28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sch. realista 7.12.2005 15:04

Programy a audiovideo na cédéčkách jsou chráněny odlišně.

Tedy v České republice. US právo v zahraničí neplatí. Zatím. Když se postihu za něco takového domáhali ve Švédsku tak je vyp(f)akovali s tím, že Švédské království je suveréní stát.
Kdybych Microsoftu vyčíslil bezesné noci strávené nad problémy s Windows tak se nedoplatí.
Na druhou stranu Symantecu zaplatím rád, protože jeho služby pro mě za tu cenu stojí.
robertson 7.12.2005 14:53

podily

a) náklady výrobní = nahrávací náklady (4.5%) + výroba CD (8.3%) = 12.8% b) náklady na distribuci, reklamu a prodej = distribuce (10%) + reklama (7%) + marže obchodníků (21%) = 38% c) náklady na odměny = honoráře autorům (9%) + honoráře umělcům (9%) + zisk vydavatele (9.2%) = 27.2% d) daňová povinnost = DPH (22%) = 22%
Takze pokud nechcete okradat umelce, nakupujte mp3 (jiz jsem tu zminoval napr. bleep.com) nebo CD primo od interpretu, kde dostane autor mnohem vetsi podil... Z tech CD v obchodech toho stejne moc nemaj a 21% pro obchodniky neni marze, ale zlodejna (obzvlast u internetovych obchodu)...
krmič 7.12.2005 14:45

Re: Re: Re: Re: To je ten Žantovský

Pásky Emgeton procházely dlouhým vývojem, za moc opravdu nestály a samozřejmě že měly různé mouchy. (Některé světové značky ovšem ještě horší "mouchy", které se projevily až později, pro mnohé profesionální uživatele fatálním způsobem.) Ale opotřebení magnetofonu nikdy nikdo seriozně neměřil, to je spíše "urban legend".
Slávek 7.12.2005 14:40

Re: vypálená paměť

A prodávat CD za 500,- není zlodějina ?!?!
robertson 7.12.2005 14:38

Re: Re: 12 na houpačce 1964-1969

nakupujte mp3 na bleep.com - autori dostanou polovinu z toho, co zaplatite!
Sch. realista 7.12.2005 14:35

Ishikawa v mp3 ?

Nikdy ! Takovým blivajzem své Kossy plnit nebudu. Ztrátová komprese je z nouze ctnost. Obdobně jako kdysi nástroje na kompresi dat na disku, Double space nebo Stacker. Fuj, to byl ale hnus. A kolik uživatelů krutě zaplatilo za nenávratnou ztrátu dat. Nejlepší kompresí je dostatečně velký datový nosič.
triticum 7.12.2005 14:29

Re: Re: Re: Nechme stranou aktuální vypalování...

Zjistěte si, kolik stojí vyšlechtění nové odrůdy, a pak Vám to "uhozené" nepřijde. V ČR je použittí  osiva z vlastní produkce legální jen v případě, že zemědělec zaplatí patřičný poplatek majiteli odrůdy.
G. Pašek 7.12.2005 14:17

Ono se to není jenom u muziky CDček, ale taká počítačové programy jakbysmet . . . . .

Chtivost to mít zadarmo trumfuje férovost.
Až se budeme mít jako ve Švédsku, tak budeme také poctivci . . . . .
Sch. poťouchlý 7.12.2005 13:54

Ale pamatujte,

čím dražší, tím větší bude Váš zážitek z dokonalého zvuku i obrazu.
Ladislav N. 7.12.2005 13:54

Re: Re: Re: Re: Re: Příliš složité

No jo, dobírka sama o sobě taky není nic levného :)) Podporujte monopol České (státní) pošty! ;-)
Sch. poťouchlý 7.12.2005 13:53

Zapomněl jsem na demagnetizér.

To je takový "udělátor" na který se cédéčko nasadí, roztočí, demagnetizuje a tím pádem se jeho zvuk nebývale rozjasní. Proceduru  třeba opakovat pravidelně, rotože se samo nějak, třeba v přístroji nebo  zemským magetickým polem zase zmagnetuje. Sice nechápu co by se mohlo zmagnetovat a jaký by to mělo mít vliv na optické snímání, ale v oboru audioesoteriky jsem toliko málo poučeným  laikem. Zdá se ale, že subjektivní vnímání míry vylepšení zvuku stoupá úměrně výši vynaložené částky. Prý od deseti milionů  výš za takové vylepšovadlo, získáte z obyčejného DVD prostorový obraz o mnohonásobně vyšším rozlišení, s čichovými a hmatovými vjemy,  možností sledovat i prostor za kamerou a ovlivňovat děj filmu. Proslýchá se, že při upgrade za dvojnásobnou částku si můžete zahrát některou z hlavních rolí. Tyto technologie jsou tak nákladné proto, že je velké koncerny tají. Kde bychom mohli být nebýt toho. To je oč tu běží. Je směšné utrácet horentní částky, když i laik si za pár šestáků může postavit highendový přístroj snových kvalit. Popis takového přístroje byl uveřejněn v jednom z posledních čísel časopisu Hudba a zvuk. Již před téměř čtyřiceti lety ! Ano, slavný a populární zesilovač ZBZ 01 s nulovým zkreslením.  Jaký byl asi osud jeho vynálezce a konstruktéra. Také tak tragický jako osud Dieselův ? Kdy promluví komunistické archivy ? Byl autor umlčen a jeho dílo za mrzký peníz skončilo na dně trezoru některého z koncernů ? To se asi již nikdy nedozvíme. Zato si můžeme přečíst pozoruhodný článek Ing. Japkina Ťapkina, sovětského inovátora, "Kak postrójiť GiFi škaf dla dětskich sadóv. Ano, v Sovětském Svazu již tehdy....No nic, kdeže loňské sněhy jsou. Tak alespoň vyberte konto a nakupujte. Ať se pod stromečkem v družném společenství sejdou mrazák, demagnetizér, klubka stříbrných kabelů - pozor, brát zásadně s tenkými, středními a tlustými vidiči v jednom, pro výšky, středy a hloubky,  se speciálním zeleným fixem.  Ale pamatujte, č
Ladislav N. 7.12.2005 13:50

Re: Re: Re: No a vám nepřijde princip autorského práva padlý na hlavu?

Patenty nejsou udělovány na uměleckou tvorbu. Technický patent má obvykle svou relativně krátkou dobu "morální životnosti", kterou překoná další vývoj techniky. Navíc - např. u SW se setkáváme s pojmem "freeware", t.j. programy, které jsou vytvořeny k legálnímu a bezplatnému šíření, autor často zveřejní číslo konta, na něž je možno posílat finanční příspěvky na další vývoj. Jak je úspěšný s inkasem - to netuším. Je řada programů, kde se záměrně vyvíjí řešení, které umožní vyhnout se autorským právům "monopolního" vlastníka - viz např. MP3 vs. OGG (Vorbis).
J.B.Marconi 7.12.2005 13:50

Zlodějna JE

když si někdo nechá za jedno a totéž zaplatit několikrát.
Zlodějna je to i v tom případě, že to podporuje stát svými špatnými zákony.
PetrN 7.12.2005 13:38

Re: Re: Re: Ohne Srande, milý rv

Jo jo, dle zákona to tak vpodstatě je. A nemusí vás nikdo udat. Pokud si vytvoříte svoje vlastní hudební dílo, které vypálíte na CD, zaplatil jste v tom prázdném CD poplatek OSA, ketrý bude podle aktuálního klíče přerozdělen mezi autory OSA zastupované. Pokud si půjdete udělat kopii své diplomky nebo povídky, platíte v ceně kopie poplatek tuším Intergramu, který bude opět přerozdělen zastupovaným autorům. Stejně tak pokud si koupíte kopírku nebo vypalovačku...
PetrN 7.12.2005 13:33

Re: Re: Re: Re: Příliš složité

Jinak ještě dodávám, že web máme a CD prodáváme i na objednávku po netu, jenom klasicky poštou na dobírku.
jakovy 7.12.2005 13:33

Re: Re: Ohne Srande, milý rv

já už si dneska nedovolím zpívat (?), spíš "zpívat", vlastní skladbu "týjam tadadada" při ranním sprchování, bo nevím, jestli nějaký donašeč to nedonese na osu. pak by to byla veřejná produkce (slyšel mě donašeč) a musel bych ose zaplatit za veřejné provozování vlastní skladby.
protože nejsem členem osy-nostry, dostali by poplatek za šíření skladby mnou ti oprávnění (David, Janda, Slanina, Etc etc......). puto ! 
PetrN 7.12.2005 13:31

Re: Re: Re: Ohne Srande,

Ne, nedělám. Ale tohle bylo už příliš i na pražské ústředí, tak mu to zatrhli. Teď si vzpomínám na jeden konkrétní případ. Na nějaké vesnici na severní Moravě udělal obec táborák s místní country kapelou. Vstupné tehdy bylo dobrovolné a vše, co vybrali, chtěli poslat nějaké záplavami postižené obci v Čechách (bylo to po posledních velkých záplavách v Čechách). Vybralo se tuším 3 tisíce, ovšem onen aktivní inspektor se o akci dozvěděl ex post a napařil jim podle počtu přítomných takové poplatky OSA, že to bylo víc, než ty 3 litry, co vybrali. Spustila se mela, ale nevím, jak to dopadlo...
HuFi 7.12.2005 13:29

Re: Autor rozdělil vypalování v podstatě na dvě kategorie

Bod b) je v malém přestupek, za který může být pokuta, přesáhne-li hodnota vypálených CD 5.000 Kč pak je to trestný čin, za který můžete jít i až do lochu (dle rozhodnutí soudu).
Bod b) také může být předmět soukroměprávních žalob o náhradu způsobené škody, se soudními výdaji minimálně desetitisícová záležitost.
Ladislav N. 7.12.2005 13:29

Re: Re: Re: Re: Re: Systém distribuce hudby

Přesně. Nahrávky šířené po Internetu v MP3 mají svou reklamní hodnotu - a je to reklama prakticky zadarmo. Dnes "na stará kolena" zjišťuju, jak se jmenovali někteří muzikanti/skupiny, jejichž nahrávky jsem důvěrně znal - ale jen jako "anonymní" hudbu, která se stejně nedala koupit (za komunistické totality) v obchodě... Dnes bych si je (za přijatelnou cenu řádu 100 Kč/CD) rád koupil, kdyby byly v nabídce. Nechat si je posílat zdaleka poštou vyjde přece jenom moc draze - a často jde jenom o jednotlivé skladby, které mi jako výběr na CD/DVD nikdo speciálně nevypálí, pokud si to neudělám sám. Zaplatit za jednotlivé skladby po Internetu malou částku považuji za ideální distribuční cestu.
PetrN 7.12.2005 13:27

Re: Re: Re: Re: Příliš složité

Jasně. Ale přiznám se, že jsem na tohle neměl zatím dost času a energie. V systémech plateb po netu se moc neorientuji. Existuje tedy něco, co je jednoduché a dá se pro tentio případ v ČR použít?
PetrN 7.12.2005 13:25

Re: Re: Re: Re: Příliš složité

Jo jo. Rád bych. Sám je ale nakupuji od vydavatele za 200. Ale úplně bych nesouhlasil. Lidé si úplně stejně vypalují i CD, která těch 150 - 200 Kč v obchodě stojí... Složité není dát nízkou cenu, složité je najít peníze na všechno to, co s vydáním CD souvisí. Pokud prodám 100 tisíc nosičů, pak je 150 Kč dost na zaplacení všeho včetně slušné autorské a interpretační odměny. Pokud jich ale prodám třeba 2 tisíce, pak mně to nestačí ni na výrobní náklady, nemluvě o promotion. Fakt to není tak jednoduché...
Jirka 7.12.2005 13:22

Re: Re: No a vám nepřijde princip autorského práva padlý na hlavu?

Ale podle stejné logiky by i ty patenty měly platit věčnost... Jenže praxe ukázala, že je to nesmysl. Ve všech normálních odvětvích by prostě autor svůj nápad prodal - buď výhodně nebo ne. Nebo by si ho nechal a musel se o něj sám starat. Tady ovšem nemusí dělat vůbec nic. Jde mi o to, že nápad napsat pár not nebo řádků je hodnocen mnohem víc než třeba nápad na nějaký lék nebo stroj.
Jaryna 7.12.2005 13:20

Re: Re: Ohne Srande,

To si snad děláš legraci? Vybírat peníze za písně u táboráku??? A co když si budu zpívat na wc.........??????
PetrN 7.12.2005 13:19

Re: Re: Re: Legalita pořízení a přechovávání kopie není podmíněna vlastnictvím originálu

Četl. A nejenom četl. Diskutoval jsem o tomhle problému (opravdu mě to zajímá a dotýká se mě to osobně) s několika lidmi (právníci, šéfka OSA atd.). Samozřejmě, že na 2 právníky jsou 3 různé výklady. Takže rozuzlení tohoto sporu by patrně přinesl až soud s někým, kdo si doma kopii pořídil, aniž by legálně nabyl originál. Toho se však doufám nedožijeme... Ale ještě k tomu zákonu. Dle §30 si lze pořídit pro vlastní potřebu rozmnoženinu díla s výjimkou softwaru a databází. Dle §38 ovšem nelze zvukové nebo zvukově-obrazové dílo půjčovat, aniž by tím došlo k zásahu do práv autorů. Navíc dle §29 nesmějí být oemezní práva auroského vykládána způsobem, který by narušoval běžný výkon práv autorských a který by byl neospravedlnitelně na újmu oprávněným zájmům autora. Takže jak?
Ladislav N. 7.12.2005 13:14

Re: Re: Re: Příliš složité

Najděte a prohlédněte si stránky, kde (třeba i sami muzikanti) prodávají nahrávky přímo po síti bez nosiče i klasická CD. A nebojte se pustit nahrávky (MP3 do 128 kbit/s) nebo ukázky volně na Internet. Když to neuděláte vy sami (jako reklamu), udělá to někdo jiný za vás... Kdo nemá nahrávky (ukázky) na Internetu, jako by vůbec neexistoval...
Neldelinde 7.12.2005 13:13

Pálení pro sebe

Pan Černý zapomněl na jednu věc - pokud ke mně přijde někdo a bude chtít půjčit nějaké CD, tak mu půjčím přepálenou kopii a originál si nechám doma. Ne že bych nevěřil, že to nevrátí, ale stát se může cokoli - krádež, poškrábání, umaštění, atd. Stejně tak si nebudu dávat originálku na poslouchání do auta.
Neldelinde 7.12.2005 13:10

Re: Re: Re: Příliš složité

Není to příliš složité. Myslím, že většina lidí si ráda koupí originální CD, pokud nebude moc drahé. Nabídněte ho za 100-150 Kč a lidi si to nebudou vypalovat.
Ladislav N. 7.12.2005 13:08

Re: A jsme tedy snad zloději, když chceme, aby si lidé CD kupovali, a ne získávali "ilegálně"?

Nejste. Vaše požadavky jsou oprávněné. Zkuste prodávat jinak, než prodejem CD přes zavedenou distribuci. Zřiďte si účet, který zveřejníte pro ty, co si vaši muziku přepálili a rádi vás poslouchají. Na něj si nechejte posílat příspěvky, u nichž si stanovte minimální výši (plácnu 20 Kč - což snad odpovídá vašemu podílu na prodaném kusu CD). Uvidíte, že se najde dost lidí, kteří vám rádi zaplatí i víc. .................. Jediný problém je, že STÁT zrušil již zavedené (levné) platební systémy na internetu, kde převod relativně malé částky byl přiměřeně levný i bezpečný. Konkurovaly totiž nenažraným bankám a jejich poplatkům....
SilentBob 7.12.2005 13:03

Re: Re: Re: Re: Sch. palič

nejak se mi to ve firefoxu pomotalo :(
D.Falge 7.12.2005 13:03

vypálená paměť

pane Žantovský, jste zcela mimo mísu. Jediné v čem máte pravdu je, že to asi nikdo nezmění. To vše o čem píšete pamatuji, ale není to srovnatelné. Je to prostě normální zlodějna ať se to Vám nebo komukoliv líbí nebo ne. Před p.ˇCerným lze pouze smeknout i když i mně občas nastavuje ošklivé zrcadlo.