1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Terka 7.7.2008 0:00

Re: Ostatně soudím, že veškeré dotace škodí.

A myslíte si, že když stát přestane dotovat kulturu, tak lidem sníží daně? To je dobrý vtip:-D

Terka 6.7.2008 23:58

Re: Re: Milí pánové -

Pro vaši informaci: "Svěrákovo" (Smoljak a spol. by vás hnali...) divadlo se jmenuje Divadlo Járy Cimrmana a podporuje iniciativu Za Prahu kulturní...

Terka 6.7.2008 23:52

Re: Re: Re: Pořád stejné triky

Jen tak pro informaci: když se zeptáte herce, jestli si přeje, aby jeho dítě dělalo herectví, většina z nich vám řekne, že ne - takže o nějakém "dávání dětí na povolání" bych radši nemluvila, ostatně to už je trochu přežitek, ne, aby rodiče vybírali dětem, co budou dělat? A proč by to dělali? A proč lidi dělají medicínu nebo jdou učit, když je to neuživí?

Patron Divný 4.7.2008 21:36

Re: ajajaj

Váš příspěvek je poněkud obsáhlý, takže se budu soustředit jen na ten rozdíl mezi kulturou a zábavou. Ten je přece úplně jasný. Kultura je všechno, co člověk vytvořil svou činností; zábava je to, co někoho baví.

Abych uvedl konkrétní příklady: součástí kultury je holicí strojek značky Philips; součástí zábavy je Beethovenova 5. symfonie. Holicí strojek Philips nikoho nebaví, ten jen plní svůj účel, a to velmi dobře. Beethovenova 5. symfonie naopak některé lidi (včetně mě) baví, aniž by plnila nějaký jiný účel (ale i zábava je pochopitelně účel). Z toho plyne, že zábava je podmnožinou kultury.

Pochopil, strejdo?

Bohata 4.7.2008 21:24

Re: ajajaj

Když se pan např.Suchý naučí rusky tak bude mít tolik solventních diváků,že to nebude schopen prošustrovatPražští i jiní komedianti se nemohou smířit s tím že už neexistují instituce jako je Domovní správa.Tam se uživilo lidí za ho/no a jak se měli.

Národní divadlo stojí 600 tisíc denně.Největší zisk mají překupníci vstupenek.Dobře se mají i pražští senilové,kteří považují za svoji prestižní záležitost přítomnost v Národním divadle ,které je absolutně zbytečné.

strejda pedro 4.7.2008 20:47

ajajaj

deticky, probuh, co to tu vidim? odvolavani se na rude pravo a jemu podobne tiskoviny (noviny to nebyly, a ani jejich dnesni nastupce jimi neni), priznavani se k naproste neschopnosti poznat rozdil mezi kulturou a zabavou, atd. ... probuh, kde to zijete? a jen tak na okraj: pokud vim, autor puvodniho textu o ekonomice neco vi, a kdyz se zminoval o zisku jako o kladnem ekonomickem jevu, necinil tak jako povysenecky nevzdelanec, ktery tvrdi, no tak dobre, budeme jim tolerovat zisk ...

Emil XX 4.7.2008 19:29

Filharmonie je klasika, Národní divadlo instituce

ale to je tak všechno, co je nutno dotovat.

Lojza z paseky 4.7.2008 19:25

Re: Re: 50milionů

Milý pane, jít s logikou na socky, to jest nošení sov do Athén.

Emil XX 4.7.2008 19:20

Nekomerční kulturu NIKDO NEPERSEKUJE

Je snad SNÍŽENÍ dotace persekucí. Obětí persekuce je Ta Fantastika, protože nedostala nic. A pokud se pan Kratochvíl, na kterého kde kdo hází špínu naštve, a dotáhne svou žalobu do konce, budou se mnozí móc divit.

Emil XX 4.7.2008 19:13

S těmi fotbalisty je to jednoduché - stačí ty mančafty postavit

proti sobě. U divadel rozhoduje divák.

Víte, ono se dá hrát pro všěchny "inteligenční skupiny," umět to třeba Chaplin. Ten pobavi "burana" i "intelektuála." Jejže každý není Chaplin...

Emil XX 4.7.2008 18:48

Článek je neskutečnou sbírkou lží - tzv. nezisková divadla

nepotřebuje NIKDO, a nejméně pak divadla "zisková."  A Semafor už žije jen ze staré slávy, asi by mu pomahlo, kdyby byla zřízena dotace na vstupenku pro důchodce (to myslím vážně, možná by to šlo).

Ostatní "nekomerční" divadla jsou akorát k "hov*nu." Dějiny divadelnictví zaznamenají Semafor let šedesátých, Ta Fantastiku  let devadesátých a po tvůrcích "vzněšeného čistého umění" neštěkne ani pes. Ono se totiž divadlo bez lidí jaksi dělat nedá. A vyměnit či dokonce "vychovat" diváka je asi totéž, jako "si zvolit jiný lid, který by vyhovoval Straně" (c) B. Brecht.

Patron Divný 4.7.2008 18:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Anticharta a pan Suchý

A co tím jako myslíte, kapitáne? Nevšiml jsem si, že byste nějak vyvracel to, co oponent napsal. Jo, a pořiďte si česko-slovenský slovník.

huhu 4.7.2008 18:19

Re: 50milionů

ne 50 ale 500 !

huhu 4.7.2008 18:18

Re: Herci mají být chudí.

o tom jak si kdo žije má rozhodovat to, kolik na svobodném trhu jsou lidé ochotní dobrovolně za nabízenou práci/zboží zaplatit

Patron Divný 4.7.2008 17:54

Re: 50milionů

I když nerad jezdíte v autě, tak bych se vsadil, že v něm jezdíte častěji než já, protože žádné nemám. Ale i já silnice potřebuji - např. se po nich vozí zboží do obchodů, kde nakupuji, nebo po nich jezdím jako pasažér hromadné dopravy. V tom je ten háček: je těžké určit, jak moc kdo z nás využívá silniční síť. Proto je opodstatněné, aby se o její rozvoj a údržbu staral stát.

V případě divadla je to naopak jasné: využívá je ten, kdo do něj přijde jako divák. Tudíž je logické, když ti, kdo do určitého divadla chodí, zaplatí 100% nákladů na jeho provoz, zatímco ti ostatní zaplatí 0%.

milkom 4.7.2008 17:53

Re: 50milionů

Trošku jste se spletl ;-) - nula sem, nula tam - že ano ;-D ;-D

milkom 4.7.2008 17:51

Re: Re: Re: V Česku je překvapivý počet tupců

 To sedí ;-D - včera jsem posluchal nádherné dobové komentáře komunistického 007 Minaříka, pomlouval Pavla Tigrida přesně v tomto duchu.

nobody 4.7.2008 17:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Anticharta a pan Suchý

A i jinak je to takový .. "bolo, niebolo" ;-)

nobody 4.7.2008 17:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Anticharta a pan Suchý

Hej. Tož tam ma nepustili vrátniců hore.

Ále toto, no čo to?8-o

Jiní, např. Bohumil Hrabal nebo Vladimír Neff,

díky dobrovolnému podpisu Anticharty získali zpět publikační možnosti,

o které je režim připravil kvůli jejich postojům k okupaci Československa v roce 1968.

Lojza z paseky 4.7.2008 16:55

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Anticharta a pan Suchý

Archiv ČT. Aj viem, aj poviem. A narozdiel od pána Sucheho bez dotácie.

Lojza z paseky 4.7.2008 16:53

Herci mají být chudí.

Mají tlouct bídu s nouzí, umírat na souchotě případně venerické choroby a nikoliv na chlast, mají bydlet v maringotkách (v tom lepším případě), potloukat se českou krajinou a povznášet ducha vlastenectví.

To měl být vtip.

Ale asi 80% národa si totéž myslí o církvi, jež na rozdíl od té umělecké čeládky jest užitečná.

nobody 4.7.2008 16:48

Re: Re: Re: Re: Re: V Česku je překvapivý počet tupců

Jo, tady jde o okresní formát versus komunální ochotníci, někdy vyjímečně i krajskej přebor, ale princip je stejnej. Jsou fotbalisti v divizi placený stejně jak na Euru? A proč ne, dyť si stejně ošoupávaj kopačky.

nobody 4.7.2008 16:46

Re: Re: Re: Re: Re: Anticharta a pan Suchý

Tak to prozraďte, agente. Nebo jste jak ten ujo "viem, ale niepoviem" ?8-o

nobody 4.7.2008 16:45

Re: Re: Kultura je buď dobrá a nebo špatná.

Od tý doby sehnal sponzory. Však divadla by taky mohly mít místo horizontu reklamu raifeisenky či lídla (třeba k některejm hrám od Moliéra i Shakespeara by to vyloženě seklo) a v dekoraci vtipně uplatňovat product placement, jen kdyby inspicienti nebyli takový ňumy. ;-D

Lojza z paseky 4.7.2008 16:44

Re: Re: Re: Re: Anticharta a pan Suchý

No jasan. On to vlastně nikdo nepodepsal.  Nemá smyslu zde vypočítávat dětské výmluvy typu "za Vondráčkovou to podepsal někdo jinej", "Werich už byl senilní" atd. Existují ovšem filmy z tohoto šábesu bolševických star, viděl jsem je několikrát. A strana a vláda si velice dávala záležet na tom, aby každej ten ksicht byl zřetelnej.

Určitě to bude někde k nalezení. Já bych dokonce i věděl kde. A tím pádem konec dohadům. (Tedy pokud nezačnete tvrdit, že to byl dvojník, takto agent KGB).

von 4.7.2008 16:34

Re: Re: Milí pánové -

Milý ZK - zakopaný pes je v NETOLERANCI! Jinak o tom, která divadla předvádějí jakou kulturu jsem s dovolením vůbec nepsal!

Pepino 1 4.7.2008 16:25

Re: Kultura je buď dobrá a nebo špatná.

V roce 91 napsal jeden  tenkrát československý umělec jako reakci na stížnosti na nedostatek uhlí,že on,když byl ještě malý,tak se topilo ba vsi kukuřičným šůstím-Tak já vám dnes radím.oprašte maringotky.

von 4.7.2008 16:21

Re: Re: Kultura je buď dobrá a nebo špatná.

Baď, baď, když dva dělají totéž, není to totéž!

Karel 4.7.2008 16:19

50milionů

Pokud se dobře pamatuji, tak na pražskou kulturu by mělo jít 50milionů Kč. Tak za to, pánové a dámy, postavíme tady v Čechách sotva polovinu jednoho kruhového objezdu, kterých se tu ročně staví zhruba 100. To jen, aby bylo jasno, o jaké peníze řádově jde.

PS: raději jdu do divadla, než jedu v autě.

Lojza z paseky 4.7.2008 16:06

Re: "kultůrní" paraziti jsou všude sobě podobní

Taky jsem si vzpomenul na ty české chudé umělce s hausy na Bahamách, případně vzpomínající na dvouměsíční pobyt u U.S.A., či chlubící se novým domkem za 15 melounů, novým autíčkem za 2 melouny, když jsem to viděl. On vůbec ten seriál Jistě pane ministře - Jistě pane premiére by měl být povinnou "četbou" před vstupem do volební místnosti.

Už s tím národním divadlem - to bylo špičkové.