28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Květákovo-kapustový nákyp

Je tu léto a na tržištích je konečně ke koupi místní zelenina typická pro toto období: květák, kapusta, rané zelí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 8.7.2016 17:41

Tohle jidlo vypada velmi chutné !!!

Už jsem si uložila a určitě zkusím, protože jak květák, tak i kapustu máme moc rádi. Ale bude to až na podzim, nebo v zimě. Tady jsou totiž obě tyhle zeleniny nejvíce dostupné, právě v chlaných dnech. Vlastně já úplně zapomněla, že může být i "raný květák" má ho - stejně jako zelí a kapustu - spojené s podzimní sklizní. A tak se ani po jarních květácích v obchodě nijak extra nepídím, nebo to budou ty mrňavé hlavičky, které rozhodně nestojí za to kupovat. Asi tenhle druh není na dlouhé skladování a dopravu odjinut. Zato v zimě se sem dováží krásné velké hlavy (a jsou levné). Ale jídlo fakt vypadá chutně a určitě udělám - díky za recept.

A "malinové brambory", no mně sice maliny nenapdaly, ale spíše jsem myslela, že mluvíte o bramborách, kterým se tu říká "baby red potatoes". Jsou to malé kuličky(snad velikosti golfového míčku)a mají fialovou (malinovou) barvu. Ty se pak - dost krátce - vaří ve slupce, nebo se ozdobně před vařením odřízne uprostřed proužek. Já je občas koupím, ne často, jsou o dost dražší, než obyč. br. ale jen polite máslem s posekaným šnitlýkem jsou vynikající. Asi jako se z dětství pamatuji na brambory "rohlíčky" - mňam !!!

Z. Lika 8.7.2016 22:43

Re: Tohle jidlo vypada velmi chutné !!!

Květák je zelenina krátkého dne, v létě se asi musí uměle přistiňovat. Pamatuji si, že jsem musela přilamovat vrcholové lístky rostliny, aby kryly zrající hlavičku, jinak by vyběhla do výšky a nebyla by tak pěkně kompaktní.

Díky za popis malých červených brambor - ty druhy brambor mě fascinují!