  anglicky. Francouzi to ještě nepochopili, ale je to jenom jejich chyba a jejich jazyk zůstane, bez ohledu na jejich sebestředné ambice mimo Francii a její bývalé kolonie jen doménou hrstky snobů a frankotfilních estétů! Vylezte sem tam ze své hospody a podívejte se do dnešního světa ať jste konečně trochu v obraze! Teď už to jde - na rozdíl od časů na které asi pořád rád vzpomínáte!

Fleischer 5.5.2009 11:56

Re: demagogické polopravdy pro naše nacionalisty

Němčina ani francouzština tu nebude. Ale i tak by to bylo lepší než ruština!

Petr Kohout 5.5.2009 7:18

Stoupencům Lisabonské smlouvy bach nedoporučoval nutit prezienta k podpisu

hrozbou žaloby za velezradu. Jakmile se totiž tohle slovo objeví na veřejnosti, začnou voliči hodnotit, zda-li není velezrada naopak zrušení samostatnostiCeské republiky (tj. Lisabonská smlouva) a pak bychom se mohli dočkat parlamentu, který formou ústavního zákona všechny signatáře Lisabonské smlouvy odsoudí za velezradu.

Jan Zeman 5.5.2009 9:27

Re: Stoupencům Lisabonské smlouvy bach nedoporučoval nutit prezienta k podpisu

No takto horké bych to neviděl, za velezradu lze když už soudit pouze prezidenta. Ale Senát by si měl uvědomit, že Ústavní soud vzal věc trochu moc od podlahy a nezabýval se oprávněnými připomínkami prezidenta k jednotlivým článkům LS, ani nevydal nález tak, jak mu předepisuje zákon, a naopak do toho montoval naprosto politické výklady, které nemají s právem nic moc společného - takže je to dost nedostatečné na to, aby to Senát mohl schválit.

Sunny 5.5.2009 14:20

Re: Stoupencům Lisabonské smlouvy bach nedoporučoval nutit prezienta k podpisu

Obávám se, že mnohým senátorům je to srdečně jedno:-/

Jan Zeman 5.5.2009 4:08

Celý text analýzy

Koukám, že Neviditelný Pes vydal věc ve značně neviditelném tvaru.8-o Takže pro ty, které třeba zajímá celý text - aby se předešlo případným zbytečným mýlkám v komentářích - i s poznámkami je zde: http://xmarinx.sweb.cz//Senat_a_Lisabon6.pdf

Jinak ta analýza není dílem "studenta právnické fakulty před státnicemi", ale byla v průběhu svého vzniku konzultována s významným  odborníkem v oboru ústavního práva, který se s jejími závěry ztotožňuje.

Bude na jednání o LS předložena senátorem Jiřím Oberfalzerem.

Jinak Parlament již Ustavnímu soudu nařídil, jak má věc posuzovat a jakými způsoby může a má rozhodnout -prostřednictvím schválení zákona o Ústavním soudu, kterým je Ústavní soud vázán podle čl. 88 Ústavy -musí se tedy v první řadě řídit zákonem, nikoli vlastními judikáty, které jsou s ním v rozporu. Senát se také musí řídit svým jednacím řádem a Ústavní soud ho svým nedostatečným nálezem dostal do velice prekérní situace - kdy případné schválení Lisabonské smlouvy může vyústit pouze do dalších podání, nikoli do ratifikace smlouvy prezidentem - ten totiž u Ústavního soudu také napadl některé články Lisabonské smlouvy, ale Ústavní soud se otevřeně odmítl zabývat jejich souladem s ústavním pořádkem ČR -  a smlouva je tedy i po jeho nálezu právně neratifikovatelná. Jistě všichni přinejmenším tuší, co si o ní prezident myslí, takže by případné schválení smlouvy v Senátu v rozporu se zákonem bylo jen další vodou na jeho mlýn. Donutit ho k ratifikaci nijak nelze - byla by tím automaticky neplatná podle čl. 51 Vídeňské úmluvy. Proto je třeba nalézt dohodu, aby se předešlo případné vážné ústavní krizi.

Jistě, většina kocourkovských se snaží strkat hlavu do písku a celkem jasný problém nevidět, ale obávám se, že tudy cesta k ratifikaci Lisabonské smlouvy opravdu ale opravdu nevede.;-)

BohousB 5.5.2009 5:09

Re: Celý text analýzy

Děkuji autorovi za jeho zajímavou analýzu. Jsem skutečně zvědav, jak se s tím naši senátoři popasují, až jim tuto analýzu ve středu senátor Oberfalzer předloží při projednávání LS.