Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Květákovo-kapustový nákyp
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V. Glover 9.7.2016 6:31nákyp to so uvařím až chris nebude doma, už jsem to nejedla 22 let. mamka to dělávala z květákového listí a kapusty |
H. Williamson 8.7.2016 20:21Kvetak v USA Byla dlouho opomijena zelenina, a tudiz i dost draha. Ale stava se velmi popularni, zejmena jako priloha pro diabetiky, kde nahrazuje brambory. Lidi z toho delaji neco jako bramborovou kasi, ale je to ponekud ridke. Jde to "zpevnit",kdyz se na jeden kvetak pridaji dve stredni brambory. Chce to dochutit muskatovym oriskem a dost zelene petrzelky. Taky mne ke kvetaku chutna kari. To si udelam hustsi besamel s kari praskem a dam tam kvetak ovareny na skus. Podavam s opecenymi trojuhelniky pita chleba a nejakym salatem. Anebo si koupim konzervicku thajskeho cerveneho kari, ktere neni prilis ostre, rozmicham s vyvarem a kokosovym mlekem, pridam kvetak uvareny na skus, pripadne I jinou zeleninu, jako ovarenou mrkev, hraskove lusky, zelene fazulky.... I nejaka ta houba se shodi, kuprikladu hliva ustricna je do toho vyborna. A nakonec spousta cerstve bazalky. Ale stejne, dobre vysmazeny kvetak je jedno z mych nejoblibenejsich jidel. |
Z. Lika 8.7.2016 22:41Re: Kvetak v USA Hanko, závidím vám různá kari a čili. Zeleninové curry a houbami, to je takový cajun guláš - tedy omlouvám se, pokud jsem úplně vedle, ale tak nějak mi to přišlo :-) |
M. Crossette 8.7.2016 17:41Tohle jidlo vypada velmi chutné !!! Už jsem si uložila a určitě zkusím, protože jak květák, tak i kapustu máme moc rádi. Ale bude to až na podzim, nebo v zimě. Tady jsou totiž obě tyhle zeleniny nejvíce dostupné, právě v chlaných dnech. Vlastně já úplně zapomněla, že může být i "raný květák" má ho - stejně jako zelí a kapustu - spojené s podzimní sklizní. A tak se ani po jarních květácích v obchodě nijak extra nepídím, nebo to budou ty mrňavé hlavičky, které rozhodně nestojí za to kupovat. Asi tenhle druh není na dlouhé skladování a dopravu odjinut. Zato v zimě se sem dováží krásné velké hlavy (a jsou levné). Ale jídlo fakt vypadá chutně a určitě udělám - díky za recept. A "malinové brambory", no mně sice maliny nenapdaly, ale spíše jsem myslela, že mluvíte o bramborách, kterým se tu říká "baby red potatoes". Jsou to malé kuličky(snad velikosti golfového míčku)a mají fialovou (malinovou) barvu. Ty se pak - dost krátce - vaří ve slupce, nebo se ozdobně před vařením odřízne uprostřed proužek. Já je občas koupím, ne často, jsou o dost dražší, než obyč. br. ale jen polite máslem s posekaným šnitlýkem jsou vynikající. Asi jako se z dětství pamatuji na brambory "rohlíčky" - mňam !!! |
Z. Lika 8.7.2016 22:43Re: Tohle jidlo vypada velmi chutné !!! Květák je zelenina krátkého dne, v létě se asi musí uměle přistiňovat. Pamatuji si, že jsem musela přilamovat vrcholové lístky rostliny, aby kryly zrající hlavičku, jinak by vyběhla do výšky a nebyla by tak pěkně kompaktní. Díky za popis malých červených brambor - ty druhy brambor mě fascinují! |
Z. Jenny 8.7.2016 14:55Zeleninu ze záhonků miluji na všechny způsoby. V poslední době ji hodně griluji, není ani tvrdá ani příliš měkká a hodí se ke všemu. Letní jídla jsou fajn, dnes mám tedydíky Ivě inspiraci a opět něco ukuchtím. Včera bylo tohle : Na plátky nakrájené brambory mírně posolené a počesnekované s kmínem, poměrně silná vrstva dána do litinového oválného pekáče-ten těžký černý s modrým vnitřkem. Na to jsem vrazila kilo krkovičky v celku, nahoře s nakrojenou mřížkou,pár plátku slaniny z farmy a posyp paprikou se stroužky česneku do nakrojených mřížek. Pak velká kola cibule,papriky,rajčata, vše velká kola placatá, pokapala jsem olivovým olejem, přidala pár žampionů,vše jsem obložila ještě tím květákem,trošinku podlít. Přiklopila pekáč litinovým víkem a šupla do trouby . Dvě hodinky pod poklicí na 180 a pak jsem na chvíli poklici odklopila. Výsledek byl mňamózní, chtěla jsem pořídit po vzoru Wendulky fotodokumentaci této hotovky :-) ale musela jsem se psy ven a pak už nebylo skoro co fotit neb ochutnával přednosta. |
Z. Lika 8.7.2016 16:15Re: Zeleninu ze záhonků Tedy Jenny, to se Ti povedlo! Příště prosím fotit zavčasu :-) |
Z. Tečka 8.7.2016 12:52Zkusím to znovu Letní zelný salat dělám podobně, nakrouhat zelí, na drobno cibulku, trochu cukru, zakápnout octem a olejem, přidat čerstvý nastrouhaný křen. Kdyby mohl, vydrží v lednici v zavíčkované sklenici určitě víc než týden, ale to jsem nezkoušela. Dýl nevydržel. |
Z. Lika 8.7.2016 13:02Re: Zkusím to znovu S tím křenem je to dobrý tip! |
Z. Tečka 8.7.2016 12:46pokračování To je nějaké divné, psalo mi to, že mám asi 2000 znaků a pět odstavců, napsala jsem 4 řádky a nepustilo mě to do diskuse, chtělo to, abych text zkrátila o 1 odstavec. |
Z. Lika 8.7.2016 12:58Re: pokračování Tečko, to vypadá, že jsi překopírovala text z jiného programu, a tady je to vnímáno jako co řádek, to odstavec - prostě se na konci objevilo formátování "tvrdý konec řádku". Odtud to množství odstavců. |
Z. Tečka 8.7.2016 14:31Re: pokračování Nic jsem nekopírovala, furt jsem psala. Jestli to nedělá ten mezerník. |
Z. Lika 8.7.2016 14:52Re: pokračování Odstavec se tu dělá enterem, mezerník jen mezeru. Jinak když píšeš, tak není třeba věnovat pozornost konci okénka - text se tu zalamuje automaticky. A teď jsem udělala enter. |
Z. Tečka 8.7.2016 18:50Re: pokračování Ano, tak to je ono. Jsem zvyklá z Worda. Děkuju. |
O. Joklová 8.7.2016 19:51Re: pokračování ale ve Wordu se to právě taky NEMÁ dělat!!! šiš jako redaktor bych tě hnala :-DDDDDDDDDD |
Z. Lika 8.7.2016 21:01Re: pokračování Proč, Bedo? |
Z. Lika 8.7.2016 21:04Re: pokračování Teda nějak jsem se ztratila. Znamenalo to, že Tečka odklepávala enter na konci každého řádku, aby se vešla do okénka? |
O. Joklová 8.7.2016 23:44Re: pokračování přesně tak!!!! to je na zabití - představ si že to rušíš třeba na 200 stranách... |
Z. Lika 9.7.2016 8:52Re: pokračování Jo, to je zvyk dlouholetých písařek na stroji. Taky jsem to už musela odstraňovat z dlouhého dokumentu - jde to sice hromadnými opravami, ale tenhle znak tvrdého konce řádku normální word neznal, tak jsem musela kutat po internetu, abych našla ten speciál. No pořád to bylo rychlejší, než to odstraňovat ručně, to je opravdu práce jako lepení pytlíků. |
O. Joklová 9.7.2016 9:01Re: pokračování tak, teď už je mi asi fuk, pochybuju že to budu někdy potřebovat - ale jak to zrušíš hromadnými úpravami???? aby sis ale nezrušila odstavce - to by sis až tak zase nepomohla :-DDDDDDDDD |
Z. Lika 9.7.2016 9:53Re: pokračování Zobrazím si formátovací znaky, zkopíruju znak, který potřebuju odstranit, a pak ho zadám do "Vyhledat-nahradit". |
Z. Lika 9.7.2016 9:58Re: pokračování Ty tvrdé konce řádku vypadaly jinak než odstavce, takže to šlo. |
O. Joklová 9.7.2016 12:10Re: pokračování jo aha, ale tvrdý konec řádku se teď píše jinak, takže člověk si nejspíš "rozmyslí" aby ho psal na konci každého řádku (Shift+Enter)... a pokud odentruje, tak by sis zrušila i odstavce ale díky za odpověď, jak říkám, stejně to nejspíš nebudu nikdy potřebovat |
Z. Tečka 8.7.2016 12:41Květák a kapustu taky můžu Květák smažený dietně, tedy pečený v troubě. Nepředvářím, obalím jen ve vajíčku a strouhance, dám na olejem postříknutý pečící papír, navrch zase postříkám olejem a peču. Na to stříkání jsem zakoupila sprej, a řekla bych, že se mi bohatě vyplatil. Ten květák se ani moc hlídat nemusí. Takhle peču i řízky, ryby, nebo karboše. |
Š. Matyášová 8.7.2016 13:28Re: Květák a kapustu taky můžu mecdhanický rozprašovač s nastavovací tryskou j elevnější a olej si do něj naleješ.... já tam cáknu trošku z lahve-(mám na ní takovej brčkovej forichtung a rozetřu mašlovačkou.... |
Z. Tečka 8.7.2016 14:34Re: Květák a kapustu taky můžu Já myslím ten mechanickej, je na ocet a na olej. Nikde jsem nepsala, že bych měla jinej. Je to stejnoměrné a nepatlám si strouhanku mašlovačkou po těch kouskách. |
Š. Matyášová 8.7.2016 18:09Re: Květák a kapustu taky můžu on existuj ei olej ve spreji jako v tom plechovym flakonu víš... |
Z. Tečka 8.7.2016 18:53Re: Květák a kapustu taky můžu No ale to je jen na tu dobu, než se ten olej vypotřebuje, takhle jsem jednou viděla nějakou Ramu na smažení. To né, já mám sprej dolejvací a naleju jen zhruba tolik,co budu potřebovat. |
O. Bernsteinová 8.7.2016 12:37To vypadá velice jedle, určitě zkusím, my zeleninu rádi. Z karfiolu jsem obvykle dělala něco jako nákyp, leč s bramborami a balkánem. Kapustu milujeme, dělám většinou vepřové v kapustě nebo karbanátky (bez masa). Včera jsem koupila levné papriky a rajčata, doplnila jsem nákup další zeleninou a peču gjuveč, nikoli srbský džuveč s rýží, ale balkánský gjuveč s bramborami. Příště zkusím nákyp. |
O. Joklová 8.7.2016 12:12květák i kapusta jsou moc fajn, no já to snad zkusím, i když pro jednoho to budu jíst celej tejden (a nepište mi, že to mám udělat z menšího množství, tak chytrá su taky...) |