28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
SilentBob 7.12.2005 13:01

Re: Re: Re: Sch. palič

Prave, jak souvisi cena CD (o ktere nelegalnim zkopirovanim okradam firmu) s autorskymi poplatky? Plexisklova krabicka s mediem a bookletem muze byt chranena maximalne patentem na CD, nikoliv autorskym zakonem. Takze prepalenim CD okradam autora o jeho petikorunu, kterou by za CD v cene 500 dostal. MOzna tomu nerozuminPrave, jak souvisi cena CD (o ktere nelegalnim zkopirovanim okradam firmu) s autorskymi poplatky? Plexisklova krabicka s mediem a bookletem muze byt chranena maximalne patentem na CD, nikoliv autorskym zakonem. Takze prepalenim CD okradam autora o jeho petikorunu, kterou by za CD v cene 500 dostal. Mozna tomu nerozumim (to nevylucuji), ale nesmesuji se v pripade prepalovanych CD ztraty na zisku autora za vytvorene dilo a usle zisky firem toto vyrabejici a distibujici?
Ladislav N. 7.12.2005 13:00

Re: No a vám nepřijde princip autorského práva padlý na hlavu?

Přijde, zvláště jeho nesmyslné uplatňování v Česku (OSA, Dilia). Ale proč by neměli dostat autoři zaplaceno za své dílo, které je opakovaně a stále dokola vydáváno a prodáváno? Proč by na svých nahrávkách prodávanách v obchodech neměli mít svůj (i dnes malý) podíl? A proč by měl mít právo prodeje a zisku ten, kdo nemá k autorskému dílu žádná práva?
NM 7.12.2005 12:56

Re: Re: Legalita pořízení a přechovávání kopie není podmíněna vlastnictvím originálu

Četl jste ten autorský zákon? Je to legální.
PetrN 7.12.2005 12:55

Re: Re: nevím v ČR o jediném případu...

No - pokud si dobře vzpomínám, toho člověka opravdu vyšetřovali a drželi ve vazbě (jak směšné, když do vazby občas nejdou ani vrahové, ale takoví jsou už naši na ničem nezávislí soudci:-((( - nikoliv policie - ta o vazbě nerozhoduje). Příčinou toho byl fakt, že ten člověk měl příliš zapálený sběratel muziky, což zřejmě někteří lidé nedokážou pochopit. Jejich uvažování je následující: přece neinvestuje někdo do něčeho, co lze snadno získat zadarmo, tolik peněz!!! Určitě ty peníze utratil jenom proto, že z toho má kšeft! Ale už si nepamatuju okolnosti, za kterých na něho PČR vlítla. Snad byl někde na burze a měl příliš mnoho CD, které vypadaly jako originály a tak někdo (zajímalo by mne kdo?) usoudil, že prodává ilegální kopie. A taky nechápu, jak je možné ověřovat pravost CD několik měsíců???
rv 7.12.2005 12:52

Re: Ohne Srande,

Já bych to vybírání výpalného, či jak se to jmenuje, rozšířil. Proč např. zedník nedostává autorské poplatky za každou noc, strávenou v domě, který postavil, dlaždič za každého, kdo projde po chodníku, který dlaždil, či sklenář za každý pohled skrz okno, které zasklil? Všechny ty možné kopirajty, autorská práva a podobně byly ve své době přijaty k ochraně nebohých vynálezců, spisovatelů a podobně, ale dnes chrání silné organizace a např. celá oblast patentové ochrany spíše vede k omezování konkurence a zamezení vstupu nových produktů na trh. Zrušte to, nebo alespoň nedodržujte - na Číně je vidět, že to prospívá rozvoji.
Ladislav N. 7.12.2005 12:52

Re: Re: Re: Re: To je ten Žantovský

Zažil jsem (koupil) kdysi v Tuzexu pásky BASF, které se tak otíraly o hlavu, že bylo nutno čistit snad po hodině provozu. Tyhle šmejdy fa BASF prodala komunistům, aby je prodávali dál přes TUZEX. Oproti nim byly pásy Emgeton (ČR) super kvalita! (Nevylučuji, že to komunisti nakoupili za babku jako šrot ke spálení a prodávali to dál...)
jakovy 7.12.2005 12:52

Re: Re: No jo, marže obchodníků, ta je asi vysoká,

A jsou i tací, kteří oprávněné snahy osy a jiných maří, např http://www.janburian.cz/drjistoty.htm a dávají svou práci všanc, jenom aby to lidi poslouchali a na JUDr. Slaninu nemyslí
PetrN 7.12.2005 12:48

Re: Re: Příliš složité

Ale my za tu reklamu dali 80 tisíc... Ale jak si můžete výše přečíst, nijak ty lidi za to neodsuzuji. Byl bych samozřejmě radši, kdyby si CD normálně koupili, ale když přepálí, tak přepálí. Škoda, že nemůžu takhle (máte z toho reklamu) argumentovat nahrávacímu studiu či tiskárně - na co prachy, máte z toho reklamu... :-)
rv 7.12.2005 12:40

Re: Příliš složité

Buďte rád, že si vaše CD lidé sami přepalují a poslouchají. Tím pádem má vaše kapela reklamu, za kterou nemusíte dát ani korunu. Peníze musíte vydělat nějak jinak - třeba koncerty. Díky technice se o vás může dozvědět velmi mnoho lidí za velmi málo peněz.
jonáš 7.12.2005 12:39

Re: Re: Re: Re: Systém distribuce hudby

A naopak, při nižší ceně by se tolik "nekradlo" -- ona i ta kopie stojí víc než prázdný CD, podle ceny paličova času.
Ladislav N. 7.12.2005 12:38

Re: nevím v ČR o jediném případu...

No, jeden přece. Byl i v TV. Člověka (starší muž), který se celý život věnoval sbírání nahrávek a měl doma velký archiv pravých CD, strčila Policie ČR na základě udání do vazby a držela ho tam pěkných pár měsíců. Nakonec byl osvobozen (s poškozeným zdravím). Uvádím to, že bychom na podobné policejní akce neměli zapomenout. Stát se to může i dnes - komukoli.
Ladislav N. 7.12.2005 12:32

Re: MP3 je hnus

Tvrzení v titulu je samozřejmě nesmysl. Je pravda, že u 128kbit/s je kvalita nic moc. Ale to neznamená, že se nepoužívá systém VBR (variable bitrate) nebo vysoké hodnoty BR, u nichž kompresi poznáte jen obtížně. Mimochodem, dnes už se distribuují nahrávky i ve formátu *.ogg (Vorbis), které jsou datově mnohem úspornější oproti MP3 při stejné kvalitě reprodukce.
PetrN 7.12.2005 12:26

Re: Re: Re: Re: Re: Podle toho, co platilo asi před 5ti lety

Samozřejmě že ne. V tomto případě by bylo nutné doložit legalitu jinak - asi paragonem z obchodu... Ale ještě jednou - nevím v ČR o jediném případu snahy potrestat někoho, kdo si "jenom" přepálil pár CD sám pro sebe. Až k tomu dojde, tak bude vážný důvod uvažovat o emigraci, asi na Kubu... :-) To říkám při vědomí toho, že sám mám doma v originálních CD "uloženo" tak 60 tisíc Kč, kopií mám cca 5 % a financuji jednu kapelu, jejíž CD se vesele vypalují...
jonáš 7.12.2005 12:25

Re: Re: Re: Re: Sch. palič

Jenže u jiného zboží vás nikdo ke koupi nemasíruje zákonem -- když pominu takový detaily jako je lékárnička do auta, pokud si třeba exkluzivní nábytek vyrobíte sám ve sklepě. Musej to řešit tržně, budou-li origoš CD ve kšeftech za pade, bude přepalování zajímavý jen pro úplný socky. Viz firma Levné Knihy --
jakovy 7.12.2005 12:25

a co tak tu o Červené karkulce

z té by určitě chtěli David, Janda i Slanina poplatky, protože ji vymysleli, ještě když byli v prapraprapradědově pytlíku
PetrN 7.12.2005 12:22

Re: Ohne Srande,

No, jeden takový aktivní inspektor OSA byl a možná ještě je na severní Moravě. Tam ty tendence za vybírání poplatku za hraní u táboráku opravdu byly... :-)
PetrN 7.12.2005 12:21

Re: Legalita pořízení a přechovávání kopie není podmíněna vlastnictvím originálu

Není to legální. Sám výše uvádím, že nikdo v ČR zatím nebyl za pouhé vlastnictví nelegální kopie pro svoji potřebu postižen. Neexistence postihu však není žádným důkazem legality. Nebo snad chcete tvrdit, že když jedete na červenou a nezaplatíte pokutu, neporušil jste pravidla silničního provozu?
jonáš 7.12.2005 12:18

Ohne Srande,

ona totiž OSA za zpívání Nohavicy či Kryla u táboráku vybírat může. Za Gotta taky, ale to se v praxi neuplatňuje.
jonáš 7.12.2005 12:16

Zelenym fixem a do mrazáku?

Sakra vidim že mam v oboru moderní magie povážlivý mezery -- o stříbrných a dokonce koaxiálních kabelech k bednám jsem už slyšel, ale tohle u nás na hradě ještě neznáme, i když se mejem.
Jaroslav 7.12.2005 12:04

Re: Re: Ekonomické zákony

Nikoliv to je i na Západě...to nesouvisí s bolševismem, ODS atd..Je to celosvětový trend. Souvisí to s vývojem informačních technologií a z toho důvodu i stále větší nemožností naplňování autorských práv a ochrany nehmotného majetku. Chcete zavést kvůli ochraně autorských práv novou totalitu či jakéhosi Big Brothera? Jak tomu chcete zabránit? 
HuHulák 7.12.2005 12:04

Re: Re: Re: To je ten Žantovský

Není to blud. Pásky Emgeton z prvních let šmirglovaly hlavu, pozdější zanášely mastnotu všude, kam se dalo...
ZW 7.12.2005 11:57

Re: Re: Re: Re: Systém distribuce hudby

Za klasickou krádež považuji schéma "měl jsem a nemám, protože mi to vzal někdo jiný". Tohle je schéma "možná bych měl, kdyby to jiný neměl zadarmo".
Já sám mám cca 20 CD a všechna legálně koupená. Můj 15letý syn o něco víc, ale "legálních" jen cca třetinu. Na víc by stejně neměl a ty dvě třetiny by si prostě nekoupil, protože by neměl za co. A je otázka (vysoce hypotetická), zda ty dvě třetiny neprodaných CD jsou pro producenta skutečnou ztrátou, když právě díky nim syn chodí na koncerty příslušných kapel, sleduje jejich klipy (prošpikované reklamou) a kupuje hudební časopisy a plakáty. Nechci to demagogicky mlžit, ale rovnost "vypálené CD = automatická ztráta" tak jasně a zřetelně nevidím.
Sch.inkvizitor 7.12.2005 11:54

Jistěže.

Podle některých licenčních smluv  a prohlášení vydavatele například v knížkách je nelegální (ne u nás) jakékoli šíření a reprodukování obsahu. Čili například vyprávěním. Takové prozrazení obsahu filmu nebo knížky by byl těžký krajm. Možná, že ve Spokojených státech i je.  Tam lze požadovat všelicos. Třeba při instalaci programu stát na jedné noze, mít na sobě tulení kožich, na hlavě mít mraženou tresku  a kvokat. Kdoví kde bychom byli kdyby na plky u táborových ohňů býval byl takový kopyrajt....Naštěstí i účinnost zákonů, pokud by takové nesmyslné byly, je podmíněna možností kontroly jejich dodržování. A jak pravila Zoja Kosmoděmjanskaja než jí pověsili : " Vsjech nas razvěšať něvazmóžetě".
Sch.inkvizitor 7.12.2005 11:43

Kopii od originálu běžným uchem nepoznáte.

I neběžným uchem. A nemusíte mít v počítači ani stříbrné highendové kabely za x desítek tisíc. To tvrdí jen majitelé a prodavači v highendových studiích aby se uživili. Jedině oni jsou schopni slyšet i stejnosměrný proud.  Digitální data lze přenést a uchovat beze ztrát. Je lhostejné zda jde o data zvuková, obrazová, textová či jiná. Jde o to aby "kopie", která je originálem se skládala z totožní sekvence nul a jedniček. To je také důvodem protikopírovacích aktivit.  Pokud tomu nevěříte, tak dál malujte hrany cédéček zeleným fixem a strkejte je do mrazáku. Prudké změny teplot  prý dělají  tuze dobře krycímu laku. Zvlášť u nenahraditelných archivních záznamů.
Harwey 7.12.2005 11:40

Zástupnost paměťových médií

Z trchu techničtější pohledu - ta hudba jsou vlastně data uložená v nějakém nosiči informací. V okamžiku kdy skladbu uslyším automaticky si jí ukládám do svojí "wet" paměti. Je to nedovolené kopírování (zatím neznám případ kdy by tomu tak bylo).
Nyní mám hudbu uleženou na svém  biologickém HD a v RAM. Jak jí zkopírovat - mohu ji zkusit vysílat tím že budu vyluzovat zvuky podobné tomu co jsem slyšel a moji posluchači si ji zapíší k sobě do paměti (i s těmi chybami v záznamu) jako jsem to udělal já s originálem.
Je to tedy tak že když si v práci pobrukuju nějakou píseň vlastně okrádám interpreta několika způsoby? Zkopíroval jsem si hudbu na zařízení které nepodléhá poplatku OSAy (mozek) bez toho abych vůbec vlastnil originál, mám ho tam uložené v mnoha kopiích (síť neuronů) a navíc ho veřejně šířím (když si zpívám jinde než doma pod postelí) a neplatím za provozování poplatky. Co s tím?
Myslím že by měli autorské svazy prosadit do zákona poviný Braiwash, nebo lobotomii po shlédnutí každého koncertu či hudebního pořadu. Ostatně onehdá jsme zapnul humornou estrádu na Nově a zjistil jsem že ti ten braiwash už patolízalsky v některých pořadech mají. Koukáte na to dvě hodiny a pak fakt nevíte o čem to bylo ....
HuFi 7.12.2005 11:36

ODSácké myšlení

Ve zkratce - pokud mě nechytí, tak krást můžu.
Wlasta 7.12.2005 11:35

Re: Re: Ceny cédéček.

Současná hudba mne nezajímá a tím pádem ji nekupuji ani nevypaluji, ale poplatky osa-nostře platím - za vypalovačku, za kopírku, ...
 
 
Sch.inkvizitor 7.12.2005 11:32

Legalita pořízení a přechovávání kopie není podmíněna vlastnictvím originálu

Stačí si přečíst autorský zákon. Můžete mít vypálené muziky a filmů kolik jen chcete, pokud s nimi dále nenakládáte v rozporu s autorským zákonem, čili například je dále  neprodáváte ani jinak nešíříte. Nikdo nemůže říci ani popel. Cokoli jiného je dezinformace šířená autorskými svazy. Není to v rozporu s autorským zákonem a není to trestné. Nesouhlasíte ? Uveďte případ, že byl někdo odsouzen za pořízení a přechovávání nahrávek  pro vlastní potřebu. Připomínám, že Česká republika je stále suverénním státem a nikoli členem Severoamerické unie.
PeterS 7.12.2005 11:32

Re: Re: Re: Re: Podle toho, co platilo asi před 5ti lety

takže keď u niekoho urobia šťáru a nájdu mu "kopu" prepálených CD stačí tvrdiť že originály sa medzičasom poškodili a tak sú vyhodené ?
HuFi 7.12.2005 11:30

Re: Re: Re: Systém distribuce hudby

Nemáte pravdu. Jde o okradení. Okrádáni jsou producenti (celý řetězec) a taky ti, kteří si koupí legální vydání, protože bez kradení by cena mohla být skutečně nižší.
Je pravda, že výši ztráty nelze vypočíst prostým vynásobením počtu ukradených kopií x cena na krámu. Při nekradení by cena byla nižší.