28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jezevec 7.12.2005 16:23

Re: Re: podily

Podívejte se na nějakou profi lisovnu typu cdf - snadno zjistíte, že profesionálně lisované audio s plnobarevným postiskem, v boxu se všemi papíry pořídíte již od malonákladu za deset korun.
Potom jest otázka, který další produkt na světě si může dovolit utratit na náklady za reklamu a distribuci ve stovkách procent ceny. Myslíte že výrobní cena nového merecdesa je sto tisíc korun? Je CDčko složitější než mercedes?
ZW 7.12.2005 16:20

Re: Ono se to není jenom u muziky CDček, ale taká počítačové programy jakbysmet . . . . .

S těmi programy to může být opravdu v něčem podobné jako u té hudby. Všimněte si, že zatím žádná BSA ještě neudělala šťáru na žádné škole, přestože na většině z nich se nelegálního SW najde jistě dost. Proč asi? Dětičky (studenti) se naučí používat produkty MS (Adobe... ap.) a až budou samy pracovat, budou automaticky kupovat "důvěrně známý" SW. Při velmi tvrdé protipirátské ochraně (šlo by to a ne že ne) a častých kontrolách by mnoho škol nakonec přešlo na Linux a OpenOffice, čímž by Bill utřel ústa...
P.S.:  Neobhajuji to, jen vysvětluji.
PetrN 7.12.2005 16:12

Re: Re: Re: Re: Re: Legalita pořízení a přechovávání kopie není podmíněna vlastnictvím originálu

No, nedalo mi to, a ještě jsem celou věc (krátce a telefonicky) konzultoval s jedním právníkem od AK Winter (asi nejrenomovanější AK v oboru mediálního a autorského práva v ČR). Dle jejich právního názoru je to skutečně tak, že CD lze legálně zkopírovat pro vlastní potřebu pouze tehdy, jsem li legálním vlastníkem téhož. Vycházejí přitom z premis, které jsem uvedl výše  - tedy zákazu půjčování CD a paragrafu, který říká, že nelze ustanovení o omezení autorského práva vykládat v neprospěch autorů...
Sch. realista 7.12.2005 16:02

Ne.

To je věrný popis smutné reality.
ZW 7.12.2005 16:02

Re: MP3 je hnus

To je problém vašeho zlatého ucha. Holt nesmíte být takový fajnšmekr. My, co máme hudební hluch, máme požitek i z té "empétrojky". To je totéž jako u mojí manželky. Na Moravě se naučila pít kvalitní vína a dnes už jen ta nejlepší považuje za "celkem ucházející". Z normálního vína v běžné restauraci se jí dělá zle - na rozdíl od mé "pražské huby", která si pochutná i na "krabicovém jabčáku" za dvacet korun litr. Sice neocením jemně laškovnou kyselinku výjmečného archivního Modrého Portugalu z roku 1992, ale zato k příjemnému večeru nepotřebuji láhev za sedm stovek. Kdo z nás je na tom líp?
Sch. realista 7.12.2005 16:01

Ne, ale mám tu drzost

že tam mám i další programy než Windows. Kromě toho ani jeden není od Microsoftu. A to je asi hřích za který platím. Protože Microsoft neposkytl úplné kódy pro zajištění plné kompatibility. Nehledě na to, že jsem si musel zvyknout, že není doc. jako doc. a bohužel, rtf jako rtf.
Jimmi 7.12.2005 15:58

Re: Re: Re: Re: Mám na pásce kopii slavného projevu Milouše Jakeše

Už tam běžím. A koidně další dvacku pošlu autorovi, byla by škoda, kdyby za tak sqělé dílko nedostal nějaké chechtáky 
Jimmi 7.12.2005 15:57

Re: Možná že chyba je ve mně.

Co se týče Windows tak s Vámi hluboce souhlasím. Je to, jako kdybyste si v autě vyměnili autorádio za novější, rázem vám začne jinak fungovat přepínač světel pod volantem (zjistíte až v noci), výkon motoru se sníží o 1/3 - nutno vyjmout motor z vozu, znovu namontovat zpět, čímž přijdu o několik ovládacích prvků k novému autorádiu, topná mřížka se přesune ze zadního okna na okno v pravých zadních dveřích a funguje jen se zapnutými světly, a přestane fungovat osvětlení palubní desky. Po doinstalování ovládacích prvků autorádia přestane fungovat topení a nejdou vypnout stěrače. Nezbývá, než otevřít kapotu a přemístit v registru pojistek několik napájecích vodičů na jiné svorky. Atd...... nechal jsem se unést
Sch. realista 7.12.2005 15:57

Přesně tak.

Nepolemizuju o trvanlivosti, ta je dána principem a i lisovaná cédéčka se zkorodovanou odraznou vrstvou jdou přehrát na speciálním zařízení. Jde jen o to, že data jako data. Samozřejmě, že jejich záznam je podle určitého algoritmu za použití opravného kódu. Proto se vejde o něco méně dat než by se vešlo prostým zápisem 01. Někdy se divím že jdou přečíst i dost poškrábaná datová média. Čteni dat audio CD v přehravači probíhá trochu odlišně, drobné poškození se dopočítá a nemusí být  slyšet, přesto, že byla narušena integrita dat.  Při slušném zacházení v mezích zaručené životnosti a mechanice věrně čtoucí vypálená média jako by šlo o jakákoli jiná data je zvukový výstup identický. 
PetrN 7.12.2005 15:54

Re: podily

Nemáte pravdu. Kromě toho, že DPH je už několik let 19 %, chybí vám jeden zásadní údaj - pokud vyjadřujete jednotlivé složky ceny v procentech, chybí vám průměrná prodejní cena za jeden kus a náklad CD (plánovaný prodej). Nahrávací náklady (v procentech) jsou jiné u CD s nákladem 100 tisíc ks a prodejní cenou 550 Kč a úplně jiné u CD s nákladem 2 tisíce ks a prodejní cenou 290 Kč. Jinak řečeno - pokud bude cena za studio a vše okolo (ubytování, hostující muzikanti, jídlo) dejme tomu 300 tisíc, tak u prvního případu budou dělat náklady cca 0,54 % z prodejní ceny 1 CD, v druhém 51,7 %!!! CD nevydávají pouze tzv. hvězdy ve statisícových nákladech!
robertson 7.12.2005 15:54

Re: Re: Re: Mám na pásce kopii slavného projevu Milouše Jakeše

jak jsem psal - v levnych knihach - asi za dvacku :)
G. Pašek 7.12.2005 15:54

Re: Možná že chyba je ve mně.

Ne každej má v životě štěstí jako já a milióny jiných majitelů počítačů a Windows.
Holt jsi smolař. Nenarodil ty jsi se náhodou třináctého v pátek?
Jimmi 7.12.2005 15:50

Re: Re: Mám na pásce kopii slavného projevu Milouše Jakeše

Vy víte, kde prodávají originál, Robertsone.....? Já si to nikdy nevyposlechl celé v klidu a dost mě to mrzí.....
krmič 7.12.2005 15:47

Re: Sch. palič

Na většině CD je jasně napsáno, že se nesmějí půjčovat :-)
krmič 7.12.2005 15:44

Re: Re: Kopii od originálu běžným uchem nepoznáte.

Ty chyby tam v každém případě jsou (respektive projeví se při snímání dat z média) a je jich moooc! U originálu i u kopie. U kopie budou jiné, než u originálu - jde o náhodný proces. U té kopie může být chybovost klidně nižší než u originálu, tedy kopie může být "kvalitnější". Proto tam je a musí být sofistikovaný systém korekce chyb. Totožná data z originálu a kopie získáme teprve po opravě, kterou ten systém provedl. Pokud by "raw error rate" přesáhl možnosti korekce chyb, tak by u audio CD přehrávače nastoupila interpolace, ale pak už je zpravidla jen maličký krůček k drastickému zhoršení kvality zvuku nebo k jeho vypnutí. Profesionální CD přehrávače mají indikaci chybovosti. Nicméně, jak jsem už uvedl, ani s přihlédnutím k tomuto aspektu nemusí být kopie horší než originál.
robertson 7.12.2005 15:44

Re: Mám na pásce kopii slavného projevu Milouše Jakeše

no, asi byste si mel koupit v levnych knihach originalni cd projevu, ale jestli z toho ma neco milous nevim ;)
Sch. realista 7.12.2005 15:43

IQ majitelů počítačů a Windows

Něco na tom bude, protože bohatí používají Mac, chytří Linux a ostatním nezbývá než  to ostatní....
Jaroslav 7.12.2005 15:42

Re: Re: Re: Re: Legalita pořízení a přechovávání kopie není podmíněna vlastnictvím originálu

Z toho, co jsem si přečetl na internetu od právníků bych řekl, že pravdu má NM, přičemž ovšem v jiné zemi to může být jinak. Ale je to skoro zbytečná diskuse, neboť případná vymahatelnost práva v této věci stejně není možná. Chcete sledovat a postihovat miliony lidí? Anebo alespoň  zastrašovat nějakými exemplárními tresty vybraných "obětních beránků" s tím, že alespoň někoho odradíme a on začne znovu kupovat CD (pokud si je tedy někdy kupoval) místo dejme tomu stažení MP3? Buďme realisty. 
Sch. realista 7.12.2005 15:40

Možná že chyba je ve mně.

Protože jsem měl drzost kromě Windows nejen nainstalovat i další programy, ale je i používat. Pak byly problémy. Přestaly teprve po instalaci Norton System Works, který našel desítky chyb různé závažnosti a většinu jich opravil. Zbytek byly ruční výkopové práce v registrech. Úplná odinstalace programů z Windows, ano z Windows, ne z počítače, protože bohužel, programy se musí instalovat do operačního systému, není jednoduchá a s vysokým podílem ruční práce. Neplatné klíče registru, zkřížení, položky od dávno odinstalovaných programů, sdílené DLL.  Moje někdejší představa, že odinstalace programu uvede systém do stejného stavu se ukázala jako hluboce mylná. A modrá obrazovka ? Už jsem si zvykl apovažuji ji za standardní vlastnost Windows.  Program provedl neplatnou operaci...chyba na adrese BFFF......pokračujte libovolnou klávesou....NIC...ctrl alt del....NIC....vypnout.....nereaguje....hlavní vypínač....NIC...odpojit napájecí konektor a vynadat baterii....připojit a zapnout....scandisk...opravil....enter....konečně  Windows a můžu pokračovat.  Jako kdyby se v autě při zapnutí rádia zablokovalo řízení a nešel vypnout motor. Moc bych to Billovi přál.
Kryštof 7.12.2005 15:39

Re: Re: Re: Re: Systém distribuce hudby

Ne. Distribuce okrádána není. Nebo chcete tvrdit, že autorská práva se vztahují i na podnikání obchodů s deskami? Ne, prostě tento distribuční kanál nevužívám. Zrovna tak, jako např. nelétám letadlem, takže neplatím letenky, ale vlakem, kde si lístky řádně kupuji. Podle vaší teorie bych měl platit letecké společnosti poplatek, za to že nelétám. Jistě vypálením okradu umělce o jejich tandiemy. Ale neokrádají je mnohem více oni distributoři a další, neboť při nižšší jednotkové ceně desky by se prodalo více desek a umělec by dostal více. A umíte vysvětlit, proč stejná deska prodávaná nahraná na kazetě stojí polovinu toho co nahraná na CD? Jistě to není vyššími náklady na výrobu.
Jinými slovy: a) okradení zloděje není zlodějna.
b) podporujme alternativní distribuční kanály, kde platíme pouze umělci a malý poplatek za distribuci.
c) Víte, že vybrané ale neumístěné-neumísnitelné tandiémy si rozdělují v OSE registrovaní umělci mezi sebou? Takže zaplatíte-li omylem OSE za koncert W.A.Mozarta, dostane vaše peníze onen David??
Hasan 7.12.2005 15:37

Re: Re: Ceny cédéček.

OK.Jdu  poslat nějaké peníze Mahalii Jackson.Bohužel ani nevím na jakém hřbitově už takových šedesát,nebo sedmdesát let odpočívá.Také jsem měl rád Johna Lennona,Janis Joplin atd.
Ladislav N. 7.12.2005 15:37

Re: Ale část zabavené sbírky policie někam zašantročila a nevrátila.

Tak to bude on.
MA 7.12.2005 15:34

Re: Děkuji za informaci.

CDROM se lisuje, CDR pálí, magnetooptický jev je u CDRW. Tedy CDR vypálíte identickou kopii s nižší trvanlivostí. "U lisovaných CD je struktuta land a pits vytvořena právě lisováním. U CD-R technologie je záznamová vrstva tvořena barvivem. Při vypalování se organické barvivo zahřeje, což způsobí jeho změnu. Dá se říci, že laser vytváří miniaturní kopečky. Přestože od lisovaného pitu se pit vypálený značně liší, má podobné optické vlastnosti, tedy nižší odrazivost než jeho “nevypálené” okolí. U CD-RW je princip záznamu ještě jiný. Záznamové barvivo CD-RW disku nepodléhá nevratné změně, ale dochází pouze k fázové změně z krystalické podobě v amorfní. Obě formy mají velký rozdíl v odrazivosti, krystalická forma je velmi odrazivá a amorfní málo. Smazání záznamu se provádí laserem o nižším výkonu, který provede zahřátí povchu disku na nižší teplotu, která způsobí přechod amorfní formy opět na krystalickou." (Zdroj: http://pf.ujep.cz/principy/CD%20ROM.htm) MA
Ladislav N. 7.12.2005 15:33

Re: Ztrátová komprese je z nouze ctnost.

No to je sice pravda, ale mít všechny nahrávky v CD kvalitě je zbytečné a zabírá to místo. Fakt je, že klasická hudba je na kompresi MP3 citlivá. Když si ale vzpomenu, jak jsme kdysi posloucháívali Radio Luxembourg v zarušeném AM pásmu středních nebo krátkých vln, tak závidím dnešním teenagerům, v jaké báječné kvalitě si ty MP3 skladby můžou přehrát. No jo, doba se mění a mé černé gramodesky z "hmoty na lisování volantů" asi brzo poletí "z okna"...
Jaroslav 7.12.2005 15:32

Re: Re: nevím v ČR o jediném případu...

jestli to byl člověk z Karviné, tak toho jsem znal. Udali ho ze závisti, ale nic se neprokázalo. Ale část zabavené sbírky policie někam zašantročila a nevrátila.
 Ale takový případ se nestane každý den. 
I-Worm 7.12.2005 15:26

Mám na pásce kopii slavného projevu Milouše Jakeše

jak je to tady s autorskými právy. A vůbec, nebude mít nový zákon o zákazu nahrávek, pořízených bez souhlasu nahrávané osoby, zpětnou platnost.
Sch. realista 7.12.2005 15:16

Děkuji za informaci.

Tak proto mi před časem vypálené fotky připadají vybledlé....
Pokud je mi známo, při vypalování erkových cédéček se magnetooptický jev nevyužívá. Čistě se jen pálí bod za bodem. Při kopírování vzniká identická kopie bez ohledu na to, jaký obsah je kódovaný do nul a jedniček. Tak daleko aby vypalovačka sama prováděla cenzuru ještě nejsme.
G. Pašek 7.12.2005 15:11

Re: Programy a audiovideo na cédéčkách jsou chráněny odlišně.

Používám Windows od samého začátku a ještě jsem problém neměl.
Zamyslel jsi se že ten "problém" jsi ty a ne Windows? Rád bzch se s tebou vsadil . . . . 
Já jsem psal o pirátství počítačových programů a ne IQ majitelů počítačů a Windows.
Sch. realista 7.12.2005 15:08

Jistě.

Ono by to pro výběčího nemuselo dopadnout dobře. Zvlášť je-li  táborák velký a některý z účastníků by si vzpomenul na svého předka inkvizitora.
MA 7.12.2005 15:05

Re: Kopii od originálu běžným uchem nepoznáte.

Fyzický princip záznamu na originálním CD nosiči (optický) se liší od vypálené kopie dost významně (magnetooptický), takže rozdíl možná poznáte za nějakou dobu - kopie stárne a přibývají na ní chyby. Kopie je s originálem 1:1 jen na začátku, zbytek záleží na kvalitě média a vypalovačky a vaší péči. MA